Husvagn: Hobby Prestige 650 KFU – med eget rum för barnen

Vagnen är extrautrustad med bland annat en ac-anläggning och tv-antenn. Den saknar lastlucka vilket man kan få mot beställning.

Husvagn: Hobby Prestige 650 KFU – med eget rum för barnen

Publicerad

Den går att få med 500 kilos lastmarginal och då får vagnen en totalvikt på 2.200 kilo, standard är 1.900 kilo. 650 Prestige kräver en rejäl dragbil och minst utökad B-behörighet på körkortet, men så är detta också en vagn som ger mycket tillbaks. Fem bäddar med plats för ytterligare två nattgäster. Separat barnkammare längst bak i vagnen. Värmen är vattenburen och på kulhandsken sitter det en stabilisatorkoppling. På de fyra hjulbromsarna finns en självjusterande teknik som gör att vagnens bromsar snabbare reagerar, vilket i sin tur ger kortare stoppsträcka. De inklädda dragbommarna, de mörka fönstren tillsammans med det mörka dekorfältet som löper längs vagnens långsidor ger den ett mycket modernt och elegant utseende.

Vi kopplar vagnen till bilen och rullar ut. Den följer smidigt och odramatiskt och dess balanserade beteende gör att vi utan besvär följer med i en stundtals ganska snabb trafikrytm. Storlek och tyngd gör sig inte påminda. När vi stannar för fotografering och lite närmare granskning av vagnens övriga egenskaper noterar vi att det är föredömligt lätt att komma åt de bakre stödbenen och att man får hjälp att hitta de främre benens justerskruv av ett styrhål i karossens kjol.

Vi öppnar den fönsterförsedda dörren och kliver in. Vi lägger märke till att det finns ett par dolda fack på dörrens insida, liksom en sophink. På den högra överskåpsgaveln sitter vagnens manövercentral varifrån man kan styra belysning, få besked om status på batteri, vatten och varmvatten samt golvvärmen. På vänstra sidan finns ett vitrinskåp, hållare för TV och ett grunt underskåp med en smal hylla upptill.

Sittgruppen längst fram i vagnen är inbjudande. Fönster runt om så man ser bra ut.

Sittgruppen rymmer fem eller sex personer, men vuxna sitter bekvämt bara i de två längsgående soffdelarna, gavelsoffan har för kort sittdyna och den sluttande frontväggen gör att vuxna får böja sig framåt för att slippa undan fönstret och gardinerna. Sittkomforten är annars helt okej och bordet som är lätt att flytta gör att man enkelt kommer åt alla sittplatser. Ett öppet hyllplan under överskåpen och två svanhalsförsedda läslampor samt färgmarkerade möbelsarger ger hela gruppen en ombonad karaktär. TV-hållaren och vitrinskåpet samt hyllplanet över underskåpet bidrar till inramningen.

Köket är lika elegant som vagnen som helhet, men här finns också mycket bra funktion. Ugn, köksfläkt, trelågig spis uppdragen mot fönstret, rund diskho och ett skåp med utdragbart inrede i köksbänken gör köket högfunktionellt. Här finns gott om plats för grytor och pannor, lådorna i bänken har självstängande lås, det höga smala kylskåpet som rymmer 150 liter inklusive frysdel på 15 liter avslutar köket bakåt i vagnen, mot sovrummet. I taket finns ett Heki Midi takfönster.

Tvättrummet innehåller många fina skåp, flera speglar, handfat och toalett men ingen dusch. Det är extremt gott om förvaring. Eftersom man inte behövt ta hänsyn till dusch kan man kosta på sig trä både högt och lågt. Ombonad känsla är bara förnamnet, men man får sköta sin hygien bäst det går med handfat och tvättlappar. Naturligtvis utnyttjar man campingens faciliteter, sjön eller havet för seriös tvagning. I taket sitter ett takfönster och speglarna är inramade av ledljus. Golvet är helplastat och vattentåligt.

Garderoben, mitt för dubbelsängen separeras från tvättrummet med en öppning cirka 25 centimeter bred, och högst upp i detta öppna utrymme finns en galgstång och ett hyllplan. Tillsammans med garderoben och ytterligare ett högskåp har konstruktörerna sett till att vagnen är väl försörjd med stuvutrymmen för kläder och annan packning. 

Dubbelsängen mäter 198 x 136 centimeter står längs med vagnens vänstra sida. Sänggaveln vid huvudändan är textilklädd och ett öppet hyllplan ovanför samt en spegel bidrar till känslan av luft och ljus. Det stora sidofönstret skyddas mot ofrivilliga sparkar av en textilklädd distansskiva längs långväggen. En strömbrytare på gaveln gör det möjligt att reglera ljuset från bädden, en finess man uppskattar inte minst när man kommit på att man missat att släcka någonstans. Bädden kan skiljas av mot umgängesdelen i vagnen med en plissédörr.

Ett ypperligt kök med både ugn och kyl på armlängds avstånd. Lådor i bänken och ett skåp med utdragbart inrede.

Barnkammaren som består av en smal dinettgrupp och tre våningsbäddar mot gavelväggen längst bak i vagnen, innehåller också ett högskåp. Om det blir ett linneskåp eller ett skåp för barnens leksaker och utrustning är upp till användarna. Bäddarna är 187 centimeter långa och knappt 70 centimeter breda, den översta något smalare. De två undre bäddarna har egna fönster, små men öppningsbara, med mörkläggningsgardiner och myggnät. Överslafen har inget fönster men väl en egen lampa vid huvudändan. Dinetten är smal, för att inte säga mycket smal men den räcker till som lekbord för barn och kan säkert också duga nedbäddad som säng för en natt eller två. Även dinetten har ett fönster.

Vagnen har ingen utvändig lastlucka men en rymlig gasolkoffert. Härinne finns också plats för den rullbara spillvattentanken och för två P 11 gasolflaskor. På kulhandsken finns antislingerkoppling WS 3000 från Winterhoff och stödhjulet har belastningsmätare (kultrycksvåg). Vagnen rullar på ett eget chassi med hjulaxlar och bromsar från Knott samt reservhjulshållare från Alko undertill.

Det är lätt att förstå varför Hobbyvagnar är så populära. Eleganta, välutrustade och till priser andra har svårt att konkurrera med. Att man kan hålla låga priser är dels en följd av de stora volymerna man bygger och dels en effekt av produktionsmetoderna. Det går fort att bygga vagnarna och tid är pengar.

FAKTA: Hobby Prestige 650 KFU

PRIS: Från 302.000 kronor, visad vagn extrautrustad för ca 70.000 kronor med bland annat Aldevärme, golvvärme och AC i taket.

CHASSI: Eget, tandemaxlar från Knott, KAROSS: Slät aluminium tak och väggar, front och bakstam plast

UTVÄNDIGA MÅTT L/B/H: 837/250/258 cm, INVÄNDIGA MÅTT: 663/239/195 cm

TOTALVIKT: 1.900 - 2.200 kg, LASTVIKT: 200 - 500 kg

HJUL: 14 tum tandemaxel

BÄDDMÅTT: Dubbelsäng 199x135. Våningsbäddar 187 x ca 70

VÄRME: Alde vattenburen, elektrisk golvvärme

FÄRSKVATTEN: 50 l, SPILLVATTEN: Ca 20 l utvändig rullbar 

KYL/FRYS: 150 l Super Slim Tower Dometic

Barnens rum innehåller förutom de tre sängarna en liten dinettgrupp.

Dubbelsängen går att skärma av med en plissédörr. Vägg- och takfönster gör att sovrummet känns luftigt.

On
Off

0 kommentarer

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1483 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 545 fristående campingplatser och 532 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 406 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2018-11

  • Husvagn & Camping 2018-10

  • Husvagn & Camping 2018-09

  • Husvagn & Camping 2018-08

  • Husvagn & Camping 2018-07

  • Husvagn & Camping 2018-06

  • Husvagn & Camping 2018-05

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842