Hymer B-MC 580: Förarens val

Hymer B klass MC (Modern Comfort) är den enda husbilen i världen som känns som en personbil att köra.

Hymer B-MC 580: Förarens val

Publicerad

Helintegrerade Hymer B-MC 580 är valet för den som gillar att sitta bakom ratten. Rattvinkeln, växlingarna, motorns omedelbara respons och det helt nya komfortinriktade chassit kryddat med mycket av MB-personbilens förarassistanssystem, gör körupplevelsen helt unik i husbilsvärlden.

Men, det är inte bara det framhjulsdrivna chassit som är nytt, inredningen är också ny med ett nytt designspråk utformat med hänsyn taget till rörelseflödet hos de som vistas i husbilen.

Det betyder att det från den centrala punkten innanför entrédörren är en bred, obruten gång förbi kök, tvättrum och in i sovrummet. Väl där kan man notera att de båda längsmonterade singelbäddarna är avsmalnande vid fotändarna vilket i sin tur ger mer rörelsefrihet.

Bilen är annars en konventionell helintegrerad husbil med totallängden strax under sju meter. Den har fyra sovplatser, två i taksängen ovan förarhytten och två i sovrummet längst bak. Kök och toalettrum finns mitt i bilen och med de vändbara stolarna i förarhytten finns också en sittgrupp för fyra resenärer eller fem matgäster.

De stora fönstren och den ljusa färgsättningen skapar rymd. Detaljerna ger användarvänlighet.

Komforten i sittgruppen är bra, och de stora fönstren, dels frontrutan och dels de generösa sidofönstren bidrar starkt till känslan av ljus och rymd. Det är lätt att vrida runt stolarna fram, även förarstolen som annars i många husbilar kräver en del trix och fix för att komma runt.

Bordet är justerbart i både sid- och längsled vilket underlättar. Handbromsen sitter nära stolsunderredet och stör inte passagen. Bakom och ovanför de som sitter i den framåtvända tvåmanssoffan finns en TV/dataskärm som går att komplettera med ett tangentbord eller surfplatta.

Köket är opraktiskt litet. Vi saknar avlastningsyta och riktig plats för matberedning. Under sängarna finns garderob och skåp och i trappstegen förvaring.

Köket på bilens högra sida är litet och har liten eller ingen plats för effektiv matberedning. Men, en utvikbar skiva på köksbänkens gavel räddar situationen någorlunda. Trots det blir det nog nödvändigt att anlita bordsskivan då och då.

Köket avslutas mot sovrummet med ett högt och smalt kylskåp med separat frysavdelning. Skåpet väljer själv lämplig energi, 230 V, batteri eller gasol. Här finns ingen köksfläkt men väl två 230 V-uttag och tre stora lådor i köksbänken. För belysningen svarar en ledlist i underkant överskåpet och ett vägg- samt ett takfönster.

Badrummet är litet men praktiskt. Bra ventilation, förvaring och belysning.

Mittemot köket finns badrummet som har en separat duschkabin och gott om skåp. Kassettoan står med ryggen mot väggen som vetter mot tvåsitssoffan, och på golvet i duschkabinen ligger en trätrall. Här finns en hylla intill handfatet som är lämplig att placera diverse hygienartiklar på. Tandborstmuggar inklusive hållare finns också. Tacklucka för effektiv vädring finns och bra belysning där den som behöver kan göra sig vacker.

Sovrummet längst bak består här av två separata singelbäddar. De är sammankopplade upptill och separerade vid fotändan. Den som vill kan beställa bilen med den högra sängen med det imponerande längdmåttet 220 centimeter. Men, då förlorar man ett 25 centimeter brett högskåp/garderob mellan säng och kylskåp. Kvar blir då den undre halvan.

Stor körupplevelse!

(KLICKA FÖR STÖRRE)

Annars är det just under fotändan av den högra bädden man hittar bilens egentliga garderob. Genom att i detta skåp också utnyttja dubbelgolvet finns det bra hänghöjd här. Överskåpen i sovrummet har samma skärning som i köket, en detalj som visar formspråket men som också kan utnyttjas som ett litet och öppet hyllplan, till exempel för glasögon eller telefon.

Under de höga bäddarna finns det rymliga förrådet som i broschyren heter "mopedgarage". Det är byggt för att klara 350 kilo och med separat värmeutsläpp hålls även garaget varmt. 

Hela bilen andas användarvänlighet och med finesser som lastsläde i gasolskåpet och separata värmeutsläpp mot den enkelglasade vindrutan klarar man även vintrar utan immig eller i värsta fall nedisad insida av framrutan. Alla vattenrör och tankar klarar vinterns påfrestningar, och bilen lanseras som vinteranpassad.

Föraren får hjälp och assistans av bland annat sidvindsresistens, aktiv avståndsanpassning (Distronic farthållare), aktiv bromshjälp (autobroms) vägmärkesläsning, filbytesvarning, trötthetsvarning, ESP med mera. Detta är sannolikt en av de absolut körsäkraste husbilarna på marknaden.

 • Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå

  Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå

  Nämn ordet vintervagn och de allra flesta tänker Kabe och Polar. Det finns emellertid flera varumärken som har utrustat sina husvagnar för alla de fyra årstiderna. Ett av dessa är tyska Dethleffs och deras modellserie Generation Scandinavia.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-03 07:36

 • Rapido M96: M som i Mercedes

  Rapido M96: M som i Mercedes

  Sprillans nya Rapido M96 har hamnat under vår lupp. M står för Mercedes och det gör att husbilarna tar ett stort kliv in i den miljö som premiumpersonbilarna figurerar i.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-15 08:07

 • Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

  Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

  Alpina är en året runt-vagn som har allt det där som krävs för att vara attraktiv på marknaden – tilltalande formgivning, rymlig interiör, hög utrustningsnivå och minst sagt goda vinteregenskaper. Den är också Adrias mest exklusiva modellserie vid sidan av den nytillkomna trion Astella.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-13 07:51

 • Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

  Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

  Vi börjar med att googla synonymer för Hacienda. Precis som vi misstänkte dyker alternativen storgods, lantegendom, plantage och ranch upp. Med andra ord är Kabes husvagnsserie exakt vad den heter.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-08 07:38

 • Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

  Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

  Rapido känner de flesta till, men Dreamer? Den sistnämnda byggs av den förstnämnda och sedan något år tillbaka är det Dreamer som är volymsäljaren inom plåtisar på den svenska marknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-07 07:20

 • Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen

  Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen

  Går det att förvandla boendeytan i en mellanstor husvagn så att den blir lika rymlig som i en fullvuxen modell? Svaret är ja. Med en taksäng är det upplagt för sex stycken sovplatser och massvis med utrymme – som i Weinsbergs nya och högintressanta CaraOne 540 EUH.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-15 08:03

 • Polar 650 TR TDS VK Customized: Välutrustad vintervagn

  Polar 650 TR TDS VK Customized: Välutrustad vintervagn

  Inför modellåret 2020 presenterade husvagnstillverkaren Polar elva nya modeller. Vi har kikat närmare på en av dem – 650 TR TDS VK – här i dess svartvita utförande som Customized.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-10 08:16

 • Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon

  Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon

  Premiumvarumärket Frankia har lanserat sin första plåtis – och de har inte gjort som många andra. Yucon är inget vanligt fordon. Det är en kompakthusbil som är minimalistisk och futuristisk i en och samma förpackning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-06 07:48

 • Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse

  Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse

  Under fjolåret tog Kabe stora steg i sitt husbilsutvecklande. Tenhults stolthet presenterade sin första plåtis och de lanserade samtidigt sin första serie husbilar som är byggd med drivlina från Mercedes. Vi har kikat på den sistnämnda som fick det kungliga namnet Crown.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-31 08:05

 • Weinsberg Caracore 650 MF: Förädlad instegsbil

  Weinsberg Caracore 650 MF: Förädlad instegsbil

  Weinsberg firar 50 år med en spännande husbilsnyhet. Det bör nämligen understrykas att CaraCore är deras första helintegrerade modell någonsin.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-16 07:48

 • McLouis Nevis 870G: Första med face-to-face

  McLouis Nevis 870G: Första med face-to-face

  McLouis har under lång tid charmat de svenska husbilsresenärerna med en mängd prisvärda modeller. Till kommande säsong kommer troligtvis nya – Nevis 870 G – bli nästa bästsäljare, det är den italienska tillverkarens första husbil med face-to-face.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-12 07:12

 • Knaus Sport&Fun Black 480 QL: Sportig och spännande

  Knaus Sport&Fun Black 480 QL: Sportig och spännande

  Husvagnsmodellen Sport&Fun är allt annat än ny hos familjen Knaus, den fanns redan under tidigt 1990-tal. Specialmodellen Black Selection är emellertid en nykomling och en ytterst intressant sådan.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-10 08:49

 • Hobby Prestige 560 FC: Stor njutning i liten vagn

  Hobby Prestige 560 FC: Stor njutning i liten vagn

  Modellserien är vad den heter. Hobby Prestige är lite vassare, den är en smula bättre och har fler campingvänliga funktioner än merparten av sina syskon.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-06 08:17

 • LMC Sassino 460 E: Nedbantad nykomling

  LMC Sassino 460 E: Nedbantad nykomling

  Inför 2020-säsongen har LMC lanserat en instegsserie i sin husvagnsflotta. Sassino är dess namn och vi har kikat närmare på singelbäddsmodellen 460 E.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-02-20 08:00

 • Dethleffs Nomad 490 BLF: Trotjänare med frontkök

  Dethleffs Nomad 490 BLF: Trotjänare med frontkök

  Från Hörby i söder till Luleå i norr. Dethleffs håller på att återuppbygga ett starkt återförsäljarnät som säljer deras husvagnar. Först var det mycket fokus på serien Generation Scandinavia – nu satsas det även på den gamla trotjänaren Nomad.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-02-17 08:58

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1567 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 577 fristående campingplatser och 633 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

 • Husvagn & Camping 2020-01

 • Husvagn & Camping 2019-12

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842