Solifer Finlandia I 755: Comeback med flexibilitet

Solifer Finlandia 755 har här en del extrautrustning. Stödben bak, markis och automatisk växellåda.

Solifer Finlandia I 755: Comeback med flexibilitet

Publicerad

För några år sedan slutade Solifer med sin husvagnstillverkning. Några egna husbilar har Solifer aldrig byggt. De första husbilarna med Solifers namn på byggdes i mitten av 80-talet, och då som nu är det en Hymerprodukt.

Vi tittar närmare på en av totalt sex olika modeller som kommer att kunna köpas i Sverige. Modellerna heter Finlandia vilket står för de helintegrerade husbilarna med separata långbäddar eller queensbed. Fyra delintegrerade modeller under samlingsnamnet Emotion finns också.

– Vi gör en långsiktig satsning på Solifer husbilar och börjar i liten skala, förklarar Mattias Mårtenson, importör och agent för märket. Det är hos våra Polarhandlare man kan köpa dem, och de är tänkta att fungera som ett komplement till handlarnas ordinarie utbud.

Sittgruppen är flexibel, reseplats för fyra bältade eller sittgrupp med plats för sex runt bordet.

Husbilen vi kikar på är en Finlandia i 755. Det är en flexibel husbil i den meningen att den går att göra om invändigt. Man kan ändra sittgruppens längsmonterade sidosoffor till två framåtvända bältesplatser, man kan förstora utrymmet under drottningsängen då den kan höjas och sänkas, och man kan skjuta ihop madrassen så att det blir lättare att gå runt samt sitta i sängen. Dessutom kan man förvandla det separata toalettrummet liksom duschkabinen till ett sammanhängande badrum avskärmat mot såväl umgängesdelen i bilen som sovrummet.

Värt att notera på utsidan är markisen, aluminiumfälgarna och stödben bak.  Husbilen har fått en ny egen front med svart grill och små ledlampor i spoilern samt egendesignade dekaler i Solifers färger. Utvändigt ger den ett modernt och sobert intryck med extra bred entrédörr, 70 centimeter, och mörktonade ramförsedda fönster. Bilens kaross är förutom detaljer och dekaler identisk med en av många modeller från LMC.

Vinkelköket är byggt så att det skapas mycket golvyta innanför entrédörren. Köket har liten plats för matberedning.

Madrassen går att vika i huvudändan och sängen kan skjutas ihop.

Väl inne i husbilen slås vi av att här är ovanligt rymligt och ljust. Tack vare många ljusinsläpp, inte minst i taket och det hopfällbara bordet i sittgruppen tillsammans med vinkelköket, skapas en öppen yta mitt i bilen, innanför entrén. De två sidosofforna kan ändras till framåtvända reseplatser eller sidomonterade för umgänge.

Bordet som går att skjuta både åt sidorna och framåt/bakåt gör det enkelt att passera till eller från hyttstolarna. Ovanför kylskåpet som står mittemot köket finns en hållare för tv och här finns också manövercentralen. Den känns välutrustad men vi saknar krokar och skoförvaring nära dörren.

Köket är utrustat med tre brännare och vask. I bänken finns sex kökslådor och ovanför finns både fläkt och ledbelysning. Överskåpen löper från köket och avslutas ovan sittgruppen. Det smala kylskåpet mittemot köket har en frysavdelning som går att ta bort, för större kylvolym.

I fordonets mittsektion finns separata ytor för dusch och toalett. Genom att utnyttja toalettrumsdörren kan man stänga av mot kök och umgängesytor, och likadant bakåt i bilen. Genom att dra för skjutdörren mot sovrummet skapar man också ett sammanhängande badrum i hela bilens bredd. Duschkabinen kommer troligtvis också att användas som torkrum eller garderob, åtminstone vintertid då det som sagt saknas en instegsgarderob.

Toarum och duschkabin går att koppla ihop till ett vagnsbrett badrum.

Längst bak i bilen finns sovrummet med garderob på vardera sidan om bäddens huvudända och tillgång till förvaringsutrymmet under bädden. Bäddens höjd är justerbar så cyklar får enkelt plats i garaget.

Utrymmet under bäddens främre halva nås genom att lyfta bäddens fotända. Huvudändan går att vika upp och madrassen att skjuta samman vilket i sin tur ger mer golvyta i sovrummet. Golvet är för övrigt i samma höjd i hela bilen. 

Solifer Finlandia i 755 ger mersmak och dess inbyggda egenskaper kommer sannolikt att uppskattas av de som söker en husbil med Solifers kärnvärden, vinterduglighet och praktikalitet.

Just denna modell har automatlåda, 150 hästars motor och Agutis stolar med säkerhetsbältet integrerat i stolsryggen. Värmen kommer från Alde vilket innebär vattenburet, ungefär som i en vanlig bostad. Dessutom har bilen värmeväxlare som gör att man kan värma hela bilen med motorns värme, eller tvärtom. Den som vill växla från Solifer husvagn till Solifer husbil kan nu göra det.

 • Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå

  Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå

  Nämn ordet vintervagn och de allra flesta tänker Kabe och Polar. Det finns emellertid flera varumärken som har utrustat sina husvagnar för alla de fyra årstiderna. Ett av dessa är tyska Dethleffs och deras modellserie Generation Scandinavia.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-03 07:36

 • Rapido M96: M som i Mercedes

  Rapido M96: M som i Mercedes

  Sprillans nya Rapido M96 har hamnat under vår lupp. M står för Mercedes och det gör att husbilarna tar ett stort kliv in i den miljö som premiumpersonbilarna figurerar i.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-15 08:07

 • Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

  Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

  Alpina är en året runt-vagn som har allt det där som krävs för att vara attraktiv på marknaden – tilltalande formgivning, rymlig interiör, hög utrustningsnivå och minst sagt goda vinteregenskaper. Den är också Adrias mest exklusiva modellserie vid sidan av den nytillkomna trion Astella.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-13 07:51

 • Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

  Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

  Vi börjar med att googla synonymer för Hacienda. Precis som vi misstänkte dyker alternativen storgods, lantegendom, plantage och ranch upp. Med andra ord är Kabes husvagnsserie exakt vad den heter.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-08 07:38

 • Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

  Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

  Rapido känner de flesta till, men Dreamer? Den sistnämnda byggs av den förstnämnda och sedan något år tillbaka är det Dreamer som är volymsäljaren inom plåtisar på den svenska marknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-07 07:20

 • Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen

  Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen

  Går det att förvandla boendeytan i en mellanstor husvagn så att den blir lika rymlig som i en fullvuxen modell? Svaret är ja. Med en taksäng är det upplagt för sex stycken sovplatser och massvis med utrymme – som i Weinsbergs nya och högintressanta CaraOne 540 EUH.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-15 08:03

 • Polar 650 TR TDS VK Customized: Välutrustad vintervagn

  Polar 650 TR TDS VK Customized: Välutrustad vintervagn

  Inför modellåret 2020 presenterade husvagnstillverkaren Polar elva nya modeller. Vi har kikat närmare på en av dem – 650 TR TDS VK – här i dess svartvita utförande som Customized.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-10 08:16

 • Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon

  Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon

  Premiumvarumärket Frankia har lanserat sin första plåtis – och de har inte gjort som många andra. Yucon är inget vanligt fordon. Det är en kompakthusbil som är minimalistisk och futuristisk i en och samma förpackning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-06 07:48

 • Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse

  Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse

  Under fjolåret tog Kabe stora steg i sitt husbilsutvecklande. Tenhults stolthet presenterade sin första plåtis och de lanserade samtidigt sin första serie husbilar som är byggd med drivlina från Mercedes. Vi har kikat på den sistnämnda som fick det kungliga namnet Crown.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-31 08:05

 • Weinsberg Caracore 650 MF: Förädlad instegsbil

  Weinsberg Caracore 650 MF: Förädlad instegsbil

  Weinsberg firar 50 år med en spännande husbilsnyhet. Det bör nämligen understrykas att CaraCore är deras första helintegrerade modell någonsin.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-16 07:48

 • McLouis Nevis 870G: Första med face-to-face

  McLouis Nevis 870G: Första med face-to-face

  McLouis har under lång tid charmat de svenska husbilsresenärerna med en mängd prisvärda modeller. Till kommande säsong kommer troligtvis nya – Nevis 870 G – bli nästa bästsäljare, det är den italienska tillverkarens första husbil med face-to-face.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-12 07:12

 • Knaus Sport&Fun Black 480 QL: Sportig och spännande

  Knaus Sport&Fun Black 480 QL: Sportig och spännande

  Husvagnsmodellen Sport&Fun är allt annat än ny hos familjen Knaus, den fanns redan under tidigt 1990-tal. Specialmodellen Black Selection är emellertid en nykomling och en ytterst intressant sådan.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-10 08:49

 • Hobby Prestige 560 FC: Stor njutning i liten vagn

  Hobby Prestige 560 FC: Stor njutning i liten vagn

  Modellserien är vad den heter. Hobby Prestige är lite vassare, den är en smula bättre och har fler campingvänliga funktioner än merparten av sina syskon.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-06 08:17

 • LMC Sassino 460 E: Nedbantad nykomling

  LMC Sassino 460 E: Nedbantad nykomling

  Inför 2020-säsongen har LMC lanserat en instegsserie i sin husvagnsflotta. Sassino är dess namn och vi har kikat närmare på singelbäddsmodellen 460 E.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-02-20 08:00

 • Dethleffs Nomad 490 BLF: Trotjänare med frontkök

  Dethleffs Nomad 490 BLF: Trotjänare med frontkök

  Från Hörby i söder till Luleå i norr. Dethleffs håller på att återuppbygga ett starkt återförsäljarnät som säljer deras husvagnar. Först var det mycket fokus på serien Generation Scandinavia – nu satsas det även på den gamla trotjänaren Nomad.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-02-17 08:58

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1567 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 577 fristående campingplatser och 633 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

 • Husvagn & Camping 2020-01

 • Husvagn & Camping 2019-12

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842