Eura Mobil Profila T 730 EB: Fjällstuga på hjul

730 EB är en av tre Profila T-modeller som har Aldevärme.

Eura Mobil Profila T 730 EB: Fjällstuga på hjul

Publicerad

Med sin ljusa interiör påminner Eura Mobil Profila T 730 EB en hel del om en fjällstuga, fast på hjul. Det enda som egentligen saknas är den öppna spisen och en jakttrofé uppspikad på väggen.

Sedan ett par år tillbaka ingår Eura Mobil i Autohallens sortimentportfölj och i samband med detta inträde tog också försäljningen fart. Aggressivare marknadsföring var en orsak, men den största anledningen till att husbilsentusiasterna fick upp ögonen för det tyska varumärket var nog att Autohallen lät paketet all-inclusive ingå.

Kort sammanfattat innebar det att kunderna inte behövde addera x antal produkter från den digra tillvalslistan – nu ingår rubbet. Med andra ord är det bara att ta plats vid ratten, spänna fast sig och vrida på nyckeln.

Samvaroavdelning med komfortkänsla. Bra svankstöd i den bältade soffan.

Vi tar småvägar strax norr om huvudstaden, från Kungsängen bort mot Vallentuna, och en något snabbare returfärd via tvåfiliga vägar. Körupplevelsen bjuder inte på några större överraskningar, varken i positiv eller i negativ bemärkelse.

Att antisladd-, och antispinnsystem finns tar vi numera för givet. Detsamma gäller Traction + och Hill Holder. När sedan husbilen har normallängden sju och en halv meter och är byggd på ett Fiatchassi, blir det inte mycket att rapportera.

Mer att orda om blir det när vi kikar på listan som generalagenten kallar "allt ingår". Nja, kanske inte riktigt allt, men i alla fall det som behövs för att campingsemestern ska bli både bekväm och enkel. Att slippa lägga till ett antal produkter som annars skulle vara tillval betyder också sparade kronor, och många sådana.

Tv:n är dold i ett skåp ovanför det femte sätet.

Tittar som hastigast i broschyren och noterar att solcell (180W) inkluderat regulator, värmeväxlare, cykelställ, markis, tv/dvd, duocontrol och krocksensor, isolerad och uppvärmd spillvattentank, dubbla krockkuddar, navigator och backkamera ingår. Och det är bara ett axplock av alla godsaker som ingår.

Den halvintegrerade serien Profila T består av sju olika modeller. Både vårt testobjekt 730 EB och grannmodellerna 720 EB och 720 QB är försedda med vattenburet värmesystem från Alde. Övriga i syskon-skaran har en Trumapanna och därmed luftburen värmeförsörjning.

Det bör poängteras att två av modellerna med Alde har planlösning med långbäddar. 730 EB har låga singelbäddar med fordonsbrett hygienutrymme allra längst bak, medan 720 EB har höga singelbäddar och stort garage.

Låga långbäddar och fordonsbrett hygienutrymme längst bak är fortfarande en mycket populär planlösning i Sverige.

Charmig lampskärm vid sängen.

I vår husbil kan det tyckas en smula anmärkningsvärt att taksäng saknas. Samtidigt har många av våra läsare hört av sig och förklarat att de aldrig använder den nedsänkbara sängen.

Är det måhända en onödig lyxprodukt? Nej, det beror till stor del på hur många som ska bruka fordonet nattetid.

Måhända kan det också vara bra att slippa låna ut sin dyrgrip till mindre noggranna barn med tillhörande barnbarn. Tänker närmast på de ljusa textilierna i sittgruppen som knappast kommer att gilla spill från vare sig glass eller grillkorv. 

Mitt emot köket vid entrén finns stor kyl/frys och gasolugn. Höger: Toalett och separat duschkabin i husbilens akterparti.

Träkänsla som för tankarna till en timrad fjällstuga i norr.

Eura Mobil önskar själva profilera sig som ett premiummärke. Visst, det är fina grejer och samtidigt måste vi ställa oss frågan – vad är premium?

Vad är då Concorde, Morelo och Niesmann? Samtidigt ska vi inte jämföra äpplen med päron då det handlar om fordon i helt olika prisklasser. Här har vi faktiskt en relativt påkostad husbil vars prislapp ligger en bit under ett sjusiffrigt belopp. 

Personligen skulle jag vilja säga att Eura Mobil – det gäller just denna modell – bygger på känsla. Interiörens runda, mjuka linjer och extremt ljusa snickerier gör att 730 EB går sin egen väg.

Om det tilltalar? Som med mycket annat handlar det om tycke och smak. Är välvda kökslådor snyggt och praktiskt eller inte? Ser skärmarna till läslamporna retro ut eller känns de bara gamla? Du avgör!

 • LMC Sassino 460 E: Nedbantad nykomling

  LMC Sassino 460 E: Nedbantad nykomling

  Inför 2020-säsongen har LMC lanserat en instegsserie i sin husvagnsflotta. Sassino är dess namn och vi har kikat närmare på singelbäddsmodellen 460 E.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-02-20 08:00

 • Dethleffs Nomad 490 BLF: Trotjänare med frontkök

  Dethleffs Nomad 490 BLF: Trotjänare med frontkök

  Från Hörby i söder till Luleå i norr. Dethleffs håller på att återuppbygga ett starkt återförsäljarnät som säljer deras husvagnar. Först var det mycket fokus på serien Generation Scandinavia – nu satsas det även på den gamla trotjänaren Nomad.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-02-17 08:58

 • Klaus SKY TI Platinum 700 MEB: Automatisk komfort

  Klaus SKY TI Platinum 700 MEB: Automatisk komfort

  Knaus är ett välkänt varumärke som sedan urminnes tider har tillverkat ytterst välutrustade campingfordon. I år har de valt att applicera en mängd extrautrustning utan att höja priset på SKY TI. Det gör den populära serien intressantare än någonsin.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-02-13 08:58

 • Hobby Ontour T65 HKM: Bäddat för familjesuccé

  Hobby Ontour T65 HKM: Bäddat för familjesuccé

  Tillhör ni dem som har småbarn men varken vill ha husvagn eller alkovhusbil? Visst, det finns både hel- och halvintegrerade husbilar med våningssängar men valmöjligheterna är synnerligen begränsade. Glädjande nog har nu även storsäljande Hobby kommit med en barnkammarhusbil – Ontour T 65 HKM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-02-12 08:23

 • Weinsberg CaraOne 480 QDK: Prisvärd för barnfamiljen

  Weinsberg CaraOne 480 QDK: Prisvärd för barnfamiljen

  Få om ens någon husvagn var så välbesökt under Elmiamässan som Weinsbergs barnkammarmodell CaraOne 480 QDK. Troligtvis handlar det om att priset är skillnaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-01-27 08:55

 • Malibu I 460 LE: Smakfull instegsmodell

  Malibu I 460 LE: Smakfull instegsmodell

  Att kalla Malibu för ett instegsmärke är både rätt och fel. Det är inte en ordinär husbil som lockar förstagångsköparna med ett bra pris. Nej, här handlar det om fokus på kvalitet eftersom Malibu är Carthagos instegsmärke.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-01-23 08:41

 • Dethleffs Trend A 7877-2: Packåsna för motorsportare

  Dethleffs Trend A 7877-2: Packåsna för motorsportare

  Många framhäver att alkoverna är en utdöende art. Andra förståsigpåare hävdar motsatsen. Vi har satt tänderna i en baddare som är en favorit i motorsportdepåer – Dethleffs Trend A 7877-2.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-01-20 08:39

 • Adria Astella 754 DP: Crème de la crème

  Adria Astella 754 DP: Crème de la crème

  Nya trion Astella från Adria är inte som alla andra husvagnar. Här handlar det om en upplevelse och en känsla av wellness som är i det närmaste obeskrivlig för att vara i husvagnskretsar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-01-15 15:44

 • Hobby De Luxe 460 SFf: Liten storsäljare

  Hobby De Luxe 460 SFf: Liten storsäljare

  Är ni ute efter en modern och behändig resevagn för två till ett rimligt pris? Hobby har ett dussin små husvagnar där De Luxe 460 SFf är ett av många spännande alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-12-11 09:51

 • Kabe Royal 630 GLE KS B16: Flexibel för finsmakare

  Kabe Royal 630 GLE KS B16: Flexibel för finsmakare

  Vi har denna gång valt att titta på ett flexibelt system där du i mångt och mycket kan skapa din egen drömvagn efter just dina specifika önskemål. Flexline är en mångsidig lösning som kommer från småländska Kabe.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-12-09 07:12

 • Carthago Chic E-Line I 5.0 LE: Chic och extravagant

  Carthago Chic E-Line I 5.0 LE: Chic och extravagant

  E-Line är en guldkantad serie som har mer komfort och fler innovativa tekniska lösningar än många av syskonmodellerna. Kort sagt handlar det om Carthagos DNA – i premiumtappning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-12-06 07:24

 • Bürstner Lyseo M660 Harmony L: Harmoni på fyra hjul

  Bürstner Lyseo M660 Harmony L: Harmoni på fyra hjul

  Husbilar byggda på chassi från Mercedes-Benz Sprinter har den senaste tiden blivit mer regel än ett undantag. Av alla dessa finns det emellertid en och annan modell som sticker ut. En sådan är Bürstner Lyseo M 660 Harmony Line.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-12-02 07:54

 • Knaus Van TI Plus: Stor körglädje!

  Knaus Van TI Plus: Stor körglädje!

  Varumärket MAN förknippas ofta med stora lastbilar och bussar. Men MAN finns även i liten tappning och då som TGE – här sammankopplad i en fantastisk fusion med Knaus Van TI Plus.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-11-21 07:01

 • Första intrycket: Eriba Living 525

  Första intrycket: Eriba Living 525

  För väldig många människor är varumärket Eriba de charmiga små retrohusvagnarna med efternamnet Touring. Men Eriba är mycket mer än så. De byggs av Hymer och finns i inte mindre än åtta serier.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-11-18 07:03

 • Adria Compact DL Supreme: Den smala lyckan

  Adria Compact DL Supreme: Den smala lyckan

  Kompakta mått, oändliga möjligheter. Så enkelt skulle vi kunna beskriva den nya given inom husbilsindustrin. Det handlar kort och gott om ett fullvuxet fordon, fast i en något slimmad skepnad.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-11-13 09:40

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1544 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 578 fristående campingplatser och 615 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 351 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

 • Husvagn & Camping 2020-01

 • Husvagn & Camping 2019-12

 • Husvagn & Camping 2019-11

 • Husvagn & Camping 2019-10

 • Husvagn & Camping 2019-09

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842