Bürstner Lyseo M660 Harmony L: Harmoni på fyra hjul

Bürstner Lyseo M 660 Harmony Line har alla förutsättningar att bli en succé.

Bürstner Lyseo M660 Harmony L: Harmoni på fyra hjul

Publicerad

Husbilar byggda på chassi från Mercedes-Benz Sprinter har den senaste tiden blivit mer regel än ett undantag. Av alla dessa finns det emellertid en och annan modell som sticker ut. En sådan är Bürstner Lyseo M 660 Harmony Line.

Innan vi tar plats bakom ratten samlar vi på oss en mängd information om vårt testobjekt. Det visar sig nämligen att husbilen är kraftigt uppdaterad jämfört med originalutförandet. Något som tydligt visar sig på priset som har skjutit iväg ganska kraftigt. Men jösses, vilken husbil vi fick till förfogande.

Under en säsong testkör Husvagn & Camping cirka 30 husbilar och den här gången vågar vi sticka ut hakan för att med handen på hjärtat säga – i vägronden är Bürstner Lyseo M 660 Harmony Line den allra ljuvligaste vi någonsin har styrt. Nu ska det tilläggas att vi kör fordonen utan någon som helst last. En viktig parameter som eventuellt kan komma att korrigera ett slutgiltigt omdöme.

Det är inte bara själva bilens prestanda som imponerar. Den invändiga designen bjuder också på en och annan delikatess.

Förarmiljö med personbilskänsla i Mercedes Sprinter 414.

Vi hämtar ut den bakhjulsdrivna husbilen i Örebro och tar oss sedan via småvägar till Karlskoga för en fotosejour vid stadens hembygdsgård.

Husbilen är en smidig rackare med ytterst modesta mått både till längd (699 centimeter) och bredd (232 centimeter). Med chassi och drivlina från Mercedes Sprinter plus en mängd extrapaket har vi massvis med säkerhetskomponenter med oss under resans gång.

Här finns sätesvärme (något som märkligt nog är ytterst ovanligt i husbilar), uppvärmda och elektriskt justerbara backspeglar, dubbla krockkuddar, ESP/ASR (antisladd- och antispinnsystem), starthjälp i backe, vägmärkesigenkänning, strålkastar-, sidvinds-, filhållnings- och aktiv bromsassistans.

Fransk säng och nedfällbar taksäng finns i denna husbil.

Funktionellt vinkelkök med Thetfords "riktiga" Triplex-spis, vilket bland annat betyder integrerad gasolugn.

Lägg sedan till att testfordonet var uppgraderad från manuell växellåda och 143 hästkrafter till en sjustegad G-tronic automatlåda med ytterligare 20 hästkrafter.

Husbilen rullar nästan löjligt smidigt och vi har aldrig någonsin känt en så tydlig och behaglig personbilskänsla som nu. På väg smakar den här husbilen verkligen mumma!

Nu är det inte bara bakom ratten som Bürstner Lyseo M 660 Harmony Line bjuder på någon utöver det vanliga. Interiören är trivsam, genomtänkt och i allra högsta grad funktionell med bland annat ett komplett kök med "riktig" spis och gasolugn.

Här finns även ett nedsänkt insteg för bekväm in- och utgång samt en elektrisk nedfällbar taksäng om det är fler än två som önskar bruka husbilen nattetid.

Vänster: Elegant hallmodul med tv och vitrinskåp.
Höger: Gott om plats är det i hygienutrymmet.

Kanske inte ett garage – men samtidigt inte långt ifrån.

I övrigt noterar vi även vattenburet centralvärmesystem från Alde, genomgående plant golv, golvvärmematta, sky roof med indirekt belysning, laddstationer med usb-uttag, flerzonsmadrasser i båda sängarna, magnethållare för glas i vitrinskåpet, stämningsbelysning och belysta bakväggar vid skåpen, bodelsdörr med tvåpunktslåsning, extra garagedörr och uppvärmt lastutrymme, centrallås, backkamera samt digital radio med gratis gps-kartuppgraderingar i tre år – för att nämna ett axplock. 

Avslutningsvis bör det poängteras att det finns tre exklusiva klädselalternativ att välja mellan och att det finns en syskonmodell (690 G) som har samma blygsamma yttermått men med planlösningen höga långbäddar och stort garage.

Magneter håller glasen på plats.

 • Rapido M96: M som i Mercedes

  Rapido M96: M som i Mercedes

  Sprillans nya Rapido M96 har hamnat under vår lupp. M står för Mercedes och det gör att husbilarna tar ett stort kliv in i den miljö som premiumpersonbilarna figurerar i.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-15 08:07

 • Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

  Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

  Alpina är en året runt-vagn som har allt det där som krävs för att vara attraktiv på marknaden – tilltalande formgivning, rymlig interiör, hög utrustningsnivå och minst sagt goda vinteregenskaper. Den är också Adrias mest exklusiva modellserie vid sidan av den nytillkomna trion Astella.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-13 07:51

 • Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

  Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

  Vi börjar med att googla synonymer för Hacienda. Precis som vi misstänkte dyker alternativen storgods, lantegendom, plantage och ranch upp. Med andra ord är Kabes husvagnsserie exakt vad den heter.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-08 07:38

 • Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

  Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

  Rapido känner de flesta till, men Dreamer? Den sistnämnda byggs av den förstnämnda och sedan något år tillbaka är det Dreamer som är volymsäljaren inom plåtisar på den svenska marknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-07 07:20

 • Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen

  Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen

  Går det att förvandla boendeytan i en mellanstor husvagn så att den blir lika rymlig som i en fullvuxen modell? Svaret är ja. Med en taksäng är det upplagt för sex stycken sovplatser och massvis med utrymme – som i Weinsbergs nya och högintressanta CaraOne 540 EUH.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-15 08:03

 • Polar 650 TR TDS VK Customized: Välutrustad vintervagn

  Polar 650 TR TDS VK Customized: Välutrustad vintervagn

  Inför modellåret 2020 presenterade husvagnstillverkaren Polar elva nya modeller. Vi har kikat närmare på en av dem – 650 TR TDS VK – här i dess svartvita utförande som Customized.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-10 08:16

 • Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon

  Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon

  Premiumvarumärket Frankia har lanserat sin första plåtis – och de har inte gjort som många andra. Yucon är inget vanligt fordon. Det är en kompakthusbil som är minimalistisk och futuristisk i en och samma förpackning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-06 07:48

 • Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse

  Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse

  Under fjolåret tog Kabe stora steg i sitt husbilsutvecklande. Tenhults stolthet presenterade sin första plåtis och de lanserade samtidigt sin första serie husbilar som är byggd med drivlina från Mercedes. Vi har kikat på den sistnämnda som fick det kungliga namnet Crown.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-31 08:05

 • Weinsberg Caracore 650 MF: Förädlad instegsbil

  Weinsberg Caracore 650 MF: Förädlad instegsbil

  Weinsberg firar 50 år med en spännande husbilsnyhet. Det bör nämligen understrykas att CaraCore är deras första helintegrerade modell någonsin.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-16 07:48

 • McLouis Nevis 870G: Första med face-to-face

  McLouis Nevis 870G: Första med face-to-face

  McLouis har under lång tid charmat de svenska husbilsresenärerna med en mängd prisvärda modeller. Till kommande säsong kommer troligtvis nya – Nevis 870 G – bli nästa bästsäljare, det är den italienska tillverkarens första husbil med face-to-face.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-12 07:12

 • Knaus Sport&Fun Black 480 QL: Sportig och spännande

  Knaus Sport&Fun Black 480 QL: Sportig och spännande

  Husvagnsmodellen Sport&Fun är allt annat än ny hos familjen Knaus, den fanns redan under tidigt 1990-tal. Specialmodellen Black Selection är emellertid en nykomling och en ytterst intressant sådan.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-10 08:49

 • Hobby Prestige 560 FC: Stor njutning i liten vagn

  Hobby Prestige 560 FC: Stor njutning i liten vagn

  Modellserien är vad den heter. Hobby Prestige är lite vassare, den är en smula bättre och har fler campingvänliga funktioner än merparten av sina syskon.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-06 08:17

 • LMC Sassino 460 E: Nedbantad nykomling

  LMC Sassino 460 E: Nedbantad nykomling

  Inför 2020-säsongen har LMC lanserat en instegsserie i sin husvagnsflotta. Sassino är dess namn och vi har kikat närmare på singelbäddsmodellen 460 E.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-02-20 08:00

 • Dethleffs Nomad 490 BLF: Trotjänare med frontkök

  Dethleffs Nomad 490 BLF: Trotjänare med frontkök

  Från Hörby i söder till Luleå i norr. Dethleffs håller på att återuppbygga ett starkt återförsäljarnät som säljer deras husvagnar. Först var det mycket fokus på serien Generation Scandinavia – nu satsas det även på den gamla trotjänaren Nomad.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-02-17 08:58

 • Klaus SKY TI Platinum 700 MEB: Automatisk komfort

  Klaus SKY TI Platinum 700 MEB: Automatisk komfort

  Knaus är ett välkänt varumärke som sedan urminnes tider har tillverkat ytterst välutrustade campingfordon. I år har de valt att applicera en mängd extrautrustning utan att höja priset på SKY TI. Det gör den populära serien intressantare än någonsin.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-02-13 08:58

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1564 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 576 fristående campingplatser och 631 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

 • Husvagn & Camping 2020-01

 • Husvagn & Camping 2019-12

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842