Knaus Südwind Silver SEL 500 FU: Bekväm och lättdragen

Silver Selection visade sig vara en lättdragen vagn. Här har vi stannat till strax innan entrén vid Tjolöholms slott.

Knaus Südwind Silver SEL 500 FU: Bekväm och lättdragen

Publicerad

I över 50 år har Knaus Südwind stått för hantverk med hög kvalitet. Vi har kikat på en extrautrustad Silver Selection med vattenburen värme.

Öppen yta vid köket. Till höger skymtar högt monterad mikrovågsugn ovanför AES-kylskåpet. KLICKA FÖR STÖRRE.

Det finns 14 olika Silver Selection, med luftburen Trumavärme, att välja mellan. Allt från lilla 420 QD till den fullvuxna familjevagnen 750 UFK. Den året-runt-stämplade serien Scandinavian Selection, med vattenburen Aldevärme, finns i fem tappningar från 580 UF till 750 UFK. Vad göra om man önskar vattenburen värme i en mindre Südwindvagn? Jo, lägg till några riksdaler och beställ en Silver Selection med Aldevärme. Silver kan med andra ord uppgraderas.

Modellen vi provar är en storsäljare – 500 FU – med stor u-sittgrupp och fransk säng. En ytterst bekväm husvagn för två som har det där lilla extra som gör campandet både enkelt och bekymmersfritt. Som alltid när det gäller Knaus är varenda pinal genomtänkt och genomarbetad. Knaus är lite som svenska Volvo – trygga, säkra, robusta samt byggda för alla möjliga och omöjliga klimat.

När Südwindvagnarna når den svenska marknaden ingår ett drygt tjugotal komponenter mer än grundutförandet när de lämnar fabriken (kan variera från modell till modell). Som bekant har vi inte bara ett bistrare klimat i Norden, vi har även blivit allt kräsnare på senare tid. För att nämna något kan det exempelvis handla om kraftigare stödben, aluminiumfälgar, dragstångstäckning, taklucka Heki II, insektsdörr, stereo med cd/mp3/högtalare, brandvarnare och duschprylar.

Stor u-soffa i direkt anslutning till entrén. I de båda hörnen finns både hyllor och fack för diverse pryttlar.

Sängen har femzoners kallskummadrasser och Froli Star-system.

Det är en tämligen lättdragen vagn som vi kopplar på kroken och tar med oss via landsvägen till Tjolöholms slott, fyra mil söder om Göteborg.

Taket är hagelresistent, front och bakgalvel av slät aluminium medan sidorna är kulhamrade. Entrédörren är delbar, vilket är mycket behagligt sommartid i kombination med insektsdörren.

Vid entrén finns instegsgarderob som omfattar hatthylla, uppvärmd garderobsdel och skoskåp. Den välkomnande möbelmodulen är dessutom integrerad med tv och vitrinskåp.

Den invändiga dekoren har en mjuk, modern och sofistikerad ton bestående av ljust trä kombinerat med vita inslag på överskåpen. Vi slår oss ned i den stora u-soffan, som har god sittkomfort och är enkel att bädda för natten via teleskopbord. Läslamporna löper på skena.

Både 230- och usb-uttag vid ena soffan, samt fack och hyllor i hörnen. Dessutom är det bekvämt att komma åt packningen under sofforna då ryggstöden sitter kvar på sin plats, samtidigt som de viks uppåt. 

Toalett- och duschutrymme är granne med sängen längst bak.

Även köket får många plus. Här finns högt placerad mikrovågsugn, stor kyl/frys med AES-funktion, det vill säga – kylskåpet/frysen känner automatiskt av om gasol eller el ska användas. Utrymmet att vistas på är öppet, och det finns goda ytor att arbeta på.

Tar oss vidare till tvättrummet som på Knausmanér är uppdelat med handfat i bodelen samt dusch/toa längst in i det högra hörnet. Granne med hygienutrymmet är den franska sängen som är utrustad med femzoners kallskummadrasser och det stötdämpande Froli Star-systemet för optimal nattkomfort. Även här löper spotlightläslamporna på skena. Bra!

Garderoben är stor och mäter 114/72 centimeter (hänghöjd/bredd). Samtliga överskåp är självklart utrustade med såväl distansskivor och luftspalter.

Knaus Südwind Silver Selection 500 FU är helt enkelt späckad med komfort.


 

KNAUS SÜDWIND SILVER SEL. 500 FU

 

Pris: Grundpris 278 300 kr, provad husvagn 305 500 kr är extrautrustad med Alde-värme, mikrovågsugn och tv

Chassi: Enaxlad, Alko med AKS säkerhetskoppling

Utvändig (L/B/H): 778/232/257 centimeter

Invändig (L/B/H): 532/216/196 centimeter

Tjänstevikt: 1 298 kg

Totalvikt: 1 400/1 500 kg

Garantier: 2 års vagngaranti, 10 års täthet

Antal bäddar: 2 (fransk säng 192x138 centimeter), bäddbar sittgrupp 198x153/143 centimeter

Färskvatten: 45 liter

Spillvatten: Rullbar 25 liter

Värme: Alde centralvärme, golvvärme-el

Kyl/frys: Dometic 190 liter

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1537 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 563 fristående campingplatser och 597 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2019-07

  • Husvagn & Camping 2019-06

  • Husvagn & Camping 2019-05

  • Husvagn & Camping 2019-04

  • Husvagn & Camping 2019-03

  • Husvagn & Camping 2019-02

  • Husvagn & Camping 2019-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842