Ljus och rymlig alkov (210x140 centimeter) med tillhörande stege. Till höger: Litet, men väl fungerande vinkelkök med bland annat kryddhylla och softclose.
Alkoverna är tillbaka med besked, och de tycks tilltala den nya generationen husbilscampare. Lågt pris, gott om utrymme och smarta lösningar för hela familjen. Vi tittar till Coral XL Axess 670 SP.
Välkänt varumärke, många återförsäljare, bra andrahandsvärde. Detaljförbättringar på 2019-modellerna där alla alkover nu kan beställas med fabriksmonterad tillvalsutrustning. Det finns många anledningar till att slovenska Adria har starkt fotfäste i Sverige. Att se en Adria, vare sig det är en husvagn eller husbil, på vägen och på ställ- eller campingplatser är mer regel än undantag.
Däremot tillhör det inte direkt vanligheterna att vi sitter i en husbilshytt från Citroën. Medan de allra flesta husbilarna ur Adrias modellprogram levereras med chassi från Fiat Ducato är deras Axesserier (ej Sonic) baserade på Citroën Jumper.
Det betyder att kunden inte kan beställa automat från tillvalslistan. Här är det enbart manuell växellåda som gäller. I gengäld finns både 130 och 160 hästkrafter att tillgå, där det förstnämnda tillhör grundutrustningen. AdBlue får man lära sig att fylla på då Jumper har så kallad SCR-teknik.
Coral XL Axess har även ett något mer påkostat syskon som heter Plus. Med en Plusmodell kan kunden beställa hytt i antingen vit, grå- eller silvergråmetallic kulör. I serien Axess gäller endast vitt, detta för att hålla prisbilden nere. Bilen är emellertid utrustad med en och annan modernitet som EBR (elektronisk bromskraftfördelning) och aktiv däcktrycksövervakning.
Coral XL Axess finns i tre tappningar. En med våningssäng bak (A670 DK), en med höga långbäddar och separerad dusch/toalett (A670 SL) samt den vi synar med tvärställd säng bak (A 670 SP). Interiört gäller, trots den modesta prisbilden, modern design – mörkt golv, brun textil och halvljusmörka luckor/skåp. Detta kombineras med ljus entré och alkovdel, vita väggar samt en svart bänkskiva i köket. En minst sagt trevlig, praktisk och till synes tidlös färgkombination.
Vid entrén finns multimediavägg där manöverpanelen har touchkontroll. I samma avdelning finner vi även ett förvaringsutrymme i form av skoskåp.
Luftburen Trumavärme finns ombord och det finns en mängd utblås som är strategiskt placerade för optimal värmefördelning. Luftflödet tar i sin tur systemet Air Flow hand om. Via breda luftspalter vid möbler, överskåp och bakom sofforna kan luften cirkulera fritt. Vid sittgruppen finns fem bältade platser. Dynorna är fasta utan att vara överdrivet hårda vilket medför god komfort på samtliga positioner. Här noteras även usb-uttag.
Två fasta sängar finns i Coral XL Axess 670 SP. De mäter vardera 210x140 centimeter. Dessutom plussar vi på med plats för eventuell gäst i den bäddbara dinetten. Fördelningen av sängar är tvärställd dubbelsäng i akterpartiet med usb-uttag i sin närhet och fönster vid såväl huvud- som fotände. Alkoven ovanför hytten har en god detalj då den är vik/uppfällbar så att förare och passagerare får enkel in- och utpassering till/från bodel.
Vinkelkök gäller. Inget större utrymme, men tillräckligt för att vara användarvänligt med tre brännare på rad, kryddhylla, softclose, en handfull lådor samt stor kyl/frys. I hygienutrymmet får vi i gengäld känslan av rymd och det gäller såväl toalettdelen som duschkabinen. Här finns även en trevlig detalj i skjut-bar spegel som döljer diverse fack för förvaring. I garaget finns lastöglor, 230-uttag och plats för reservhjul. I hytten finns också ett så kallat punkteringskit.
Hur sammanfattar vi då mångsidiga Coral XL Axess 670 SP? Den känns påkostad trots den rimliga prisbilden och samtidigt idealisk för familjen eller för de som reser tillsammans med nära och kära vänner.
Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.
Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.
Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.
Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.
1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.
Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.
Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.
En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.
Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.
Klart och tydligt står det Malibu – a company of Carthago på karossidan bredvid entrédörren. När vi stiger in blir det synnerligen uppenbart att det här är ett varumärke som förpliktar och det klarar denna husbil med bravur.
Visst, det var Schwalbennest (Svalboet) som lanserades allra först av Knaus 1961. Året efter kom Südwind som i allra högsta grad lever vidare som en av de mest ledande modellserierna i husvagnsbranschen – alla varumärken inkluderade.
Hymer ML-T 570 Crossover är inte bara en udda husbil. Den är kaxigast i klassen och inbjuder till något som de konventionella husbilarna aldrig kommer att mäkta med – ett äventyr även vid sidan av vägen!
Finnes: Välrenommerat varumärke. Synnerligen prisvänlig vagn. Låg vikt. Fem olika skepnader. Sökes: Nytillkomna campare som inte vill offra en halv förmögenhet på en sprillans ny husvagn.
Är verkligen Weinsberg ett instegsmärke? Svaret blir nog både ja och nej, beroende på vem eller vilka man frågar. Pratar vi koncernspråk och syskonen Knaus och Tabbert, blir svaret naturligtvis ja. När Husvagn & Camping kikar på helintegrerade CaraCore 700 MEG lutar det betydligt mer åt ett nej.
Sunlight må vara ett varumärke som prismässigt ingår i kategorin "något billigare". Men när vi sätter tänderna i deras Cliff 600 RT Adventure Edition med pop-up-tak blir vi en smula förvånade. Det har nämligen inte snålats in på en enda pinal.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.