Kompakta mått, oändliga möjligheter. Så enkelt skulle vi kunna beskriva den nya given inom husbilsindustrin. Det handlar kort och gott om ett fullvuxet fordon, fast i en något slimmad skepnad.
När Adria Compact gjorde entré på husbilsmarknaden skedde det med buller och bång. Modellen hette Plus SLS och förutom det bantade omfånget var den utrustad med något så ovanligt som slide-out-funktion i bakpartiet. Med facit i hand blev kanske modellen mer en spännande och innovativ snackis än en revolution.
Nu till modellåret 2020 slår Adria på den stora trumman – framförallt inom Compact, då inte mindre än nio olika val gör den tidigare, ensamma familjemedlemmen följe på marknaden.
Enkelt förklarat handlar det om tre olika planlösningar: SP (599 centimeter med tvärställd dubbelsäng), SL (680 centimeter med höga långbäddar) och DL (699 centimeter med höga långbäddar och face-to-face), som är fördelade inom de olika utrustningsnivåerna Axess, Plus och Supreme. Den förstnämnda är byggd på Citroën Jumper, de två övriga på Fiat Ducato.
Det bör poängteras att 2020-modellerna från Fiat är utrustade med deras nya 2,2-litersmotor där sexväxlad manuell växellåda är standard och niostegad automat är tillval. Den sistnämnda växelmekaniken ersätter därmed den tidigare, sexstegade och robotiserade lådan.
Hästkraftantalet finns i fyra nivåer: från 120 till 180 kusar. Motorerna med 160 och 180 hästkrafter har start/stopp-funktion, smart-generator och elektriskt styrd bränslepump som standard. Även Citroënchassit har uppdaterats avsevärt.
Husvagn & Campings testobjekt visar sig vara en Compact DL Supreme. Alltså den längsta modellen med populär face-to-face-sittgrupp.
Provkörningen sker på smala, slingriga vägar runt sjön i krokarna kring Hindås, lite drygt tre mil öster om Göteborg. Här är husbilen med sin 212 centimeter smala kaross i sitt esse. Vi behöver inte ens söka upp en "ficka" när vi får möte med närmast skräckslagna personsbilsförare. Bara två decimeter "tjockare" än en Volvo XC90 men med boendekomfort i samma anda som sina fullbreddssyskon är storstilat.
Höga långbäddar är en populär planlösning. Läslamporna, som skymtar i bild, är båda försedda med usb-uttag.
Nu är det inte bara smidigheten som imponerar. Det finns en hel del fiffiga boendelösningar också. Dit räknas bland annat det vikbara bordet vid sittgruppen som gör det enkelt att ta sig från hytt till bodel och vice versa.
En annan pärla är det platsbesparande hygienutrymmet som har en svängbar duschvägg. Stort plus i kanten får även lösningen med utdragbar mittdel i den nattliga avdelningen som på några futtiga sekunder förvandlar två enkelsängar till en fordonsbred dubbelsäng. Samma betyg får trippellås, lastöglor och eluttag i garaget.
Fiffig kan man inte kalla sittgruppen. Njutbar är mer korrekt. Ett exklusivt takfönster går hand i hand med ett Sky Roof och till det kryddar vi med tidigare omnämnda face-to-face.
Medan vi går husesyn får vi det förklarat för oss att testobjektet är en prototyp.
Något som avslöjas i framför allt två detaljer. Dels finns det inga hyllplan i överskåpen. Visst, de har cool pushfunktion men i en Supreme förväntar vi oss lite mer. Och av någon outgrundlig anledning är dörrkarmen vid entrén vit, när hela fordonet i övrigt är silverfärgat.
Nu ska vi nog inte ta detta så hårt, utan vi både hoppas och tror att dessa ting blir åtgärdade. Då väntar ett ord på Compact, nämligen succé.
Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.
Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.
Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.
Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.
1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.
Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.
Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.
En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.
Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.
Klart och tydligt står det Malibu – a company of Carthago på karossidan bredvid entrédörren. När vi stiger in blir det synnerligen uppenbart att det här är ett varumärke som förpliktar och det klarar denna husbil med bravur.
Visst, det var Schwalbennest (Svalboet) som lanserades allra först av Knaus 1961. Året efter kom Südwind som i allra högsta grad lever vidare som en av de mest ledande modellserierna i husvagnsbranschen – alla varumärken inkluderade.
Hymer ML-T 570 Crossover är inte bara en udda husbil. Den är kaxigast i klassen och inbjuder till något som de konventionella husbilarna aldrig kommer att mäkta med – ett äventyr även vid sidan av vägen!
Finnes: Välrenommerat varumärke. Synnerligen prisvänlig vagn. Låg vikt. Fem olika skepnader. Sökes: Nytillkomna campare som inte vill offra en halv förmögenhet på en sprillans ny husvagn.
Är verkligen Weinsberg ett instegsmärke? Svaret blir nog både ja och nej, beroende på vem eller vilka man frågar. Pratar vi koncernspråk och syskonen Knaus och Tabbert, blir svaret naturligtvis ja. När Husvagn & Camping kikar på helintegrerade CaraCore 700 MEG lutar det betydligt mer åt ett nej.
Sunlight må vara ett varumärke som prismässigt ingår i kategorin "något billigare". Men när vi sätter tänderna i deras Cliff 600 RT Adventure Edition med pop-up-tak blir vi en smula förvånade. Det har nämligen inte snålats in på en enda pinal.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.