Adria Compact DL Supreme: Den smala lyckan

Adria Compact DL Supreme: Den smala lyckan

Publicerad

Kompakta mått, oändliga möjligheter. Så enkelt skulle vi kunna beskriva den nya given inom husbilsindustrin. Det handlar kort och gott om ett fullvuxet fordon, fast i en något slimmad skepnad.

Praktiskt kökavdelning med rak köksbänk.

När Adria Compact gjorde entré på husbilsmarknaden skedde det med buller och bång. Modellen hette Plus SLS och förutom det bantade omfånget var den utrustad med något så ovanligt som slide-out-funktion i bakpartiet. Med facit i hand blev kanske modellen mer en spännande och innovativ snackis än en revolution.

Nu till modellåret 2020 slår Adria på den stora trumman – framförallt inom Compact, då inte mindre än nio olika val gör den tidigare, ensamma familjemedlemmen följe på marknaden.

Enkelt förklarat handlar det om tre olika planlösningar: SP (599 centimeter med tvärställd dubbelsäng), SL (680 centimeter med höga långbäddar) och DL (699 centimeter med höga långbäddar och face-to-face), som är fördelade inom de olika utrustningsnivåerna Axess, Plus och Supreme. Den förstnämnda är byggd på Citroën Jumper, de två övriga på Fiat Ducato.

Det bör poängteras att 2020-modellerna från Fiat är utrustade med deras nya 2,2-litersmotor där sexväxlad manuell växellåda är standard och niostegad automat är tillval. Den sistnämnda växelmekaniken ersätter därmed den tidigare, sexstegade och robotiserade lådan.

Svängbara stolar, face-to-face och skyroof – kan det bli härligare?

Hästkraftantalet finns i fyra nivåer: från 120 till 180 kusar. Motorerna med 160 och 180 hästkrafter har start/stopp-funktion, smart-generator och elektriskt styrd bränslepump som standard. Även Citroënchassit har uppdaterats avsevärt.

Husvagn & Campings testobjekt visar sig vara en Compact DL Supreme. Alltså den längsta modellen med populär face-to-face-sittgrupp.

Provkörningen sker på smala, slingriga vägar runt sjön i krokarna kring Hindås, lite drygt tre mil öster om Göteborg. Här är husbilen med sin 212 centimeter smala kaross i sitt esse. Vi behöver inte ens söka upp en "ficka" när vi får möte med närmast skräckslagna personsbilsförare. Bara två decimeter "tjockare" än en Volvo XC90 men med boendekomfort i samma anda som sina fullbreddssyskon är storstilat.

Höga långbäddar är en populär planlösning. Läslamporna, som skymtar i bild, är båda försedda med usb-uttag.

Nu är det inte bara smidigheten som imponerar. Det finns en hel del fiffiga boendelösningar också. Dit räknas bland annat det vikbara bordet vid sittgruppen som gör det enkelt att ta sig från hytt till bodel och vice versa. 

En annan pärla är det platsbesparande hygienutrymmet som har en svängbar duschvägg. Stort plus i kanten får även lösningen med utdragbar mittdel i den nattliga avdelningen som på några futtiga sekunder förvandlar två enkelsängar till en fordonsbred dubbelsäng. Samma betyg får trippellås, lastöglor och eluttag i garaget.

Fiffig kan man inte kalla sittgruppen. Njutbar är mer korrekt. Ett exklusivt takfönster går hand i hand med ett Sky Roof och till det kryddar vi med tidigare omnämnda face-to-face.

Bland annat finns behändiga stuvutrymmen under sängen.

Medan vi går husesyn får vi det förklarat för oss att testobjektet är en prototyp.

Något som avslöjas i framför allt två detaljer. Dels finns det inga hyllplan i överskåpen. Visst, de har cool pushfunktion men i en Supreme förväntar vi oss lite mer. Och av någon outgrundlig anledning är dörrkarmen vid entrén vit, när hela fordonet i övrigt är silverfärgat.

Nu ska vi nog inte ta detta så hårt, utan vi både hoppas och tror att dessa ting blir åtgärdade. Då väntar ett ord på Compact, nämligen succé.

Fiffigt till tusen med toalettutrymme som har... en svängbar och plastbesparande duschvägg.

 • Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna

  Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna

  Tillhör ni skaran som har fastnat för husvagnslivet, har fler än ett barn i låg ålder och är ute efter en ny barnkammarvagn som inte gör stora hål i plånboken? Då är Adria Altea 542 PK ytterst praktisk som en premiärvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-06 08:16

 • Sunlight T67: Redo för solsemestern

  Sunlight T67: Redo för solsemestern

  Sunlight har sedan begynnelsen varit under Dethleffs vingar och som bekant ingår de i sin tur i den mäktiga koncernen Erwin Hymer Group. Med andra ord – ett varumärke att lita på till en billig penning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-15 07:46

 • Rapido V62: Inte som alla andra

  Rapido V62: Inte som alla andra

  Det har länge pratats om plåtisarnas popularitet på den syd- och mellaneuropeiska marknaden. I Sverige har intresset ökat de senaste åren, även om den riktiga boomen har uteblivit. Det kan Rapido V62 kanske ändra på?

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-11 07:45

 • Hobby De Luxe Edition 545 KMF: Estetiskt elegant edition

  Hobby De Luxe Edition 545 KMF: Estetiskt elegant edition

  Hobby har en diger husvagnsflotta som består av sex serier och 58 olika modeller. De Luxe Edition finns i sex olika tappningar där fyra av dem är barnkammarvagnar. Vi har tittat närmare på 545 KMF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-04 07:32

 • Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå

  Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå

  Nämn ordet vintervagn och de allra flesta tänker Kabe och Polar. Det finns emellertid flera varumärken som har utrustat sina husvagnar för alla de fyra årstiderna. Ett av dessa är tyska Dethleffs och deras modellserie Generation Scandinavia.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-03 07:36

 • Rapido M96: M som i Mercedes

  Rapido M96: M som i Mercedes

  Sprillans nya Rapido M96 har hamnat under vår lupp. M står för Mercedes och det gör att husbilarna tar ett stort kliv in i den miljö som premiumpersonbilarna figurerar i.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-15 08:07

 • Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

  Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

  Alpina är en året runt-vagn som har allt det där som krävs för att vara attraktiv på marknaden – tilltalande formgivning, rymlig interiör, hög utrustningsnivå och minst sagt goda vinteregenskaper. Den är också Adrias mest exklusiva modellserie vid sidan av den nytillkomna trion Astella.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-13 07:51

 • Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

  Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

  Vi börjar med att googla synonymer för Hacienda. Precis som vi misstänkte dyker alternativen storgods, lantegendom, plantage och ranch upp. Med andra ord är Kabes husvagnsserie exakt vad den heter.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-08 07:38

 • Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

  Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

  Rapido känner de flesta till, men Dreamer? Den sistnämnda byggs av den förstnämnda och sedan något år tillbaka är det Dreamer som är volymsäljaren inom plåtisar på den svenska marknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-07 07:20

 • Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen

  Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen

  Går det att förvandla boendeytan i en mellanstor husvagn så att den blir lika rymlig som i en fullvuxen modell? Svaret är ja. Med en taksäng är det upplagt för sex stycken sovplatser och massvis med utrymme – som i Weinsbergs nya och högintressanta CaraOne 540 EUH.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-15 08:03

 • Polar 650 TR TDS VK Customized: Välutrustad vintervagn

  Polar 650 TR TDS VK Customized: Välutrustad vintervagn

  Inför modellåret 2020 presenterade husvagnstillverkaren Polar elva nya modeller. Vi har kikat närmare på en av dem – 650 TR TDS VK – här i dess svartvita utförande som Customized.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-10 08:16

 • Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon

  Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon

  Premiumvarumärket Frankia har lanserat sin första plåtis – och de har inte gjort som många andra. Yucon är inget vanligt fordon. Det är en kompakthusbil som är minimalistisk och futuristisk i en och samma förpackning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-06 07:48

 • Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse

  Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse

  Under fjolåret tog Kabe stora steg i sitt husbilsutvecklande. Tenhults stolthet presenterade sin första plåtis och de lanserade samtidigt sin första serie husbilar som är byggd med drivlina från Mercedes. Vi har kikat på den sistnämnda som fick det kungliga namnet Crown.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-31 08:05

 • Weinsberg Caracore 650 MF: Förädlad instegsbil

  Weinsberg Caracore 650 MF: Förädlad instegsbil

  Weinsberg firar 50 år med en spännande husbilsnyhet. Det bör nämligen understrykas att CaraCore är deras första helintegrerade modell någonsin.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-16 07:48

 • McLouis Nevis 870G: Första med face-to-face

  McLouis Nevis 870G: Första med face-to-face

  McLouis har under lång tid charmat de svenska husbilsresenärerna med en mängd prisvärda modeller. Till kommande säsong kommer troligtvis nya – Nevis 870 G – bli nästa bästsäljare, det är den italienska tillverkarens första husbil med face-to-face.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-12 07:12

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1582 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 581 fristående campingplatser och 644 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-07

 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

 • Husvagn & Camping 2020-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842