Globe-Traveller Pathfinder Z: För globalt resande

Vad kan vara mer passande än en Globe-Traveller i krokarna kring arenan Globen.

Globe-Traveller Pathfinder Z: För globalt resande

Publicerad

Globe-Traveller Pathfinder Z Bike är inte som alla andra plåtisar. Den är en hybrid som närmast kan beskrivas som en korsning av plåtis och "riktig" husbil.

Hård, fast stoppning samt tillgång till laddningsmekanik.

Vi tar med oss den polskbyggda plåtisen på en provtur där vi kör motorväg, landsväg samt passar på att utmana vårt testobjekt i huvudstadens hormonstinna stadstrafik.

Känner ingenting av att Globe-Traveller är extremt hög för att vara en plåtis. Det bör kanske också poängteras att det var en vindstilla dag. Den mäter nämligen 300 centimeter på höjden. Som jämförelse är de allra flesta kompakthusbilarna 265 centimeter höga (Fiat Ducatos högsta plåtis är 285 centimeter).

Med det fick vi också sagt att den här husbilen inte är byggd på vare sig chassi eller har en drivlina från Fiat, utan är gjord med Peugeot Boxer. Betyget på väg blir MVG. Det här är ett fordon som vi utan tvekan kan tänkas köra långt och även globalt med.

Samtidigt är fordonet förbluffande smidig i stadstrafikens trängsel och det är inga som helst bekymmer att klämma in den i en parkeringsficka.

Det finns dubbla krockkuddar, ESP, Tracition +, gps/navigator, stereo, farthållare med hastighetsbegränsare och backkamera. Bältena är i sin tur integrerade i de snurrbara hyttstolarna.

Långbäddar istället för tvärställd dubbelsäng är uppskattat i plåtisar.

Här gäller Peugeot Boxer istället för Fiat Ducato.

Inledningsvis nämnde vi att Globe-Traveller Pathfinder Z Bike känns som en hybrid inom plåtissegmentet.

Det beror till stor del på att det finns en vägg bakom sängarna, att jämföra med "vanliga" kompakthusbilar där man ser bakdörrarna från bodelen. Med andra ord är den här plåtisen utrustad med separat garage/packutrymme, precis som en fullstor husbil. I packutrymmet, som är rymligt nog för två cyklar, finns även Trumapannan, el-centralen och gasolflaskan.

En annan detalj som för tankarna till hybrid är dubbla sängplatser, något som är ytterst ovanligt i den här typen av campingfordon. Ovanför sittgruppen finns ett "sängskåp" som öppnas med nyckel. Lås upp, fäll ned, dra ut och avslutningsvis applicera en stoppad iläggskiva. På mindre än 20 sekunder har vi skapat en fullstor taksäng. Exemplariskt om det visar sig att fler än två resenärer närvarar under nattetid.

Ovanför sittgruppen finns ett praktiskt sängskåp.

Stoppningen i den bältade soffan (delskinnklädsel) är hård och fast. Intill ena sittplatsen finns 230-, 12V- och usb-uttag (detta finns även längst bak intill huvudänden vid ena singelbädden).

En smula trång är passagen mellan köket och sängarna – samtidigt får vi inte glömma bort att det är en plåtis. I köket finns golvplacerad kompressorkyl och robusta överskåp vars luckor har exemplariska gasfjädrar som håller dem på plats i uppfällt läge.

I hygienutrymmet finns en Turbo-Vent i taket och duschmöjlighet. Längst bak två singelbäddar. Under ena fotänden en garderob med galgstång, under den andra singelbädden kommer man åt viss packning från garaget.

Bra arbetsyta och kompressorkyl. Duschmöjlighet i toalettutrymmet.

Värmen ombesörjs av dieselvärmare från Truma. Enligt generalimportören Solhem Husbil AB i Bålsta är det här en plåtis som är byggd för det bistra klimat som Norden har en förmåga att erbjuda. Byggkonstruktionen är träfri och i dubbelgolvet finns vattentankarna som håller sig rätt tempererade via spillvärmen från Truma-kanalerna. 

Sammanfattningsvis är Globe-Traveller Pathfinder Z Bike en plåtishybrid som utan tvekan tar plats i top-of-the-line-segmentet. Det är en ombonad och modern stadshusbil  med egenskaper som passar för långväga äventyr.

 • LMC Sassino 460 E: Nedbantad nykomling

  LMC Sassino 460 E: Nedbantad nykomling

  Inför 2020-säsongen har LMC lanserat en instegsserie i sin husvagnsflotta. Sassino är dess namn och vi har kikat närmare på singelbäddsmodellen 460 E.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-02-20 08:00

 • Dethleffs Nomad 490 BLF: Trotjänare med frontkök

  Dethleffs Nomad 490 BLF: Trotjänare med frontkök

  Från Hörby i söder till Luleå i norr. Dethleffs håller på att återuppbygga ett starkt återförsäljarnät som säljer deras husvagnar. Först var det mycket fokus på serien Generation Scandinavia – nu satsas det även på den gamla trotjänaren Nomad.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-02-17 08:58

 • Klaus SKY TI Platinum 700 MEB: Automatisk komfort

  Klaus SKY TI Platinum 700 MEB: Automatisk komfort

  Knaus är ett välkänt varumärke som sedan urminnes tider har tillverkat ytterst välutrustade campingfordon. I år har de valt att applicera en mängd extrautrustning utan att höja priset på SKY TI. Det gör den populära serien intressantare än någonsin.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-02-13 08:58

 • Hobby Ontour T65 HKM: Bäddat för familjesuccé

  Hobby Ontour T65 HKM: Bäddat för familjesuccé

  Tillhör ni dem som har småbarn men varken vill ha husvagn eller alkovhusbil? Visst, det finns både hel- och halvintegrerade husbilar med våningssängar men valmöjligheterna är synnerligen begränsade. Glädjande nog har nu även storsäljande Hobby kommit med en barnkammarhusbil – Ontour T 65 HKM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-02-12 08:23

 • Weinsberg CaraOne 480 QDK: Prisvärd för barnfamiljen

  Weinsberg CaraOne 480 QDK: Prisvärd för barnfamiljen

  Få om ens någon husvagn var så välbesökt under Elmiamässan som Weinsbergs barnkammarmodell CaraOne 480 QDK. Troligtvis handlar det om att priset är skillnaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-01-27 08:55

 • Malibu I 460 LE: Smakfull instegsmodell

  Malibu I 460 LE: Smakfull instegsmodell

  Att kalla Malibu för ett instegsmärke är både rätt och fel. Det är inte en ordinär husbil som lockar förstagångsköparna med ett bra pris. Nej, här handlar det om fokus på kvalitet eftersom Malibu är Carthagos instegsmärke.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-01-23 08:41

 • Dethleffs Trend A 7877-2: Packåsna för motorsportare

  Dethleffs Trend A 7877-2: Packåsna för motorsportare

  Många framhäver att alkoverna är en utdöende art. Andra förståsigpåare hävdar motsatsen. Vi har satt tänderna i en baddare som är en favorit i motorsportdepåer – Dethleffs Trend A 7877-2.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-01-20 08:39

 • Adria Astella 754 DP: Crème de la crème

  Adria Astella 754 DP: Crème de la crème

  Nya trion Astella från Adria är inte som alla andra husvagnar. Här handlar det om en upplevelse och en känsla av wellness som är i det närmaste obeskrivlig för att vara i husvagnskretsar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-01-15 15:44

 • Hobby De Luxe 460 SFf: Liten storsäljare

  Hobby De Luxe 460 SFf: Liten storsäljare

  Är ni ute efter en modern och behändig resevagn för två till ett rimligt pris? Hobby har ett dussin små husvagnar där De Luxe 460 SFf är ett av många spännande alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-12-11 09:51

 • Kabe Royal 630 GLE KS B16: Flexibel för finsmakare

  Kabe Royal 630 GLE KS B16: Flexibel för finsmakare

  Vi har denna gång valt att titta på ett flexibelt system där du i mångt och mycket kan skapa din egen drömvagn efter just dina specifika önskemål. Flexline är en mångsidig lösning som kommer från småländska Kabe.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-12-09 07:12

 • Carthago Chic E-Line I 5.0 LE: Chic och extravagant

  Carthago Chic E-Line I 5.0 LE: Chic och extravagant

  E-Line är en guldkantad serie som har mer komfort och fler innovativa tekniska lösningar än många av syskonmodellerna. Kort sagt handlar det om Carthagos DNA – i premiumtappning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-12-06 07:24

 • Bürstner Lyseo M660 Harmony L: Harmoni på fyra hjul

  Bürstner Lyseo M660 Harmony L: Harmoni på fyra hjul

  Husbilar byggda på chassi från Mercedes-Benz Sprinter har den senaste tiden blivit mer regel än ett undantag. Av alla dessa finns det emellertid en och annan modell som sticker ut. En sådan är Bürstner Lyseo M 660 Harmony Line.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-12-02 07:54

 • Knaus Van TI Plus: Stor körglädje!

  Knaus Van TI Plus: Stor körglädje!

  Varumärket MAN förknippas ofta med stora lastbilar och bussar. Men MAN finns även i liten tappning och då som TGE – här sammankopplad i en fantastisk fusion med Knaus Van TI Plus.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-11-21 07:01

 • Första intrycket: Eriba Living 525

  Första intrycket: Eriba Living 525

  För väldig många människor är varumärket Eriba de charmiga små retrohusvagnarna med efternamnet Touring. Men Eriba är mycket mer än så. De byggs av Hymer och finns i inte mindre än åtta serier.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-11-18 07:03

 • Adria Compact DL Supreme: Den smala lyckan

  Adria Compact DL Supreme: Den smala lyckan

  Kompakta mått, oändliga möjligheter. Så enkelt skulle vi kunna beskriva den nya given inom husbilsindustrin. Det handlar kort och gott om ett fullvuxet fordon, fast i en något slimmad skepnad.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-11-13 09:40

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1544 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 578 fristående campingplatser och 615 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 351 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

 • Husvagn & Camping 2020-01

 • Husvagn & Camping 2019-12

 • Husvagn & Camping 2019-11

 • Husvagn & Camping 2019-10

 • Husvagn & Camping 2019-09

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842