Rapido M96: M som i Mercedes

Rapidos nya M-serie finns i två tappningar; M66 (höga långbäddar) och M96 med dubbelsäng.

Rapido M96: M som i Mercedes

Publicerad

Sprillans nya Rapido M96 har hamnat under vår lupp. M står för Mercedes och det gör att husbilarna tar ett stort kliv in i den miljö som premiumpersonbilarna figurerar i.

Den franska husbilstillverkaren har fått ytterligare ett uppsving i och med att syskonduon M66 och M96 byggs med Mercedes Sprinter som bas.

Det är inte olika storlek på de olika modellerna, utan det är planlösningarna som skiljer dem åt. M66 har höga långbäddar medan husbilen vi testar är försedd med en dubbelsäng.

Exklusiv face-to-face sittgrupp. Notera den fällbara bordsskivan.

Vi inleder med förarmiljön för den skiljer sig markant från de modeller som byggs med drivlina från Fiat.

Först och främst gäller nyckellös start och multifunktionsratt som är justerbar i både höjd och lutning. Vidare har multimediasystemet MBUX en gigantisk pekskärm (10,25 tum) som förser föraren med ett navigationssystem och även annan kommunikation.

Förutom den totala körglädjen finns här även isotermiska mörkläggningsgardiner (hytt), elektrisk parkeringsbroms, Traction +, farthållare, el-avfrostande backspeglar, läderratt, fartbegränsare samt sidvind- och avståndsassistans.

Håll med om att det påminner om en förarmiljö i en
premiumpersonbil?

Nyckellöst startsystem gäller i M96.

Vi testkör husbilen på E20 och på mindre, kuperade vägar. Automatlådan är som kommen från himmelriket. Vi känner inte ens att den växlar upp eller ned. Som helhet kan framhjulsdrivna M96 kvittera ut ett MVG för väg-ronden.

Nu är det inte bara motor- och köregenskaperna som gör modellen speciell i Rapidos digra husbilssortiment.

Interiört är både träslag och klädsel unikt framtagna för just M-bilarna. Vidare finns ett så kallat Pack M som bland annat innehåller backkamera med skärm (infälld i instrumentpanelen), dimstrålkastare och automatisk påslagning av strålkastarna.

Litet och behändigt vinkelkök. Kyl/frys (ej med på bild) är emellertid stort (149 liter).

Värme på toaletten är alltid välkommet.

Dessutom är fransosernas maskinpark för 2020 mer skandinavisk än tidigare.

I klartext innebär det bland annat att heltäckande matta (hytt och bodel), uppvärmd spill-vattentank, stödben bak och strålkastare med enbart LED-lampor också ingår. Välutrustad var ordet!

Slår oss ned i soffan. Komforten är hög och jodå, det är face-to-face som gäller.

Jösses vad plats som frigörs och inte blir det sämre av att bordet är fällbart, vilket gör passage till och från hytten rent ut sagt busenkel.

Garderober på var sin sida om den höjdjusterbara dubbelsängen.

LED-belysning, laddning och avlastningsyta på en och samma plats.

Nytt för i år är värmeutblås från själva bordsbenet – fiffigt och praktiskt! Samma betyg delar vi ut till drottningsängen som är justerbar på höjden med upp till 30 centimeter.

Det gör att man kan ha ett maximalt stort garage under färd för att sedan ha sängen i lågt läge när det vankas nattbruk.

I sovrummet finns även ett stort takfönster med TEP (polaymidbelagda tyger) och ljuspunkter i LED. När det gäller den nedfällbara taksängen ovanför sittgruppen bör det nämnas att den sköts manuellt.

Hygienutrymmet känns också fullutrustat, med allt vad det innebär. Takfönster för ventilation gäller på såväl toa som i duschkabinen. Det lilla vinkelköket är försett med en exklusiv fläkt.

Duschkabin med blått belysningssken bakom själva armaturen. Höger: Fräsch och modern inredning i hygienutrymmet.

Annat som kan vara värt att veta är att dubbelgolvet är genomgående och att duo control finns. Då tillvalen var ganska omfattande jämfört med grundutrustningen bör man beakta att vikten därmed måste justeras.

Adderar vi samtliga ting från faktarutans första punkt sker en vikthöjning på hela 172 kg. Av den anledningen var det kanske inte så underligt att man från Tumbo Husvagnar & Husbilar även valde att smacka dit ett heavy chassi också. Slutet gott – allting gott!

 • Sunlight T67: Redo för solsemestern

  Sunlight T67: Redo för solsemestern

  Sunlight har sedan begynnelsen varit under Dethleffs vingar och som bekant ingår de i sin tur i den mäktiga koncernen Erwin Hymer Group. Med andra ord – ett varumärke att lita på till en billig penning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-15 07:46

 • Rapido V62: Inte som alla andra

  Rapido V62: Inte som alla andra

  Det har länge pratats om plåtisarnas popularitet på den syd- och mellaneuropeiska marknaden. I Sverige har intresset ökat de senaste åren, även om den riktiga boomen har uteblivit. Det kan Rapido V62 kanske ändra på?

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-11 07:45

 • Hobby De Luxe Edition 545 KMF: Estetiskt elegant edition

  Hobby De Luxe Edition 545 KMF: Estetiskt elegant edition

  Hobby har en diger husvagnsflotta som består av sex serier och 58 olika modeller. De Luxe Edition finns i sex olika tappningar där fyra av dem är barnkammarvagnar. Vi har tittat närmare på 545 KMF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-04 07:32

 • Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå

  Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå

  Nämn ordet vintervagn och de allra flesta tänker Kabe och Polar. Det finns emellertid flera varumärken som har utrustat sina husvagnar för alla de fyra årstiderna. Ett av dessa är tyska Dethleffs och deras modellserie Generation Scandinavia.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-03 07:36

 • Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

  Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

  Alpina är en året runt-vagn som har allt det där som krävs för att vara attraktiv på marknaden – tilltalande formgivning, rymlig interiör, hög utrustningsnivå och minst sagt goda vinteregenskaper. Den är också Adrias mest exklusiva modellserie vid sidan av den nytillkomna trion Astella.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-13 07:51

 • Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

  Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

  Vi börjar med att googla synonymer för Hacienda. Precis som vi misstänkte dyker alternativen storgods, lantegendom, plantage och ranch upp. Med andra ord är Kabes husvagnsserie exakt vad den heter.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-08 07:38

 • Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

  Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

  Rapido känner de flesta till, men Dreamer? Den sistnämnda byggs av den förstnämnda och sedan något år tillbaka är det Dreamer som är volymsäljaren inom plåtisar på den svenska marknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-07 07:20

 • Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen

  Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen

  Går det att förvandla boendeytan i en mellanstor husvagn så att den blir lika rymlig som i en fullvuxen modell? Svaret är ja. Med en taksäng är det upplagt för sex stycken sovplatser och massvis med utrymme – som i Weinsbergs nya och högintressanta CaraOne 540 EUH.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-15 08:03

 • Polar 650 TR TDS VK Customized: Välutrustad vintervagn

  Polar 650 TR TDS VK Customized: Välutrustad vintervagn

  Inför modellåret 2020 presenterade husvagnstillverkaren Polar elva nya modeller. Vi har kikat närmare på en av dem – 650 TR TDS VK – här i dess svartvita utförande som Customized.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-10 08:16

 • Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon

  Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon

  Premiumvarumärket Frankia har lanserat sin första plåtis – och de har inte gjort som många andra. Yucon är inget vanligt fordon. Det är en kompakthusbil som är minimalistisk och futuristisk i en och samma förpackning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-06 07:48

 • Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse

  Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse

  Under fjolåret tog Kabe stora steg i sitt husbilsutvecklande. Tenhults stolthet presenterade sin första plåtis och de lanserade samtidigt sin första serie husbilar som är byggd med drivlina från Mercedes. Vi har kikat på den sistnämnda som fick det kungliga namnet Crown.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-31 08:05

 • Weinsberg Caracore 650 MF: Förädlad instegsbil

  Weinsberg Caracore 650 MF: Förädlad instegsbil

  Weinsberg firar 50 år med en spännande husbilsnyhet. Det bör nämligen understrykas att CaraCore är deras första helintegrerade modell någonsin.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-16 07:48

 • McLouis Nevis 870G: Första med face-to-face

  McLouis Nevis 870G: Första med face-to-face

  McLouis har under lång tid charmat de svenska husbilsresenärerna med en mängd prisvärda modeller. Till kommande säsong kommer troligtvis nya – Nevis 870 G – bli nästa bästsäljare, det är den italienska tillverkarens första husbil med face-to-face.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-12 07:12

 • Knaus Sport&Fun Black 480 QL: Sportig och spännande

  Knaus Sport&Fun Black 480 QL: Sportig och spännande

  Husvagnsmodellen Sport&Fun är allt annat än ny hos familjen Knaus, den fanns redan under tidigt 1990-tal. Specialmodellen Black Selection är emellertid en nykomling och en ytterst intressant sådan.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-10 08:49

 • Hobby Prestige 560 FC: Stor njutning i liten vagn

  Hobby Prestige 560 FC: Stor njutning i liten vagn

  Modellserien är vad den heter. Hobby Prestige är lite vassare, den är en smula bättre och har fler campingvänliga funktioner än merparten av sina syskon.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-03-06 08:17

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1581 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 581 fristående campingplatser och 643 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-07

 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

 • Husvagn & Camping 2020-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842