Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna

Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna

Publicerad

Tillhör ni skaran som har fastnat för husvagnslivet, har fler än ett barn i låg ålder och är ute efter en ny barnkammarvagn som inte gör stora hål i plånboken? Då är Adria Altea 542 PK ytterst praktisk som en premiärvagn.

Serien Altea finns i nio olika tappningar och de är alla behändiga resevagnar med karosslängd från 463 till 615 centimeter. Sex av dem är med dagens husvagnsmått långt ifrån fullvuxna. 

Den resterande trion tillhör också skaran mindre vagnar, utan att för den skull vara minimala. 542 PK (som vi testar) och 552 PK är seriens barnkammarmodeller. Största skillnaden mellan dem är att vårt testobjekt har entrédörren och en tvärställd våningssäng bak, medan 552-modellen har entrén långt fram och den längsgående våningssängen placerad i akterpartiet.

De vuxna har sin säng i husvagnens frontparti.

Barnkammaren är direkt vid entrén och det går att välja mellan två- och trevåningssängar.

Innan vi stiger på tar vi ett varv runt vagnen vars stödbensskruvar är tämligen lättåtkomliga.

Fronten och sidokjolarna är byggda av ABS-plast, medan taket är glasfiberarmerat. Gasolkofferten är rymlig och har ett oömt golv. 

Invändigt gäller en ljus inredning och modellen ger ett inbjudande intryck samtidigt som det är tydligt att funktionsduglighet har prioriterats före onödiga komponenter av arten bling-bling.

Men så är det också en prispressad barnkammarvagn. När det gäller barnen och deras sovplatser bör det poängteras att våningssängen faktiskt är gjord för tre och inte bara för två personer. 

Här får de allra minsta var sitt fönster (översta och understa sängen vid huvudkudden medan bädden mitt emellan har fönstret på bakgaveln).

De två översta sängarna har även läslampa med USB-laddare. En vägg-plafond, där barnen kan ha lite småsaker, finns nära till hands. Vid entrén noterar vi en smal instegsgarderob som även inkluderar hyllor.

Centralt placerad sittgrupp ger en luftig planlösning.

Den fullstora garderoben är placerad mellan dubbelsängen och kylskåpet i husvagnens främre region och mäter 129/54/58 centimeter (höjd/bredd/djup). Den saknar dessvärre såväl belysning som takventil. 

I köket är det god förvaring. Sex lådor under köksbänken är bra och samma betyg får det stora kylskåpet som är utrustat med AES-funktion, det vill säga att systemet automatiskt känner av vilken strömkälla som ska användas. 

Smart lösning med ut- och infällbart handfat i hygienutrymmet. Lådor under sofforna, smart att hålla bord och golv fria från grejer.

Ett enkelt och funktionellt kök.

Arbetsytan är okej då brännarna sitter på rad och stjäl så lite utrymme det bara går. Hygienavdelningen har den platsbesparande lösningen in- och utfällbart handfat – smart. Även toalettrulleshållare och duschmöjlighet noterar vi på bra att ha-listan. Öppningsbart fönster med frostat glas ombesörjer ventilationen. 

Sittgruppen tillhör inte den största vi har sett och i ärlig-hetens namn tvingas vi nog att ta fram det gamla ordspråket – finns det hjärterum, så finns det stjärterum om en två- eller trebarnsfamilj ska få plats. Samtidigt bör det understrykas det vi nämnde inledningsvis – samtliga Alteavagnar är tämligen små, eller i vissa fall, mindre än så.

Vill man ha det ena är det svårt att få allt det andra, framför allt på sådan liten yta som i en husvagn. I gengäld får ni istället en prisvänlig och lättdragen vagn som inte kräver en svulstig suv som dragbil eller fler bokstäver än ett B på körkortet, vilket är nog så viktigt. 

Vi sitter skönt och lådorna under sofforna är praktiska och lättåtkomliga även för de allra minsta (man ska plocka undan efter sig).

Avslutningsvis har föräldrarna sin dubbelsäng längst fram i vagnen. Den är utrustad med ställbar huvudände. Både här och i köket finns det taklucka, medan takventil gäller hos kidsen.

Smal garderob och USB-uttag vid entrén.

 • Hobby Optima Premium T75 HGE: Packat och klart

  Hobby Optima Premium T75 HGE: Packat och klart

  Storsäljande och populära Hobby. Den här gången tar vi oss an en Forsberg Edition. En husbil som redan är utrustad med allt och lite till – och det till ett pressat pris.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-08-05 08:54

 • Weinsberg CaraOne 390 PUH: Bo litet – lev stort

  Weinsberg CaraOne 390 PUH: Bo litet – lev stort

  Det finns husvagnar som närapå känns större på insidan än på utsidan. Den för året nya modellen Weinsberg CaraOne 390 PUH är en av dem. Förklaringen heter – en platsbesparande taksäng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-15 07:32

 • Karmann Davis 620: Skön karisma

  Karmann Davis 620: Skön karisma

  Det senaste året har det hänt en hel del med kompakthusbilarna. Sakta men säkert har de närmat sig de normalstora husbilarna gällande komfort och planlösningar. Karmann Davis 620 är en av dem.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-14 07:46

 • Dethleffs Pulse T7051 EB: Många plus för Pulse

  Dethleffs Pulse T7051 EB: Många plus för Pulse

  Sugen på en fräck och modernt designad husbil som även är utrustad för en vargavinter? Om så är fallet, kolla då in lite småkaxiga Dethleffs Pulse T7051 EB.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-09 07:01

 • Sunlight T67: Redo för solsemestern

  Sunlight T67: Redo för solsemestern

  Sunlight har sedan begynnelsen varit under Dethleffs vingar och som bekant ingår de i sin tur i den mäktiga koncernen Erwin Hymer Group. Med andra ord – ett varumärke att lita på till en billig penning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-15 07:46

 • Rapido V62: Inte som alla andra

  Rapido V62: Inte som alla andra

  Det har länge pratats om plåtisarnas popularitet på den syd- och mellaneuropeiska marknaden. I Sverige har intresset ökat de senaste åren, även om den riktiga boomen har uteblivit. Det kan Rapido V62 kanske ändra på?

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-11 07:45

 • Hobby De Luxe Edition 545 KMF: Estetiskt elegant edition

  Hobby De Luxe Edition 545 KMF: Estetiskt elegant edition

  Hobby har en diger husvagnsflotta som består av sex serier och 58 olika modeller. De Luxe Edition finns i sex olika tappningar där fyra av dem är barnkammarvagnar. Vi har tittat närmare på 545 KMF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-04 07:32

 • Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå

  Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå

  Nämn ordet vintervagn och de allra flesta tänker Kabe och Polar. Det finns emellertid flera varumärken som har utrustat sina husvagnar för alla de fyra årstiderna. Ett av dessa är tyska Dethleffs och deras modellserie Generation Scandinavia.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-03 07:36

 • Rapido M96: M som i Mercedes

  Rapido M96: M som i Mercedes

  Sprillans nya Rapido M96 har hamnat under vår lupp. M står för Mercedes och det gör att husbilarna tar ett stort kliv in i den miljö som premiumpersonbilarna figurerar i.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-15 08:07

 • Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

  Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

  Alpina är en året runt-vagn som har allt det där som krävs för att vara attraktiv på marknaden – tilltalande formgivning, rymlig interiör, hög utrustningsnivå och minst sagt goda vinteregenskaper. Den är också Adrias mest exklusiva modellserie vid sidan av den nytillkomna trion Astella.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-13 07:51

 • Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

  Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

  Vi börjar med att googla synonymer för Hacienda. Precis som vi misstänkte dyker alternativen storgods, lantegendom, plantage och ranch upp. Med andra ord är Kabes husvagnsserie exakt vad den heter.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-08 07:38

 • Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

  Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

  Rapido känner de flesta till, men Dreamer? Den sistnämnda byggs av den förstnämnda och sedan något år tillbaka är det Dreamer som är volymsäljaren inom plåtisar på den svenska marknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-07 07:20

 • Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen

  Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen

  Går det att förvandla boendeytan i en mellanstor husvagn så att den blir lika rymlig som i en fullvuxen modell? Svaret är ja. Med en taksäng är det upplagt för sex stycken sovplatser och massvis med utrymme – som i Weinsbergs nya och högintressanta CaraOne 540 EUH.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-15 08:03

 • Polar 650 TR TDS VK Customized: Välutrustad vintervagn

  Polar 650 TR TDS VK Customized: Välutrustad vintervagn

  Inför modellåret 2020 presenterade husvagnstillverkaren Polar elva nya modeller. Vi har kikat närmare på en av dem – 650 TR TDS VK – här i dess svartvita utförande som Customized.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-10 08:16

 • Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon

  Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon

  Premiumvarumärket Frankia har lanserat sin första plåtis – och de har inte gjort som många andra. Yucon är inget vanligt fordon. Det är en kompakthusbil som är minimalistisk och futuristisk i en och samma förpackning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-06 07:48

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1588 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 580 fristående campingplatser och 651 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-08

 • Husvagn & Camping 2020-07

 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842