Laika Kosmo 509: Lyxig komfort

I Laika Kosmo 509 finns som såväl helljusa tyger som ljust tyg med brunt inslag att tillgå.

Laika Kosmo 509: Lyxig komfort

Publicerad

2019 års modell av Laika Kosmo 509 är en lika lyxig som elegant husbil med färger och former som kan förföra den mest kräsne husbilsentusiast. Med kontrasterande interiörer i såväl textilier som möbler framstår den som en rullande Armanikostym. Väl hopsydd, elegant och funktionell.

DEN ÄR BYGGD I ITALIEN och inte kan väl en vinproducent från medelhavet bygga en husbil som klarar de tuffa kraven vi svenskar ställer? Jodå, det kan man visst det, med hjälp av ingenjörerna inom Erwin Hymer Group, naturligtvis påverkade av nordiska kunder och återförsäljare.

Den har som standard en 6 kW Trumapanna som via rör fördelar varm luft i bilen men den kan också fås med Aldevärme. Bilen vi provkört har framhjulsdrift och 150 hästars motor, manuell växellåda med automatisk koppling.

Taksängen ovanför sittgruppen tillhör tillvalslistan och ingår således inte i grundutrustningen.

Ett ganska litet vinkelkök med två goda detaljer – en extra avlastningsyta (vaskens täckplatta) och gasolugnen.

Lastvikten är i standardversionen 570 kilo, totalvikten är 3 500 kilo vilket gör den körbar för de som har B-körkort.

BILEN HAR FYRA bältade reseplatser, två i hytten och två i den framåtvända soffan i sittgruppen. Den har också två till fem sovplatser. Två i de längsmonterade enkelbäddarna i sovrummet och i den sänkbara taksängen ovan sittgruppen (tillval) samt en i sittgruppen. Men, den är i grunden tänkt för två och avsedd att kunna ge användarna en komfortabel och lyxig upplevelse.

Därför har den ett tvättrum med separat duschkabin och möjlighet att skärma av hela tvättrummet mot bilen och via draperier också mot sovrummet. Badrummet har för övrigt en av marknadens rymligaste skåp. Därför har den ugn i köksbänken och en kyl på hela 140 liter, insynskyddande gardiner i förarhytten och så kallade hissgardiner i resten av bilen. Den har också myggnät på alla fönster och takluckor i bodelen.

Två flugor i en smäll. Höga långbäddar bäddar också för rymligt garage.

För att göra såväl komforten som användarvänligheten så stor som möjligt så har den fått ett mycket generöst garage. Under de två höga bäddarna ryms till exempel ett par cyklar, som inte behöver fällas ihop under transporten. Entrédörren har ett högt och smalt fönster och dörrens insida är försedd med förvaringsfack.

I DEN BÄDDBARA gruppen finns plats för fem personer med en femte plats bakom passageraren. Vi sitter bra utom på vinkeldelen bakom förarstolen. Bordet är stort, på gränsen till för stort men är i gengäld enkelt att flytta. Garderober och förvaring är det gott om, under den ena bädden finns ett allmänt lastutrymme och under den högra finns bilens garderob.

Överskåpen är begränsade både i antal och storlek, då detta är en husbil extrautrustad med taksäng som ju i sig själv stjäl plats.

Som synes har hygien- utrymmet ett av marknadens rymligaste skåp.

Köket i vinkel bakom den framåtvända soffan har tre brännare och vasken i vinkeldelen. Arbetsytan finns därmed i hörnet vilket i sig inte är optimalt. Ett elegant täcklock kan emellertid fästas på väggen och kan användas som dels beredningsyta då det ligger på vasken, och dels som extra avlastningsyta när den är fäst på väggen. Integrerad i köksbänken är förutom ugnen även två lådor och ett hyllförsett skåp.

TVÄTTRUMMET BESTÅR AV två separata enheter, toa och handfat mot den högra väggen, separat dusch mot den vänstra. Med helt öppen toadörr skärmas rummet av mot samvarodelen. Duschen har ett extragolv som gör golvet i tvättrum helt plant, och det måste lyftas ut när duschen ska användas.

Sovrummet har skåp på gavelväggen och en öppen hylla längs sidoväggarna. Tygklädda väggar och distansskivor mot ytterväggar skapar förutsättning för bra inneklimat, även under årets kalla period. Eleganta hissgardiner och insydda Laikalogos skapar atmosfär inte bara i sovrummet utan i hela bilen.

Denna bil var utrustad med Aldepanna, uppvärmd spillvattentank och Traction+ (antispinn och antisladd), vilket sammantaget gör detta till en flärdfull men praktisk åretruntanpassad husbil för den som söker det lilla extra i färg och design. Anmärkningarna begränsas till att bordet är väl stort och att taksängen blockerar ytterdörren.

 • Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå

  Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå

  Nämn ordet vintervagn och de allra flesta tänker Kabe och Polar. Det finns emellertid flera varumärken som har utrustat sina husvagnar för alla de fyra årstiderna. Ett av dessa är tyska Dethleffs och deras modellserie Generation Scandinavia.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-03 07:36

 • Rapido M96: M som i Mercedes

  Rapido M96: M som i Mercedes

  Sprillans nya Rapido M96 har hamnat under vår lupp. M står för Mercedes och det gör att husbilarna tar ett stort kliv in i den miljö som premiumpersonbilarna figurerar i.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-15 08:07

 • Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

  Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

  Alpina är en året runt-vagn som har allt det där som krävs för att vara attraktiv på marknaden – tilltalande formgivning, rymlig interiör, hög utrustningsnivå och minst sagt goda vinteregenskaper. Den är också Adrias mest exklusiva modellserie vid sidan av den nytillkomna trion Astella.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-13 07:51

 • Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

  Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

  Vi börjar med att googla synonymer för Hacienda. Precis som vi misstänkte dyker alternativen storgods, lantegendom, plantage och ranch upp. Med andra ord är Kabes husvagnsserie exakt vad den heter.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-08 07:38

 • Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

  Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

  Rapido känner de flesta till, men Dreamer? Den sistnämnda byggs av den förstnämnda och sedan något år tillbaka är det Dreamer som är volymsäljaren inom plåtisar på den svenska marknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-07 07:20

 • Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen

  Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen

  Går det att förvandla boendeytan i en mellanstor husvagn så att den blir lika rymlig som i en fullvuxen modell? Svaret är ja. Med en taksäng är det upplagt för sex stycken sovplatser och massvis med utrymme – som i Weinsbergs nya och högintressanta CaraOne 540 EUH.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-15 08:03

 • Polar 650 TR TDS VK Customized: Välutrustad vintervagn

  Polar 650 TR TDS VK Customized: Välutrustad vintervagn

  Inför modellåret 2020 presenterade husvagnstillverkaren Polar elva nya modeller. Vi har kikat närmare på en av dem – 650 TR TDS VK – här i dess svartvita utförande som Customized.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-10 08:16

 • Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon

  Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon

  Premiumvarumärket Frankia har lanserat sin första plåtis – och de har inte gjort som många andra. Yucon är inget vanligt fordon. Det är en kompakthusbil som är minimalistisk och futuristisk i en och samma förpackning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-06 07:48

 • Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse

  Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse

  Under fjolåret tog Kabe stora steg i sitt husbilsutvecklande. Tenhults stolthet presenterade sin första plåtis och de lanserade samtidigt sin första serie husbilar som är byggd med drivlina från Mercedes. Vi har kikat på den sistnämnda som fick det kungliga namnet Crown.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-31 08:05

 • Weinsberg Caracore 650 MF: Förädlad instegsbil

  Weinsberg Caracore 650 MF: Förädlad instegsbil

  Weinsberg firar 50 år med en spännande husbilsnyhet. Det bör nämligen understrykas att CaraCore är deras första helintegrerade modell någonsin.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-16 07:48

 • McLouis Nevis 870G: Första med face-to-face

  McLouis Nevis 870G: Första med face-to-face

  McLouis har under lång tid charmat de svenska husbilsresenärerna med en mängd prisvärda modeller. Till kommande säsong kommer troligtvis nya – Nevis 870 G – bli nästa bästsäljare, det är den italienska tillverkarens första husbil med face-to-face.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-12 07:12

 • Knaus Sport&Fun Black 480 QL: Sportig och spännande

  Knaus Sport&Fun Black 480 QL: Sportig och spännande

  Husvagnsmodellen Sport&Fun är allt annat än ny hos familjen Knaus, den fanns redan under tidigt 1990-tal. Specialmodellen Black Selection är emellertid en nykomling och en ytterst intressant sådan.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-10 08:49

 • Hobby Prestige 560 FC: Stor njutning i liten vagn

  Hobby Prestige 560 FC: Stor njutning i liten vagn

  Modellserien är vad den heter. Hobby Prestige är lite vassare, den är en smula bättre och har fler campingvänliga funktioner än merparten av sina syskon.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-06 08:17

 • LMC Sassino 460 E: Nedbantad nykomling

  LMC Sassino 460 E: Nedbantad nykomling

  Inför 2020-säsongen har LMC lanserat en instegsserie i sin husvagnsflotta. Sassino är dess namn och vi har kikat närmare på singelbäddsmodellen 460 E.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-02-20 08:00

 • Dethleffs Nomad 490 BLF: Trotjänare med frontkök

  Dethleffs Nomad 490 BLF: Trotjänare med frontkök

  Från Hörby i söder till Luleå i norr. Dethleffs håller på att återuppbygga ett starkt återförsäljarnät som säljer deras husvagnar. Först var det mycket fokus på serien Generation Scandinavia – nu satsas det även på den gamla trotjänaren Nomad.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-02-17 08:58

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1567 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 577 fristående campingplatser och 633 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

 • Husvagn & Camping 2020-01

 • Husvagn & Camping 2019-12

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842