Sunlight Cliff 540 är en av de minsta plåtisarna på marknaden.
I campingtidernas begynnelse var resan själva äventyret. Att vistas ute i skog och mark var behövligt både för kropp och själ. Då var campingfordonen små och behändiga – precis som vårt testobjekt Sunlight Cliff 540.
Ni med de grå tinningarnas charm minns troligtvis tiden då campingentusiaster kuskade runt i Europa i en ombyggd och spartanskt inredd VW-buss, Hanomag, Commer eller Peugeot J7.
Det fanns inte många kusar under motorhuven och det gick inte speciellt fort. Gott om utrymme var det ont om, men oj, vilka eskapader vi fick uppleva.
Idag gäller andra bullar. De moderna campingfordonen har växt både på längden, höjden och tvären. Dessutom vill många campare ha samma lyxiga tillvaro som hemma. Det är bling-bling här och lulllull där.
Praktiskt med ett utfällbart bord i sittgruppen. Det ger god bordsyta även till personen i passagerarsätet.
Lyckligtvis finns det undantag.
Sunlight Cliff 540 är ett av dem. Det är en kort liten plåtis som påminner om hur det var förr i tiden – fast i modern tappning – och det till ett ytterst modest pris.
Naturligtvis har en del av det goda som kan appliceras på en husbil lämnats utanför protokollet. Men vem bryr sig? I gengäld gläds vi när broschyren visar priset. Hoppla! I naket tillstånd, utan någon som helst extrautrustning startar Cliff 540 på 456 000 kronor.
Exemplaret vi satte tänderna i passerade i och för sig halvmiljonen riksdaler med några futtiga tusenlappar.
Men då fick vi med en hel del på kuppen: ac i bilen, airbag på passagerarsidan, elektriska uppvärmda backspeglar, farthållare/tempomat, radioförberedelse inkluderat högtalare och takantenn, höjdjusterbart passagerarsäte, dubbla kaptensstolar, ratt och växelspaksknopp i läderutförande, instrumentbräda med kromringar, instrumentpanel med applikationer (Techno-Trim), LED-varselljus, strålkastare med svart ram samt kylargrill i blanksvart utseende.
För att få bättre utrymme i bodelen har kompressorkylen på 65 liter tagit plats direkt i anknytning till skjutdörren.
Vi inleder provkörningen på hormonstinna E4:an. I ärlighetens namn trivs vi allra bäst bakom ratten när det blir som allra krångligast.
Att köra en husbil rakt igenom Stockholm är inget vi rekommenderar, men med Cliff 540 raderas alla problem. Med dess ringa längd rullar vi lätt och ledigt mitt bland alla hetsiga bilister på Sveavägen. Ingen tycks notera att vi har tagit ett hus på hjul till huvudstadens mest centrala delar.
Det finns gott om packutrymme för skrymmande persedlar och än bättre blir det när sängbotten lyfts bort.
Nästa utmaning blir den smala och krokiga vägen som leder till det färggranna fotostoppet. Skriver ett stort plus i protokollet och tillägger timmen senare samma betygsättning när vi drar åt handbromsen efter att ha placerat fordonet innanför de vitmålade strecken vid en parkering i ett köpcentrum. I hytten noterar vi att de behövliga förkortningarna ABS, ASR och ESP är med på resan, likaså Hill Holder.
Hur är det då med själva boendet? Inte så illa, faktiskt!
I varje fall inte med tanke på att bilen bara mäter 541 centimeter. Här finns stuvutrymme ovanför hytten, en mängd överskåp, två luckor i golvet, garderob (som i och för sig bara är 20 centimeter bred men samtidigt 95 centimeter hög) och gott om plats under den tvärställda dubbelsängen allra längst bak.
Toalettutrymmet är bra utrustat med diverse praktiska detaljer. Vidare löper läslamporna på skena för bästa möjliga ljusbild medan säkringsdosan sitter lättillgänglig under soffan.
I köket finns kompressorkyl, utfällbar skärbräda och två brännare. Tre takfönster och fyra öppningsbara fönster samt myggnät vid skjutdörren ombesörjer god ventilation.
Slutbetyget blir – ett prima fordon för dig som premierar resandet mer än lyx och överdrivet gott om plats.
Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.
Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.
Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.
Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.
1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.
Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.
Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.
En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.
Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.
Klart och tydligt står det Malibu – a company of Carthago på karossidan bredvid entrédörren. När vi stiger in blir det synnerligen uppenbart att det här är ett varumärke som förpliktar och det klarar denna husbil med bravur.
Visst, det var Schwalbennest (Svalboet) som lanserades allra först av Knaus 1961. Året efter kom Südwind som i allra högsta grad lever vidare som en av de mest ledande modellserierna i husvagnsbranschen – alla varumärken inkluderade.
Hymer ML-T 570 Crossover är inte bara en udda husbil. Den är kaxigast i klassen och inbjuder till något som de konventionella husbilarna aldrig kommer att mäkta med – ett äventyr även vid sidan av vägen!
Finnes: Välrenommerat varumärke. Synnerligen prisvänlig vagn. Låg vikt. Fem olika skepnader. Sökes: Nytillkomna campare som inte vill offra en halv förmögenhet på en sprillans ny husvagn.
Är verkligen Weinsberg ett instegsmärke? Svaret blir nog både ja och nej, beroende på vem eller vilka man frågar. Pratar vi koncernspråk och syskonen Knaus och Tabbert, blir svaret naturligtvis ja. När Husvagn & Camping kikar på helintegrerade CaraCore 700 MEG lutar det betydligt mer åt ett nej.
Sunlight må vara ett varumärke som prismässigt ingår i kategorin "något billigare". Men när vi sätter tänderna i deras Cliff 600 RT Adventure Edition med pop-up-tak blir vi en smula förvånade. Det har nämligen inte snålats in på en enda pinal.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.