Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon

Yucon är inte som alla andra plåtisar. Här bor man litet, men lever samtidigt stort.

Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon

Publicerad

Premiumvarumärket Frankia har lanserat sin första plåtis – och de har inte gjort som många andra. Yucon är inget vanligt fordon. Det är en kompakthusbil som är minimalistisk och futuristisk i en och samma förpackning.

Designmässigt är Frankias första plåtis helt unik.

Vi är vana vid att när Frankia tillverkar något, gör den tyska tillverkaren det ordentligt. Yucon är utan tvivel inte något undantag.

Den nya plåtisen finns i två tappningar – 6.0 och 7.0. Vi har provat den sistnämnda, som i detta specifika fall var uppgraderad med diverse paket och 190 hästkrafter under huven.

Vi inleder med körkänslan, den är nämligen värd ett långt kapitel i sig.

Utan att överdriva känns det som att sitta bakom ratten i en Mercedes i deras premiumpersonbilssegment C- eller E-klass. Det här är helt enkelt en personbil man kan sova och umgås i. Snacka om unik förpackning!

Här finns sköna hyttstolar, nyckellös startfunktion, multifunktionsratt, parkeringspaket med 360-gradig kamera, wet wipersystem med regnsensor och en handfull olika assistansfunktioner som bland annat filhållning, döda vinkeln, helljus och avstånd.

På bara ett par sekunder förvandlar du sittgruppen till en 130 centimeter bred säng.

Det är enkelt att trivas bakom ratten i Yucon. Körkänslan påminner en hel del om premiumpersonbilar.

Både motor och underrede är ljudisolerade och decibelantalet tycks vara lägre än lågt, i alla fall upplevs det så. Lägg till 190 hästkrafter och en automatlåda som torde vara kommen från himmelriket. Du känner inte när nästa växel hoppar i, det bara sker.

Som om detta inte vore nog går Yucon även att få med fyrhjulsdrift. Det är emellertid något som kostar en slant, närmare bestämt 122 900 kronor. Hur som helst kan vi inte ge annat än två tummar upp i betyg för Yucon i vägronden.

Det är dock inte bara drivlinan och köregenskaperna som imponerar. Yucon är ett fordon vars skönhet förför. Samtidigt bjuder den på en mängd närmast magiska lösningar. Den moderna bodelen är estetiskt elegant och samtidigt unik i såväl sitt utseende som ur användarperspektiv. 

Hygienutrymmet är en av punkterna som är värd att nämna. För att kunna nyttja denna kompakta avdelning maximalt är både toaletten och handfatet inskjutningsbara. När båda är det frigörs stor yta för en duschkabin. Smart! 

Mitt emot köksbänken finns en användbar skärbräda.

Ett och annat i packningsväg kan ta plats i dubbelgolvet.

I köksavdelningen låser man lådorna (vid färd) digitalt via ett knapptryck på en mobil kontroll. Här finns även push-up-luckor, utdragbar och uttagbar flaskhållare samt en utdragbar skärbräda som är placerad under kylskåpet. Det gör att arbetsytan och användarvänligheten i köket är bättre än i många fullstora husbilsmodeller.

Soffan förvandlar vi i ett nafs till en bädd av queensize-mått (130 centimeter bred). Innan detta sker måste vi lyfta bort soffbordet, vilket i och för sig är purenkelt. Det bör poängteras att bordet även kan användas utomhus (julgransliknande utomhusfot ingår). Även skenor i golvet bakom passageraren finns. Dessa utgör möjligheten till ett extra säte. 

Till sist finns det en mängd av både stora och små lådor för diverse pryttlar, och det tar faktiskt lite tid innan vi finner dem alla. 

Modern och lite futuristisk stil i köksavdelningen.

Det enda vi inte riktigt är tillfreds med är den stora nivåskillnaden mellan kök och bodel. Nästan två decimeter är mycket. Men vi förstår samtidigt varför, eftersom fordonet har ett dubbelgolv som kan utnyttjas för exempelvis skidor.

Avslutningsvis skulle vi vilja säga att framtiden är här. Vi har däremot svårt att se att Yucon skulle bli en storsäljare. Men jösses vilket enastående komplement den är till målgruppen som vill ha det där lilla extra som ingen annan kompakthusbil har. Så pass unik är Yucon.

 


"För att kunna nyttja denna kompakta avdelning maximalt är både toaletten och handfatet inskjutningsbara. När båda är det frigörs stor yta för en duschkabin. Smart!"

1) Toaletten i användbart läge.
2) Skjut in toasisten för att komma åt handfatet.
3) Med både handfat och toasits i inskjutet läge finns det duschutrymme.

 • Hobby Optima Premium T75 HGE: Packat och klart

  Hobby Optima Premium T75 HGE: Packat och klart

  Storsäljande och populära Hobby. Den här gången tar vi oss an en Forsberg Edition. En husbil som redan är utrustad med allt och lite till – och det till ett pressat pris.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-08-05 08:54

 • Weinsberg CaraOne 390 PUH: Bo litet – lev stort

  Weinsberg CaraOne 390 PUH: Bo litet – lev stort

  Det finns husvagnar som närapå känns större på insidan än på utsidan. Den för året nya modellen Weinsberg CaraOne 390 PUH är en av dem. Förklaringen heter – en platsbesparande taksäng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-15 07:32

 • Karmann Davis 620: Skön karisma

  Karmann Davis 620: Skön karisma

  Det senaste året har det hänt en hel del med kompakthusbilarna. Sakta men säkert har de närmat sig de normalstora husbilarna gällande komfort och planlösningar. Karmann Davis 620 är en av dem.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-14 07:46

 • Dethleffs Pulse T7051 EB: Många plus för Pulse

  Dethleffs Pulse T7051 EB: Många plus för Pulse

  Sugen på en fräck och modernt designad husbil som även är utrustad för en vargavinter? Om så är fallet, kolla då in lite småkaxiga Dethleffs Pulse T7051 EB.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-09 07:01

 • Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna

  Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna

  Tillhör ni skaran som har fastnat för husvagnslivet, har fler än ett barn i låg ålder och är ute efter en ny barnkammarvagn som inte gör stora hål i plånboken? Då är Adria Altea 542 PK ytterst praktisk som en premiärvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-06 08:16

 • Sunlight T67: Redo för solsemestern

  Sunlight T67: Redo för solsemestern

  Sunlight har sedan begynnelsen varit under Dethleffs vingar och som bekant ingår de i sin tur i den mäktiga koncernen Erwin Hymer Group. Med andra ord – ett varumärke att lita på till en billig penning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-15 07:46

 • Rapido V62: Inte som alla andra

  Rapido V62: Inte som alla andra

  Det har länge pratats om plåtisarnas popularitet på den syd- och mellaneuropeiska marknaden. I Sverige har intresset ökat de senaste åren, även om den riktiga boomen har uteblivit. Det kan Rapido V62 kanske ändra på?

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-11 07:45

 • Hobby De Luxe Edition 545 KMF: Estetiskt elegant edition

  Hobby De Luxe Edition 545 KMF: Estetiskt elegant edition

  Hobby har en diger husvagnsflotta som består av sex serier och 58 olika modeller. De Luxe Edition finns i sex olika tappningar där fyra av dem är barnkammarvagnar. Vi har tittat närmare på 545 KMF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-04 07:32

 • Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå

  Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå

  Nämn ordet vintervagn och de allra flesta tänker Kabe och Polar. Det finns emellertid flera varumärken som har utrustat sina husvagnar för alla de fyra årstiderna. Ett av dessa är tyska Dethleffs och deras modellserie Generation Scandinavia.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-03 07:36

 • Rapido M96: M som i Mercedes

  Rapido M96: M som i Mercedes

  Sprillans nya Rapido M96 har hamnat under vår lupp. M står för Mercedes och det gör att husbilarna tar ett stort kliv in i den miljö som premiumpersonbilarna figurerar i.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-15 08:07

 • Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

  Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

  Alpina är en året runt-vagn som har allt det där som krävs för att vara attraktiv på marknaden – tilltalande formgivning, rymlig interiör, hög utrustningsnivå och minst sagt goda vinteregenskaper. Den är också Adrias mest exklusiva modellserie vid sidan av den nytillkomna trion Astella.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-13 07:51

 • Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

  Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

  Vi börjar med att googla synonymer för Hacienda. Precis som vi misstänkte dyker alternativen storgods, lantegendom, plantage och ranch upp. Med andra ord är Kabes husvagnsserie exakt vad den heter.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-08 07:38

 • Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

  Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

  Rapido känner de flesta till, men Dreamer? Den sistnämnda byggs av den förstnämnda och sedan något år tillbaka är det Dreamer som är volymsäljaren inom plåtisar på den svenska marknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-07 07:20

 • Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen

  Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen

  Går det att förvandla boendeytan i en mellanstor husvagn så att den blir lika rymlig som i en fullvuxen modell? Svaret är ja. Med en taksäng är det upplagt för sex stycken sovplatser och massvis med utrymme – som i Weinsbergs nya och högintressanta CaraOne 540 EUH.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-15 08:03

 • Polar 650 TR TDS VK Customized: Välutrustad vintervagn

  Polar 650 TR TDS VK Customized: Välutrustad vintervagn

  Inför modellåret 2020 presenterade husvagnstillverkaren Polar elva nya modeller. Vi har kikat närmare på en av dem – 650 TR TDS VK – här i dess svartvita utförande som Customized.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-10 08:16

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1588 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 580 fristående campingplatser och 651 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-08

 • Husvagn & Camping 2020-07

 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842