Eriba Troll 530: Färgglada charmtroll

Avkoppling i det gröna med Rockabilly och Ocean Drive – två färgglada charmtroll.

Eriba Troll 530: Färgglada charmtroll

Publicerad

En röd Rockabilly och en blå Ocean Drive. De båda bygger på planlösningen från retrovagnen Eriba Touring Troll 530. En udda konstruktion som har närmare sextio år på nacken.

Rent historiskt var just Troll en av de första husvagnarna som Erich Bachem och Erwin Hymer utvecklade. Idéerna tog de från flyg- och bilindustrin, och i slutet på 1950-talet påbörjades serietillverkningen. Att de än idag skulle vara populära och finnas kvar på produktionslinan var det nog få som kunde förutspå. Nu finns dessutom Troll 530 i två färggranna drömvagnar – Rockabilly och Ocean Drive.

Charmfullt till tusen. Sittgruppen påminner om amerikanska hamburgerrestauranger på det glada 1950-talet.

Som dragbilar kan kanske tvåfärgade skönheter som Chevrolet Bel Air och Ford Fairlane från mitten av 1950-talet vara passande. Då var jänkarbilarna fortfarande nätta till formatet. Vi valde emellertid att blanda retro med moderna grejer då en VW T-Roc fick assistera husvagnen. En ytterst potent dragbil som var rapp i styrningen samt pigg och rask på vägen, precis som tuffa syskonmodellen Golf GTI. 190 hästkrafter under huven förklarar väl det mesta. 

Den tvärställda dubbelsängen i akterpartiet inramas av överskåp och mäter 198x142 centimeter.

En minst sagt udda husvagnsfront. (KLICKA FÖR STÖRRE BILD).

Men nu är det inte "folkvagnen" vi ska inspektera utan de färggranna charmtrollen.

De är smidiga att handskas med både på dragkroken och som fristående fordon. Med en matchvikt på knappt 1 100 kilo kan de även rangeras på egen hand. Enkla är de dessutom att förvara vintertid. Med 226 centimeters takhöjd (med taket nedfällt) och en totallängd på 579 centimeter (dragstången inkluderad) får "trollen" plats i de flesta personbilsgarage. Alko ligger bakom det helförzinkade chassit där dragstången är extra lång för att ge stabilitet under färd.

Sedan har de också husvagnsbranschens kanske coolaste gasolkoffert, bara en sån sak! Att kalla dem för vintervagnar är inte sanningsenligt, i gengäld är röda Rockabilly och blåa brodern Ocean Drive närmast magnifika sommartid via öppningarna i tygtaget.

Rockabilly kräver ingen jänkare som dragbil. Det går lika bra med en VW T-Roc.

Hur är det då med boendekomfort och utrustningsnivå? 

Jodå, för att vara retrovagnar är det faktiskt ganska bra ställt. Men framförallt handlar det om charm, och lite hur det var förr när vi campade utan att ta med oss halva bohaget. 

Ta sittgruppen som ett exempel. Tankarna far genast iväg till den tid då hamburgare på amerikanska diners serverades av rullskridskoåkande tjejer iklädda korta kjolar. Ut ur bilhögtalarna vrålade Little Richard, Buddy Holly och Elvis Presley, hela livet var ett enda stort äventyr.

Hygienutrymmet (bilden t.v.) är ganska spartanskt, men väl fungerande. Givetvis finns det garderob och linneskåp också.

Köksavdelningen påminner en hel del om modulen som brukar finnas i plåtisar.

Den rödvita, restaurangliknande inredningen får oss nästan att glömma det som kan komma att vara väsentligt – som att en taklampa är i snålaste laget. En spot i varje hörn hade inte varit fel.

Som sagt, "trollen" är inte som alla andra vagnar. Retrokänsla i kombination med moderna komponenter är uppenbar. De som köper en Rockabilly eller Ocean Drive är nödvändigtvis inte ute efter alla hypertekniska applösningar eller metervis med fri yta.

Boendefunktionaliteter som toa, en hel radda överskåp, garderob/linneskåp, stora packutrymmen under soffor/säng, bred dubbelsäng, tvålågig spis med besticklåda och skafferi finns naturligtvis. Jodå, brandlarm finns också, liksom marknadens kanske mest lättillgängliga stödbensskruvar. Med andra ord finns den utrustning som krävs för att husvagnssemestern ska kunna bli lugn, fridfull och i bästa fall alldeles underbar. 

Vad skiljer då Rockabilly och Ocean Drive åt? Inte mer än färgen – såväl in- som utvändigt. Det som är rött på och i Rockabilly är således blått hos Ocean Drive. Vad som passar er, ja det är en fråga om tycke och smak. Charmtroll är de båda två.

Röd Rockabilly eller blå Ocean Drive? Båda bygger på Eriba Touring Troll 530. Det är bara kulören som skiljer dem åt.

 • Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå

  Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå

  Nämn ordet vintervagn och de allra flesta tänker Kabe och Polar. Det finns emellertid flera varumärken som har utrustat sina husvagnar för alla de fyra årstiderna. Ett av dessa är tyska Dethleffs och deras modellserie Generation Scandinavia.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-03 07:36

 • Rapido M96: M som i Mercedes

  Rapido M96: M som i Mercedes

  Sprillans nya Rapido M96 har hamnat under vår lupp. M står för Mercedes och det gör att husbilarna tar ett stort kliv in i den miljö som premiumpersonbilarna figurerar i.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-15 08:07

 • Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

  Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

  Alpina är en året runt-vagn som har allt det där som krävs för att vara attraktiv på marknaden – tilltalande formgivning, rymlig interiör, hög utrustningsnivå och minst sagt goda vinteregenskaper. Den är också Adrias mest exklusiva modellserie vid sidan av den nytillkomna trion Astella.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-13 07:51

 • Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

  Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

  Vi börjar med att googla synonymer för Hacienda. Precis som vi misstänkte dyker alternativen storgods, lantegendom, plantage och ranch upp. Med andra ord är Kabes husvagnsserie exakt vad den heter.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-08 07:38

 • Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

  Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

  Rapido känner de flesta till, men Dreamer? Den sistnämnda byggs av den förstnämnda och sedan något år tillbaka är det Dreamer som är volymsäljaren inom plåtisar på den svenska marknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-07 07:20

 • Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen

  Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen

  Går det att förvandla boendeytan i en mellanstor husvagn så att den blir lika rymlig som i en fullvuxen modell? Svaret är ja. Med en taksäng är det upplagt för sex stycken sovplatser och massvis med utrymme – som i Weinsbergs nya och högintressanta CaraOne 540 EUH.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-15 08:03

 • Polar 650 TR TDS VK Customized: Välutrustad vintervagn

  Polar 650 TR TDS VK Customized: Välutrustad vintervagn

  Inför modellåret 2020 presenterade husvagnstillverkaren Polar elva nya modeller. Vi har kikat närmare på en av dem – 650 TR TDS VK – här i dess svartvita utförande som Customized.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-10 08:16

 • Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon

  Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon

  Premiumvarumärket Frankia har lanserat sin första plåtis – och de har inte gjort som många andra. Yucon är inget vanligt fordon. Det är en kompakthusbil som är minimalistisk och futuristisk i en och samma förpackning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-06 07:48

 • Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse

  Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse

  Under fjolåret tog Kabe stora steg i sitt husbilsutvecklande. Tenhults stolthet presenterade sin första plåtis och de lanserade samtidigt sin första serie husbilar som är byggd med drivlina från Mercedes. Vi har kikat på den sistnämnda som fick det kungliga namnet Crown.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-31 08:05

 • Weinsberg Caracore 650 MF: Förädlad instegsbil

  Weinsberg Caracore 650 MF: Förädlad instegsbil

  Weinsberg firar 50 år med en spännande husbilsnyhet. Det bör nämligen understrykas att CaraCore är deras första helintegrerade modell någonsin.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-16 07:48

 • McLouis Nevis 870G: Första med face-to-face

  McLouis Nevis 870G: Första med face-to-face

  McLouis har under lång tid charmat de svenska husbilsresenärerna med en mängd prisvärda modeller. Till kommande säsong kommer troligtvis nya – Nevis 870 G – bli nästa bästsäljare, det är den italienska tillverkarens första husbil med face-to-face.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-12 07:12

 • Knaus Sport&Fun Black 480 QL: Sportig och spännande

  Knaus Sport&Fun Black 480 QL: Sportig och spännande

  Husvagnsmodellen Sport&Fun är allt annat än ny hos familjen Knaus, den fanns redan under tidigt 1990-tal. Specialmodellen Black Selection är emellertid en nykomling och en ytterst intressant sådan.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-10 08:49

 • Hobby Prestige 560 FC: Stor njutning i liten vagn

  Hobby Prestige 560 FC: Stor njutning i liten vagn

  Modellserien är vad den heter. Hobby Prestige är lite vassare, den är en smula bättre och har fler campingvänliga funktioner än merparten av sina syskon.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-06 08:17

 • LMC Sassino 460 E: Nedbantad nykomling

  LMC Sassino 460 E: Nedbantad nykomling

  Inför 2020-säsongen har LMC lanserat en instegsserie i sin husvagnsflotta. Sassino är dess namn och vi har kikat närmare på singelbäddsmodellen 460 E.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-02-20 08:00

 • Dethleffs Nomad 490 BLF: Trotjänare med frontkök

  Dethleffs Nomad 490 BLF: Trotjänare med frontkök

  Från Hörby i söder till Luleå i norr. Dethleffs håller på att återuppbygga ett starkt återförsäljarnät som säljer deras husvagnar. Först var det mycket fokus på serien Generation Scandinavia – nu satsas det även på den gamla trotjänaren Nomad.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-02-17 08:58

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1567 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 577 fristående campingplatser och 633 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

 • Husvagn & Camping 2020-01

 • Husvagn & Camping 2019-12

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842