Husbil: McLouis Nevis 75

Husbil: McLouis Nevis 75

Publicerad

Inför 2017 lanserar McLouis bara en helintegrerad serie – Nevis. Den italienska husbilstillverkaren har slagit samman det bästa från två tidigare modellserier.

För att inte krångla till det för potentiella kunder har den McLouis kombinerat det bästa från serierna Ness och Nevis och bakat ihop dem till en serie som behåller den sistnämndes namn. På så vis kombinerar de en personbilslik front med djärva, sneda ögon och en stursk grill med invändiga, italienska designdetaljer. Lagom är som bekant ett svenskt mellanmjölksuttryck, men här passar det in. Det känns stiligt och smakfullt utan att vara pråligt.

Nytt är också att alla McLouis husbilar utrustas i tre olika designnivåer - Gold, Diamond och Karat. Gold innebär tygklädsel, Diamond är något exklusivare utrustad med bland annat konstläder, medan Karat löper hela linan ut med all möjlig lyx. Den svenska generalagenten meddelar att de satsar på Diamond för de helintegrerade husbilarna och Gold för den halvintegrerade serien. En annan spännande nyhet är att husbilen vi kikar på, Nevis 75, och syskonmodellen Nevis 80 G (queensbed) kan utrustas med Aldes vattenburna värmesystem.

Störst i klassen? Det femte sätet är en bred soffa med plats för två.

Bakom ratten noteras ett par trevliga detaljer. Att bältet är integrerat i hyttstolarna är ett stort plus. Trygghet finns i dubbla krockkuddar, ESP, ASR, Hill Holder och Traction +. Att vissa detaljer på instrumentpanelen är i guldkulör ökar inte säkerheten, men det är en kul och lite ovanlig detalj. Ute på vägen är det inte så mycket att dividera om. Här råder nämligen standard 1A. En husbil kring 7,5 meter med ett Ducatochassi och 130 hästkrafter under huven är mer en regel än undantag på den svenska husbilsmarknaden. Så i stället för att mala mil på väg stannar vi till på en närliggande golfanläggning och inspekterar Nevis 75 yttre och inre egenskaper.

Tänker på charterresor när jag plockar fram broschyren och faktabladet som vi fick med oss på provturen. En chartertripp brukar innebära pristillägg i form av mat på flygresan, transfer till och från hotell, och måhända avbokningsskydd. Plötsligt är prislappen helt annorlunda än vad resebolaget inledningsvis lockade med på sin sajt. I husbilsbranschen har det blivit allt vanligare att allt ingår. McLouis är inget undantag. Produktmässigt utrustar den svenska generalagenten sina fordon med ett så kallat all-inclusive-paket. Något som i klartext innebär att det bara är att sätta sig bakom ratten, vrida på nyckeln och påbörja semesteräventyret. Här finns solcell (130w inkluderat regulator), elektrisk golvvärme, cykelställ, markis, tv/dvd/stereo/backkamera, två års vägassistans, höjdjusterbara hyttstolar och en mängd annat som är till värde för en husbilscampare. Så långt allting gott.


Sittkomforten hade kunnat vara bättre i den bältade soffan.

Får ett positivt intryck redan vid entrén. Fönster i dörren, papperskorg likaså. Myggnätsdörr och skoskåp gillas medan vi saknar krokar till ytterkläderna. Så till sittgruppen. Det femte sätet, till höger om entrédörren, måste nog tillhöra de största inom segmentet mellanstora husbilar. Det är nämligen en soffa, gjord för två. Dessvärre är inte sittkomforten i den bältade soffan till vår belåtenhet. Vi känner en tendens till framåtrotation i stället för behagligt svankstöd. Tar papper och penna och flyttar över till en av hyttstolarna i stället. Hur svårt kan det vara? Rymdfarare kan utföra månfärder samtidigt som flertalet husbilstillverkare tycks gå bet när ryggdynor ska tillverkas. Märkligt!

Planlösningen i vårt testobjekt kommer säkerligen att tilltala flertalet husbilsresenärer. Singelbäddar med justerbar huvudända, manuellt nedsänkbar taksäng ovanför sittgruppen och hygienutrymmet allra längst bak är som bekant en favorit hos många.Vi går husesyn och börjar i akterpartiet. Här noteras bra benutrymme vid toan, torkmöjligheter i duschkabinen samt frostat fönster/takventil som ombesörjer ventilation. Detaljer som tandborsthållare, tvålkopp och toalettrulleshållare finns. Den sistnämnda är applicerad på insidan av underskåpet. Till vår förvåning visar det sig att skåpluckan är felhängd och öppnas åt fel håll. Det leder till att skåpluckan slår emot knäna och toarullen blir svårnådd. Gör om, gör rätt.

Smart är i gengäld lösningen med garderoben som har utdragbar funktion. Det gör att ombyten kan nås både från hygienutrymmet och huvudändan på ena singelbädden. Gott om utrymme för packning är det under sängarna, vars persedlar även kan nås från yttre lastluckor. Gott om plats är det också i överskåpen. De sistnämnda är utrustade med stötdämparfunktion och öppnas/stängs sammetsmjukt. Vi nämnde tidigare att det är Nevis glamourösa interiör som gäller och det märks tydligt om än diskret. Detaljer som halvdolda ljusramper med dämpad belysning vid entrén, vid en köksmodul och på bordsbenet är enkelt att ta till sitt hjärta. I köket saknas spisfläkt ovanför brännarna men det gör inte så mycket då det i stället sitter en Turbovent i taket i anslutning till köksavdelningen. Här noteras även stora förvaringsskåp och sophanteringskärl.

Hur sammanfattar vi då Nevis 75? Under flera år har McLouis storsäljare varit Mc4-75. En halvintegrerad modell med samma planlösning som denna. Vi tänker oss att det här blir nästa steg för dem. Ok, det blir något dyrare. Fast helintegrerat är helintegrerat och på köpet får man kombination av det bästa från två serier – Ness kaxiga utseende och Nevis glamourösa stil.

FAKTA
McLouis Nevis 75
Pris: 739 000 kronor
Chassi: Fiat Ducato Light
Kaross: Itech 4.0 - träfri glasfiberkonstruktion med polystyrenisolering
Motor: Fiat Multijet 2,3-liters, Euro 6, 130 hästkrafter, manuell sexväxlad
Utvändiga mått (L/B/H): 742/235/289 centimeter
Invändiga mått (L/B/H): 582/220/205 centimeter
Totalvikt: 3 500/3 650 kg
Lastvikt: 342/492 kg
Hjul: 16 tum, aluminiumfälgar
Antal bäddar: 2+2
Bäddmått: 190x135 centimeter (taksäng), 195x80, 190x80 centimeter (singelbäddar)
Värme: Truma Combi 6 med elpatron, elektrisk golvvärme
Färskvatten: 110 liter
Spillvatten: 100 liter
Kyl/frys: Thetford 149 liter, AES-system

 • Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Vill ni ha en semester som är fylld med glädje, äventyr och komfort de kommande åren? Önskar ni dessutom vara klimatsmarta och väljer bort charterresor till stora hotellkomplex med såväl vattenland som Bamseklubb? Då är det läge att tala i husvagnstermer.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-06 06:49

 • Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Husbilar har många uppskattade egenskaper. Frihet och flexibilitet hör dit, men med begränsningar. Att exempelvis köra ut på en fuktig gräsmatta kan betyda behov av bärgning!

  Första intrycket Håkan Johansson, 2022-07-04 07:09

 • Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-06-21 07:22

 • Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-24 07:10

 • Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-19 07:35

 • Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-16 07:08

 • Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-10 06:29

 • Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-25 07:05

 • Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-21 07:49

 • Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-19 07:20

 • Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-05 07:39

 • Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Klart och tydligt står det Malibu – a company of Carthago på karossidan bredvid entrédörren. När vi stiger in blir det synnerligen uppenbart att det här är ett varumärke som förpliktar och det klarar denna husbil med bravur.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-15 07:02

 • Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring

  Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring

  Visst, det var Schwalbennest (Svalboet) som lanserades allra först av Knaus 1961. Året efter kom Südwind som i allra högsta grad lever vidare som en av de mest ledande modellserierna i husvagnsbranschen – alla varumärken inkluderade.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-11 07:06

 • Hymer ML-T 570 Crossover: Grovmönstrat äventyr

  Hymer ML-T 570 Crossover: Grovmönstrat äventyr

  Hymer ML-T 570 Crossover är inte bara en udda husbil. Den är kaxigast i klassen och inbjuder till något som de konventionella husbilarna aldrig kommer att mäkta med – ett äventyr även vid sidan av vägen!

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-03 06:19

 • Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie

  Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie

  Finnes: Välrenommerat varumärke. Synnerligen prisvänlig vagn. Låg vikt. Fem olika skepnader. Sökes: Nytillkomna campare som inte vill offra en halv förmögenhet på en sprillans ny husvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-01 07:40

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1712 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 640 fristående campingplatser och 769 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

 • Husvagn & Camping 2022-02

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206