Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

Publicerad

Alpina är en året runt-vagn som har allt det där som krävs för att vara attraktiv på marknaden – tilltalande formgivning, rymlig interiör, hög utrustningsnivå och minst sagt goda vinteregenskaper. Den är också Adrias mest exklusiva modellserie vid sidan av den nytillkomna trion Astella.

Både sängens bredd (150 centimeter) och madrassen heter duga.

Registreringsstatistiken talar sitt tydliga språk. Adria är ett extremt populärt varumärke som ofta förknippas med ett angenämt designspråk och en ytterst modest prisbild. Lägg till drygt 50 års erfarenhet och en hypermodern produktionsanläggning. 

Allt sammanslaget är detta en svårslagen kombination.

Vi har denna gång kikat på en husvagn som klarar kyla med bravur. Alpina finns i elva olika tappningar. Vårt testobjekt, 583 LP, är ny för året och den näst minsta modellen i samlingen. Vad har då denna serie för egenskaper som lockar? Jo, en karosskonstruktion med modernt isoleringsmaterial (i väggarna finns EPS- och i golvet XPS-isolering).

Vidare är vagnarna byggda med fönster från Seitz, Al-Ko-chassi, optimerad luftgenomströmning (Air Flow) och eliminerande köldbryggor enligt deras princip Thermo-build. Vinteregenskaperna bevisas bland annat via certifieringen EN1645-1 (Grade 3). 

Den innebär att husvagnen kan värmas upp från 15 minusgrader till 20 plusgrader på mindre än fyra timmar. En av nyckelfunktionerna är Aldes vattenburna central- och golvvärme. Något som vi alla vet smakar mumma!

Både nackstöd och en form av schäslong i sittgruppen – härligt!

Underbar panoramavy som ger vagnen en ljus och luftig känsla.

Det finns emellertid fler godsaker än så. Ett gammal beprövat uttryck som nog alla känner till är: det är insidan som räknas. Något som blir uppenbart i 583 LP. Vi hajar faktiskt till en smula när vi öppnar entrédörren. 

Panoramafönster i samvaroavdelningen är alltid ett välkommet inslag. Vankas det dessutom en stjärnklar kväll, ja då är lyckan gjord. Det udda inslaget med konkava, högblanka skåpluckor är ett annat blickfång. 

Sist men inte minst en U-soffa som lite oväntat löper längs med karossidan istället för att vara ställd på tvären i dess frontparti. Det är inte bara hemtrevligt, modernt och läckert – det känns även lite nytänkande.

Att det finns nackstöd i hörnen och att soffdelen närmast köket är som en schäslong gör bara njutningen än mer påtaglig. Var finns då utrymmet för tv:n? Jo, den är finurligt placerad, då den är dold i ett skåp mitt emot soffan.

I köket doftar det premium lång väg med både mikrovågs- och gasolugn.

Även i köket doftar det premium lång väg. Mikrovågsugn, gasolugn, utdragbar trådback, köksfläkt, bra med arbetsyta och sist men inte minst stor kyl/frys med AES-funktion som själv känner av vilken strömförsörjning som ska användas.

Premium är däremot inte ett korrekt ord för den sanitära avdelningen. Fiffig passar bättre. Ett handfat som kan fällas in gör det nämligen möjligt att duscha och att få gott om benutrymme när man intar toalettsitsen. Både takventil och fönster är tillgängligt för bästa möjliga ventilation.

Granne till toa/dusch är den franska bädden. Ett sängalternativ som sakta men säkert har vuxit sig in i många husvagnscampares hjärtan. Både sängens bredd (150 centimeter) och madrassens tjocklek heter verkligen duga.

Fäll in handfatet...eller ha det utfällt.

Den sistnämnda är av ett material som andas och har funktioner som antiodör och antistatisk. Vid sängplatsen noterar vi även praktiska svanhalslampor och ett takfönster.

Något som blir tillgängligt om du funderar på att köpa en Alpina är Adria Mach. Det är ett kontrollsystem som kan styras från din smartphone. Appen ger dig information om uppvärmning, belysning, navigering och andra viktiga funktioner. Dessutom kan du även komma åt användarhandböcker och på så vis få tillgång till både viktig och behövlig information.

 • Weinsberg CaraOne 390 PUH: Bo litet – lev stort

  Weinsberg CaraOne 390 PUH: Bo litet – lev stort

  Det finns husvagnar som närapå känns större på insidan än på utsidan. Den för året nya modellen Weinsberg CaraOne 390 PUH är en av dem. Förklaringen heter – en platsbesparande taksäng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-15 07:32

 • Karmann Davis 620: Skön karisma

  Karmann Davis 620: Skön karisma

  Det senaste året har det hänt en hel del med kompakthusbilarna. Sakta men säkert har de närmat sig de normalstora husbilarna gällande komfort och planlösningar. Karmann Davis 620 är en av dem.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-14 07:46

 • Dethleffs Pulse T7051 EB: Många plus för Pulse

  Dethleffs Pulse T7051 EB: Många plus för Pulse

  Sugen på en fräck och modernt designad husbil som även är utrustad för en vargavinter? Om så är fallet, kolla då in lite småkaxiga Dethleffs Pulse T7051 EB.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-09 07:01

 • Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna

  Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna

  Tillhör ni skaran som har fastnat för husvagnslivet, har fler än ett barn i låg ålder och är ute efter en ny barnkammarvagn som inte gör stora hål i plånboken? Då är Adria Altea 542 PK ytterst praktisk som en premiärvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-06 08:16

 • Sunlight T67: Redo för solsemestern

  Sunlight T67: Redo för solsemestern

  Sunlight har sedan begynnelsen varit under Dethleffs vingar och som bekant ingår de i sin tur i den mäktiga koncernen Erwin Hymer Group. Med andra ord – ett varumärke att lita på till en billig penning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-15 07:46

 • Rapido V62: Inte som alla andra

  Rapido V62: Inte som alla andra

  Det har länge pratats om plåtisarnas popularitet på den syd- och mellaneuropeiska marknaden. I Sverige har intresset ökat de senaste åren, även om den riktiga boomen har uteblivit. Det kan Rapido V62 kanske ändra på?

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-11 07:45

 • Hobby De Luxe Edition 545 KMF: Estetiskt elegant edition

  Hobby De Luxe Edition 545 KMF: Estetiskt elegant edition

  Hobby har en diger husvagnsflotta som består av sex serier och 58 olika modeller. De Luxe Edition finns i sex olika tappningar där fyra av dem är barnkammarvagnar. Vi har tittat närmare på 545 KMF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-04 07:32

 • Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå

  Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå

  Nämn ordet vintervagn och de allra flesta tänker Kabe och Polar. Det finns emellertid flera varumärken som har utrustat sina husvagnar för alla de fyra årstiderna. Ett av dessa är tyska Dethleffs och deras modellserie Generation Scandinavia.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-03 07:36

 • Rapido M96: M som i Mercedes

  Rapido M96: M som i Mercedes

  Sprillans nya Rapido M96 har hamnat under vår lupp. M står för Mercedes och det gör att husbilarna tar ett stort kliv in i den miljö som premiumpersonbilarna figurerar i.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-15 08:07

 • Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

  Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

  Vi börjar med att googla synonymer för Hacienda. Precis som vi misstänkte dyker alternativen storgods, lantegendom, plantage och ranch upp. Med andra ord är Kabes husvagnsserie exakt vad den heter.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-08 07:38

 • Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

  Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

  Rapido känner de flesta till, men Dreamer? Den sistnämnda byggs av den förstnämnda och sedan något år tillbaka är det Dreamer som är volymsäljaren inom plåtisar på den svenska marknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-07 07:20

 • Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen

  Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen

  Går det att förvandla boendeytan i en mellanstor husvagn så att den blir lika rymlig som i en fullvuxen modell? Svaret är ja. Med en taksäng är det upplagt för sex stycken sovplatser och massvis med utrymme – som i Weinsbergs nya och högintressanta CaraOne 540 EUH.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-15 08:03

 • Polar 650 TR TDS VK Customized: Välutrustad vintervagn

  Polar 650 TR TDS VK Customized: Välutrustad vintervagn

  Inför modellåret 2020 presenterade husvagnstillverkaren Polar elva nya modeller. Vi har kikat närmare på en av dem – 650 TR TDS VK – här i dess svartvita utförande som Customized.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-10 08:16

 • Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon

  Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon

  Premiumvarumärket Frankia har lanserat sin första plåtis – och de har inte gjort som många andra. Yucon är inget vanligt fordon. Det är en kompakthusbil som är minimalistisk och futuristisk i en och samma förpackning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-06 07:48

 • Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse

  Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse

  Under fjolåret tog Kabe stora steg i sitt husbilsutvecklande. Tenhults stolthet presenterade sin första plåtis och de lanserade samtidigt sin första serie husbilar som är byggd med drivlina från Mercedes. Vi har kikat på den sistnämnda som fick det kungliga namnet Crown.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-31 08:05

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1588 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 580 fristående campingplatser och 651 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-08

 • Husvagn & Camping 2020-07

 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842