Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon

Yucon är inte som alla andra plåtisar. Här bor man litet, men lever samtidigt stort.

Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon

Publicerad

Premiumvarumärket Frankia har lanserat sin första plåtis – och de har inte gjort som många andra. Yucon är inget vanligt fordon. Det är en kompakthusbil som är minimalistisk och futuristisk i en och samma förpackning.

Designmässigt är Frankias första plåtis helt unik.

Vi är vana vid att när Frankia tillverkar något, gör den tyska tillverkaren det ordentligt. Yucon är utan tvivel inte något undantag.

Den nya plåtisen finns i två tappningar – 6.0 och 7.0. Vi har provat den sistnämnda, som i detta specifika fall var uppgraderad med diverse paket och 190 hästkrafter under huven.

Vi inleder med körkänslan, den är nämligen värd ett långt kapitel i sig.

Utan att överdriva känns det som att sitta bakom ratten i en Mercedes i deras premiumpersonbilssegment C- eller E-klass. Det här är helt enkelt en personbil man kan sova och umgås i. Snacka om unik förpackning!

Här finns sköna hyttstolar, nyckellös startfunktion, multifunktionsratt, parkeringspaket med 360-gradig kamera, wet wipersystem med regnsensor och en handfull olika assistansfunktioner som bland annat filhållning, döda vinkeln, helljus och avstånd.

På bara ett par sekunder förvandlar du sittgruppen till en 130 centimeter bred säng.

Det är enkelt att trivas bakom ratten i Yucon. Körkänslan påminner en hel del om premiumpersonbilar.

Både motor och underrede är ljudisolerade och decibelantalet tycks vara lägre än lågt, i alla fall upplevs det så. Lägg till 190 hästkrafter och en automatlåda som torde vara kommen från himmelriket. Du känner inte när nästa växel hoppar i, det bara sker.

Som om detta inte vore nog går Yucon även att få med fyrhjulsdrift. Det är emellertid något som kostar en slant, närmare bestämt 122 900 kronor. Hur som helst kan vi inte ge annat än två tummar upp i betyg för Yucon i vägronden.

Det är dock inte bara drivlinan och köregenskaperna som imponerar. Yucon är ett fordon vars skönhet förför. Samtidigt bjuder den på en mängd närmast magiska lösningar. Den moderna bodelen är estetiskt elegant och samtidigt unik i såväl sitt utseende som ur användarperspektiv. 

Hygienutrymmet är en av punkterna som är värd att nämna. För att kunna nyttja denna kompakta avdelning maximalt är både toaletten och handfatet inskjutningsbara. När båda är det frigörs stor yta för en duschkabin. Smart! 

Mitt emot köksbänken finns en användbar skärbräda.

Ett och annat i packningsväg kan ta plats i dubbelgolvet.

I köksavdelningen låser man lådorna (vid färd) digitalt via ett knapptryck på en mobil kontroll. Här finns även push-up-luckor, utdragbar och uttagbar flaskhållare samt en utdragbar skärbräda som är placerad under kylskåpet. Det gör att arbetsytan och användarvänligheten i köket är bättre än i många fullstora husbilsmodeller.

Soffan förvandlar vi i ett nafs till en bädd av queensize-mått (130 centimeter bred). Innan detta sker måste vi lyfta bort soffbordet, vilket i och för sig är purenkelt. Det bör poängteras att bordet även kan användas utomhus (julgransliknande utomhusfot ingår). Även skenor i golvet bakom passageraren finns. Dessa utgör möjligheten till ett extra säte. 

Till sist finns det en mängd av både stora och små lådor för diverse pryttlar, och det tar faktiskt lite tid innan vi finner dem alla. 

Modern och lite futuristisk stil i köksavdelningen.

Det enda vi inte riktigt är tillfreds med är den stora nivåskillnaden mellan kök och bodel. Nästan två decimeter är mycket. Men vi förstår samtidigt varför, eftersom fordonet har ett dubbelgolv som kan utnyttjas för exempelvis skidor.

Avslutningsvis skulle vi vilja säga att framtiden är här. Vi har däremot svårt att se att Yucon skulle bli en storsäljare. Men jösses vilket enastående komplement den är till målgruppen som vill ha det där lilla extra som ingen annan kompakthusbil har. Så pass unik är Yucon.

 


"För att kunna nyttja denna kompakta avdelning maximalt är både toaletten och handfatet inskjutningsbara. När båda är det frigörs stor yta för en duschkabin. Smart!"

1) Toaletten i användbart läge.
2) Skjut in toasisten för att komma åt handfatet.
3) Med både handfat och toasits i inskjutet läge finns det duschutrymme.

 • Rapido C55: Smal med bred repertoar

  Rapido C55: Smal med bred repertoar

  En ny dimension – en smidig och smärt sådan. När Rapido lanserar sin nya serie C gör de det med besked. De nya fordonen är i och för sig smala, men de bjuder på en bred repertoar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-21 07:28

 • VW California Ocean 6.1: Kejsarens nya kläder

  VW California Ocean 6.1: Kejsarens nya kläder

  En gång i tiden var Folkabussen det mest hippa man kunde ha i campingväg. Men det var då och sedan länge gäller andra fordonstyper. Nu gör emellertid Volkswagen California comeback med campingutrustade Ocean 6.1.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-19 07:08

 • Affinity by Kabe: Släktskap man kan lita på

  Affinity by Kabe: Släktskap man kan lita på

  Affinity by Kabe är precis vad den heter. Ett släktband, skapat av Kabe. Fast det kompakta fordonet är inte tillverkat i Tenhult, utan i Polen. Vad är då Affinity? Jo, en unik och nyskapande plåtis som är en "riktig" husbil på en och samma gång. Sug på den karamellen!

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-18 07:25

 • Adria Adora 613 PK: Flirtar med tonårsfamiljen

  Adria Adora 613 PK: Flirtar med tonårsfamiljen

  När barnen växer upp och blir tonåringar kan det vara svårt att locka dem att följa med mamma och pappa på semester. Kanske måste man fresta med en ny iPhone eller varför inte Adrias nya Adora 613 PK – en modell som verkligen flirtar med familjer som har tonårsbarn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-14 07:59

 • Klaus Live I 700 MEG: Fulländad form

  Klaus Live I 700 MEG: Fulländad form

  Många finesser, hypermodern design, högkvalitativa funktioner och prestanda utöver det vanliga. Vi har tittat till Knaus L!VE I 700 MEG, en serie som är ny för år 2020 och som får en storebror till 2021 i en 900-version.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-18 07:15

 • Kabe Safir 600 TDL KS: Exklusiv ädelsten

  Kabe Safir 600 TDL KS: Exklusiv ädelsten

  Att döpa husvagnar till Diamant eller Briljant är att pränta in sitt signum. Kabe tillverkade inga dussinvagnar förr, och gör det inte nu heller. De står fortfarande för top-of-the-line, vilket visar sig i testade Safir 600 TDL KS.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-16 07:02

 • Hymber B-ML I 880: För finsmakare

  Hymber B-ML I 880: För finsmakare

  Tillhör du klientelet gourmander som går du igång på tryffel och champagne? Då kommer du att älska Hymers nya flaggskepp – B-ML I 880.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-11 07:46

 • CI Magis Plus 65 XT: Snyggast i klassen

  CI Magis Plus 65 XT: Snyggast i klassen

  Caravan International, eller CI som det benämns i var mans mun, är ett varumärke som präglas av italiensk design när den är som allra bäst. Vi har kikat närmare på den halvintegrerade modellen Magis Plus 65 XT.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-09 07:31

 • Hobby Prestige 720 WQC: Smaka på det ljuva här i livet

  Hobby Prestige 720 WQC: Smaka på det ljuva här i livet

  Vad sägs om en mycket populär husvagn, modell större? Ett campingfordon som är ämnat för dem som vill ha guldkant på tillvaron. Vi kikar närmare på Hobby Prestige 720 WQC.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-07 07:12

 • Sun Living V65 SL: Flexibel plåtis

  Sun Living V65 SL: Flexibel plåtis

  Det senaste året har det hänt en hel del inom kompakthusbilsindustrin. Från att plåtisarna länge har varit tämligen konventionella finns det nu en uppsjö av versioner där tillverkarna har tänkt utanför boxen. Sun Living V65 SL är en de spännande modellerna.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-11-16 07:15

 • Adria Matrix Axess 520 ST: Liten husbil – stort nöje

  Adria Matrix Axess 520 ST: Liten husbil – stort nöje

  Vad sägs om en husbil i kompaktformat, fast ändå ingen plåtis? Låter det spännande och intressant, kolla då in Adria Matrix Axess 520 ST.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-11-11 07:23

 • LMC Style 450 D: Trevligt för två

  LMC Style 450 D: Trevligt för två

  LMC Style marknadsförs allmänt som de perfekta husvagnarna för unga familjer. Inget fel i det, men vi skulle vilja lägga till att de är lika bra för paret med utflugna barn. Som exempelvis den smidiga 450 D.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-11-09 07:33

 • Fritidsvagnen NTL: Storleken har betydelse

  Fritidsvagnen NTL: Storleken har betydelse

  Sedan starten 2013 har det i Sverige sålts cirka 400 exemplar av Fritidsvagnen. Vi har synat den mest populära NTL-modellen i sömmarna.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-11-06 07:40

 • Carthago Liner For Two 53 L: Drömresan bokad

  Carthago Liner For Two 53 L: Drömresan bokad

  Den här gången har vi tittat närmare på ett exklusivt fordon vars utrustningsnivå har det där lilla extra. Carthago Liner for Two är dessutom vad den heter – en liner för två.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-10-19 06:19

 • Adria Adora 522 UP: Värd att beundra

  Adria Adora 522 UP: Värd att beundra

  Intresserad av den populära planlösningen fransk säng och stor U-sittgrupp med sky roof? Häng med när vi kopplar en Adria Adora 522 UP på kroken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-10-16 07:17

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1627 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 591 fristående campingplatser och 696 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 340 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

 • Husvagn & Camping 2020-89

 • Husvagn & Camping 2020 -10

 • Husvagn & Camping 2020 Special

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206