Klaus Südwind 540 UE: Südwind för nordliga vindar

Inte världens största sittgrupp, men oj vad inbjudande den är med både stort takfönster och sky roof.

Klaus Südwind 540 UE: Südwind för nordliga vindar

Publicerad

En husvagn för två, som till ett ytterst modest prispåslag gjorts mer lämpad för det nordiska klimatet utan att bli uppgraderad till en fullfjädrad Scandinavian Selection. Vi har hängt en Knaus Südwind 540 UE på kroken.

Det är en relativt rymlig vagn som går att ha på vettig vikt. Lägg till sittgrupp fram, något som svenska husvagnscampare oftast vill ha, jämfört med tyskarna som föredrar det omvända.

Plussa på med den höga kylen, en praktisk detaljförbättring som nästan har blivit ett krav för de äldre resenärerna som sällan eller aldrig önskar krypa på knä för att komma åt mjölkförpackningen.

Sist men inte minst – på Südwind 540 UE är luftburen värme och elektrisk golvvärme standard. Som tillval finns Alde, både som central- och golvvärme. Vårt testobjekt gick här halva vägen med att ha vattenburen central-värme med bibehållen elektrisk golvvärme. Här har en redan bra husvagn blivit ännu bättre.

Singelbäddarna kan konverteras till dubbelsäng.

– Oj, vilken elegant och snygg inredning. 

Orden är inte mina egna, utan en god väns som senare agerade fotomodell på en av bilderna. Men vi kan bara hålla med. Inredningen känns både tidlös och attraktiv. Ljust träslag på möbler samt vita skåpluckor med aluminiumbeslag. 

Även om långbäddar är något som hyllas på framförallt den svenska marknaden, vill vi slå ett extra slag för sittgruppen i denna vagn.

Stor portion träkänsla gäller i Südwind 540 UE.

Trevlig hall med vitrin- och förvaringsskåp samt plats för tv.

Det är inte den största vi sett. Men storleken är heller inte allt (det finns utrymme för gott och väl fyra vuxna). Nej, det är den ljusa öppna miljön kring sittplatserna som bidrar till hyllningen. Tre fönster (öppningsbara), sky roof och ett stort, brett takfönster ger ett mycket bra ljusinsläpp. Lägg till att sittdynorna har hård stoppning och att teleskopbordet är i det närmaste kvadratiskt.

Nu till nästa positiva överraskning, som handlar om en enkel men ytterst praktisk lösning då långbäddarna är försedda med sängbreddning. Det innebär i klartext att två singelbäddar kan konverteras till en vagnsbred dubbelsäng på bara ett par sekunder. Dra ut sängbreddaren, lägg i extramadrassen och vips är saken biff. I nattavdelningen finns även god läsbelysning, utrymme för kvällslektyr, tygbeklädd stoppning vid huvudkudden samt såväl 230- som usb-uttag.

Backar till entrén. Här finns myggnät, sko- och ett mindre förvaringsskåp i anslutning till ingången. Dörren är i sin tur helt ny för året med 60 centimeters bredd och är utrustad med dubbeltätning, paraplyställ, kraftigt låssystem, dolda gångjärn och infällbara krokar. Precis intill entrén finns dessutom en hallmöbel med integrerad tv-arm och elegant vitrinskåp.

Mitt emot har vi köket som har tre brännare på rad, vilket gillas då det innebär mer arbetsyta på köksbänken. I denna avdelning noteras även stämningsbelysning i dess bakre panel, soft close, rymligt skafferi och kryddhylla. Hygienutrymmet känns även det gediget med bland annat duschmöjlighet.

I hygienutrymmet finns även duschmöjlighet.

Nu har Südwind 540 UE en hel radda med goda detaljer/komponenter som vi inte kan se med ögat, alternativt inte tänker på i första hand.

Dit räknas hagelresistent GFK-tak, aluminiumfälgar, en-nyckelsystem, karosstjocklek (väggar/golv/tak 31/38/31 millimeter), baklyktor med exklusiv design och "rinnande" blinkers med led-teknik, slitstarkt PVC-golv, ventilerande skåp och förvaringslådor, brandvarnare samt radio med cd/mp3 för att nämna något. 

Väntar redan nu med spänning på försäljningssiffrorna för denna vagn. Südwind 540 UE har nämligen alla egenskaper som bör kunna göra den till en storsäljare.

 • Dethleffs Trend A 7877-2: Packåsna för motorsportare

  Dethleffs Trend A 7877-2: Packåsna för motorsportare

  Många framhäver att alkoverna är en utdöende art. Andra förståsigpåare hävdar motsatsen. Vi har satt tänderna i en baddare som är en favorit i motorsportdepåer – Dethleffs Trend A 7877-2.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-01-20 08:39

 • Adria Astella 754 DP: Crème de la crème

  Adria Astella 754 DP: Crème de la crème

  Nya trion Astella från Adria är inte som alla andra husvagnar. Här handlar det om en upplevelse och en känsla av wellness som är i det närmaste obeskrivlig för att vara i husvagnskretsar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-01-15 15:44

 • Hobby De Luxe 460 SFf: Liten storsäljare

  Hobby De Luxe 460 SFf: Liten storsäljare

  Är ni ute efter en modern och behändig resevagn för två till ett rimligt pris? Hobby har ett dussin små husvagnar där De Luxe 460 SFf är ett av många spännande alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-12-11 09:51

 • Kabe Royal 630 GLE KS B16: Flexibel för finsmakare

  Kabe Royal 630 GLE KS B16: Flexibel för finsmakare

  Vi har denna gång valt att titta på ett flexibelt system där du i mångt och mycket kan skapa din egen drömvagn efter just dina specifika önskemål. Flexline är en mångsidig lösning som kommer från småländska Kabe.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-12-09 07:12

 • Carthago Chic E-Line I 5.0 LE: Chic och extravagant

  Carthago Chic E-Line I 5.0 LE: Chic och extravagant

  E-Line är en guldkantad serie som har mer komfort och fler innovativa tekniska lösningar än många av syskonmodellerna. Kort sagt handlar det om Carthagos DNA – i premiumtappning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-12-06 07:24

 • Bürstner Lyseo M660 Harmony L: Harmoni på fyra hjul

  Bürstner Lyseo M660 Harmony L: Harmoni på fyra hjul

  Husbilar byggda på chassi från Mercedes-Benz Sprinter har den senaste tiden blivit mer regel än ett undantag. Av alla dessa finns det emellertid en och annan modell som sticker ut. En sådan är Bürstner Lyseo M 660 Harmony Line.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-12-02 07:54

 • Knaus Van TI Plus: Stor körglädje!

  Knaus Van TI Plus: Stor körglädje!

  Varumärket MAN förknippas ofta med stora lastbilar och bussar. Men MAN finns även i liten tappning och då som TGE – här sammankopplad i en fantastisk fusion med Knaus Van TI Plus.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-11-21 07:01

 • Första intrycket: Eriba Living 525

  Första intrycket: Eriba Living 525

  För väldig många människor är varumärket Eriba de charmiga små retrohusvagnarna med efternamnet Touring. Men Eriba är mycket mer än så. De byggs av Hymer och finns i inte mindre än åtta serier.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-11-18 07:03

 • Adria Compact DL Supreme: Den smala lyckan

  Adria Compact DL Supreme: Den smala lyckan

  Kompakta mått, oändliga möjligheter. Så enkelt skulle vi kunna beskriva den nya given inom husbilsindustrin. Det handlar kort och gott om ett fullvuxet fordon, fast i en något slimmad skepnad.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-11-13 09:40

 • Polar 560 CTV Customized: Spegelvänd storsäljare

  Polar 560 CTV Customized: Spegelvänd storsäljare

  Sängen längst bak till höger och toalettutrymmet bredvid är en planlösningsfavorit hos flertalet Polaranhängare. Till årets nyheter tillkom en spegelvänd version där den franska sängen och hygienutrymmet har bytt plats med varandra. CTH blev med andra ord CTV.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-28 08:32

 • Rapido I165 Distinction: Listklättraren

  Rapido I165 Distinction: Listklättraren

  De senaste åren har franska Rapido sakta men säkert flyttat fram sina positioner på den svenska husbilsmarknaden. I nuläget ligger de på fjärde plats i HRF:s registreringsstatistik.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-25 09:54

 • Laika Kreos 7009: Modeskapande och funktionell

  Laika Kreos 7009: Modeskapande och funktionell

  De senaste åren har Laika tagit ett stort kliv framåt på den svenska marknaden. Via en kombination av modern design och en mängd funktionella finesser har det italienska husbilsmärket tagit oss med storm. Blir Kreos 7009 nästa milstolpe?

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-24 08:33

 • Knaus Travelino 400 QL: Byggd för framtiden

  Knaus Travelino 400 QL: Byggd för framtiden

  Knaus har länge arbetat med uppdraget att bygga en husvagnskonstruktion som kan komma att revolutionera branschen. Modellen heter Travelino och den är ett resultat av kombinationen hållbarhet och flexibilitet med minimal vikt.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-18 09:50

 • Eura Mobil Profila T 730 EB: Fjällstuga på hjul

  Eura Mobil Profila T 730 EB: Fjällstuga på hjul

  Med sin ljusa interiör påminner Eura Mobil Profila T 730 EB en hel del om en fjällstuga, fast på hjul. Det enda som egentligen saknas är den öppna spisen och en jakttrofé uppspikad på väggen.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-16 08:22

 • Adria Altea 472 KP: Trendig och nyskapande

  Adria Altea 472 KP: Trendig och nyskapande

  Adria är storsäljare på den svenska husvagnsmarknaden. Om nya Altea 472 KP blir en succé återstår att se. Hur som helst är den både modern och spännande, samtidigt som den flirtar med en ny generation husvagnsanvändare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-15 07:23

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1552 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 579 fristående campingplatser och 616 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-01

 • Husvagn & Camping 2019-12

 • Husvagn & Camping 2019-11

 • Husvagn & Camping 2019-10

 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842