Knaus Sport&Fun Black 480 QL: Sportig och spännande

Sport&Fun Black Selection har fått ett ansiktslyft som heter duga. Fräscht och spännande på en och samma gång.

Knaus Sport&Fun Black 480 QL: Sportig och spännande

Publicerad

Husvagnsmodellen Sport&Fun är allt annat än ny hos familjen Knaus, den fanns redan under tidigt 1990-tal. Specialmodellen Black Selection är emellertid en nykomling och en ytterst intressant sådan.

Knaus Sport&Fun Black Selection 480 QL visar klart och tydligt att det går att vara speciell på olika sätt. Utseendemässigt har den få motsvarigheter, och det gäller både den exteriöra och interiöra designen. Utvändigt fastnar vi för fräcka titanlackerade aluminiumfälgar, de svarta plastdetaljerna och en fräck stege på bakstammens högra flank.

På insidan ser vi en modern tråd med idel gråa möbelmoduler med svarta beslag.

Men glöm att Sport&Fun Black Selection är grå och trist. Den är liten och behändig samtidigt som den är sportig och spännande. Att kalla den ensam i sitt slag är ingen överdrift. Denna husvagn har nämligen en byggnadskonstruktion med inslag av de fördelar som både en plåtis och en vanlig husbil har.

Glöm det där med trista, raka linjer. I Black Selection har arkitekterna fått fritt spelrum – som här i köket.

Vi kikar närmare på det som vi ser som hybridism. Först likheten med en husbil. Långt fram på husvagnens vänstra karossida finns en lastlucka som mäter 100 x 120 centimeter. Det är i paritet med vad medelstora husbilar har. När vi öppnar luckan visar det sig att lastutrymmet är gigantiskt och inte bara att luckan är stor. Wow!

Det som gör att denna husvagn även har ett uns av plåtis i sig är den breda, centrerade dörren på bakgaveln (172 x 92 centimeter). För de som önskar ha med sig en vespa eller en motorcykel på campingsemestern är detta således inte omöjligt. I alla fall inte i Sport&Fun Black Selection!

Den stora dörren i vagnens bakände torde kunna ge rullstolsburna en möjlighet till att husvagnscampa.

Givetvis måste husvagnen vara utrustad med lastöglor i golvet. Dessa ingår inte i grundutrustningen, men de finns tillgängliga i tillvalslistan. Eftersom det finns en andra in- och utgång, och en synnerligen bred sådan, innebär det en form av handikappanpassning. Här kan man få till en praktisk entré för rullstolsburna campingentusiaster utan att behöva bygga om hela ekipaget. Givetvis krävs en ramp, men det kan säkerligen någon händig person tillverka och få på plats.

Även interiört hittar vi lösningar och detaljer som vi sällan eller aldrig ser i ett campingfordon. Tänker närmast på packutrymmet ovanför dubbelsängen (syns i bildens överkant). Plus ger vi även till den extremt breda dörren till hygienutrymmet (det finns även duschutrymme och handduksstång), rymlig garderob med automatisk belysning (116 x 59 x 52 centimeter) och en sittgrupp som inbjuder till ett minst sagt mysigt soffhäng.

Liten vagn med stora möjligheter. Den är enkel att dra och har ett spännande och modernt utseende.

Hur är då husvagnen att vistas i? Helt klart är den gjord för två – och helst inte fler än så.

På toaletten finns duschmöjlighet samt fönster med frostat glas och takventil för optimal ventilation. Köket har svängd köksbänk, tre brännare, rymlig kyl och ett stort takfönster (Heki II). Det slitstarka PVC-golvet har ett utseende som påminner om ett skeppsgolv. Den fasta sängen är utrustad med EvoPore-madrass. Skåp och förvaringslådor har ventilationssystem. Spottarna vid säng och soffa löper på skena och ljusbilden kan enkelt justeras.

Hyfsat stort hygienutrymme av god kvalitet. Trots vagnens ringa storlek finns det dusch.

Exteriört är Sport&Fun Black Selection utrustad med slät plåt och hagelresistent GFK-tak. Entrédörren har papperskorg. Stödhjulet har inbyggd kultrycksindikator och extra kraftiga stödben är på sin plats. 
En-nyckelsystem gäller. Vi har tidigare nämnt den svarta stegen. Den leder till ett packutrymme på takrelingen där maxlasten är 75 kilo.

Måste erkänna att det känns annorlunda att allt är grått/svart inne i husvagnen. Det är en smaksak, men mig tilltalar det att inredningen är så antikonservativ som det bara går.

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1548 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 575 fristående campingplatser och 616 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2020-04

  • Husvagn & Camping 2020-03

  • Husvagn & Camping 2020-02

  • Husvagn & Camping 2020-01

  • Husvagn & Camping 2019-12

  • Husvagn & Camping 2019-11

  • Husvagn & Camping 2019-10

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842