Hymer B-Class Masterline 790: Stora A för B-Class

Masterline har ett unikt och innovativt SLC-chassi med plan botten.

Hymer B-Class Masterline 790: Stora A för B-Class

Publicerad

Vi har nämnt det förut, men det tål att upprepas. Hymer har gjort det igen. De har skapat en husbil vars känsla bakom ratten är så nära en premiumpersonbil man kan komma.

Hymer B-Class Masterline 790 är inte som alla andra husbilar. Det märker vi omgående när vi ska kliva in i bodelen. Här öppnar man inte med nyckel, utan lägger istället en nyckelsändare mot dörrlåset som på finare hotell.

I hytten har MB Sprinter kommit långt, för att inte säga extremt långt. I varje fall för att vara inom husbilsindustrin. Personbilskänslan är påtaglig och här får Fiat Ducato något att bita i.

Inte heller här stoppar man nyckeln i något lås, utan du lägger den bara tillgänglig i exempelvis ett flaskfack och trycker på start-knappen. När motorn är igång petar vi via ett blinkersliknande reglage vid rattens högra sida i D för drive – och far iväg.

 

Långt ifrån den vy vi brukar ha bakom ratten på en husbil. I förarstolen på Hymer B-Class Masterline 790 ser det mer ut som i en modern personbil, modell premium.

Med den här lilla spaken väljer man Drive – om man vill framåt.

Sikten är mycket bra, inte bara genom den stora framrutan utan även åt sidorna. Den nedre tvådelade backspegeln kommer väl till pass när vi inte har hundra procent sikt åt höger vid en påfart. Bra där! Växellådan fungerar lika behagligt som att skära i smör med en varm, vass kniv. Såväl sidvind- som avståndsassistans och elektrisk handbroms finns.

En sak grämer mig, och det är att decibelmätaren ligger kvar i en väska på kontoret. Det hade varit intressant att se resultatet, för det här är nog den tystaste husbil vi någonsin har rattat.

Elegant runt bord vid sittgruppen. Bordet har en finess i en integrerad iläggsskiva.

Det går att välja mellan tre olika sorters kök. Här ses induktionshäll och köksbänk av kompositmaterial.

Nu är det inte bara de förnämliga funktionerna bakom ratten som förför.

Exteriört har den silverlackerade 790:an en ny 3D-front i glasfiber som ger husbilen ett mer dynamiskt, elegant och sportigt utseende. Chassit är Hymers egna SLC med slät undersida.

Vattentankarna är integrerade i chassit, vilket innebär att tyngdpunkten har sänkts och körstabiliteten förbättrats. Lastutrymmet i dubbelgolvet är för övrigt genomgående.

Inte heller på insidan har Hymer sparat på krutet. Dubbelsängen är 156 centimeter bred och kan justeras på höjden. För fullvuxna finns ett bra tillval, då extra lång säng kan beställas.

Hymer har arbetat efter att skapa en linjär möbel-design med en stor portion hemmakänsla – vilket märks tydligt. Jobbat hårt har de även gjort med belysningen, som de har delat in i fyra olika zoner: golv, tak, panel samt punktbelysning, och resultatet är furstligt.

I Masterline 790 gäller dubbelsäng. I syskonmodellen 780 finns dubbla singelbäddar som båda är två meter långa.

Det går att välja mellan tre olika sorters kök. I vårt testobjekt blev det ett med induktionshäll och köks-bänk av kompositmaterial. Mitt emot ses Dometics nya kyl/frys som är öppningsbar från båda håll samt gasolgrill. Dörrarna till duschen har riktigt glas och toalettstolen är av keramik.

Källarutrymmet i golvet är uppvärmt. Till höger vid entrén kan man antingen välja bred extrasits eller som i detta fall en möbelmodul med lådor. Utdragbara lådor finns även under den bältade soffan, under dubbelsängen och bredvid kylskåpet. De sistnämnda är två till antalet och har funktionell trådkorgslik-nande utformning.

Dometics nya kyl och bra förvaring finns i köksmiljön. Keramiktoalett i hygienavdelningen och riktigt glas i duschdörrarna.

Tv finns i både samvarodelen (under nackstödet) och i sovrummet. Samtliga överskåp har soft close-funktion. Det finns både en el-fläkt och en Truma Aventa (klimatanläggning) i taket. Praktiskt är det runda och plastbesparande bordet vid sittgruppen. Dra i bordet och en iläggsskiva ploppar upp i dess mitt (bordet påminner då om en hockeyrink). I sittgruppen kan du välja mellan vit eller svart klädsel, allt efter eget tycke och smak. 

Hur ska vi då summera denna godbit? Jo, B-Class Masterline är vad den heter. För den är verkligen Masterline. Till sist. Den finns i två tappningar: 780 med långbäddar och 790 med kingsizesäng.

 • LMC Sassino 460 E: Nedbantad nykomling

  LMC Sassino 460 E: Nedbantad nykomling

  Inför 2020-säsongen har LMC lanserat en instegsserie i sin husvagnsflotta. Sassino är dess namn och vi har kikat närmare på singelbäddsmodellen 460 E.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-02-20 08:00

 • Dethleffs Nomad 490 BLF: Trotjänare med frontkök

  Dethleffs Nomad 490 BLF: Trotjänare med frontkök

  Från Hörby i söder till Luleå i norr. Dethleffs håller på att återuppbygga ett starkt återförsäljarnät som säljer deras husvagnar. Först var det mycket fokus på serien Generation Scandinavia – nu satsas det även på den gamla trotjänaren Nomad.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-02-17 08:58

 • Klaus SKY TI Platinum 700 MEB: Automatisk komfort

  Klaus SKY TI Platinum 700 MEB: Automatisk komfort

  Knaus är ett välkänt varumärke som sedan urminnes tider har tillverkat ytterst välutrustade campingfordon. I år har de valt att applicera en mängd extrautrustning utan att höja priset på SKY TI. Det gör den populära serien intressantare än någonsin.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-02-13 08:58

 • Hobby Ontour T65 HKM: Bäddat för familjesuccé

  Hobby Ontour T65 HKM: Bäddat för familjesuccé

  Tillhör ni dem som har småbarn men varken vill ha husvagn eller alkovhusbil? Visst, det finns både hel- och halvintegrerade husbilar med våningssängar men valmöjligheterna är synnerligen begränsade. Glädjande nog har nu även storsäljande Hobby kommit med en barnkammarhusbil – Ontour T 65 HKM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-02-12 08:23

 • Weinsberg CaraOne 480 QDK: Prisvärd för barnfamiljen

  Weinsberg CaraOne 480 QDK: Prisvärd för barnfamiljen

  Få om ens någon husvagn var så välbesökt under Elmiamässan som Weinsbergs barnkammarmodell CaraOne 480 QDK. Troligtvis handlar det om att priset är skillnaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-01-27 08:55

 • Malibu I 460 LE: Smakfull instegsmodell

  Malibu I 460 LE: Smakfull instegsmodell

  Att kalla Malibu för ett instegsmärke är både rätt och fel. Det är inte en ordinär husbil som lockar förstagångsköparna med ett bra pris. Nej, här handlar det om fokus på kvalitet eftersom Malibu är Carthagos instegsmärke.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-01-23 08:41

 • Dethleffs Trend A 7877-2: Packåsna för motorsportare

  Dethleffs Trend A 7877-2: Packåsna för motorsportare

  Många framhäver att alkoverna är en utdöende art. Andra förståsigpåare hävdar motsatsen. Vi har satt tänderna i en baddare som är en favorit i motorsportdepåer – Dethleffs Trend A 7877-2.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-01-20 08:39

 • Adria Astella 754 DP: Crème de la crème

  Adria Astella 754 DP: Crème de la crème

  Nya trion Astella från Adria är inte som alla andra husvagnar. Här handlar det om en upplevelse och en känsla av wellness som är i det närmaste obeskrivlig för att vara i husvagnskretsar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-01-15 15:44

 • Hobby De Luxe 460 SFf: Liten storsäljare

  Hobby De Luxe 460 SFf: Liten storsäljare

  Är ni ute efter en modern och behändig resevagn för två till ett rimligt pris? Hobby har ett dussin små husvagnar där De Luxe 460 SFf är ett av många spännande alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-12-11 09:51

 • Kabe Royal 630 GLE KS B16: Flexibel för finsmakare

  Kabe Royal 630 GLE KS B16: Flexibel för finsmakare

  Vi har denna gång valt att titta på ett flexibelt system där du i mångt och mycket kan skapa din egen drömvagn efter just dina specifika önskemål. Flexline är en mångsidig lösning som kommer från småländska Kabe.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-12-09 07:12

 • Carthago Chic E-Line I 5.0 LE: Chic och extravagant

  Carthago Chic E-Line I 5.0 LE: Chic och extravagant

  E-Line är en guldkantad serie som har mer komfort och fler innovativa tekniska lösningar än många av syskonmodellerna. Kort sagt handlar det om Carthagos DNA – i premiumtappning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-12-06 07:24

 • Bürstner Lyseo M660 Harmony L: Harmoni på fyra hjul

  Bürstner Lyseo M660 Harmony L: Harmoni på fyra hjul

  Husbilar byggda på chassi från Mercedes-Benz Sprinter har den senaste tiden blivit mer regel än ett undantag. Av alla dessa finns det emellertid en och annan modell som sticker ut. En sådan är Bürstner Lyseo M 660 Harmony Line.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-12-02 07:54

 • Knaus Van TI Plus: Stor körglädje!

  Knaus Van TI Plus: Stor körglädje!

  Varumärket MAN förknippas ofta med stora lastbilar och bussar. Men MAN finns även i liten tappning och då som TGE – här sammankopplad i en fantastisk fusion med Knaus Van TI Plus.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-11-21 07:01

 • Första intrycket: Eriba Living 525

  Första intrycket: Eriba Living 525

  För väldig många människor är varumärket Eriba de charmiga små retrohusvagnarna med efternamnet Touring. Men Eriba är mycket mer än så. De byggs av Hymer och finns i inte mindre än åtta serier.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-11-18 07:03

 • Adria Compact DL Supreme: Den smala lyckan

  Adria Compact DL Supreme: Den smala lyckan

  Kompakta mått, oändliga möjligheter. Så enkelt skulle vi kunna beskriva den nya given inom husbilsindustrin. Det handlar kort och gott om ett fullvuxet fordon, fast i en något slimmad skepnad.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-11-13 09:40

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1544 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 578 fristående campingplatser och 615 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 351 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

 • Husvagn & Camping 2020-01

 • Husvagn & Camping 2019-12

 • Husvagn & Camping 2019-11

 • Husvagn & Camping 2019-10

 • Husvagn & Camping 2019-09

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842