Rapido M96: M som i Mercedes

Rapidos nya M-serie finns i två tappningar; M66 (höga långbäddar) och M96 med dubbelsäng.

Rapido M96: M som i Mercedes

Publicerad

Sprillans nya Rapido M96 har hamnat under vår lupp. M står för Mercedes och det gör att husbilarna tar ett stort kliv in i den miljö som premiumpersonbilarna figurerar i.

Den franska husbilstillverkaren har fått ytterligare ett uppsving i och med att syskonduon M66 och M96 byggs med Mercedes Sprinter som bas.

Det är inte olika storlek på de olika modellerna, utan det är planlösningarna som skiljer dem åt. M66 har höga långbäddar medan husbilen vi testar är försedd med en dubbelsäng.

Exklusiv face-to-face sittgrupp. Notera den fällbara bordsskivan.

Vi inleder med förarmiljön för den skiljer sig markant från de modeller som byggs med drivlina från Fiat.

Först och främst gäller nyckellös start och multifunktionsratt som är justerbar i både höjd och lutning. Vidare har multimediasystemet MBUX en gigantisk pekskärm (10,25 tum) som förser föraren med ett navigationssystem och även annan kommunikation.

Förutom den totala körglädjen finns här även isotermiska mörkläggningsgardiner (hytt), elektrisk parkeringsbroms, Traction +, farthållare, el-avfrostande backspeglar, läderratt, fartbegränsare samt sidvind- och avståndsassistans.

Håll med om att det påminner om en förarmiljö i en
premiumpersonbil?

Nyckellöst startsystem gäller i M96.

Vi testkör husbilen på E20 och på mindre, kuperade vägar. Automatlådan är som kommen från himmelriket. Vi känner inte ens att den växlar upp eller ned. Som helhet kan framhjulsdrivna M96 kvittera ut ett MVG för väg-ronden.

Nu är det inte bara motor- och köregenskaperna som gör modellen speciell i Rapidos digra husbilssortiment.

Interiört är både träslag och klädsel unikt framtagna för just M-bilarna. Vidare finns ett så kallat Pack M som bland annat innehåller backkamera med skärm (infälld i instrumentpanelen), dimstrålkastare och automatisk påslagning av strålkastarna.

Litet och behändigt vinkelkök. Kyl/frys (ej med på bild) är emellertid stort (149 liter).

Värme på toaletten är alltid välkommet.

Dessutom är fransosernas maskinpark för 2020 mer skandinavisk än tidigare.

I klartext innebär det bland annat att heltäckande matta (hytt och bodel), uppvärmd spill-vattentank, stödben bak och strålkastare med enbart LED-lampor också ingår. Välutrustad var ordet!

Slår oss ned i soffan. Komforten är hög och jodå, det är face-to-face som gäller.

Jösses vad plats som frigörs och inte blir det sämre av att bordet är fällbart, vilket gör passage till och från hytten rent ut sagt busenkel.

Garderober på var sin sida om den höjdjusterbara dubbelsängen.

LED-belysning, laddning och avlastningsyta på en och samma plats.

Nytt för i år är värmeutblås från själva bordsbenet – fiffigt och praktiskt! Samma betyg delar vi ut till drottningsängen som är justerbar på höjden med upp till 30 centimeter.

Det gör att man kan ha ett maximalt stort garage under färd för att sedan ha sängen i lågt läge när det vankas nattbruk.

I sovrummet finns även ett stort takfönster med TEP (polaymidbelagda tyger) och ljuspunkter i LED. När det gäller den nedfällbara taksängen ovanför sittgruppen bör det nämnas att den sköts manuellt.

Hygienutrymmet känns också fullutrustat, med allt vad det innebär. Takfönster för ventilation gäller på såväl toa som i duschkabinen. Det lilla vinkelköket är försett med en exklusiv fläkt.

Duschkabin med blått belysningssken bakom själva armaturen. Höger: Fräsch och modern inredning i hygienutrymmet.

Annat som kan vara värt att veta är att dubbelgolvet är genomgående och att duo control finns. Då tillvalen var ganska omfattande jämfört med grundutrustningen bör man beakta att vikten därmed måste justeras.

Adderar vi samtliga ting från faktarutans första punkt sker en vikthöjning på hela 172 kg. Av den anledningen var det kanske inte så underligt att man från Tumbo Husvagnar & Husbilar även valde att smacka dit ett heavy chassi också. Slutet gott – allting gott!

 • Polar 520 CTH: Minst i familjen

  Polar 520 CTH: Minst i familjen

  Lite drygt sju meter lång inkluderat dragstång och ändå minst i familjen! Vi har kikat närmare på den kortaste modellserien hos Polar – 520 CTH.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-09-18 07:07

 • Kabe Classic Crossover 740 LXL: Populär blandras

  Kabe Classic Crossover 740 LXL: Populär blandras

  Crossovermodeller har funnits hos Kabe sedan 2014. Det är ingen halvintegrerad husbil och ingen alkov. Den är vad den heter: en crossover – vilket innebär det bästa av två världar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-09-10 07:42

 • Chausson 630 Premium: Underbart udda

  Chausson 630 Premium: Underbart udda

  Stor yta i en liten husbil. Är det något varumärke som kan trolla med knäna så är det Chausson. Häng med när vi reser framåt i tiden tillsammans med 630 Premium där innovation är deras DNA.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-09-07 07:54

 • Hobby 390 OnTour SF: Liten, lätt och smidig

  Hobby 390 OnTour SF: Liten, lätt och smidig

  Tillhör du dem som bara har B-körkort och en tämligen liten dragbil? Prioriterar du dessutom resandet och själva äventyret mer än att kunna bo kungligt på stor yta? Om alla svaren är ja, då kan Hobbys minsta husvagnsmodell OnTour 390 SF vara högaktuell.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-09-03 07:31

 • LMC Style Lift 500 K: Bäddat för succé

  LMC Style Lift 500 K: Bäddat för succé

  Nya LMC Style Lift har nedfällbar taksäng som standard och det ger den stora familjen ett flexibelt utrymme. I 500 K är det som bäddat för succé, i den finns det nämligen sex sovplatser.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-08-21 08:53

 • Pilote P696D: Fransk finess

  Pilote P696D: Fransk finess

  Är det möjligt att få en husbil i sjumetersklassen att kännas som om den vore två meter längre? Jodå, det går. Kolla gärna in Pilote P696D och se vilket underverk fransmännen har åstadkommit med tämligen små medel.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-08-20 07:17

 • Knaus 540 UE Sport Silver SEL: Silver är guld värd

  Knaus 540 UE Sport Silver SEL: Silver är guld värd

  Bra andrahandsvärde, ett gediget hantverk, ett stort återförsäljarnät samt mycket husvagn för pengarna. Det finns en uppsjö av anledningar till att välja en vagn ur Knaus digra sortiment.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-08-12 07:12

 • Hobby Optima Premium T75 HGE: Packat och klart

  Hobby Optima Premium T75 HGE: Packat och klart

  Storsäljande och populära Hobby. Den här gången tar vi oss an en Forsberg Edition. En husbil som redan är utrustad med allt och lite till – och det till ett pressat pris.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-08-05 08:54

 • Weinsberg CaraOne 390 PUH: Bo litet – lev stort

  Weinsberg CaraOne 390 PUH: Bo litet – lev stort

  Det finns husvagnar som närapå känns större på insidan än på utsidan. Den för året nya modellen Weinsberg CaraOne 390 PUH är en av dem. Förklaringen heter – en platsbesparande taksäng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-15 07:32

 • Karmann Davis 620: Skön karisma

  Karmann Davis 620: Skön karisma

  Det senaste året har det hänt en hel del med kompakthusbilarna. Sakta men säkert har de närmat sig de normalstora husbilarna gällande komfort och planlösningar. Karmann Davis 620 är en av dem.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-14 07:46

 • Dethleffs Pulse T7051 EB: Många plus för Pulse

  Dethleffs Pulse T7051 EB: Många plus för Pulse

  Sugen på en fräck och modernt designad husbil som även är utrustad för en vargavinter? Om så är fallet, kolla då in lite småkaxiga Dethleffs Pulse T7051 EB.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-09 07:01

 • Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna

  Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna

  Tillhör ni skaran som har fastnat för husvagnslivet, har fler än ett barn i låg ålder och är ute efter en ny barnkammarvagn som inte gör stora hål i plånboken? Då är Adria Altea 542 PK ytterst praktisk som en premiärvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-06 08:16

 • Sunlight T67: Redo för solsemestern

  Sunlight T67: Redo för solsemestern

  Sunlight har sedan begynnelsen varit under Dethleffs vingar och som bekant ingår de i sin tur i den mäktiga koncernen Erwin Hymer Group. Med andra ord – ett varumärke att lita på till en billig penning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-15 07:46

 • Rapido V62: Inte som alla andra

  Rapido V62: Inte som alla andra

  Det har länge pratats om plåtisarnas popularitet på den syd- och mellaneuropeiska marknaden. I Sverige har intresset ökat de senaste åren, även om den riktiga boomen har uteblivit. Det kan Rapido V62 kanske ändra på?

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-11 07:45

 • Hobby De Luxe Edition 545 KMF: Estetiskt elegant edition

  Hobby De Luxe Edition 545 KMF: Estetiskt elegant edition

  Hobby har en diger husvagnsflotta som består av sex serier och 58 olika modeller. De Luxe Edition finns i sex olika tappningar där fyra av dem är barnkammarvagnar. Vi har tittat närmare på 545 KMF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-04 07:32

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1591 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 580 fristående campingplatser och 654 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-09

 • Husvagn & Camping 2020-08

 • Husvagn & Camping 2020-07

 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842