Husbil: Bravia Swan 599

Sveriges första Bravia Swan är en spännande bil till ett vettigt pris.

Husbil: Bravia Swan 599

Publicerad

Ett slovenskt husbilsfabrikat som bygger så kallade plåtisar – vi har hittat Sveriges första Bravia, modellen Swan 599. En välutrustad tvåpersonersbil med ett attraktivt pris. Senare i år kommer Bravia Swan 599 och Swan 699, den senare byggd på Mercedes Sprinter. Artikeln kommer från Husvagn & Camping nr 7/2017.

Bilen är startklar, tankad och försedd med grön saluvagnsregistrering. Vi hoppar in och kör iväg för att få en snabb uppfattning om bilens köregenskaper. Den har en 130 hästars Peugeotmotor och manuell
sexväxlad låda precis som alla andra Peugeot Boxer. Den är stark och går överraskande tyst, i övrigt är det mesta sig likt från Fiat Ducato som ju är grundbilen.

När vi stannar till upptäcker vi många små sköna, annorlunda detaljer. Mörkläggningsgardinerna på sidofönstren i hytten täcker inte helt hundraprocentigt däremot är de dubbelsidiga, vilket borde göra dem mycket värmeeffektiva. Dessutom sitter en uppochnedvänd, rullgardinsliknande mörkläggningsgardin på instrumentbrädan med värmeutblåse mellan gardin och ruta. Det borde borga för mindre imma på fönstret kalla morgnar.

Sittgruppen som är bäddbar till en enkelsäng med måtten cirka 180 x 120/60 centimeter består av de två bekväma och vändbara hyttstolarna, samt en framåtvänd tvåsitssoffa. Ryggstöden i den framåtvända soffan är obekväma med sin upprättstående vinkel. Bordet är möjligt att förstora så att även den som sitter i passagerarstolen får det på bekvämt avstånd. I taket finns ett rejält takfönster och överskåpen ovan fönstret fortsätter också ovanför hytten, där man utnyttjat utrymmet till ett djupt men ganska lågt skåp. Perfekt för kartor, resehandlingar, handväskor, kikare, kamera, allt som man inte vill ha liggande synligt men ändå lättfunnet.

Tv: Köket är inte stort men det funkar när man har bordet som arbetsbänk.
Th: Sovrummet kan enkelt göras om till ett gigantiskt lastrum. I sängstommen finns också lådor och skåp.

Köket finns som i alla andra plåtisar direkt innanför den stora skjutdörren. I dörröppningen finns för övrigt ett myggnät, och ett elektriskt manövrerat trappsteg. Köksbänken består av en tvålågig spis och en vask. I köksbänken hittar vi inte mindre än fem olika stora lådor och ovanför bänken sitter det två överskåp. Mellan köket och bädden längre bak i bilen finns kylskåpet, som ovanpå har ett öppet hyllplan. Under kylen finns ytterligare ett skåp, lämpligt för drickaback eller annan tung, hård packning. 

Mittemot köket finns det för biltypen ovanligt rymliga tvättrummet. Det rymmer på en yta av cirka 100 x 80 centimeter både handfat, toalett och dusch. Ett duschdraperi löper i skenor i taket och skyddar den ombonade träinteriören från vattenstänk. Här finns plats för hygienartiklar under handfatet, men krokar för morgonrock eller hållare för handdukar finns inte. Två mindre överskåp plus två hörnhyllor över handfatet gör dock att här finns bra förvaringsmöjligheter.

Längst bak i bilen finns den tvärställda dubbelsängen. Egentligen är det fel att tala om en dubbelsäng då hela bäddarrangemanget består av tre madrassdynor som var och en går att lyfta upp och stuva undan för bättre utnyttjande av utrymmet, när man inte behöver det som sovrum. Man kan vika upp sängbotten, ställa undan dynorna och på så sätt få plats med till exempel två cyklar eller annat skrymmande. Runt sängen löper an rad av överskåp och i underkant av skåpen på vagnens högra sida sitter det två läslampor och ovanför dem öppet hyllplan för småsaker som till exempel böcker, telefoner, klockor, glasögon och annat smått som gärna annars försvinner i någon av husbilarnas alla skåp och gömmor.

Baktill på bilen finns det ett cykelställ, ovanför den stora skjutdörren finns en markis med en elegant ledlist undertill, och på väggen under samma markis hittar vi ett uttag för utomhusdusch.  Det är med andra ord en mycket välutrustad Bravi Swan som nu hittat till den svenska husbilsmarknaden. 

Med ett pris strax under 500.000 kronor känns den som en konkurrent till andra mer kända märken och Bravia Swan har bra förutsättningar för att etablera sig på den växande marknaden för plåtisar.

Artikeln kommer från Husvagn & Camping nr 7/2017.

Utvikbart extra bord och extra, ovanlig mörkläggningsgardin för vindrutan.

Med tre dynor arrangerade på detta sätt skapar man en dubbelsäng eller rättare sagt en säng för två.

On
Off

0 kommentarer

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1483 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 545 fristående campingplatser och 532 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 406 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2018-11

  • Husvagn & Camping 2018-10

  • Husvagn & Camping 2018-09

  • Husvagn & Camping 2018-08

  • Husvagn & Camping 2018-07

  • Husvagn & Camping 2018-06

  • Husvagn & Camping 2018-05

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842