Adria Altea 472 KP: Trendig och nyskapande

Sittgrupp med en stor portion cafémiljö. Modernt och samtidigt nyskapande i den annars konservativa husvagnsindustrin. Altea 472 KP är en liten och lättdragen resevagn.

Adria Altea 472 KP: Trendig och nyskapande

Publicerad

Adria är storsäljare på den svenska husvagnsmarknaden. Om nya Altea 472 KP blir en succé återstår att se. Hur som helst är den både modern och spännande, samtidigt som den flirtar med en ny generation husvagnsanvändare.

Köket går att få i två olika utföranden. Som på bilden och med lång köksbänk, men då utan det stora jalusiskåpet.

Minimalistisk. Det är första tanken som ploppar upp i huvudet när vi sticker in nosen i den sprillans nya Adria Altea 472 KP, som är en av totalt nio modeller i sin serie.

Det är sparsmakat med lyx och bling-bling. Sittgruppen påminner mer om en skön caféavdelning än vad som är vanligt i en husvagn. Och allra längst bak har den ett garage! Jo, ni läste alldeles rätt. Under den tvärställda dubbelsängen finns ett lastutrymme i ren husbilsanda med stor lucka på utsidan och tillgång till utedusch. Hundplats i garaget finns som tillval.

Ett annat utrymme som kan öppnas från utsidan är det utdragbara köket som vi hittar bredvid entrédörren. I och för sig bara ett tillval, men ändå!

Om allt detta banar väg för framgång låter vi vara osagt. Bara vetskap om att det händer en hel del inom husvagnsindustrin och att tillverkarna har börjat tänka i en alltmer modern utsträckning än tidigare, inger i varje fall hopp för framtidens generation av campare. Allting behöver inte vara som det alltid har varit, och allt var definitivt inte bättre förr.

Här kan man få ett utdragbart utekök. Fiffigt och praktiskt på en och samma gång.

Men nu är inte allt innovativt och nyskapande i Altea 472 KP. I grund och botten är det nämligen en liten, enkel och behändig resevagn. Användarvänliga ting som vi tidigare har nämnt blandas med finesser och en stor dos spartansk känsla.

Till finesserna hör bland annat ställbar huvudände i dubbelsängen (gäller för båda parter då madrassen är delad) och att köket kan beställas i två olika varianter. I sängen finns, en för 2020-modellen, ny komforthöjande madrass och 203 centimeter lång bädd är bättre än bra. I avdelningen för nattbruk finns även läslampor, takfönster och en väggplafond med plats för exempelvis mobiltelefon, läsglasögon med mera.

Hög tvärställd säng ger plats för garage á la husbil. Höger: Praktisk och kul detalj alldeles intill dubbelsängen.

Om vi återgår till köket går den att få antingen som på bilden, alternativt att jalusiskåpet plockas bort och ersätts med en köksbänk som är halvmetern längre än i vårt objekt. Det finns bara en brännare, men vad gör det om man även har tillgång till ett utekök.

I stället är det extremt bra med plats för livsmedel i skafferiet, kanske till och med lite för mycket utrymme. Det bör poängteras att den andra köksvarianter har tre brännare. Detaljer som krokar och kryddhylla finns intill diskhon.

Bredvid köket hittar vi en redig garderob som har måtten 129/61/59 centimeter (hänghöjd/bredd/djup). Mitt emot har vi hygienutrymmet med ett platsbesparande, utfällbart handfat. Det finns även duschmöjlighet och via dubbla handdukshängare, öppningsbart fönster med frostat glas och takventil kan avdelningen även användas som torkskåp för fuktiga ytterkläder. Adria kallar själva avdelningen för Ergo-badrum.

Rymlig garderob mellan sängen och jalusiskåpet i köket. Höger: I hygienutrymmet finns dusch och utfällbart handfat.

Vi slår oss ned i den loungeliknande sittgruppen som är utrustat med ett litet och svängbart cafébord. Den långa soffan har ett sittdjup på hela 63 centimeter, vilket inte är optimalt om man är av normal längd. För att inte benen ska peka rakt ut blir det till att halvligga för att hitta en behaglig position.

I den kortare soffdelen är det däremot enklare att få till en bekväm sittställning. Högtalare finns i båda hörnen, likaså diodbelysning. Bra ljus får vi annars via två öppningsbara fönster, taklampa och en taklucka.

Utvändigt gäller front- och bakvägg med infällda lampor/handtag. Stommen är glasfiberförstärkt medan sidoväggarna är av strukturmönstrad aluminium. Fönstren är plana och dubbelt tonade.

 • Dethleffs Trend A 7877-2: Packåsna för motorsportare

  Dethleffs Trend A 7877-2: Packåsna för motorsportare

  Många framhäver att alkoverna är en utdöende art. Andra förståsigpåare hävdar motsatsen. Vi har satt tänderna i en baddare som är en favorit i motorsportdepåer – Dethleffs Trend A 7877-2.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-01-20 08:39

 • Adria Astella 754 DP: Crème de la crème

  Adria Astella 754 DP: Crème de la crème

  Nya trion Astella från Adria är inte som alla andra husvagnar. Här handlar det om en upplevelse och en känsla av wellness som är i det närmaste obeskrivlig för att vara i husvagnskretsar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-01-15 15:44

 • Hobby De Luxe 460 SFf: Liten storsäljare

  Hobby De Luxe 460 SFf: Liten storsäljare

  Är ni ute efter en modern och behändig resevagn för två till ett rimligt pris? Hobby har ett dussin små husvagnar där De Luxe 460 SFf är ett av många spännande alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-12-11 09:51

 • Kabe Royal 630 GLE KS B16: Flexibel för finsmakare

  Kabe Royal 630 GLE KS B16: Flexibel för finsmakare

  Vi har denna gång valt att titta på ett flexibelt system där du i mångt och mycket kan skapa din egen drömvagn efter just dina specifika önskemål. Flexline är en mångsidig lösning som kommer från småländska Kabe.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-12-09 07:12

 • Carthago Chic E-Line I 5.0 LE: Chic och extravagant

  Carthago Chic E-Line I 5.0 LE: Chic och extravagant

  E-Line är en guldkantad serie som har mer komfort och fler innovativa tekniska lösningar än många av syskonmodellerna. Kort sagt handlar det om Carthagos DNA – i premiumtappning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-12-06 07:24

 • Bürstner Lyseo M660 Harmony L: Harmoni på fyra hjul

  Bürstner Lyseo M660 Harmony L: Harmoni på fyra hjul

  Husbilar byggda på chassi från Mercedes-Benz Sprinter har den senaste tiden blivit mer regel än ett undantag. Av alla dessa finns det emellertid en och annan modell som sticker ut. En sådan är Bürstner Lyseo M 660 Harmony Line.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-12-02 07:54

 • Knaus Van TI Plus: Stor körglädje!

  Knaus Van TI Plus: Stor körglädje!

  Varumärket MAN förknippas ofta med stora lastbilar och bussar. Men MAN finns även i liten tappning och då som TGE – här sammankopplad i en fantastisk fusion med Knaus Van TI Plus.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-11-21 07:01

 • Första intrycket: Eriba Living 525

  Första intrycket: Eriba Living 525

  För väldig många människor är varumärket Eriba de charmiga små retrohusvagnarna med efternamnet Touring. Men Eriba är mycket mer än så. De byggs av Hymer och finns i inte mindre än åtta serier.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-11-18 07:03

 • Adria Compact DL Supreme: Den smala lyckan

  Adria Compact DL Supreme: Den smala lyckan

  Kompakta mått, oändliga möjligheter. Så enkelt skulle vi kunna beskriva den nya given inom husbilsindustrin. Det handlar kort och gott om ett fullvuxet fordon, fast i en något slimmad skepnad.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-11-13 09:40

 • Polar 560 CTV Customized: Spegelvänd storsäljare

  Polar 560 CTV Customized: Spegelvänd storsäljare

  Sängen längst bak till höger och toalettutrymmet bredvid är en planlösningsfavorit hos flertalet Polaranhängare. Till årets nyheter tillkom en spegelvänd version där den franska sängen och hygienutrymmet har bytt plats med varandra. CTH blev med andra ord CTV.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-28 08:32

 • Rapido I165 Distinction: Listklättraren

  Rapido I165 Distinction: Listklättraren

  De senaste åren har franska Rapido sakta men säkert flyttat fram sina positioner på den svenska husbilsmarknaden. I nuläget ligger de på fjärde plats i HRF:s registreringsstatistik.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-25 09:54

 • Laika Kreos 7009: Modeskapande och funktionell

  Laika Kreos 7009: Modeskapande och funktionell

  De senaste åren har Laika tagit ett stort kliv framåt på den svenska marknaden. Via en kombination av modern design och en mängd funktionella finesser har det italienska husbilsmärket tagit oss med storm. Blir Kreos 7009 nästa milstolpe?

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-24 08:33

 • Knaus Travelino 400 QL: Byggd för framtiden

  Knaus Travelino 400 QL: Byggd för framtiden

  Knaus har länge arbetat med uppdraget att bygga en husvagnskonstruktion som kan komma att revolutionera branschen. Modellen heter Travelino och den är ett resultat av kombinationen hållbarhet och flexibilitet med minimal vikt.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-18 09:50

 • Eura Mobil Profila T 730 EB: Fjällstuga på hjul

  Eura Mobil Profila T 730 EB: Fjällstuga på hjul

  Med sin ljusa interiör påminner Eura Mobil Profila T 730 EB en hel del om en fjällstuga, fast på hjul. Det enda som egentligen saknas är den öppna spisen och en jakttrofé uppspikad på väggen.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-16 08:22

 • Sunlight Cliff 540: Liten i storstadsdjungeln

  Sunlight Cliff 540: Liten i storstadsdjungeln

  I campingtidernas begynnelse var resan själva äventyret. Att vistas ute i skog och mark var behövligt både för kropp och själ. Då var campingfordonen små och behändiga – precis som vårt testobjekt Sunlight Cliff 540.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-11 07:54

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1552 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 577 fristående campingplatser och 616 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 359 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-01

 • Husvagn & Camping 2019-12

 • Husvagn & Camping 2019-11

 • Husvagn & Camping 2019-10

 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842