Knaus Sport&Fun Black 480 QL: Sportig och spännande

Sport&Fun Black Selection har fått ett ansiktslyft som heter duga. Fräscht och spännande på en och samma gång.

Knaus Sport&Fun Black 480 QL: Sportig och spännande

Publicerad

Husvagnsmodellen Sport&Fun är allt annat än ny hos familjen Knaus, den fanns redan under tidigt 1990-tal. Specialmodellen Black Selection är emellertid en nykomling och en ytterst intressant sådan.

Knaus Sport&Fun Black Selection 480 QL visar klart och tydligt att det går att vara speciell på olika sätt. Utseendemässigt har den få motsvarigheter, och det gäller både den exteriöra och interiöra designen. Utvändigt fastnar vi för fräcka titanlackerade aluminiumfälgar, de svarta plastdetaljerna och en fräck stege på bakstammens högra flank.

På insidan ser vi en modern tråd med idel gråa möbelmoduler med svarta beslag.

Men glöm att Sport&Fun Black Selection är grå och trist. Den är liten och behändig samtidigt som den är sportig och spännande. Att kalla den ensam i sitt slag är ingen överdrift. Denna husvagn har nämligen en byggnadskonstruktion med inslag av de fördelar som både en plåtis och en vanlig husbil har.

Glöm det där med trista, raka linjer. I Black Selection har arkitekterna fått fritt spelrum – som här i köket.

Vi kikar närmare på det som vi ser som hybridism. Först likheten med en husbil. Långt fram på husvagnens vänstra karossida finns en lastlucka som mäter 100 x 120 centimeter. Det är i paritet med vad medelstora husbilar har. När vi öppnar luckan visar det sig att lastutrymmet är gigantiskt och inte bara att luckan är stor. Wow!

Det som gör att denna husvagn även har ett uns av plåtis i sig är den breda, centrerade dörren på bakgaveln (172 x 92 centimeter). För de som önskar ha med sig en vespa eller en motorcykel på campingsemestern är detta således inte omöjligt. I alla fall inte i Sport&Fun Black Selection!

Den stora dörren i vagnens bakände torde kunna ge rullstolsburna en möjlighet till att husvagnscampa.

Givetvis måste husvagnen vara utrustad med lastöglor i golvet. Dessa ingår inte i grundutrustningen, men de finns tillgängliga i tillvalslistan. Eftersom det finns en andra in- och utgång, och en synnerligen bred sådan, innebär det en form av handikappanpassning. Här kan man få till en praktisk entré för rullstolsburna campingentusiaster utan att behöva bygga om hela ekipaget. Givetvis krävs en ramp, men det kan säkerligen någon händig person tillverka och få på plats.

Även interiört hittar vi lösningar och detaljer som vi sällan eller aldrig ser i ett campingfordon. Tänker närmast på packutrymmet ovanför dubbelsängen (syns i bildens överkant). Plus ger vi även till den extremt breda dörren till hygienutrymmet (det finns även duschutrymme och handduksstång), rymlig garderob med automatisk belysning (116 x 59 x 52 centimeter) och en sittgrupp som inbjuder till ett minst sagt mysigt soffhäng.

Liten vagn med stora möjligheter. Den är enkel att dra och har ett spännande och modernt utseende.

Hur är då husvagnen att vistas i? Helt klart är den gjord för två – och helst inte fler än så.

På toaletten finns duschmöjlighet samt fönster med frostat glas och takventil för optimal ventilation. Köket har svängd köksbänk, tre brännare, rymlig kyl och ett stort takfönster (Heki II). Det slitstarka PVC-golvet har ett utseende som påminner om ett skeppsgolv. Den fasta sängen är utrustad med EvoPore-madrass. Skåp och förvaringslådor har ventilationssystem. Spottarna vid säng och soffa löper på skena och ljusbilden kan enkelt justeras.

Hyfsat stort hygienutrymme av god kvalitet. Trots vagnens ringa storlek finns det dusch.

Exteriört är Sport&Fun Black Selection utrustad med slät plåt och hagelresistent GFK-tak. Entrédörren har papperskorg. Stödhjulet har inbyggd kultrycksindikator och extra kraftiga stödben är på sin plats. 
En-nyckelsystem gäller. Vi har tidigare nämnt den svarta stegen. Den leder till ett packutrymme på takrelingen där maxlasten är 75 kilo.

Måste erkänna att det känns annorlunda att allt är grått/svart inne i husvagnen. Det är en smaksak, men mig tilltalar det att inredningen är så antikonservativ som det bara går.

 • Weinsberg CaraOne 390 PUH: Bo litet – lev stort

  Weinsberg CaraOne 390 PUH: Bo litet – lev stort

  Det finns husvagnar som närapå känns större på insidan än på utsidan. Den för året nya modellen Weinsberg CaraOne 390 PUH är en av dem. Förklaringen heter – en platsbesparande taksäng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-15 07:32

 • Karmann Davis 620: Skön karisma

  Karmann Davis 620: Skön karisma

  Det senaste året har det hänt en hel del med kompakthusbilarna. Sakta men säkert har de närmat sig de normalstora husbilarna gällande komfort och planlösningar. Karmann Davis 620 är en av dem.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-14 07:46

 • Dethleffs Pulse T7051 EB: Många plus för Pulse

  Dethleffs Pulse T7051 EB: Många plus för Pulse

  Sugen på en fräck och modernt designad husbil som även är utrustad för en vargavinter? Om så är fallet, kolla då in lite småkaxiga Dethleffs Pulse T7051 EB.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-09 07:01

 • Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna

  Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna

  Tillhör ni skaran som har fastnat för husvagnslivet, har fler än ett barn i låg ålder och är ute efter en ny barnkammarvagn som inte gör stora hål i plånboken? Då är Adria Altea 542 PK ytterst praktisk som en premiärvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-06 08:16

 • Sunlight T67: Redo för solsemestern

  Sunlight T67: Redo för solsemestern

  Sunlight har sedan begynnelsen varit under Dethleffs vingar och som bekant ingår de i sin tur i den mäktiga koncernen Erwin Hymer Group. Med andra ord – ett varumärke att lita på till en billig penning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-15 07:46

 • Rapido V62: Inte som alla andra

  Rapido V62: Inte som alla andra

  Det har länge pratats om plåtisarnas popularitet på den syd- och mellaneuropeiska marknaden. I Sverige har intresset ökat de senaste åren, även om den riktiga boomen har uteblivit. Det kan Rapido V62 kanske ändra på?

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-11 07:45

 • Hobby De Luxe Edition 545 KMF: Estetiskt elegant edition

  Hobby De Luxe Edition 545 KMF: Estetiskt elegant edition

  Hobby har en diger husvagnsflotta som består av sex serier och 58 olika modeller. De Luxe Edition finns i sex olika tappningar där fyra av dem är barnkammarvagnar. Vi har tittat närmare på 545 KMF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-04 07:32

 • Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå

  Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå

  Nämn ordet vintervagn och de allra flesta tänker Kabe och Polar. Det finns emellertid flera varumärken som har utrustat sina husvagnar för alla de fyra årstiderna. Ett av dessa är tyska Dethleffs och deras modellserie Generation Scandinavia.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-03 07:36

 • Rapido M96: M som i Mercedes

  Rapido M96: M som i Mercedes

  Sprillans nya Rapido M96 har hamnat under vår lupp. M står för Mercedes och det gör att husbilarna tar ett stort kliv in i den miljö som premiumpersonbilarna figurerar i.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-15 08:07

 • Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

  Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

  Alpina är en året runt-vagn som har allt det där som krävs för att vara attraktiv på marknaden – tilltalande formgivning, rymlig interiör, hög utrustningsnivå och minst sagt goda vinteregenskaper. Den är också Adrias mest exklusiva modellserie vid sidan av den nytillkomna trion Astella.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-13 07:51

 • Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

  Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

  Vi börjar med att googla synonymer för Hacienda. Precis som vi misstänkte dyker alternativen storgods, lantegendom, plantage och ranch upp. Med andra ord är Kabes husvagnsserie exakt vad den heter.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-08 07:38

 • Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

  Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

  Rapido känner de flesta till, men Dreamer? Den sistnämnda byggs av den förstnämnda och sedan något år tillbaka är det Dreamer som är volymsäljaren inom plåtisar på den svenska marknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-07 07:20

 • Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen

  Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen

  Går det att förvandla boendeytan i en mellanstor husvagn så att den blir lika rymlig som i en fullvuxen modell? Svaret är ja. Med en taksäng är det upplagt för sex stycken sovplatser och massvis med utrymme – som i Weinsbergs nya och högintressanta CaraOne 540 EUH.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-15 08:03

 • Polar 650 TR TDS VK Customized: Välutrustad vintervagn

  Polar 650 TR TDS VK Customized: Välutrustad vintervagn

  Inför modellåret 2020 presenterade husvagnstillverkaren Polar elva nya modeller. Vi har kikat närmare på en av dem – 650 TR TDS VK – här i dess svartvita utförande som Customized.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-10 08:16

 • Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon

  Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon

  Premiumvarumärket Frankia har lanserat sin första plåtis – och de har inte gjort som många andra. Yucon är inget vanligt fordon. Det är en kompakthusbil som är minimalistisk och futuristisk i en och samma förpackning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-06 07:48

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1589 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 582 fristående campingplatser och 650 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-08

 • Husvagn & Camping 2020-07

 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842