Volvo V90 T8: Folkbil som blev lyxbil

V90 T8 är en skön och effektiv dragbil med långt axelavstånd, fyrhjulsdrift och om man så vill eldrift i valda situationer. Elegans har den också!

Volvo V90 T8: Folkbil som blev lyxbil

Publicerad

Landets mest köpta bil under det senaste året är Volvo och det är kombimodellen V90 som hittat nya hem i störst antal. Vi ville veta hur den är som husvagnsdragare och lånade en sådan.

Vi fick lov att köra den oerhört påkostade varianten V90 T8, det var nämligen för tillfället den enda av de pressbilar hos Volvo som fanns tillgänglig med dragkrok. Det svider ingenstans att åka runt i denna bil men det gör det om och när just den varianten ska betalas. Prislappen är nämligen stor.

Vi lät oss övertalas och fick hålla till godo med den dyraste modellen, väl medvetna om att mer basutrustade Volvo V90 har ett betydligt mer sansat pris samtidigt som den delar både mått och många egenskaper med vår lånebil. Den går att få hem för i sammanhanget modesta 350 000 - 375 000 kronor beroende på utrustning och motorvariant. Basversionen av V90 T8 kostar cirka 600 000 kronor.

Elektriskt ställbar ratt med knappar och reglage för det mesta, till exempel den ställbara sittdynans flexibla längd.

Bilen är 493 centimeter lång och den har breddmått på 187 centimeter vilket ger den ett slösande stort innerutrymme.

Vi sitter kungligt bra i framstolarna som i just denna modell går att reglera i ett otal varianter, här finns till och med ac-kylning inifrån sätet, och ryggmassage. Även baksätet är rymligt och mycket bekvämt vilket leder till att hela familjen får en ytterst behaglig resa. Tystnaden som råder i bilen störs ytterst sällan av motor och vägljud. Vi färdas både tyst och bekvämt även i motorvägsfart, då med bensinmotorn som kraftkälla.

I husvagnsanpassade hastigheten 80 km/tim hörs knappt motorn över huvud taget, möjligen annorlunda i den enklare modellvarianten.

Vi föredrar att kalla detta för "backbio". Sällsynt klar bild och om man vill kan man få helikoptervy. Imponerande.

Bagageutrymmet är med 560 liter godkänt, liksom bilens maximala dragvikt. Just denna hybridvariant har max släpvagnsvikt 2 100 kilo. Det kräver körkort BE. Annars drar man på B-kort 880 kilo, på utökat B (B96/B+) 1 630 kilo.

Och som den gör det! Just denna variant har kraft så det räcker och blir över. Det långa axelavståndet och det stabila chassit har gett bilen mycket fina dragegenskaper, tyst och stark, stabil och bekväm drar bilen iväg med husvagnen utan minsta ansträngning.

Ska vi anmärka på något så är det i så fall på sikten snett bakåt. De små sidorutorna bak begränsar nämligen utsikten och för alla oss som backar med släp/husvagn är sikten snett bakåt oerhört viktig. Själva eldriften räcker inte speciellt långt med husvagn på släp. Uppskattningsvis handlar det om cirka 25 kilometer.

Insynsskyddet följer med upp när man (elektriskt) öppnar luckan. HÖGER: Dragkroken fälls ut
med en knapptryckning i bagagerummet.

Emellertid har V90 T8 fyra olika körlägen och det går att spara på batteriet för att vid valda tillfällen köra på bara el, till exempel om och när man kör i känsliga miljöer och inte vill bidra med lokala avgasutsläpp. Normalt kör man på läge "Hybrid" och då stöttar elmotorn vid behov. Snittförbrukningen blev under provkörningen 0,82 liter/per mil. Det är fantastiska siffror med tanke på att närapå 400 hästkrafter är tillgängliga - och nyttjades någon eller några gånger.

Att Volvo V90 är populär och landets mest sålda modell är begripligt. Det slanka utseendet och de många detaljerna parat med att märket är kopplat till säkerhet och numera också till miljötänk gör bilen än mer attraktiv.

Att Volvo som varumärke som bäst håller på med en klassresa, från folkbil till premiumsegmentet, ger bara lite extra krydda åt bilvalet. Vi rekommenderar bilen som dragbil, och den som har råd skaffar naturligtvis den här provade laddhybriden. För den goda sakens skull.

 • Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå

  Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå

  Nämn ordet vintervagn och de allra flesta tänker Kabe och Polar. Det finns emellertid flera varumärken som har utrustat sina husvagnar för alla de fyra årstiderna. Ett av dessa är tyska Dethleffs och deras modellserie Generation Scandinavia.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-03 07:36

 • Rapido M96: M som i Mercedes

  Rapido M96: M som i Mercedes

  Sprillans nya Rapido M96 har hamnat under vår lupp. M står för Mercedes och det gör att husbilarna tar ett stort kliv in i den miljö som premiumpersonbilarna figurerar i.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-15 08:07

 • Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

  Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

  Alpina är en året runt-vagn som har allt det där som krävs för att vara attraktiv på marknaden – tilltalande formgivning, rymlig interiör, hög utrustningsnivå och minst sagt goda vinteregenskaper. Den är också Adrias mest exklusiva modellserie vid sidan av den nytillkomna trion Astella.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-13 07:51

 • Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

  Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

  Vi börjar med att googla synonymer för Hacienda. Precis som vi misstänkte dyker alternativen storgods, lantegendom, plantage och ranch upp. Med andra ord är Kabes husvagnsserie exakt vad den heter.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-08 07:38

 • Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

  Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

  Rapido känner de flesta till, men Dreamer? Den sistnämnda byggs av den förstnämnda och sedan något år tillbaka är det Dreamer som är volymsäljaren inom plåtisar på den svenska marknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-07 07:20

 • Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen

  Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen

  Går det att förvandla boendeytan i en mellanstor husvagn så att den blir lika rymlig som i en fullvuxen modell? Svaret är ja. Med en taksäng är det upplagt för sex stycken sovplatser och massvis med utrymme – som i Weinsbergs nya och högintressanta CaraOne 540 EUH.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-15 08:03

 • Polar 650 TR TDS VK Customized: Välutrustad vintervagn

  Polar 650 TR TDS VK Customized: Välutrustad vintervagn

  Inför modellåret 2020 presenterade husvagnstillverkaren Polar elva nya modeller. Vi har kikat närmare på en av dem – 650 TR TDS VK – här i dess svartvita utförande som Customized.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-10 08:16

 • Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon

  Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon

  Premiumvarumärket Frankia har lanserat sin första plåtis – och de har inte gjort som många andra. Yucon är inget vanligt fordon. Det är en kompakthusbil som är minimalistisk och futuristisk i en och samma förpackning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-06 07:48

 • Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse

  Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse

  Under fjolåret tog Kabe stora steg i sitt husbilsutvecklande. Tenhults stolthet presenterade sin första plåtis och de lanserade samtidigt sin första serie husbilar som är byggd med drivlina från Mercedes. Vi har kikat på den sistnämnda som fick det kungliga namnet Crown.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-31 08:05

 • Weinsberg Caracore 650 MF: Förädlad instegsbil

  Weinsberg Caracore 650 MF: Förädlad instegsbil

  Weinsberg firar 50 år med en spännande husbilsnyhet. Det bör nämligen understrykas att CaraCore är deras första helintegrerade modell någonsin.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-16 07:48

 • McLouis Nevis 870G: Första med face-to-face

  McLouis Nevis 870G: Första med face-to-face

  McLouis har under lång tid charmat de svenska husbilsresenärerna med en mängd prisvärda modeller. Till kommande säsong kommer troligtvis nya – Nevis 870 G – bli nästa bästsäljare, det är den italienska tillverkarens första husbil med face-to-face.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-12 07:12

 • Knaus Sport&Fun Black 480 QL: Sportig och spännande

  Knaus Sport&Fun Black 480 QL: Sportig och spännande

  Husvagnsmodellen Sport&Fun är allt annat än ny hos familjen Knaus, den fanns redan under tidigt 1990-tal. Specialmodellen Black Selection är emellertid en nykomling och en ytterst intressant sådan.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-10 08:49

 • Hobby Prestige 560 FC: Stor njutning i liten vagn

  Hobby Prestige 560 FC: Stor njutning i liten vagn

  Modellserien är vad den heter. Hobby Prestige är lite vassare, den är en smula bättre och har fler campingvänliga funktioner än merparten av sina syskon.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-06 08:17

 • LMC Sassino 460 E: Nedbantad nykomling

  LMC Sassino 460 E: Nedbantad nykomling

  Inför 2020-säsongen har LMC lanserat en instegsserie i sin husvagnsflotta. Sassino är dess namn och vi har kikat närmare på singelbäddsmodellen 460 E.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-02-20 08:00

 • Dethleffs Nomad 490 BLF: Trotjänare med frontkök

  Dethleffs Nomad 490 BLF: Trotjänare med frontkök

  Från Hörby i söder till Luleå i norr. Dethleffs håller på att återuppbygga ett starkt återförsäljarnät som säljer deras husvagnar. Först var det mycket fokus på serien Generation Scandinavia – nu satsas det även på den gamla trotjänaren Nomad.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-02-17 08:58

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1567 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 577 fristående campingplatser och 633 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

 • Husvagn & Camping 2020-01

 • Husvagn & Camping 2019-12

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842