Sittgruppen har uppgraderats med skinnimitation, något som ger än mer lyxkänsla.
Franska Pilote har gjort en fantastisk resa på den svenska husbilsmarknaden. Inte minst tack vare Skoklosters Husbilar & Husvagnar. Det är hos dem vi har synat en av Pilotes storsäljare i sömmarna – P746GJ.
Skoklosters Husbilar & Husvagnar var först att ta in Pilote när det franska varumärket på nytt gav sig in på den svenska marknaden. Nu lite drygt tio år senare är de inte bara det företag som säljer flest Pilote i Sverige, utan i hela Europa.
Pilotes program för halvintegrerade modeller spänner över stor vidd där Pacific och Pacific + (vilket inkluderar taksäng) finns i tio respektive åtta skepnader och P746GJ med låga långbäddar tillhör kioskvältarna.
Vi hamnade bakom ratten på ett exemplar med tilläggsnamnet Skokloster Edition, vilket innebär att en hel del godsaker har adderats till grundutrustningen. Dit räknas bland annat Aldes vattenburna värmesystem inkluderat booster och matta i hytten. Den sistnämna detaljen är en riktig höjdare, framför allt under de bistra vintermånaderna.
Tilläggas bör att P746 även har två syskon: P746FC med queenbed och P746FGJ som har höga långbäddar och stort, rymligt garageutrymme. Interiören andas stilfull elegans och representativ lyxkänsla. Golvet har ljust träslag medan de vita, högblanka skåpluckorna även har inslag av mörkt trä.
Lägg till att sittgruppen har uppgraderats med skinnimitation, vilket ger en än mer sofistikerad look. Personligen fastnar jag för gardinstängerna. En liten detalj som i mitt tycke visar att designavdelningen har löpt hela linan ut.
Vi nämnde Aldevärmen tidigare. Måste även poängtera att Pilote för något år sedan plockade bort den elektriska golvvärmen och ersatte den med uppvärmt golv då de ansåg att elsystemet inte höll måttet, utan bara delvis värmde upp vissa ytor.
Högkvalitativa komponenter och praktiska lösningar finns det i övrigt gott om. Som utdragbar sängbreddare och justerbar huvudända i sektionen för nattbruk. Här finns rejäla utrymmen för kvällslektyr samt dubbla högtalare.
Önskar även framhäva enkelheten att nå garderoberna trots att de finns vid sängarnas fotända. De är nämligen inte i knä- utan i huvudhöjd. Samtidigt hittar vi både skåp och förvaringslådor under sängarna.
I köket noteras AES-kyl, soft close-lådor med papperkorg, fläkt, takfönster och bra med förvaringsutrymme. Köksavdelningen har annan golvnivå än övriga avdelningar. Positivt ur den aspekten att takhöjden blir hela 214 centimeter, att jämföra med 198 centimeter i sovrummet och 187 centimeter under taksängen vid soffgruppen.
Tittar vi till den sanitära kammaren finns trätrall och takfönster i duschutrymmet. Bra benutrymme, takfönster och goda hygiendetaljer hittar vi på toa. Stänga om sig i hela sektionen kan man göra, både med riktning åt natt- respektive köksavdelning.
Låga långbäddar har bidragit till modellens popularitet. Höger: Bra användarvänlighet på toa – duschutrymmet är separat.
I sittgruppen bör det belysas att platsen bakom passagerarsätet också håller god standard. Bordet har teleskopfot och kan justeras så att alla får sin beskärda del av bordsytan. Belysningen/ljuset är bra med flertalet belysningspunkter i den nedsänkbara taksängen samt bonus i form av sky roof.
Vid entrén är det uppenbart att Pilote har tagit ytterligare ett steg in i framtiden. Här finns nämligen surfplatta (Xperience) varifrån man sköter husbilens belysning och samtidigt har koll på vatten- och temperaturnivåer. Andra intressanta detaljer är inbyggd backkamera med vidvinkel, utedusch och den utdragbara förvaringslådan vid karossens främre del, bakom förardörren.
Med andra ord - en doft av premium inte bara på in- utan även på utsidan.
Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.
Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.
Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.
1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.
Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.
Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.
En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.
Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.
Klart och tydligt står det Malibu – a company of Carthago på karossidan bredvid entrédörren. När vi stiger in blir det synnerligen uppenbart att det här är ett varumärke som förpliktar och det klarar denna husbil med bravur.
Visst, det var Schwalbennest (Svalboet) som lanserades allra först av Knaus 1961. Året efter kom Südwind som i allra högsta grad lever vidare som en av de mest ledande modellserierna i husvagnsbranschen – alla varumärken inkluderade.
Hymer ML-T 570 Crossover är inte bara en udda husbil. Den är kaxigast i klassen och inbjuder till något som de konventionella husbilarna aldrig kommer att mäkta med – ett äventyr även vid sidan av vägen!
Finnes: Välrenommerat varumärke. Synnerligen prisvänlig vagn. Låg vikt. Fem olika skepnader. Sökes: Nytillkomna campare som inte vill offra en halv förmögenhet på en sprillans ny husvagn.
Är verkligen Weinsberg ett instegsmärke? Svaret blir nog både ja och nej, beroende på vem eller vilka man frågar. Pratar vi koncernspråk och syskonen Knaus och Tabbert, blir svaret naturligtvis ja. När Husvagn & Camping kikar på helintegrerade CaraCore 700 MEG lutar det betydligt mer åt ett nej.
Sunlight må vara ett varumärke som prismässigt ingår i kategorin "något billigare". Men när vi sätter tänderna i deras Cliff 600 RT Adventure Edition med pop-up-tak blir vi en smula förvånade. Det har nämligen inte snålats in på en enda pinal.
En trotjänare gör nu en spännande entré på den svenska husvagnsmarknaden – Caravelair. Vi åkte ut till Mobilen Stockholm och satte tänderna i modellen Artica 542.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 638 fristående campingplatser och 760 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.