Adria Compact DL Supreme: Den smala lyckan

Adria Compact DL Supreme: Den smala lyckan

Publicerad

Kompakta mått, oändliga möjligheter. Så enkelt skulle vi kunna beskriva den nya given inom husbilsindustrin. Det handlar kort och gott om ett fullvuxet fordon, fast i en något slimmad skepnad.

Praktiskt kökavdelning med rak köksbänk.

När Adria Compact gjorde entré på husbilsmarknaden skedde det med buller och bång. Modellen hette Plus SLS och förutom det bantade omfånget var den utrustad med något så ovanligt som slide-out-funktion i bakpartiet. Med facit i hand blev kanske modellen mer en spännande och innovativ snackis än en revolution.

Nu till modellåret 2020 slår Adria på den stora trumman – framförallt inom Compact, då inte mindre än nio olika val gör den tidigare, ensamma familjemedlemmen följe på marknaden.

Enkelt förklarat handlar det om tre olika planlösningar: SP (599 centimeter med tvärställd dubbelsäng), SL (680 centimeter med höga långbäddar) och DL (699 centimeter med höga långbäddar och face-to-face), som är fördelade inom de olika utrustningsnivåerna Axess, Plus och Supreme. Den förstnämnda är byggd på Citroën Jumper, de två övriga på Fiat Ducato.

Det bör poängteras att 2020-modellerna från Fiat är utrustade med deras nya 2,2-litersmotor där sexväxlad manuell växellåda är standard och niostegad automat är tillval. Den sistnämnda växelmekaniken ersätter därmed den tidigare, sexstegade och robotiserade lådan.

Svängbara stolar, face-to-face och skyroof – kan det bli härligare?

Hästkraftantalet finns i fyra nivåer: från 120 till 180 kusar. Motorerna med 160 och 180 hästkrafter har start/stopp-funktion, smart-generator och elektriskt styrd bränslepump som standard. Även Citroënchassit har uppdaterats avsevärt.

Husvagn & Campings testobjekt visar sig vara en Compact DL Supreme. Alltså den längsta modellen med populär face-to-face-sittgrupp.

Provkörningen sker på smala, slingriga vägar runt sjön i krokarna kring Hindås, lite drygt tre mil öster om Göteborg. Här är husbilen med sin 212 centimeter smala kaross i sitt esse. Vi behöver inte ens söka upp en "ficka" när vi får möte med närmast skräckslagna personsbilsförare. Bara två decimeter "tjockare" än en Volvo XC90 men med boendekomfort i samma anda som sina fullbreddssyskon är storstilat.

Höga långbäddar är en populär planlösning. Läslamporna, som skymtar i bild, är båda försedda med usb-uttag.

Nu är det inte bara smidigheten som imponerar. Det finns en hel del fiffiga boendelösningar också. Dit räknas bland annat det vikbara bordet vid sittgruppen som gör det enkelt att ta sig från hytt till bodel och vice versa. 

En annan pärla är det platsbesparande hygienutrymmet som har en svängbar duschvägg. Stort plus i kanten får även lösningen med utdragbar mittdel i den nattliga avdelningen som på några futtiga sekunder förvandlar två enkelsängar till en fordonsbred dubbelsäng. Samma betyg får trippellås, lastöglor och eluttag i garaget.

Fiffig kan man inte kalla sittgruppen. Njutbar är mer korrekt. Ett exklusivt takfönster går hand i hand med ett Sky Roof och till det kryddar vi med tidigare omnämnda face-to-face.

Bland annat finns behändiga stuvutrymmen under sängen.

Medan vi går husesyn får vi det förklarat för oss att testobjektet är en prototyp.

Något som avslöjas i framför allt två detaljer. Dels finns det inga hyllplan i överskåpen. Visst, de har cool pushfunktion men i en Supreme förväntar vi oss lite mer. Och av någon outgrundlig anledning är dörrkarmen vid entrén vit, när hela fordonet i övrigt är silverfärgat.

Nu ska vi nog inte ta detta så hårt, utan vi både hoppas och tror att dessa ting blir åtgärdade. Då väntar ett ord på Compact, nämligen succé.

Fiffigt till tusen med toalettutrymme som har... en svängbar och plastbesparande duschvägg.

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1548 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 575 fristående campingplatser och 616 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2020-04

  • Husvagn & Camping 2020-03

  • Husvagn & Camping 2020-02

  • Husvagn & Camping 2020-01

  • Husvagn & Camping 2019-12

  • Husvagn & Camping 2019-11

  • Husvagn & Camping 2019-10

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842