Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen

Publicerad: 2020-04-15   Uppdaterad: 2023-04-18

Går det att förvandla boendeytan i en mellanstor husvagn så att den blir lika rymlig som i en fullvuxen modell? Svaret är ja. Med en taksäng är det upplagt för sex stycken sovplatser och massvis med utrymme – som i Weinsbergs nya och högintressanta CaraOne 540 EUH.

Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen
Taksäng i nedfällt läge – extremt platsbesparande.
Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen
540 EUH är liten och behändig på väg.

Långbäddar, väl tilltagen sittgrupp och centralt placerade avdelningar för både hygien och kökshantering. Kan det bli bättre än så? Jodå, den tyska husbils- och husvagnstillverkaren har tagit en bra planlösning och gjort den än mer fördelaktig genom att montera en nedfällbar taksäng ovanför den stora U-soffan. På så vis har de lyckats frigöra enormt med boyta, samtidigt som två sovplatser tillkommer på köpet.

En nedfällbar taksäng är som de flesta känner till en vanlig lösning på husbilsmarknaden, och samtidigt sällan förekommande inom husvagnsindustrin.

Hur kommer det sig? Finns det påtagliga nackdelar?

Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen
I husvagnens för finns långbäddar i två storlekar – 199 respektive 187 centimeter långa.

Givetvis läggs det på några extrakilon, men kanske inte så många som man skulle kunna tro. Och väljer man som i detta fall 1 500 kilo totalvikt blir lastvikten 310 kilo, vilket inte är fy skam.

På Dag´s Husvagnscenter i Norrköping går vi igenom broschyren och finner att det är syskonmodellerna CaraOne 550 UK och 550 QDK som närmast motsvarar vårt testobjekt storleksmässigt. Dessa två väger i tomt tillstånd bara 30 respektive 60 kilo mindre än 540 EUH (och då är vår vagn dessutom utrustad med den stora kylen).

Det bör emellertid poängteras att i de två andra vagnarna finns det inte tillgång till sex sovplatser för vuxna och det är det som är lite av poängen med husvagns-alternativet vi synar. Tänk scenariot när ungarna har växt ur sin våningssäng, men fortfarande vill följa med sina föräldrar på campingäventyr. I den här modellen får de istället var sin singelbädd och allt är frid och fröjd.

Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen
Enkelt men ändå funktionellt kök med AES-kyl och köksbänksbreda förvaringslådor.
Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen
Garderobsutrymmet har belysning.

Att Weinsberg är ett så kallat instegsmärke märks föga på utrustningsnivån. Nej, det är den modesta prislappen som avslöjar kategoriseringen. Det mesta i detaljväg som krävs för att kunna få till en bekväm campingsemester är nämligen på sin plats.

För att nämna ett axplock finns EvoPore HRC-madrasser, en bekväm sittgrupp som sväljer ett halvt fotbollslag, duschmöjlighet, BWT-vattenfilter (skyddar mot bakterietillväxt), upplyst garderob (127 x 58 x 58 centimeter), elektrisk golvvärme, gasregulator, god belysning och gott om packutrymme för skrymmande persedlar.

Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen
Bra med förvaringsutrymmen på toaletten.

Vad vi saknar är 230- och usb-uttag i närhet av långbäddarna (som för övrigt har olika längder). Visst, laddningsuttagen kan beställas direkt från fabriken, alternativt fixas hos din närmaste återförsäljare för en knapp tusenlapp. Men som vi ser på det, borde de båda finnas med i vagnens grundutförande redan från start. 

Nu är inte det här den enda husvagnen med taksäng i Weinsbergs sortiment. I fjol, samtidigt som 540 EUH lanserades, kom även lillasyskonet CaraOne 390 PUH till världen. Det är en liten rackare som endast mäter 593 centimeter inklusive dragbom. Den har ingen annan fast säng än den platsbesparande takbädden.

I gengäld är det en resevagn som är utrustad med en planlösningsdetalj som många numera trånar efter – ett frontkök. Längre fram i vår ber vi att få återkomma med mer information angående denna modell.

Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen
Rulla till toppen