Husvagn: Knaus Südwind 650 UDF S.s – speciellt för norden

Anpassad för Norden med vattenburen värme och effektiv ventilation. Fyra till sex bäddar och gott om stuvutrymmen.

Husvagn: Knaus Südwind 650 UDF S.s – speciellt för norden

Publicerad

Med två tons totalvikt och drygt 8,5 meters längd rullar 2018 års Knaus 650 UDF på svenska vägar. Südwind 650 UDF Scandinavian Selection är särskilt anpassad för nordbor. Artikeln kommer från Husvagn & Camping 9/2017

Den är stor, men känns trots det riktigt följsam efter dragbilen. Två hjulaxlar att fördela tyngden på och antislingerkoppling på kulhandsken. Just vår vagn är tom vid fototillfället och väger uppskattningsvis 1.500 kilo som den står. Då har den många kilo utrustning som ingår i Scandinavian Selection, bland annat Aldes värmesystem med deras egen golvvärme, Duo Control som gör att man får köra i trafik med gasoldriften igång, 190 liters kyl/frys, mikro, TV, strömförsörjning (12-V batteri), ja listan är lång. Anpassningen är gjord för att vagnen skall kunna fungera bra även kalla vinterdagar och självklart är då vattensystemet invändigt draget och den automatiska flaskomkopplaren i gasolkofferten är utrustad med antifrostsystemet eis-ex.

Taket är glasfiberförstärkt och därmed hagelresistent, hela vagnen omfattas numer av täthetsgaranti på tio år, fabriksgarantin på övriga funktioner är två år. När vi bekantar oss närmare med vagnen kan vi konstatera att dragbommarna är täckta, att gasolkofferten rymmer två flaskor och en hel del annat. Vagnen har utvändig lastlucka för tillgång till utrymmet under dubbelbädden och att dörren är tvådelad, en så kallad stalldörr.

Väl inne i vagnen slås vi av ljuset. Just denna dag skiner solen från en knallblå himmel och de vita sofforna, de stora takfönstren och de vita detaljerna på möblerna nästan bländar oss. Vi tar på solbrillorna och stålsätter oss mot det som bara är snyggt och elegant. 

Ett kök för seriös matlagning, två meter brett.

Sittkomforten är utmärkt i sittgruppen utom just i gavelsoffan då fronten lutar in så att fullvuxna får gardiner i håret. Men hörnorna är magnifikt bekväma och närvaron av läslampor, hyllor för prydnads- och småsaker samt den ganska avancerade ledbelysningen gör att man kan välja mellan stämningsbelysning, allmänljus och arbetsbelysning. Dessutom hittar vi både brand- och gasläckvarnare.

Det finns också en dinettgrupp för två extra gäster, men som egentligen fungerar bäst som barnens eget bord för läsplattor, spelkonsoler, datorer eller kanske skolböcker. Dynorna här är bara drygt 80 centimeter breda och bäddad ger dinetten en säng med måtten cirka 185 x 80. Till vår glädje hittar vi ytterligare en säng här, överskåpet är nämligen ett så kallat sängskåp. Här lägger man sig om man väger under 60 kilo och klarar sig i en säng som är 70 centimeter bred. På tillvalslistan kan man pricka för våningssäng som alternativ till dinett.

Köket ser ut att kunna fungera även för ett regemente, det är nämligen cirka två meter långt och har en spis med tre brännare, gott om arbetsytor, mikrovågsugn, 190 liters kyl med separat frys, lådor och skåp för grytor och karotter utöver inrede för servis och bestick. Bra arbetsbelysning, öppningsbart fönster och köksfläkt. Ett vitrinskåp mellan kök och sittgrupp kompletterar. Skall vi ge uttryck för att något saknas så är det väl gasolugn, plats för det finns ju. En sådan finns på tillvalslistan och kostar drygt 8.000 kronor.

Längst bak i vagnen, efter garderoben på kökssidan och dinetten på entrésidan, finns dubbelsängen och tvättrummet. Sängen är monterad i det bakre högra hörnet, en franskbädd således. Madrasserna har måtten 195 x 135 centimeter avsmalnande vid fotändan. Gaveln är textilklädd och vi hittar en luftspalt mellan yttervägg och bädd. Här kan man skärma av mot resten av vagnen med en plissédörr och här finns överskåp med en öppen hylla i underkant. Takfönster, sidofönster och allmänbelysning samt läslampor. För lättare åtkomst till utrymmet under bädden är madrassen tudelad på längden så en bäddmadrass rekommenderas.

Bländande vitt med ljusa möbler och många stora fönster. Sittkomforten är utmärkt utom i gavelsoffan.

Toalettutrymmet är välutrustat och väl nyttjat. Tack vare att man placerat duschkabinen längst in kan man utnyttja den som garderob för våta kläder. Ett takfönster plus öppningsbart väggfönster samt konvektorer på det vattenburna värmesystemet torde göra hela badrummet effektivt vädrat. Plats för hygienartiklar finns under handfatet.

Vi kör tillbaka vagnen och kommer till följande slutsats: Med vattenburen värme, luftspalter och effektiv ventilation fungerar denna vagn också på vintern. Plats för kläder finns i huvudgarderoben mellan kyl och badrum, i den mindre garderoben vid entrén och i utrymmen under soffor och säng. Sex bäddar stoltserar man med. Visst finns det utrymme för det men bäst fungerar det nog för en tvåbarnsfamilj. På så sätt behöver man inte bädda sittgruppen och då slipper man knökfulla skåp och garderober. För barnfamiljen är vagnen ett fullgott alternativ till fritidshus. Fördelen med husvagnen Knaus Südwind 650 UDF är att man placerar den var man vill. I vinterfjällen eller på sommarbeachen.

Vagnen är en storsäljare, faktiskt en av märkets mest sålda modeller på den svenska marknaden. Priset 435.000 kronor är inte avskräckande, man får mycket för pengarna.

FAKTA: Knaus Südwind 650 UDF Scand. Selection

PRIS: 435.000 Kronor

CHASSI: Alko tandemaxlar, 14 tums hjul, extra stora stödben, AKS-koppling, KAROSS: Slät aluminium, glasfiberförstärkt tak

UTVÄNDIGA MÅTT L/B/H: 858/250/257 cm, INVÄNDIGA MÅTT L/B/H: 660/234/196 cm

TOTALVIKT: 2 000 kg, LASTVIKT: 210 kg

ANTAL BÄDDAR: 4 +2 

VÄRME: Alde vattenburen inkl. golvvärme

VATTEN: 45 l, SPILLVATTEN: Utvändig rullbar tank

KYL/FRYS: 190 l (160/30)

Artikeln kommer från Husvagn & Camping 9/2017

Dinetten är trång för fyra men generös för två.

Duschkabin längst in gör kabinen till torkskåp eller extra garderob.

Delad madrass för lättare åtkomst till utrymmet under bädden. Praktiskt, men bäddmadrass rekommenderas.

On
Off

0 kommentarer

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1492 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 549 fristående campingplatser och 537 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 406 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2018-11

  • Husvagn & Camping 2018-10

  • Husvagn & Camping 2018-09

  • Husvagn & Camping 2018-08

  • Husvagn & Camping 2018-07

  • Husvagn & Camping 2018-06

  • Husvagn & Camping 2018-05

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842