Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

Publicerad: 2020-05-08   Uppdaterad: 2023-04-18

Vi börjar med att googla synonymer för Hacienda. Precis som vi misstänkte dyker alternativen storgods, lantegendom, plantage och ranch upp. Med andra ord är Kabes husvagnsserie exakt vad den heter.

Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul
Det finns 17 olika planlösningar av Kabe Hacienda 880.

Det var år 2005 som Kabe Hacienda presenterades.

Idén var att visa upp marknadens största vagn som en showstopper i PR-syfte. Premiärvisningen var i samband med Elmia-mässan i Jönköping.

Intresset hos besökarna, framför allt bland de så kallade långliggarna, var större än stort. 

Efterfrågan var faktiskt så omfattande att ledningen hos Kabe inte kunde göra annat än att placera Hacienda på produktionslinan.

Sedan startskottet har det tillverkats någonstans mellan 400 och 450 exemplar. Så med facit i hand kan man verkligen prata om en lyckad PR-kupp!

Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul
Det finns även planlösningar med långbäddar, fransk säng och våningssängar.

Hacienda finns både med Royal- och Imperialutrustning. Något som i sin tur leder till två olika priskategorier. I 880-serien kostar en Royal Hacienda från 904 600:- och uppåt, medan motsvarigheten för en Imperial ligger på 987 000:-. 

Samma visa gäller naturligtvis för 1000-serien där priset för de båda utrustningsnivåerna överstiger miljonen i antalet kronor där Imperial är knappt en ”hundring” dyrare än syskonserien.

19,3 respektive 22 kvadratmeter boyta i en husvagn är inget annat än respektingivande. Vad som dessutom genomsyrar hela konceptet med Hacienda är att varje avdelning är mer rumsindelad än i de normalstora syskonmodellerna. Här pratar vi verkligen om sovrum, vardagsrum och kök.

Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul
Imperialmodellerna har ett gnistrande vitt kök med all utrustning man kan tänka sig.

Hacienda är en stabil produkt med ett förstärkt chassi. BE-körkort krävs och till det en ytterst potent dragbil eftersom den lägsta totalvikten är 2 800 kg. 

Med andra ord behövs antingen en biffig pick-up eller exempelvis en Audi Q7. Det är i alla fall den typen av dragbilar man ser som har ett rullande palats på kroken.

Fast i ärlighetens namn står nio av tio Hacienda stilla på campingplatsen och agerar där en sommarstuga, fast på hjul.

Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul
I 880 TDL FK E8 gäller vagnsbrett hygienutrymme allra längst bak.

Men tänk på att i husvagnen är allt nytt, fräscht och modernt. Värme och ventilation är av enastående art och samma betyg kvitterar såväl sitt- som sängkomfort ut.

I den gamla sommarstugan tvingas vi allt som oftast bättra på husknuten, hugga ved inför de kyliga kvällarna, måla om uthuset och laga staketet.

Glöm det om du har en Kabe Hacienda – då är det bara att koppla av och njuta som står på agendan. Jodå, Hacienda tål även en jämförelse med en liten enrumslägenhet.

För medan ”ettan” alltid befinner sig på samma plats är husvagnen flyttbar. Under sommartid kan du alltid bättra på solbrännan på campingplatsen och varför inte unna dig ett par veckor i vår vackra fjällvärld när det vankas skidföre under vinterhalvåret. Hörde jag någon viska att den här husvagnsserien är som en
lägenhet på hjul? 

Helt korrekt, och samtidigt även en sommarstuga!

Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul
Säg mig den sommarstuga som har en sådan här lyxig inredning.
Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

Är du måhända orolig över att inte finna en planlösning som passar? Lugn i stormen. Både Royal och Imperial Hacienda 880 finns i 17 olika tappningar och 1000-serien med 15 olika planlösningar. 

Det finns modeller med fransk säng, långbäddar, dubbelsäng och barnkammarlösningar.

Ny för året är 880 TDL FK där den sistnämnda bokstavskombinationen står för frontkök. Det innebär bland annat ett närmast underbart skyroof och köksutrustning där induktionshäll, gasol- och mikrovågsugn ingår.

Planlösningar är spridda över en kvartett med ovan nämnda sängalternativ. Välkomna till ett campingfordon som är mer än bara en husvagn.

Rulla till toppen