Chausson 630 Flash: Prisvärd och körvänlig husbil

Publicerad

Ford har levererat chassi, motor och drivlina till den franska husbilsbyggaren Chausson. Med den innovativa inredningen känns 630 Flash som en körvänlig, nyskapande och prisvärd husbil.

Här är en av bäddarna nedsänkt Chausson 630 Flash.

Vi hoppar in bakom ratten i den nya och inte helt leveransklara Chausson 630 Flash. Redan när vi slår igen hyttdörren imponeras vi, det låter ju som när man stänger dörren i en påkostad personbil, tjoff.

Det bådar gott, och inte blir det sämre när vi rullar ut på landsvägen för en kort provtur. Chausson 630 Flash går påfallande tyst och justeringsmöjligheterna på förarstolen är generösa. Ratten är fylld av knappar och den är liten, avgjort mindre än i Fiat Ducato som dominerar som husbilsgrund. Instrumenteringen känns igen från personbilsmodeller från Ford.

Med risk för att bli utskälld av sportbilspurister – Chausson Flash 630 på Ford känns sportig. Motorn svarar rappt, styrningen är fin med snabb respons i resten av chassit. Bromsar och fjädring gör den kul att köra, och det är ju just körglädjen som gör att folk köper sportbilar. När det gäller "att köra-ronden" får Chausson 630 Flash höga poäng.

När vi lägger i handbromsen hålls det glada humöret uppe av att handbromsen lägger sig ner även när den är aktiverad och därmed kommer ur vägen. Tekniken kallas "fly off". Den hindrar inte stolsunderredet från att vridas runt, som sker i nyss nämnda konkurrent. Den lilla ratten och den bortfallande handbromsen gör det lekande lätt att vända hyttsolarna mot umgängesdelen.

Vi gör det, vänder hyttstolarna, och längs med bilens långsidor ser vi två soffor. Hade vi varit fler än två resenärer hade vi trollat fram de två framåtvända bältesstolarna som nu är gömda under soffdynorna.  Mellan sofforna finns ett vikbart plats- och höjdjusterbart bord.

Längre bak på bilens vänstra sida finns köket, mittemot finns kyl och frys. Mellan kök och kyl finns ingången till bilens tvättrum. Därinne finns en jättegarderob rakt fram, till vänster handfatet och toaletten och till höger en rymlig duschkabin. Garderobsdörrarna är spegelförsedda och skapar därmed både ljus och illusion av mer utrymme.

Med skjutdörrarna stängda får man ett riktigt rymligt tvättrum som också kommer att användas som omklädningsrum. Härinne finns det som behövs för detta ändamål. Bra belysning, spegel, uttag för till exempel hårfön, hyllor för småsaker under och över handfatet och bakom spegeln finns det en stor garderob. Garderoben är 170 centimeter bred, cirka 85 centimeter djup och 105 centimeter hög. Garderoben är helt enkelt den övre halvan av garageutrymmet.    

Vi kliver utanför tvättrummet och ställer oss i köket. Även detta utrymme är utnyttjat på ett okonventionellt sätt. Visserligen är själva köksbänken utformad på liknande sätt som många andra köksbänkar men här finns olikheter, till exempel avslutas köket mot bilens umgängesdel med en låg bänk. I och för sig en eftergift åt taksängen som går ner ända till sittdynorna i sofforna, men det ger plats för en förlängningsskiva för köksbänken på kökets gavel och samtidigt utrymme för ett smalt högskåp mot ytterväggen. Med brännarna på rad uppdragna mot fönsterväggen har man fått ett bra kök med hyggliga arbetsytor. Lådorna har soft-close vilket betyder att de förblir stängda också under körning.

Chausson 630 Flash är trevlig att köra och prisvärd i sitt segment, kostar från 613.000 kronor.

Sittgruppens bästa platser är i hyttstolarna. Det är inget fel på sittkomforten i sofforna, men det är hög sitthöjd och är man av medellängd eller kortare når inte fötterna ner till golvet. Golvet är sänkt just under sittgruppen - under taksängarna - kanske för att skapa tillräcklig ståhöjd under sängarna i taket eller för att sofforna behöver vara just så höga som de är för att rymma de hopvikta bältesförsedda resestolarna. Sittgruppen är bäddbar och enligt specifikationerna blir måttet 65x193 centimeter.

Vi kliver ur bilen och går ett varv runt för att närmare bekanta oss med dess exteriör. Det första vi ser är Trumas dieselvärmare som avslöjas via dess utblås strax bakom förardörren. En lucka lite längre bak på bilens vänstra sida avslöjar att Chausson valt att lägga bilens elcentral för både 12 och 230V på ett och samma ställe.

De mörktonade ramförsedda fönstren från Seitz ger karossen ett stänk av exklusivitet och de tre luckorna till garaget längst bak på karossen, även en på bakgaveln, gör det mycket lätt att lasta eller lossa saker däri. Gasolskåpet på bilens högra sida rymmer en elvakilos flaska. Det torde ju räcka långt eftersom värmen fås via dieselpanna.

På taket sitter det en solcell som avsevärt ökar batteritiden och högst upp på bilens högra sida hittar vi en markis. Det vi inte ser men hittar i bilens specifikationer är att Lindströms begärt och fått byggarna att förse bilarna med uppvärmda vattentankar, anpassade för nordiskt klimat, Nordic Edition.

Bilens front bär Chaussons egen logga i grillen och de två dimljusen i frontens nedre del ramar in den svarta grillen, som i sig är ett designelement som för tankarna till andra fordon från Ford.

De senaste veckorna har det levererats flera bilar, och det känns kul att folk vågar skaffa sig en bil som är lite annorlunda och innovativ.

Ibland tar det tid innan marknaden tar till sig nyheter, men Chausson Flash 630 är värd ett bättre öde än att bli ihågkommen som ett dragplåster på mässan. Den är prisvärd, fin att köra och har en mycket välkomnande planlösning. Dessutom överraskar Chausson 630 Flash med flexibel sittgrupp och mycket generösa förvaringsmöjligheter.

 

Här är båda bäddarna nedsänkta...

... och så här ser det ut när sängarna är upphissade i taket.

Bak i bilen finns kök, entré och tvättrum. De spegelförsedda garderobsdörrarna ger illusion av större utrymme.

Lite annorlunda förarmiljö, om man jämför med Fiat. Transmissionen är sexväxlad.

Duschkabinen har egen taklucka för effektiv vädring.

Köket är annorlunda utformat med ett smalt högskåp mot ytterväggen och en extraklaff för mer arbetsyta.

On
Off

0 kommentarer

 • Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå

  Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå

  Nämn ordet vintervagn och de allra flesta tänker Kabe och Polar. Det finns emellertid flera varumärken som har utrustat sina husvagnar för alla de fyra årstiderna. Ett av dessa är tyska Dethleffs och deras modellserie Generation Scandinavia.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-03 07:36

 • Rapido M96: M som i Mercedes

  Rapido M96: M som i Mercedes

  Sprillans nya Rapido M96 har hamnat under vår lupp. M står för Mercedes och det gör att husbilarna tar ett stort kliv in i den miljö som premiumpersonbilarna figurerar i.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-15 08:07

 • Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

  Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

  Alpina är en året runt-vagn som har allt det där som krävs för att vara attraktiv på marknaden – tilltalande formgivning, rymlig interiör, hög utrustningsnivå och minst sagt goda vinteregenskaper. Den är också Adrias mest exklusiva modellserie vid sidan av den nytillkomna trion Astella.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-13 07:51

 • Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

  Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

  Vi börjar med att googla synonymer för Hacienda. Precis som vi misstänkte dyker alternativen storgods, lantegendom, plantage och ranch upp. Med andra ord är Kabes husvagnsserie exakt vad den heter.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-08 07:38

 • Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

  Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

  Rapido känner de flesta till, men Dreamer? Den sistnämnda byggs av den förstnämnda och sedan något år tillbaka är det Dreamer som är volymsäljaren inom plåtisar på den svenska marknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-07 07:20

 • Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen

  Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen

  Går det att förvandla boendeytan i en mellanstor husvagn så att den blir lika rymlig som i en fullvuxen modell? Svaret är ja. Med en taksäng är det upplagt för sex stycken sovplatser och massvis med utrymme – som i Weinsbergs nya och högintressanta CaraOne 540 EUH.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-15 08:03

 • Polar 650 TR TDS VK Customized: Välutrustad vintervagn

  Polar 650 TR TDS VK Customized: Välutrustad vintervagn

  Inför modellåret 2020 presenterade husvagnstillverkaren Polar elva nya modeller. Vi har kikat närmare på en av dem – 650 TR TDS VK – här i dess svartvita utförande som Customized.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-10 08:16

 • Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon

  Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon

  Premiumvarumärket Frankia har lanserat sin första plåtis – och de har inte gjort som många andra. Yucon är inget vanligt fordon. Det är en kompakthusbil som är minimalistisk och futuristisk i en och samma förpackning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-06 07:48

 • Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse

  Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse

  Under fjolåret tog Kabe stora steg i sitt husbilsutvecklande. Tenhults stolthet presenterade sin första plåtis och de lanserade samtidigt sin första serie husbilar som är byggd med drivlina från Mercedes. Vi har kikat på den sistnämnda som fick det kungliga namnet Crown.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-31 08:05

 • Weinsberg Caracore 650 MF: Förädlad instegsbil

  Weinsberg Caracore 650 MF: Förädlad instegsbil

  Weinsberg firar 50 år med en spännande husbilsnyhet. Det bör nämligen understrykas att CaraCore är deras första helintegrerade modell någonsin.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-16 07:48

 • McLouis Nevis 870G: Första med face-to-face

  McLouis Nevis 870G: Första med face-to-face

  McLouis har under lång tid charmat de svenska husbilsresenärerna med en mängd prisvärda modeller. Till kommande säsong kommer troligtvis nya – Nevis 870 G – bli nästa bästsäljare, det är den italienska tillverkarens första husbil med face-to-face.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-12 07:12

 • Knaus Sport&Fun Black 480 QL: Sportig och spännande

  Knaus Sport&Fun Black 480 QL: Sportig och spännande

  Husvagnsmodellen Sport&Fun är allt annat än ny hos familjen Knaus, den fanns redan under tidigt 1990-tal. Specialmodellen Black Selection är emellertid en nykomling och en ytterst intressant sådan.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-10 08:49

 • Hobby Prestige 560 FC: Stor njutning i liten vagn

  Hobby Prestige 560 FC: Stor njutning i liten vagn

  Modellserien är vad den heter. Hobby Prestige är lite vassare, den är en smula bättre och har fler campingvänliga funktioner än merparten av sina syskon.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-06 08:17

 • LMC Sassino 460 E: Nedbantad nykomling

  LMC Sassino 460 E: Nedbantad nykomling

  Inför 2020-säsongen har LMC lanserat en instegsserie i sin husvagnsflotta. Sassino är dess namn och vi har kikat närmare på singelbäddsmodellen 460 E.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-02-20 08:00

 • Dethleffs Nomad 490 BLF: Trotjänare med frontkök

  Dethleffs Nomad 490 BLF: Trotjänare med frontkök

  Från Hörby i söder till Luleå i norr. Dethleffs håller på att återuppbygga ett starkt återförsäljarnät som säljer deras husvagnar. Först var det mycket fokus på serien Generation Scandinavia – nu satsas det även på den gamla trotjänaren Nomad.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-02-17 08:58

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1567 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 577 fristående campingplatser och 633 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

 • Husvagn & Camping 2020-01

 • Husvagn & Camping 2019-12

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842