Första intrycket: Knaus Sky I Silver Sel 700 LEG

Publicerad: 2019-06-05   Uppdaterad: 2023-04-18

Kalla den välutrustad eller rent av för all inclusive. Knaus SKY I Silver Selection 700 LEG är en komplett husbil som har allt och lite till och det med en tämligen modest prisbild.

Första intrycket: Knaus Sky I Silver Sel 700 LEG
I Sverige har denna modell svartgrå strajpning, i Tyskland blå.

Att kalla dryga miljonen för en modest prisbild är kanske att prata i nattmössan. Men tänker man på vad Knaus SKY I Silver Selection 700 LEG har att erbjuda i form av kvalitet och utrustningsnivå är vi inte helt fel ute. Det handlar nämligen om ett fordon som har allt och lite till.

Den helintegrerade serien består av en syskonskara om fyra. En med queenbed (700 LX), en med tvärställd dubbelsäng (700 LG) och två med höga långbäddar och stort garage (650 LEG och 700 LEG). De två sistnämnda har en ytterst populär planlösning med det bästa från två världar där vi har tittat till 700:an som är dryga halvmetern längre än sitt syskon.

Första intrycket: Knaus Sky I Silver Sel 700 LEG
De höga långbäddarna har bäddbreddning, vilket innebär att man lätt får en fordonsbred dubbelsäng.
Första intrycket: Knaus Sky I Silver Sel 700 LEG
Bakom soffan finns en tv som kommer fram via ett tryck på tv-kontrollen.

Det har torkat upp på vägarna, så det går att fläska på med högerfoten. I standardutförande är det 130 kusar och manuell låda under huven. Vi provar emellertid ett exemplar som är utrustat med chassipaketet ”Heavy” samt 20 hästar extra, inkluderat automat.

På vägen rullar det på riktigt bra. Båda hyttstolarna är justerbara i höjdled. ESP och farthållare finns. Ratt med radiokontroll, Hill Holder och Traction+ likaså. Hjulen har ökats från 15 till 16 tum. Aluminiumfälgar är på sin plats, såklart!

När vi dragit åt handbromsen inleder vi med ett varv runt fordonet. Markis finns. Serviceluckan har centrallås. Rent estetiskt har denna husbil uppdaterats med kromdetaljer i kylargrillen, fått sidofönster med svart ram och även annat krom.

Den 70 centimeter breda entrédörren är av modell ”Exclusiv” och har tygväska, paraplyställ, dubbeltätning, kraftigt låssystem, dolda gångjärn och infällbara krokar. Garaget är rymligt, lastluckan utrustad med tre lås och på golvet löper lastöglor på skena.

Interiört andas denna modell lyx och bekvämlighet lång väg. Estetiskt handlar det om en kombination av ljust träslag, vita möbler/skåp med aluminiumbeslag. Den nedfällbara taksängen sköts manuellt medan de höga långbäddarna har bäddbreddning (konvertering till fordonsbred dubbelsäng).

Första intrycket: Knaus Sky I Silver Sel 700 LEG
Vänster: Toalettutrymmet har en utdragbar vägg för bättre benutrymme. Höger: Handdukshängare, takventil och trätrall i det separata duschutrymmet.
Första intrycket: Knaus Sky I Silver Sel 700 LEG
Ett litet men väl fungerande vinkelkök.

I paketet ”Heavy” som vi tidigare nämnde ingår uppdatering från luftburen Trumapanna och elektrisk golvvärme till Aldes vattenburna värmesystem med tillhörande golvvärme och booster. Något som de allra flesta anser smakar mumma.

I det 30 centimeter tjocka dubbelgolvet noterar vi fyra luckor där tre av utrymmena kan användas. Under den fjärde golvluckan finns vattentanken.

Bland ytterst användarvänliga ting som är lite utöver det vanliga bokför vi det dolda tv-skåpet mellan kök och den bältade soffan. Tv:n hissas fram med ett tryck på tv-kontrollen. I samma avdelningen finns ett Isofix-system för barnstol. Kylskåpet har AES-funktion, vilket innebär att kyl/frys själv känner av om el eller gasol ska användas. Skafferiet har utdragbara trådkorgar med färdlås. Toalettutrymmet är utrustad med utdragbar vägg för bättre benutrymme. Så här kan vi hålla på länge!

Om vi avslutningsvis ska nämna någonting negativt är det passagen mellan sittgrupp och kök som är i smalaste laget. Är man inte rundlagd är det egentligen inga problem – bara en smula trångt.

Första intrycket: Knaus Sky I Silver Sel 700 LEG
Rulla till toppen