Husbil: Knaus Live Wave 700 MEG

Knaus har en helt ny serie halvintegrerade husbilar med namnet Live. Här tittar vi närmare på varianten Wave.

Husbil: Knaus Live Wave 700 MEG

Publicerad

Knaus har lanserat en sprillans ny serie, Live, som finns i två varianter, TI och Wave. Båda är halvintegrerade och den sistnämnda har nedsänkbar taksäng. Vi har synat modellen Wave 700 MEG lite närmare.

Under lång tid har Knaus Sky varit en storsäljare. Under ett par års tid har Skymodellerna blivit alltmer påkostade och rikt utrustade. Av den anledningen har också prislappen rusat iväg. Med serien Live är uppdraget glasklart. Nu ska prisgapet mellan instegsmärket Weinsberg och ovan nämnda Sky täppas till, och det utan att man tummar på kvaliten.

Det är en husbil i trekvarsmiljonklassen vi ska titta närmare på. Med blotta ögat kan vi inte se något som tyder på att Knauskonstruktörerna har gjort avkall på viktiga funktioner. I sedvanlig ordning står Knaus för en välbalanserad kombination av elegans, funktionalitet och flexibilitet. 

Vid ratten finns det vi önskar i ESP, Hill Holder, Traction + och skyroofkänsla. Markis och den praktiska serviceluckan med allt samlat på ett och samma ställe är på plats. Taket är hagelresistent, undergolvet är glasfiberarmerat, ytterbelysningen har rörelsesensor och ett bekvämt ennyckelsystem finns också.

Tämligen litet och kompakt, men väl funktionellt kök.

Att vrida stolarna från körställning till bodelen går mycket smidigt. Inga armstöd behöver vikas upp, inga stolar behöver skjutas in eller ut för att med millimeterprecision kunna vidas runt. Bra. Fem, ja rent av sex personer får plats kring bordet som har en utdragbar skiva som förlänger detsamma (se bild). Det bör även poängteras att Isofixfästen för två barnstolar finns. Tv:n är dold i soffan, för att trolla fram den krävs inte mer arbete än att plocka bort ena nackstödet. 

Köket är tämligen litet men väl funktionellt. Genom att brännarna är i linje med varandra skapas god arbetsyta. Under köksbänken finns tre lådor med soft close och ett större skafferiskåp. Ovanför finns ett väl tilltaget, stabilt överskåp och bredvid hittar vi kyl/frys med AES-funktion i slim-tower-tappning. Både ovanför och under kylskåpet finns ytterligare förvaringsutrymmen. Granne till kylen är ett högt, smalt linneskåp/garderob. Det finns ytterligare två garderober och de är belägna under sängen. Inte idealiskt att behöva knäa för rena klädesplagg men med höga långbäddar blir det så. Att det finns stege till den nedfällbara taksängen ser vi som ett måste, men det finns även en liten stege till de höga långbäddarna som ett alternativ till det befintliga fotsteget.

God komfort och bra med utrymme i samvaroavdelningen.

Med den här typen av planlösning får resenärerna i gengäld ett garage som sväljer skrymmande persedlar som cykel, golfutrustning, utegrill med mera. I garaget finns belysning, lastkrokar som löper på skena och gasolkoffert. Hygienutrymmet? Inget att klanka ned på där heller. Dusch finns. Bra benutrymme, krokar och förvaringsmöjligheter likaså.

Även om prispressaren har varit framme får vi en känsla av att allt är välbyggt, välkomponerat och väl genomtänkt. Till exempel är luftspalterna mellan innervägg och möbelmoduler flera centimeter breda vilket garanterar god luftcirkulation och kvick spridning av den luftburna värmen. Extra bekvämlighet i avdelningen för nattbruk. Det finns inte bara två fasta sängar att tillgå. De är dessutom utrustade med femzoners EvoPore-kallskummadrasser för god kvalitet och lång hållbarhet. Lägg till stämningsbelysning.

Hur summerar vi då Live Wave 700 MEG? Helt klart har Knaus lyckas med uppdraget att skapa en trekvartsmiljonhusbil utan att göra avkall på vare sig kvalitet eller funktionalitet. Det här kan mycket väl bli sommarens storsäljare.

(Tv:) 5-zoners kallskumsmadrasser ger hög komfort.
(Th): Toalett och dusch samsas i hygienutrymmet.

FAKTA: Knaus Live Wave 700 MEG 

 

Pris: 763 000 kr

Skatt: 6 056 kr

Motor: Fiat Ducato 2,3-liters, 130 hästkrafter, sexväxlad manuell

Utvändig (L/B/H): 752/232/294 centimeter, Invändig (L/B/H): 591/219/215 centimeter

Tjänstevikt: 2 965 kg, Totalvikt: 3 500 kg, Lastvikt: 535 kg

Garantier: Två år nybil, tio år täthet

Antal bäddar: 6 (singelbäddar 195x81, 210x81 centimeter, taksäng 194x123 centimeter, bäddbar sittgrupp 209x118/84 centimeter)

Färskvatten: 100 liter, Spillvatten: 95 liter

Värme: Luftburen Truma Combi 6E, el. golvvärme

Kyl/frys: 142/15 liter, Thetford AES-system

 • Rapido M96: M som i Mercedes

  Rapido M96: M som i Mercedes

  Sprillans nya Rapido M96 har hamnat under vår lupp. M står för Mercedes och det gör att husbilarna tar ett stort kliv in i den miljö som premiumpersonbilarna figurerar i.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-15 08:07

 • Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

  Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

  Alpina är en året runt-vagn som har allt det där som krävs för att vara attraktiv på marknaden – tilltalande formgivning, rymlig interiör, hög utrustningsnivå och minst sagt goda vinteregenskaper. Den är också Adrias mest exklusiva modellserie vid sidan av den nytillkomna trion Astella.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-13 07:51

 • Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

  Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

  Vi börjar med att googla synonymer för Hacienda. Precis som vi misstänkte dyker alternativen storgods, lantegendom, plantage och ranch upp. Med andra ord är Kabes husvagnsserie exakt vad den heter.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-08 07:38

 • Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

  Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

  Rapido känner de flesta till, men Dreamer? Den sistnämnda byggs av den förstnämnda och sedan något år tillbaka är det Dreamer som är volymsäljaren inom plåtisar på den svenska marknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-07 07:20

 • Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen

  Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen

  Går det att förvandla boendeytan i en mellanstor husvagn så att den blir lika rymlig som i en fullvuxen modell? Svaret är ja. Med en taksäng är det upplagt för sex stycken sovplatser och massvis med utrymme – som i Weinsbergs nya och högintressanta CaraOne 540 EUH.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-15 08:03

 • Polar 650 TR TDS VK Customized: Välutrustad vintervagn

  Polar 650 TR TDS VK Customized: Välutrustad vintervagn

  Inför modellåret 2020 presenterade husvagnstillverkaren Polar elva nya modeller. Vi har kikat närmare på en av dem – 650 TR TDS VK – här i dess svartvita utförande som Customized.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-10 08:16

 • Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon

  Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon

  Premiumvarumärket Frankia har lanserat sin första plåtis – och de har inte gjort som många andra. Yucon är inget vanligt fordon. Det är en kompakthusbil som är minimalistisk och futuristisk i en och samma förpackning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-06 07:48

 • Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse

  Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse

  Under fjolåret tog Kabe stora steg i sitt husbilsutvecklande. Tenhults stolthet presenterade sin första plåtis och de lanserade samtidigt sin första serie husbilar som är byggd med drivlina från Mercedes. Vi har kikat på den sistnämnda som fick det kungliga namnet Crown.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-31 08:05

 • Weinsberg Caracore 650 MF: Förädlad instegsbil

  Weinsberg Caracore 650 MF: Förädlad instegsbil

  Weinsberg firar 50 år med en spännande husbilsnyhet. Det bör nämligen understrykas att CaraCore är deras första helintegrerade modell någonsin.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-16 07:48

 • McLouis Nevis 870G: Första med face-to-face

  McLouis Nevis 870G: Första med face-to-face

  McLouis har under lång tid charmat de svenska husbilsresenärerna med en mängd prisvärda modeller. Till kommande säsong kommer troligtvis nya – Nevis 870 G – bli nästa bästsäljare, det är den italienska tillverkarens första husbil med face-to-face.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-12 07:12

 • Knaus Sport&Fun Black 480 QL: Sportig och spännande

  Knaus Sport&Fun Black 480 QL: Sportig och spännande

  Husvagnsmodellen Sport&Fun är allt annat än ny hos familjen Knaus, den fanns redan under tidigt 1990-tal. Specialmodellen Black Selection är emellertid en nykomling och en ytterst intressant sådan.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-10 08:49

 • Hobby Prestige 560 FC: Stor njutning i liten vagn

  Hobby Prestige 560 FC: Stor njutning i liten vagn

  Modellserien är vad den heter. Hobby Prestige är lite vassare, den är en smula bättre och har fler campingvänliga funktioner än merparten av sina syskon.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-06 08:17

 • LMC Sassino 460 E: Nedbantad nykomling

  LMC Sassino 460 E: Nedbantad nykomling

  Inför 2020-säsongen har LMC lanserat en instegsserie i sin husvagnsflotta. Sassino är dess namn och vi har kikat närmare på singelbäddsmodellen 460 E.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-02-20 08:00

 • Dethleffs Nomad 490 BLF: Trotjänare med frontkök

  Dethleffs Nomad 490 BLF: Trotjänare med frontkök

  Från Hörby i söder till Luleå i norr. Dethleffs håller på att återuppbygga ett starkt återförsäljarnät som säljer deras husvagnar. Först var det mycket fokus på serien Generation Scandinavia – nu satsas det även på den gamla trotjänaren Nomad.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-02-17 08:58

 • Klaus SKY TI Platinum 700 MEB: Automatisk komfort

  Klaus SKY TI Platinum 700 MEB: Automatisk komfort

  Knaus är ett välkänt varumärke som sedan urminnes tider har tillverkat ytterst välutrustade campingfordon. I år har de valt att applicera en mängd extrautrustning utan att höja priset på SKY TI. Det gör den populära serien intressantare än någonsin.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-02-13 08:58

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1564 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 576 fristående campingplatser och 631 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

 • Husvagn & Camping 2020-01

 • Husvagn & Camping 2019-12

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842