Solifer Finlandia I 755: Comeback med flexibilitet

Solifer Finlandia 755 har här en del extrautrustning. Stödben bak, markis och automatisk växellåda.

Solifer Finlandia I 755: Comeback med flexibilitet

Publicerad

För några år sedan slutade Solifer med sin husvagnstillverkning. Några egna husbilar har Solifer aldrig byggt. De första husbilarna med Solifers namn på byggdes i mitten av 80-talet, och då som nu är det en Hymerprodukt.

Vi tittar närmare på en av totalt sex olika modeller som kommer att kunna köpas i Sverige. Modellerna heter Finlandia vilket står för de helintegrerade husbilarna med separata långbäddar eller queensbed. Fyra delintegrerade modeller under samlingsnamnet Emotion finns också.

– Vi gör en långsiktig satsning på Solifer husbilar och börjar i liten skala, förklarar Mattias Mårtenson, importör och agent för märket. Det är hos våra Polarhandlare man kan köpa dem, och de är tänkta att fungera som ett komplement till handlarnas ordinarie utbud.

Sittgruppen är flexibel, reseplats för fyra bältade eller sittgrupp med plats för sex runt bordet.

Husbilen vi kikar på är en Finlandia i 755. Det är en flexibel husbil i den meningen att den går att göra om invändigt. Man kan ändra sittgruppens längsmonterade sidosoffor till två framåtvända bältesplatser, man kan förstora utrymmet under drottningsängen då den kan höjas och sänkas, och man kan skjuta ihop madrassen så att det blir lättare att gå runt samt sitta i sängen. Dessutom kan man förvandla det separata toalettrummet liksom duschkabinen till ett sammanhängande badrum avskärmat mot såväl umgängesdelen i bilen som sovrummet.

Värt att notera på utsidan är markisen, aluminiumfälgarna och stödben bak.  Husbilen har fått en ny egen front med svart grill och små ledlampor i spoilern samt egendesignade dekaler i Solifers färger. Utvändigt ger den ett modernt och sobert intryck med extra bred entrédörr, 70 centimeter, och mörktonade ramförsedda fönster. Bilens kaross är förutom detaljer och dekaler identisk med en av många modeller från LMC.

Vinkelköket är byggt så att det skapas mycket golvyta innanför entrédörren. Köket har liten plats för matberedning.

Madrassen går att vika i huvudändan och sängen kan skjutas ihop.

Väl inne i husbilen slås vi av att här är ovanligt rymligt och ljust. Tack vare många ljusinsläpp, inte minst i taket och det hopfällbara bordet i sittgruppen tillsammans med vinkelköket, skapas en öppen yta mitt i bilen, innanför entrén. De två sidosofforna kan ändras till framåtvända reseplatser eller sidomonterade för umgänge.

Bordet som går att skjuta både åt sidorna och framåt/bakåt gör det enkelt att passera till eller från hyttstolarna. Ovanför kylskåpet som står mittemot köket finns en hållare för tv och här finns också manövercentralen. Den känns välutrustad men vi saknar krokar och skoförvaring nära dörren.

Köket är utrustat med tre brännare och vask. I bänken finns sex kökslådor och ovanför finns både fläkt och ledbelysning. Överskåpen löper från köket och avslutas ovan sittgruppen. Det smala kylskåpet mittemot köket har en frysavdelning som går att ta bort, för större kylvolym.

I fordonets mittsektion finns separata ytor för dusch och toalett. Genom att utnyttja toalettrumsdörren kan man stänga av mot kök och umgängesytor, och likadant bakåt i bilen. Genom att dra för skjutdörren mot sovrummet skapar man också ett sammanhängande badrum i hela bilens bredd. Duschkabinen kommer troligtvis också att användas som torkrum eller garderob, åtminstone vintertid då det som sagt saknas en instegsgarderob.

Toarum och duschkabin går att koppla ihop till ett vagnsbrett badrum.

Längst bak i bilen finns sovrummet med garderob på vardera sidan om bäddens huvudända och tillgång till förvaringsutrymmet under bädden. Bäddens höjd är justerbar så cyklar får enkelt plats i garaget.

Utrymmet under bäddens främre halva nås genom att lyfta bäddens fotända. Huvudändan går att vika upp och madrassen att skjuta samman vilket i sin tur ger mer golvyta i sovrummet. Golvet är för övrigt i samma höjd i hela bilen. 

Solifer Finlandia i 755 ger mersmak och dess inbyggda egenskaper kommer sannolikt att uppskattas av de som söker en husbil med Solifers kärnvärden, vinterduglighet och praktikalitet.

Just denna modell har automatlåda, 150 hästars motor och Agutis stolar med säkerhetsbältet integrerat i stolsryggen. Värmen kommer från Alde vilket innebär vattenburet, ungefär som i en vanlig bostad. Dessutom har bilen värmeväxlare som gör att man kan värma hela bilen med motorns värme, eller tvärtom. Den som vill växla från Solifer husvagn till Solifer husbil kan nu göra det.

 • Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Via coolare hjul, högre markfrigång och riktigt häftig utstrålning har Adria lyckats med konststycket att förvandla redan balla Action 391 LH till en ännu mer spännande husvagn med lite offroadkaraktär. Välkomna att inspektera den ikoniska vagnen som i viss mån fått ny skrud.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-03 07:10

 • Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Dags att sätta tänderna i ännu en fransos. Denna gång en helintegrerad Pilote G781 FGJ. Ett varumärke som har börjat prenumerera på en framskjuten placering i registreringsstatistiken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-21 07:01

 • Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Ute efter en liten vagn för två med singelbäddar som dessutom är vinterutrustad? Det är ingen enkel ekvation att få till. Men Kabe har lyckats och Estate 470 GLE har alla förutsättningar att både bli en favorit och en volymsäljare av stora mått.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-18 07:29

 • Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Små, lättdragna vagnar har blivit alltmer populära de senaste två åren. En av storsäljarna på den svenska marknaden är Hobby De Luxe 400 SFe med sänglösningen fransk bädd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-15 07:41

 • Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Vad får man om man kombinerar tysk ingenjörskonst med italiensk känsla för design. Rätt svar är Etrusco. Det är ingen ny sheriff som har kommit till staden, men väl en trevlig nykomling på husbilsmarknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-11 07:07

 • Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Utvecklingen sker i rasande takt. Så även inom fordonsindustrin. Av den anledningen har vi valt att kika på en gasolfri husvagn denna gång. Något som var snudd på otänkbart för tio år sedan. Mina damer och herrar – välkomna till Knaus Sport E.POWER Selection.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-25 06:54

 • Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Alla goda ting är tre. Elegans. Komfort. Smarta lösningar. Allt detta står klassiska Karmann Mobil för. Vi har tagit en provtur i deras Davis 620 Lifestyle.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-19 07:30

 • Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Samma höga kvalitetsstämpel som tidigare – fast ännu ett snäpp bättre. Nu finns nämligen två modeller av halvintegrerade Eura Mobil Profila med Mercedeschassi.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-17 06:42

 • Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

  Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

  Tysk ingenjörskonst när den är som allra bäst. Denna gång tog vi oss an en Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-11 07:46

 • Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Vad sägs om sofistikerat och elegant, samtidigt som husbilen är fullsmetad med smarta och genomtänkta detaljer som gör campandet till en fröjd? Välkommen till det treaxlade flaggskeppet Dethleffs Globetrotter XLI 7850-2 DBM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-30 06:22

 • Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Ofta pratar vi om fransk charm, italiensk design och tysk ingenjörskonst. Men vad händer om man tar det sistnämnda och kryddar med de första två? Jo, något som i allra högsta grad påminner om Malibu.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-28 06:05

 • Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Finns det någon medelstor, enaxlad husvagn på den svenska marknaden som klarar av att förse sju personer med både bra och humana sovplatser? Tro det eller ej, men svaret är faktiskt ja. Häng med när vi kollar in Polar Edition 620 FWCA.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-26 06:12

 • Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  60 års erfarenhet av husvagnsbyggande, men tämligen okända på den svenska marknaden. Nu görs det en satsning på franska Caravelair – med fyra återförsäljare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-21 07:44

 • Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  För cirka tio år sedan var alkovmodeller mer eller mindre dödsdömda, ja till och med utrotningshotade. Det mesta går emellertid i cykler och även om halv- och helintegrerade husbilar är populärare är inte "husbilarna med en bula på taket" på något vis ute ur leken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-02 07:35

 • Rapido M66: Fabulös fransos

  Rapido M66: Fabulös fransos

  För lite drygt två år sedan testade Husvagn & Camping husbilen Rapido M96. En modell som då var ny på marknaden. Nu är det dags att sätta tänderna i syskonet M66.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-29 06:49

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206