Husvagn: SunLight 37 K njoy

Husvagn: SunLight 37 K njoy

Publicerad

Sunlight gör succé på husbilsmarknaden i Sverige. Nu kommer även deras husvagnar hit och deras signum är tysk kvalitet till bra pris.

Vi leker med tanken att 150 000 kronor finns att spendera. På nätets köp- och säljsidor hittar vi snabbt ett antal begagnade husvagnar, bland annat en Kabe Ametist (2002) för 144 000:-, en Hobby 560 (2005) för 135 000:- och en Adria 552 UK (2005) för 139 000:-. Alternativet är en en sprillans ny Sunlight 37 K njoy. Visst, det är inte bara svårt utan praktiskt taget omöjligt att jämföra äpplen med päron, men håll med om att det är lockande med nya husvagnar till begagnatpris.

Sunlight är ett instegsmärke som ingår i Erwin Hymer Group. Kvalitetstillverkad i Tyskland till braa priser är lite av deras signum. Deras husbilar har under en tid rönt stora framgångar på den svenska marknaden och i skrivande stund ligger de fyra i registreringsstatistiken samtidigt som de tillhör de varumärken som ökat mest jämfört med i fjol. Kan deras husvagnspark rulla samma framgångsrika väg när de nu lanseras på den svenska marknaden? Hur som helst gör Tumbo Husvagnar & Husbilar en storsatsning genom att ta in samtliga deras fem husvagnsmodeller.

Minstingen heter C 34 D och har en karosslängd på bara 416 centimeter. Denna husvagn har ingen fast säng utan enbart en rejäl bäddbar sittgrupp. Nästa steg i storleksordning är vårt testobjekt, barnkammarmodellen C 37 K. Resterande trio har alla fast säng för vuxna: C 42 D och C 44 D har båda tvärställd dubbelsäng fram medan C 46 V har långbäddar bak. Det bör även nämnas att samtliga dessa har tilläggsnamnet njoy – en serie som presenterades för första gången modellåret 2012.

Husvagn Sunlight

Barnens egna sovhörna där överslafen har en max belastning på 75 kilo.

Det är enkelt att tycka att en liten husvagn är charmig. Men är den funktionsduglig? Givetvis kan inte Sunlight C 37 K njoy på några vis mäta sig utrustnings- eller kvalitetsmässigt med exempelvis de svenskbyggda husvagnarna. Prislappen talar sitt tydliga språk, men tittar vi på vad denna lilla barnkammarvagn erbjuder i förhållande till priset är den otvivelaktigt ett kap. Vilken målgrupp vänder sig då deras husvagnar till? Ser framför mig föräldraparet som i unga år husvagnscampade med sina föräldrar. Nu vill de föra stafettpinnen vidare till sina barn trots att spargrisen inte är sprängfylld.

Till C 37 K njoy behövs bara B-körkort och den kan dras med nästan vilken personbil som helst. 789 kilos tjänstvikt (inkluderat 39 kilo för alla paket) är ingen tuff uppgift för en modern personbil. Återstående 111 kilos lastvikt är varken bra eller dåligt och det går dessutom att trissa upp totalvikten till 1 050 kilo utan att behöva krångla med chassiändring. Checkar in- och utvändiga lastutrymmen när vi ändå är inne och rotar i detta kapitel. Bästa stuvutrymmena finns under den nedre våningssängen och de båda sofforna. Under den korta soffan är det tomt (här finns även en lastlucka). Den längre soffan har vattentanken med sig i bagaget men stora delar av utrymmet är ändå ledigt för diverse campingutrustning. Garderoben är helt okej medan trion överskåp är riktigt rymliga. De är försedda med luftspalter men saknar distansskivor.

Rangeringshandtagen som på vissa husvagnar kan vara en smula veka känns ytterst stabila. Varken bra eller dåligt blir betyget för stödbensskruvarnas placering. Inbyggda förtälts- och soltaksskenor finns, liksom förtältsbelysning. Interiört är det hygienutrymmet som ser billigast ut. Ur vår synpunkt är det ytterst plastigt och spartanskt jämfört med övriga bodelsavdelningar. Men det är designen som fallerar, inte funktionsdugligheten. Det finns krokar, ett förvaringsskåp under handfatet, taklucka för ventilation, bra benutrymme vid toasitsen och belysningsknapp på barnvänlig höjd.

Husvagn Sunlight

Till synes enkel sittgrupp, men sofforna har ett behagligt svankstöd.

Slår mig ned i soffan och förväntar mig det värsta. I stället blir jag glatt överraskad av god komfort och ett högkvalitativt svankstöd. Sofforna har olika längd (130 och 115 centimeter) och det är inga problem för två vuxna och två barn att samsas vid bordet under utspisning eller mysstund. Avlastningsytan mellan sofforna och frontväggen är modell gigantisk. Blir däremot lite förvånad över belysningen då det bara finns en taklampa vid sittgruppen. Okej, vi får lite hjälp av panoramatakfönstret men det leder nog ändå till att kvällsläsning måste strykas.

Alternativt kan man göra det lite spännande för barnen och plocka fram ficklampan. Någon kväll kanske det fungerar men knappast i längden. Montering av två extra läslampor får det bli om vi får bestämma. Barnen däremot har varsin läslampa i våningssängen. Varsin tygficka har de också samt var sitt öppningsbart fönster. På tal om barn så lär nog de allra minsta gilla den låga placeringen av kyl/frys, som gör det lätt att nå glasspinnarna. Köket i övrigt är helt okej även om arbetsytan är si sådär. Vi noterar rymliga överskåp, god belysning, besticklåda samt ett av husvagnens två 230-uttag.

Nu väntar vi med spänning på att se om Sunlights husvagnar kan ha samma framgång som deras husbilar har haft. Vi får all anledning att återkomma i ärendet om ett år eller så.

FAKTA
SunLight 37 K njoy
Pris
: Grundpris 124 900:-, husvagnen i artikeln 142 375:- är extrautrustad med: batteripaket, lastlucka (75x30 centimeter), mörkläggningsgardiner taklucka, rumsavdelare, vinterryggstöd med tygklädsel, designprofil takskåp, förvaringsfack, myggnätsdörr, panoramataklucka, Truma Therme, varmluftsanläggning, säkerhetskoppling WS3000, stötdämpare, färskvattentank, spillvattentank på hjul.
Chassi: Helförzinkat BWP-chassi med säkerhetskoppling WS3000.
Kaross: Sandwichkonstruktion med glasfiberförstärkt tak. Isolering (tak/golv/väggar) 29/39/29 millimeter.
Utvändiga mått: (L/B/H): 566/210/260 centimeter (446cm karosslängd)
Invändiga mått: (L/B/H): 408/198/195 centimeter
Totalvikt: 900/1 050 kg (ökad totalvikt utan chassiförändring)
Lastvikt: 111/261 kg
Hjul: 185/70R 13 93N
Antal bäddar: 2+2 (bäddbar sittgrupp och våningssäng)
Bäddmått: 190x130/115 centimeter (bäddbar sittgrupp), 195 x 80 x 2 (våningssäng)
Värme: Luftburen Truma S3004
Färskvatten: 45 liter
Spillvatten: Rullbar tank
Kyl/frys: Thetford 81 liter (10 liters frysfack)


Läs mer:

Snygga till husvagnen - ett rent nöje

On
Off

0 kommentarer

 • Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Vad sägs om sofistikerat och elegant, samtidigt som husbilen är fullsmetad med smarta och genomtänkta detaljer som gör campandet till en fröjd? Välkommen till det treaxlade flaggskeppet Dethleffs Globetrotter XLI 7850-2 DBM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-30 06:22

 • Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Ofta pratar vi om fransk charm, italiensk design och tysk ingenjörskonst. Men vad händer om man tar det sistnämnda och kryddar med de första två? Jo, något som i allra högsta grad påminner om Malibu.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-28 06:05

 • Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Finns det någon medelstor, enaxlad husvagn på den svenska marknaden som klarar av att förse sju personer med både bra och humana sovplatser? Tro det eller ej, men svaret är faktiskt ja. Häng med när vi kollar in Polar Edition 620 FWCA.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-26 06:12

 • Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  60 års erfarenhet av husvagnsbyggande, men tämligen okända på den svenska marknaden. Nu görs det en satsning på franska Caravelair – med fyra återförsäljare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-21 07:44

 • Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  För cirka tio år sedan var alkovmodeller mer eller mindre dödsdömda, ja till och med utrotningshotade. Det mesta går emellertid i cykler och även om halv- och helintegrerade husbilar är populärare är inte "husbilarna med en bula på taket" på något vis ute ur leken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-02 07:35

 • Rapido M66: Fabulös fransos

  Rapido M66: Fabulös fransos

  För lite drygt två år sedan testade Husvagn & Camping husbilen Rapido M96. En modell som då var ny på marknaden. Nu är det dags att sätta tänderna i syskonet M66.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-29 06:49

 • Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Bland dryga dussinet olika husvagnmodeller inom Dethleffs Nomad finns det en ny planlösning för i år. En mycket öppen sådan. Det är med förtjusning vi tar oss an Nomad 520 ELT, som finns att beskåda hos DS Husvagnar i Hörby.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-26 06:16

 • Adria Alpina 663 UK: Vagn för den stora familjen

  Adria Alpina 663 UK: Vagn för den stora familjen

  Är ni ute efter en husvagn som kan användas året runt? Behöver ni även ha tillgång till fasta sängar för två vuxna och tre barn? Spana då in Adria Alpina 663 UK.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-24 07:10

 • LMC Style 400 F: Flexibel lösning

  LMC Style 400 F: Flexibel lösning

  Hur får man en minihusvagn att bli rymlig nog för två personer? Jo, man trollar bort sängen som LMC på ett mycket smart sätt har gjort på modellen Style 400 F.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-15 07:58

 • Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  När man nämner ordet helintegrerad ser de allra flesta en stor och svulstig husbil med en sjusiffrig prislapp framför sig. Knappast modeller som kan vara med och utmana de potentiella kunderna som är ute efter ett kompakt fordon i sexmetersklassen. Men det finns undantag – som exempelvis Knaus VAN I 550 MF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-05 07:28

 • McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  Ung, snygg och modemedveten. Alla goda ting är tre och det råder inga som helst tvivel om att detta står för den italienska husbilstillverkaren McLouis. Det gäller dock att vara först till kvarn. Deras fordon tycks nämligen gå åt som smör i solsken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-02 07:29

 • Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Är du måhända ute efter en typ av husvagn som inte är som alla andra? Då bör du kika på Hobbys nya och minst sagt unika Maxia 660 WQM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-28 07:34

 • Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Det har blivit mer inne än någonsin att campa med ett litet fordon, och det gäller såväl husbilar som husvagnar. Weinsberg CaraOne 390 PUH är en nätt och behändig vagn att dra, samtidigt som den är förvånansvärt rymlig invändigt.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-08 06:54

 • Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Vill ni ha en semester som är fylld med glädje, äventyr och komfort de kommande åren? Önskar ni dessutom vara klimatsmarta och väljer bort charterresor till stora hotellkomplex med såväl vattenland som Bamseklubb? Då är det läge att tala i husvagnstermer.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-06 06:49

 • Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Husbilar har många uppskattade egenskaper. Frihet och flexibilitet hör dit, men med begränsningar. Att exempelvis köra ut på en fuktig gräsmatta kan betyda behov av bärgning!

  Första intrycket Håkan Johansson, 2022-07-04 07:09

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206