Husvagn: Dethleffs Nomad Snow 740 RFK

Lägg märke till det extrastora fönstret som sitter ovanför byrån i vagnens sovrum.

Husvagn: Dethleffs Nomad Snow 740 RFK

Publicerad

Man behöver inte vara nomad eller beduin för att uppskatta ett gott nattläger. Det räcker med att man gillar att resa. Om man då har skaffat sig en egen Nomad har man goda förutsättningar att trivas med resan, främst när man slagit läger.

Dethleffs husvagnar i Nomadserien är både genomtänkta och trivsamma. Nu tar vi oss en titt på Nomad 740 RFK. Vagnen är stor och tung, men så innehåller den också allt en barnfamilj kan tänkas ha på önskelistan. Ett eget rum för barnen, en generös och avskild dubbelsäng för föräldrarna, ett hygienutrymme med separat duschkabin och en bekväm sittgrupp. Dessutom gott om skåp och garderober, och med en utvikbar extraskiva över ena soffhörnet har vagnen ett lättarbetat kök.

Dethleffs Nomad 740 RFK lämnar ett drygt 20 kvadratmeter stort fotavtryck på marken (805x250 centimeter), invändigt mäter den 735x236 centimeter vilket ger användaren 17,3 kvadrat att leva på.

Totalvikten 2.500 kilo med 391 kilo till last, kräver en dragbil med ansenliga mått och vikter. Har man det, och körkort därtill, väntar världen. Med denna vagn med tillägget Snow är man dessutom oberoende av väder och årstider. Värmen är vattenburen och det finns vattenburen golvvärme.

Alla överskåp är genomventilerade med luftspalt mot yttervägg och alla vattenrör i vagnen ligger tillsammans med värmerören för att förhindra frysning. En 70-liters spillvattentank i uppvärmt utrymme finns på tillvalslistan. Alla Nomad har en utvändig lastlucka lämplig för sådant man vill separera från annan packning, till exempel utemöbler, nivåklossar och liknande. Dessutom finns utrymme i gasolkofferten framtill på vagnen.

Längs vagnens högra sida finns förutom kyl och frys, två garderober, en byrå och handfatet.

Hur karaktäriserar man då denna vagn? Jo, det är en vagn som rullar på tandemaxlar, som har fem fasta bäddplatser men kan härbärgera minst sju om man bäddar sittgruppen. Vidare är det en vagn som har många fönster, hela 12 stycken, som därför känns ännu större och luftigare än den är. Den har kök med ugn, flera fina garderober och linneskåp och den har i princip all den körsäkerhetshöjande utrustning som finns på marknaden i dag. Det betyder antislingerkoppling på kulhandsken, AKS och antisladdbroms på färdbromsen, ATC. Dessutom har den självjusterande bromsbackar som förkortar stoppsträckan. Därtill är chassit förberett för annan utrustning som till exempel Mammut movers och Big Foots stödben.  

Genomarbetat och välutrustat hela protokollet igenom alltså, men smakar det så kostar det. Denna vagn kostar nästan en halv miljon kronor. 

När man väl begrundat allt detta är det dags att kliva in i underverket, och då kan man konstatera att man kommit in vid sittgruppen och att köket sitter intimt samman med den. Vardagsrum med öppen planlösning kallar vi detta utrymme för. Sovrummet innehåller en längs vagnens vänstra sida placerad dubbelsäng med garderober och byrå placerade längs väggen mittemot. 

Dubbelsängen går att skjuta ihop så att den blir smalare, ger bättre passage.

Dusch och toautrymmen ligger mellan sovrummet och barnkammaren som således finns längst bak i vagnen. Detta rum har förutom trebäddad våningssäng en rymlig sittgrupp med vinkelsoffa, överskåp och ett fullstort linneskåp. Förvaringsplats finns också i sofflådan. Här pratar vi verkligen om en trerummare.

Passagen mellan barnrummet längst bak och entrédörren underlättas av att dubbelsängen går att skjuta ihop så att den blir smalare, cirka 130 centimeter mot 150 fullt utdragen.  En plissédörr skiljer av sovrummet mot umgängesdelen och det finns en liknande dörr att skärma av barnrummet med. Dörren till toaletten och duschen går att ställa upp så att den stänger framåt mot sovrummet och umgängesdelen i vagnen.

Här kan man verkligen tala om att barnen har ett eget rum med trippelsäng och vinkelsoffa.

Belysningen är av LED-typ i hela vagnen och det stora Hekifönstret ovanför sittgruppen, samt de två mindre takfönstren längre bak i vagnen, gör hela interiören väldigt ljus. Fönstret ovanför byrån i sovrummet som är extra högt ger också en känsla av stor inre rymd.

Detta är en högintressant vagn för den som kräver en vagn med hög funktion och inte räds att utnyttja vagnen året runt. Den är definitivt ett spännande alternativ till nordiskt byggda vagnar. Ska jag nämna något som inte imponerar är det den höga vikten och frånvaron av instegsgarderob och mer effektivt ventilerade garderober. En vintervagn behöver välventilerad klädförvaring. Men detta är definitivt en elegant och välutrustad trerummare på hjul.

Alla tre sängar har eget fönster och egen läslampa. Linneskåp vid huvudändan.

Dethleffs Nomad Snow 740 RFK

Pris: Från 357.500 kronor. Visad vagn 467.600 kronor, bland annat Alde golvvärme 42.500 kronor och ugn 6.080 kronor.
Chassi: Alko, tandemaxlar
Kaross: Slät aluminium, tak glasfiber hagelresistent
Tjocklek tak/vägg/golv: 34/34/42 mm
Utvändiga mått: L/B/H 941/250/264 cm
Invändiga mått: L/B/H 735/236/196 cm
Totalvikt: 2.500 kilo
Möjlig totalvikt: 2.800 kilo
Lastvikt: 391 kilo
Hjul: 4 st 13 tum
Bäddmått: Dubbelsäng 190x150 cm, våningssäng 188x86 cm (3 st)
Värme: Alde 3020 vattenburen + vattenburen golvvärme
Färskvatten: 38 liter
Spillvatten: 28 liter utvändig rullbar tank, 70 liter tillval
Kyl/Frys: 142/15 liter

Toastolen sitter dumt, innanför duschkabinen.

Sittgruppen är bäddbar när bordet sänks ner och blir underlag för bäddens dynor.

Handfat utanför toaletten är bra när man är många.

Snyggt kök och generös sittgrupp i vagnens främre del. Stort takfönster bidrar till ljus och rymdkänsla.

On
Off

0 kommentarer

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1482 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 544 fristående campingplatser och 532 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 406 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2019-03

  • Husvagn & Camping 2018-12

  • Husvagn & Camping 2018-11

  • Husvagn & Camping 2018-10

  • Husvagn & Camping 2018-09

  • Husvagn & Camping 2018-08

  • Husvagn & Camping 2018-07

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842