Klaus SKY TI Platinum 700 MEB: Automatisk komfort

Publicerad: 2020-02-13   Uppdaterad: 2023-04-18

Knaus är ett välkänt varumärke som sedan urminnes tider har tillverkat ytterst välutrustade campingfordon. I år har de valt att applicera en mängd extrautrustning utan att höja priset på SKY TI. Det gör den populära serien intressantare än någonsin.

Vi lämnar Dag’s Husvagnscenter i Norrköping för att söka oss till en betydligt fotovänligare miljö. I krokarna kring Getå och Kolmården börjar vi hitta rätt.

Hoppla! Redan på E4:an på väg dit märker vi att det här är en helt annan husbil att köra än vad vi är vana vid. Det har ingenting med storleken att göra, utan enbart med drivlinan. Testobjektet visar sig nämligen vara extrautrustat med Fiats nya, niostegade automatlåda.

Den får den italienska tillverkarens tidigare robotiserade version att framstå som inte bara gammal, utan även en smula uråldrig. Där färden tidigare kunde bli något ryckig, flyter vi nu fram i en mjuk och rytmisk takt. Ljuvligt var ordet!

Klaus SKY TI Platinum 700 MEB: Automatisk komfort

Helt klart känns det som att Fiat har hittat ett konkurrenskraftigt vapen gentemot Mercedes-Benz motsvarighet. Vi mår heller inte illa av att motorn är uppgraderad med ytterligare 40 hästkrafter jämfört med den grundutrustade varianten.

SKY TI är en serie som består av sex olika husbilar. Ny för året är 650 MEG med höga långbäddar.

Vi har emellertid valt att kika på en annan populär planlösning i 700 MEB. Även den har långbäddar, men lågt placerade och ett fordonsbrett hygienutrymme allra längst bak. Ett boendealternativ som i många år har gått hem på den svenska marknaden – framför allt hos äldre par.

Klaus SKY TI Platinum 700 MEB: Automatisk komfort
De låga singelbäddarna har olika madrasslängder (200 respektive 188 centimeter).
Klaus SKY TI Platinum 700 MEB: Automatisk komfort
Litet och behändigt L-kök. Trots dess ringa storlek kändes ändå arbetsytan helt okej.

Utseendemässigt gillar vi den smidiga påbyggnaden som får husbilen att se ut som ett mellanting av halv- och helintegrerad. Interiört har 700 MEB ett mörkt skeppsliknande golv, grå klädsel och ett ljust träslag på luckor och möbelmoduler.

Modellerna inom SKY TI har i år fått tilläggsnamnet Platinum Selection, något som syskonhusbilarna VAN TI, SUN TI och VAN I har sedan tidigare. I klartext betyder det att en hel radda med ytterligare utrustning har tillkommit – utan att påverka priset.

Där märks bland annat på större aluminiumfälgar (16 tum istället för 15), spoiler med aluminiumutseende, stötfångare som är lackerad i fordonets originalfärg, dubbla krockkuddar, ratt i läder med radiokontroll, höjdjusterade hyttstolar, elektriskt justerbara backspeglar, navigator (med tre års uppdatering), backkamera, premium-entrédörr, extra garagedörr på förarsidan, Midi-Heki (70 x 50 centimeter), takfönster i hytt, bäddbreddningssystem, Truma iNet-system, AES-kylskåp, BWT-vattenreningssystem, usb-uttag och extra 230-uttag i köket för att nämna ett axplock.

Klaus SKY TI Platinum 700 MEB: Automatisk komfort
Packat och klart – allt samlat bakom en och samma lucka.

Nu är det inte bara de ovannämnda godsakerna som gör SKY TI till ett välutrustat fordon med en mängd smarta och funktionella lösningar.

Vi finner ett antal ting som med lätthet hamnar på fordonets plussida. Exempelvis den ljusa, öppna känslan. Till stor del beror det på en sky roof i hytten, men även på att det finns ytterligare tre takfönster som släpper in solljus i bodelen.

Klaus SKY TI Platinum 700 MEB: Automatisk komfort
Längst bak i 700 MEB har toalett och duschutrymme egna avdelningar.

Smart är förvaringen av tv-skärmen. Den är nämligen dold i ett utrymme precis bakom nackstödet i sittgruppen. Ett köksskåp med utdragbara trådkorgar tycker vi också om. Likaså att det inte bara är soft close på kökslådorna utan även samma funktion på överskåpen. Bordsförlängare vid sittgruppen och rymlig skoförvaring intill entrén är även det bra. Samma betyg ger vi till köket vars arbetsyta är gynnsam då trion brännare är placerade på rad.

Avslutningsvis får vi arbeta hårdare för att finna något på minussidan. Det ska väl vara nivåskillnaden från hytten till övrig bodel. Och det kan man väl leva med?

Klaus SKY TI Platinum 700 MEB: Automatisk komfort
Rulla till toppen