Knaus Van TI Plus: Stor körglädje!

Van TI Plus 650 MEG har även ett storasyskon i 700 LF som har större sittgrupp och fransk säng.

Knaus Van TI Plus: Stor körglädje!

Publicerad

Varumärket MAN förknippas ofta med stora lastbilar och bussar. Men MAN finns även i liten tappning och då som TGE – här sammankopplad i en fantastisk fusion med Knaus Van TI Plus.

Byggd på chassi från MAN – spännande!

Under en längre tid har de flesta husbilstillverkarna fokuserat på att göra boendet så behagligt och lyxigt det bara går.

Det senaste året har det emellertid allt mer handlat om att resan i sig och körglädjen ska optimeras. Fullvuxna husbilar har bantats på bredden, plåtisarna har vuxit till sig och allt fler har erbjudit sina kunder möjligheten att frångå Fiat Ducato och istället även, få fordonet i premiumsegmentet, och det via MB-Sprinter chassi.

Bara den sistnämndas automatlåda är som att jämföra äpplen med päron, jämfört med italienarens forna motsvarighet. Nu bör det emellertid tilläggas att Fiat Ducato numera har en sprillans ny automat och den något omoderna robotiserade lådan är således ett minne blott.

Höga långbäddar med tjocka EvoPore-komfortmadrasser.

Van TI Plus är under sju meter lång, men har likväl ett bra kök med bland annat stor kyl och en praktisk skärbräda.

Nu har Knaus varken drivlina från Fiat eller Mercedes på sin serie Van TI Plus – utan MAN – vilket är ytterst ovanligt i den här storlekstypen av husbilar.

MAN TGE kom till Sverige våren 2018, efter att ha haft en storstilad pressvisning vid IAA-mässan i tyska Hannover två år tidigare. Chassit samproduceras tillsammans med VW Crafter i en ny fabrik i Polen. 

I grundutförande gäller framhjulsdrift och en manuell sexväxlad låda. Vi har emellertid en fyrhjulsdriven modell till förfogande med en 177-hästarsmotor under huven. Till skillnad från "originalet" har vi dessutom en åttastegad automatlåda.

Och det är bara början. För sällan eller aldrig har vi provkört en husbil som är så "personbilsutrustad" som denna. Vissa av komponenterna tillhör grundutrustningen, andra detaljer tillkom via tillvalslistan.

En fyrhjulsdriven husbil tillhör inte vanligheterna. Men tänk vad exemplarisk den kommer att bli på svårframkomliga vintervägar i fjällvärlden.

Bakom ratten sitter vi inte bara skönt. Motorljudet är så diskret att vi knappt hör att "hästarna" är på språng. När det gäller den åttastegade automatlådan så fungerar den likt en varm kniv i smör. Du varken känner när den växlar upp eller ned. Allt är lika mjukt och behagligt som i en premiumpersonbil.

Bakom ratten – en stor portion personbilskänsla.

Toalettutrymme med svängbar duschvägg.

Andra tekniska liknelser med vardagsfordon är antalet säkerhetskomponenter som denna husbil är utrustad med. Tänker närmast på start/stopp-system, multikollisionsbroms, "rinnande" blinkersbelysning bak, trötthetsvarnare, regnsensor, fartbegränsare, farthållare och nödbromsassistans. Självklart finns backkamera, navigator, ESP och Hill Holder också.

Det mesta går att styra med hjälp av multifunktionsratten. Det bör emellertid tilläggas att överhänget är tämligen långt. Hur bilen ter sig med last där bak, ja det har vi dessvärre inget svar på.

Om själva "bilen" är tummen upp – hur står det då till med boendekomforten? Helt klart är det en husbil för ett par. Det finns nämligen bara två platser för nattbruk (höga långbäddar). En populär planlösning som gör att fordonet per automatik är försedd med ett garage. Just detta exemplar har dessutom lastluckor på båda sidorna och isolerat garagegolv.

Sängarna är för övrigt försedda med högkvalitativa EvoPore-komfortmadrasser. När vi talar komfort kommer vi oundvikligt in på Aldes vattenburna värmesystem. Det är i och för sig ett tillval. Men håll med om att Alde och fyrhjulsdrift är en svårslagen vinterkombination?

Till sist. Det finns även ett syskon till 650 MEG. Modellen heter 700 LF. Den är halvmetern längre och är försedd med stor samvaroavdelning och fransk säng.

 • Sunlight T67: Redo för solsemestern

  Sunlight T67: Redo för solsemestern

  Sunlight har sedan begynnelsen varit under Dethleffs vingar och som bekant ingår de i sin tur i den mäktiga koncernen Erwin Hymer Group. Med andra ord – ett varumärke att lita på till en billig penning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-15 07:46

 • Rapido V62: Inte som alla andra

  Rapido V62: Inte som alla andra

  Det har länge pratats om plåtisarnas popularitet på den syd- och mellaneuropeiska marknaden. I Sverige har intresset ökat de senaste åren, även om den riktiga boomen har uteblivit. Det kan Rapido V62 kanske ändra på?

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-11 07:45

 • Hobby De Luxe Edition 545 KMF: Estetiskt elegant edition

  Hobby De Luxe Edition 545 KMF: Estetiskt elegant edition

  Hobby har en diger husvagnsflotta som består av sex serier och 58 olika modeller. De Luxe Edition finns i sex olika tappningar där fyra av dem är barnkammarvagnar. Vi har tittat närmare på 545 KMF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-04 07:32

 • Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå

  Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå

  Nämn ordet vintervagn och de allra flesta tänker Kabe och Polar. Det finns emellertid flera varumärken som har utrustat sina husvagnar för alla de fyra årstiderna. Ett av dessa är tyska Dethleffs och deras modellserie Generation Scandinavia.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-03 07:36

 • Rapido M96: M som i Mercedes

  Rapido M96: M som i Mercedes

  Sprillans nya Rapido M96 har hamnat under vår lupp. M står för Mercedes och det gör att husbilarna tar ett stort kliv in i den miljö som premiumpersonbilarna figurerar i.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-15 08:07

 • Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

  Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

  Alpina är en året runt-vagn som har allt det där som krävs för att vara attraktiv på marknaden – tilltalande formgivning, rymlig interiör, hög utrustningsnivå och minst sagt goda vinteregenskaper. Den är också Adrias mest exklusiva modellserie vid sidan av den nytillkomna trion Astella.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-13 07:51

 • Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

  Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

  Vi börjar med att googla synonymer för Hacienda. Precis som vi misstänkte dyker alternativen storgods, lantegendom, plantage och ranch upp. Med andra ord är Kabes husvagnsserie exakt vad den heter.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-08 07:38

 • Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

  Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

  Rapido känner de flesta till, men Dreamer? Den sistnämnda byggs av den förstnämnda och sedan något år tillbaka är det Dreamer som är volymsäljaren inom plåtisar på den svenska marknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-07 07:20

 • Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen

  Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen

  Går det att förvandla boendeytan i en mellanstor husvagn så att den blir lika rymlig som i en fullvuxen modell? Svaret är ja. Med en taksäng är det upplagt för sex stycken sovplatser och massvis med utrymme – som i Weinsbergs nya och högintressanta CaraOne 540 EUH.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-15 08:03

 • Polar 650 TR TDS VK Customized: Välutrustad vintervagn

  Polar 650 TR TDS VK Customized: Välutrustad vintervagn

  Inför modellåret 2020 presenterade husvagnstillverkaren Polar elva nya modeller. Vi har kikat närmare på en av dem – 650 TR TDS VK – här i dess svartvita utförande som Customized.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-10 08:16

 • Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon

  Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon

  Premiumvarumärket Frankia har lanserat sin första plåtis – och de har inte gjort som många andra. Yucon är inget vanligt fordon. Det är en kompakthusbil som är minimalistisk och futuristisk i en och samma förpackning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-06 07:48

 • Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse

  Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse

  Under fjolåret tog Kabe stora steg i sitt husbilsutvecklande. Tenhults stolthet presenterade sin första plåtis och de lanserade samtidigt sin första serie husbilar som är byggd med drivlina från Mercedes. Vi har kikat på den sistnämnda som fick det kungliga namnet Crown.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-31 08:05

 • Weinsberg Caracore 650 MF: Förädlad instegsbil

  Weinsberg Caracore 650 MF: Förädlad instegsbil

  Weinsberg firar 50 år med en spännande husbilsnyhet. Det bör nämligen understrykas att CaraCore är deras första helintegrerade modell någonsin.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-16 07:48

 • McLouis Nevis 870G: Första med face-to-face

  McLouis Nevis 870G: Första med face-to-face

  McLouis har under lång tid charmat de svenska husbilsresenärerna med en mängd prisvärda modeller. Till kommande säsong kommer troligtvis nya – Nevis 870 G – bli nästa bästsäljare, det är den italienska tillverkarens första husbil med face-to-face.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-12 07:12

 • Knaus Sport&Fun Black 480 QL: Sportig och spännande

  Knaus Sport&Fun Black 480 QL: Sportig och spännande

  Husvagnsmodellen Sport&Fun är allt annat än ny hos familjen Knaus, den fanns redan under tidigt 1990-tal. Specialmodellen Black Selection är emellertid en nykomling och en ytterst intressant sådan.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-10 08:49

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1581 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 581 fristående campingplatser och 643 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-07

 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

 • Husvagn & Camping 2020-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842