Laika Kosmos F510: Fest för hela familjen

Kosmo F510 har fått en tuff uppsyn där två rektangulära fönster i alkoven skapar en viss kabysskänsla.

Laika Kosmos F510: Fest för hela familjen

Publicerad

De länge ratade alkovhusbilarna verkar gå en ljus framtid till mötes. Den nya, unga generationen husbilscampare tar dem till sig och här tittar vi närmare på en modell som tilltalar både barnen och deras föräldrar – Laika Kosmo F510.

Kosmo F510 presenterade i samband med CMT-mässan i Stuttgart, strax efter nyår. Då var modellen så purfärsk att den inte ens stod i Laikas monter, utan ute på en gårdsplan. Med duon rektangulära fönster i alkoven skapas en kabysskänsla som fick de ivriga mässbesökarna att gå igång på alla cylindrar.

Föräldrarna lockades dessutom av den italienska husbilstillverkarens eleganta interiör och en prisbild som lirar i samma liga som instegshusbilarna. Att barnens älskar den här typen av fordon är inte så konstigt. En egen koja i takhöjd, vem tackar nej till något sådant? Att det dessutom finns sex bältade sittplatser gör inte saken sämre. Då kan till och med kompisar följa med på äventyret.

Sittgruppen är av modell face-to-face, rakt innanför entrén. Samtliga dessa sittplatser är bältade.

Vårt testobjekt är utrustat med det stora chassit heavy, 16-tums aluminiumfälgar och något mer knuff i motorn än i grundutförandet (130 hk). Här finns 150 hästkrafter och automat och det är utan tvekan något som går hem hos många husbilsentusiaster. Detsamma gäller för multimediafunktion med 7-tumsskärm, gps, backkamera och stereo.

Har man dessutom barn går det inte att utesluta att fler prylar ska med på resan. Då är det bra med ett stort uppvärmt garage som har dimensionen 218 x 124 x 155 centimeter och har lastluckor på båda sidorna – den högra 105 x 120 centimeter medan den vänstra är 40 centimeter lägre. Användarvänliga lastöglor, belysning, 12V- och 230-uttag finns.

Högt i tak – 209,5 centimeter och elegant inredning med tanke på husbilens modesta prisbild.

Köksavdelningen har god utrustningsnivå med bland annat fläkt, ugn, grill och en uppfällbar skärbräda.

Dessutom finns det en lucka från bodelen, genom vilken man kan nå det som packats i garaget. Eller i varje fall delar av persedlarna. Markis och cykelställ för tre hojar är också bra-att-ha-grejer för en familj på campingturné.

När vi ändå är inne på kapitlet packning kan vi även nämna att garderoben mäter 110 x 53 x 61 centimeter (hänghöjd/bredd/djup).

Nu går vi in! Vi möts av en ytterst fräsch design. Möbelmodulerna har ett ljust träslag som kombineras med mörk bords- och köksskiva. Även PVC-golvet går i samma färgton som de sistnämnda. Vid entrén finns bred dörr med integrerad papperskorg samt myggnät.

Alkovsängen är upp/nedfällbar för enklare passage till/från de icke svängbara hyttstolarna.

Dubbelsängen bak är tvärställd. Ej med på bild, men det finns en lucka som leder till packningen i garaget.

Direkt till vänster har vi köksavdelningen och den är utrustad med kryddhylla, uppfällbar skärbräda, ugn med grill, stor kyl/frys samt tre skåp och en besticklåda.

I taket finns stor taklucka, som tillsammans med öppningsbart fönster och köksfläkt håller oset borta. Det bör tilläggas att ovanför kylskåpet finns tv-skåpet med en 22-tummare.

Laikas överskåp har vi berömt i omgångar, så även denna gång. Luckorna öppnas/stängs extremt mjukt och följsamt. Ett gediget hantverk? Jajamensan! Mitt emot köket har vi sittgruppen som är av modell face-to-face.

På toaletten finns trätrall i duschutrymmet, öppningsbart fönster med frostat glas och ett takfönster – de två sistnämnda komponenterna ombesörjer optimal ventilation. Detaljer som krokar, tandborstmugg, tvålkopp och tre handdukshängare gör vi tummen upp för.

Toalettutrymme med egen avdelning för dusch. Bred entréingång. Dörren är utrustad med papperskorg.

Dubbelsängen i akterpartiet är tvärställd och således sover såväl barnen som deras föräldrar med huvud/fötter mot karossidorna och inte längs med. Läslampa à la svanhals, stege, tjock bäddmadrass samt takfönster gäller vid båda sängplatserna.

Sammanfattningsvis är Kosmo F510 en osedvanligt elegant alkovmodell, framför allt med tanke på det modesta priset. Vad vi dessvärre inte lyckades fånga på bild var husbilens ljuvliga innerbelysning – framförallt kvällstid. Där har Laika lyckats fånga mysstämning och harmoni på en och samma gång.

Rymligt garage med lastluckor på båda sidorna. I utrymmet finns lastöglor på skena, belysning samt 12V- och 230-uttag.

 • Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna

  Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna

  Tillhör ni skaran som har fastnat för husvagnslivet, har fler än ett barn i låg ålder och är ute efter en ny barnkammarvagn som inte gör stora hål i plånboken? Då är Adria Altea 542 PK ytterst praktisk som en premiärvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-06 08:16

 • Sunlight T67: Redo för solsemestern

  Sunlight T67: Redo för solsemestern

  Sunlight har sedan begynnelsen varit under Dethleffs vingar och som bekant ingår de i sin tur i den mäktiga koncernen Erwin Hymer Group. Med andra ord – ett varumärke att lita på till en billig penning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-15 07:46

 • Rapido V62: Inte som alla andra

  Rapido V62: Inte som alla andra

  Det har länge pratats om plåtisarnas popularitet på den syd- och mellaneuropeiska marknaden. I Sverige har intresset ökat de senaste åren, även om den riktiga boomen har uteblivit. Det kan Rapido V62 kanske ändra på?

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-11 07:45

 • Hobby De Luxe Edition 545 KMF: Estetiskt elegant edition

  Hobby De Luxe Edition 545 KMF: Estetiskt elegant edition

  Hobby har en diger husvagnsflotta som består av sex serier och 58 olika modeller. De Luxe Edition finns i sex olika tappningar där fyra av dem är barnkammarvagnar. Vi har tittat närmare på 545 KMF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-04 07:32

 • Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå

  Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå

  Nämn ordet vintervagn och de allra flesta tänker Kabe och Polar. Det finns emellertid flera varumärken som har utrustat sina husvagnar för alla de fyra årstiderna. Ett av dessa är tyska Dethleffs och deras modellserie Generation Scandinavia.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-03 07:36

 • Rapido M96: M som i Mercedes

  Rapido M96: M som i Mercedes

  Sprillans nya Rapido M96 har hamnat under vår lupp. M står för Mercedes och det gör att husbilarna tar ett stort kliv in i den miljö som premiumpersonbilarna figurerar i.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-15 08:07

 • Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

  Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

  Alpina är en året runt-vagn som har allt det där som krävs för att vara attraktiv på marknaden – tilltalande formgivning, rymlig interiör, hög utrustningsnivå och minst sagt goda vinteregenskaper. Den är också Adrias mest exklusiva modellserie vid sidan av den nytillkomna trion Astella.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-13 07:51

 • Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

  Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

  Vi börjar med att googla synonymer för Hacienda. Precis som vi misstänkte dyker alternativen storgods, lantegendom, plantage och ranch upp. Med andra ord är Kabes husvagnsserie exakt vad den heter.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-08 07:38

 • Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

  Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

  Rapido känner de flesta till, men Dreamer? Den sistnämnda byggs av den förstnämnda och sedan något år tillbaka är det Dreamer som är volymsäljaren inom plåtisar på den svenska marknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-07 07:20

 • Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen

  Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen

  Går det att förvandla boendeytan i en mellanstor husvagn så att den blir lika rymlig som i en fullvuxen modell? Svaret är ja. Med en taksäng är det upplagt för sex stycken sovplatser och massvis med utrymme – som i Weinsbergs nya och högintressanta CaraOne 540 EUH.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-15 08:03

 • Polar 650 TR TDS VK Customized: Välutrustad vintervagn

  Polar 650 TR TDS VK Customized: Välutrustad vintervagn

  Inför modellåret 2020 presenterade husvagnstillverkaren Polar elva nya modeller. Vi har kikat närmare på en av dem – 650 TR TDS VK – här i dess svartvita utförande som Customized.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-10 08:16

 • Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon

  Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon

  Premiumvarumärket Frankia har lanserat sin första plåtis – och de har inte gjort som många andra. Yucon är inget vanligt fordon. Det är en kompakthusbil som är minimalistisk och futuristisk i en och samma förpackning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-06 07:48

 • Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse

  Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse

  Under fjolåret tog Kabe stora steg i sitt husbilsutvecklande. Tenhults stolthet presenterade sin första plåtis och de lanserade samtidigt sin första serie husbilar som är byggd med drivlina från Mercedes. Vi har kikat på den sistnämnda som fick det kungliga namnet Crown.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-31 08:05

 • Weinsberg Caracore 650 MF: Förädlad instegsbil

  Weinsberg Caracore 650 MF: Förädlad instegsbil

  Weinsberg firar 50 år med en spännande husbilsnyhet. Det bör nämligen understrykas att CaraCore är deras första helintegrerade modell någonsin.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-16 07:48

 • McLouis Nevis 870G: Första med face-to-face

  McLouis Nevis 870G: Första med face-to-face

  McLouis har under lång tid charmat de svenska husbilsresenärerna med en mängd prisvärda modeller. Till kommande säsong kommer troligtvis nya – Nevis 870 G – bli nästa bästsäljare, det är den italienska tillverkarens första husbil med face-to-face.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-12 07:12

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1581 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 581 fristående campingplatser och 643 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-07

 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

 • Husvagn & Camping 2020-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842