Laika Kreos 7009: Modeskapande och funktionell

Publicerad: 2019-10-24   Uppdaterad: 2023-04-18

De senaste åren har Laika tagit ett stort kliv framåt på den svenska marknaden. Via en kombination av modern design och en mängd funktionella finesser har det italienska husbilsmärket tagit oss med storm. Blir Kreos 7009 nästa milstolpe?

Laika Kreos 7009: Modeskapande och funktionell

Inleder översynen med en tur på väg som denna gång sker tur/retur mellan Örebro och Eskilstuna.

Vad man tycker om Comfort-Matic, Fiats robotiserade växellåda, är upp till var och en att bedöma. Personligen är jag inte överförtjust i dess sega uppförande, framförallt i låg hastighet då man får ”vänta” på att nästa växel ska ta oss vidare.

Att dieselförbrukning sägs sjunka med upp till fem procent (enligt uppgifter från Fiat) är å andra sidan positivt med tanke på dagens skyhöga drivmedelspriser.

Aldemattan i förarhytten tycker vi om. Men gör inte som jag. Av någon underlig anledning lyckades jag tämligen omgående peta till den med foten (skjuta den framåt) så att mattan kom åt gaspedalen, vilket gjorde att motorn började rusa. Handhavandefel kallas det allmänt, och ingen skugga ska falla på vare sig Alde eller Laika.

I ”vägronden” noteras säkerhetskomponenterna dubbla krockkuddar, Hill Holder, Hill Descent, Traction +, ABS, EBD och ESP. Farthållare finns också och den petar vi i när vi når motorvägen och marschfarten 100 km/h.

Laika Kreos 7009: Modeskapande och funktionell
Lyxigt kök med ”riktig” spis och gasolugn.

När vi stannar till i Tumbo tar vi ett varv runt husbilen och upptäcker då dess minst sagt fräcka bakstam. Här pratar vi Linerfeeling med LED-belysning i samma anda som på uppkäftiga, italienska sport- och muskelbilar. Noterbar är också dubbelgolvet som är genomgående och optimerad för enkel i- och urlastning. Även värme/isolering i garage, utedusch samt utvändigt gasoluttag sätter vi på pluskontot.

När vi sedan tittar till interiören sker nästan en förnimmelse. Ingen kan ta ifrån italienare deras fingertoppkänsla att ta designupplevelser till nästa nivå. Laika inget undantag.

Här finns många rundade möbeldetaljer som ger en mjuk och harmonisk känsla där en stor portion träkänsla kombineras med modernt inslag i form av högblanka skåpluckor. Allt ackompanjerat med noggrann avvägd färgsättning gällande möbelmoduler, skåpluckor och textilier.

Laika Kreos 7009: Modeskapande och funktionell
VÄNSTER: Snyggt och stilrent även inne på toaletten. HÖGER: Separat duschkabin med bra duschvägg.

Framförallt är belysningen femstjärnig med indirekt ljus i flera olika nivåer i de tre olika bodelarna. Något som skapar atmosfär med stort A. Eller ta underredet på taksängen, med åtta ljusenheter, som ett exempel. Den är rent ut sagt übersnygg. 

Nu är som bekant skönhet inte allt. Det måste finnas funktionalitet också. Och det finns det gott om i Kreos 7009 som för övrigt är en av fyra i sin syskonskara inom det helintegrerade segmentet.

Något som är viktigt under en campingsemester är att sova bra. Det har Laika löst med en tjock bäddmadrass av typ ”Welness” som har antibakteriell, kvalsterförebyggande och ventilerande effekt. Under madrassen finns dessutom det komforthöjande och fjädrande bäddsystemet Froli-Star. Plant golv utan nivåskillnad hela vägen bak till dubbelsängen gillas också. 

Laika Kreos 7009: Modeskapande och funktionell
Bakom femte sätet finns ett dolt tv-skåp. Höga singelbäddar är en populär planlösning.

Likaså den praktiska och fällbara bordsskivan vid sittgruppen. Gasolugn, flera usb-uttag, dubbla diskhoar, utdragbar skafferikorg, köksfläkt, XL-dusch med vit/isblå LED-belysning, elektrisk tömningsventil för spillvattentanken, frostsäkrat vattensystem samt ett system för frånkoppling av värmen i sängkammaren är bara ett axplock av alla godsaker som finns i standardutrustningen.

Just den här modellen är dessutom mycket bra utrustad för förvaring av kläder. Det finns rymliga garderober under singelbäddarna samt ytterligare två stycken bredvid sängarna. Lägg till ett linneskåp och en mängd överskåp med marknadens kanske ljuvligaste stängningsfunktion.

Säga vad man vill, men det är något speciellt med italienska husbilar!

Laika Kreos 7009: Modeskapande och funktionell
Rulla till toppen