Globe-Traveller Pathfinder Z: För globalt resande

Vad kan vara mer passande än en Globe-Traveller i krokarna kring arenan Globen.

Globe-Traveller Pathfinder Z: För globalt resande

Publicerad

Globe-Traveller Pathfinder Z Bike är inte som alla andra plåtisar. Den är en hybrid som närmast kan beskrivas som en korsning av plåtis och "riktig" husbil.

Hård, fast stoppning samt tillgång till laddningsmekanik.

Vi tar med oss den polskbyggda plåtisen på en provtur där vi kör motorväg, landsväg samt passar på att utmana vårt testobjekt i huvudstadens hormonstinna stadstrafik.

Känner ingenting av att Globe-Traveller är extremt hög för att vara en plåtis. Det bör kanske också poängteras att det var en vindstilla dag. Den mäter nämligen 300 centimeter på höjden. Som jämförelse är de allra flesta kompakthusbilarna 265 centimeter höga (Fiat Ducatos högsta plåtis är 285 centimeter).

Med det fick vi också sagt att den här husbilen inte är byggd på vare sig chassi eller har en drivlina från Fiat, utan är gjord med Peugeot Boxer. Betyget på väg blir MVG. Det här är ett fordon som vi utan tvekan kan tänkas köra långt och även globalt med.

Samtidigt är fordonet förbluffande smidig i stadstrafikens trängsel och det är inga som helst bekymmer att klämma in den i en parkeringsficka.

Det finns dubbla krockkuddar, ESP, Tracition +, gps/navigator, stereo, farthållare med hastighetsbegränsare och backkamera. Bältena är i sin tur integrerade i de snurrbara hyttstolarna.

Långbäddar istället för tvärställd dubbelsäng är uppskattat i plåtisar.

Här gäller Peugeot Boxer istället för Fiat Ducato.

Inledningsvis nämnde vi att Globe-Traveller Pathfinder Z Bike känns som en hybrid inom plåtissegmentet.

Det beror till stor del på att det finns en vägg bakom sängarna, att jämföra med "vanliga" kompakthusbilar där man ser bakdörrarna från bodelen. Med andra ord är den här plåtisen utrustad med separat garage/packutrymme, precis som en fullstor husbil. I packutrymmet, som är rymligt nog för två cyklar, finns även Trumapannan, el-centralen och gasolflaskan.

En annan detalj som för tankarna till hybrid är dubbla sängplatser, något som är ytterst ovanligt i den här typen av campingfordon. Ovanför sittgruppen finns ett "sängskåp" som öppnas med nyckel. Lås upp, fäll ned, dra ut och avslutningsvis applicera en stoppad iläggskiva. På mindre än 20 sekunder har vi skapat en fullstor taksäng. Exemplariskt om det visar sig att fler än två resenärer närvarar under nattetid.

Ovanför sittgruppen finns ett praktiskt sängskåp.

Stoppningen i den bältade soffan (delskinnklädsel) är hård och fast. Intill ena sittplatsen finns 230-, 12V- och usb-uttag (detta finns även längst bak intill huvudänden vid ena singelbädden).

En smula trång är passagen mellan köket och sängarna – samtidigt får vi inte glömma bort att det är en plåtis. I köket finns golvplacerad kompressorkyl och robusta överskåp vars luckor har exemplariska gasfjädrar som håller dem på plats i uppfällt läge.

I hygienutrymmet finns en Turbo-Vent i taket och duschmöjlighet. Längst bak två singelbäddar. Under ena fotänden en garderob med galgstång, under den andra singelbädden kommer man åt viss packning från garaget.

Bra arbetsyta och kompressorkyl. Duschmöjlighet i toalettutrymmet.

Värmen ombesörjs av dieselvärmare från Truma. Enligt generalimportören Solhem Husbil AB i Bålsta är det här en plåtis som är byggd för det bistra klimat som Norden har en förmåga att erbjuda. Byggkonstruktionen är träfri och i dubbelgolvet finns vattentankarna som håller sig rätt tempererade via spillvärmen från Truma-kanalerna. 

Sammanfattningsvis är Globe-Traveller Pathfinder Z Bike en plåtishybrid som utan tvekan tar plats i top-of-the-line-segmentet. Det är en ombonad och modern stadshusbil  med egenskaper som passar för långväga äventyr.

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1560 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 566 fristående campingplatser och 617 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2019-09

  • Husvagn & Camping 2019-08

  • Husvagn & Camping 2019-07

  • Husvagn & Camping 2019-06

  • Husvagn & Camping 2019-05

  • Husvagn & Camping 2019-04

  • Husvagn & Camping 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842