Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna

Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna

Publicerad

Tillhör ni skaran som har fastnat för husvagnslivet, har fler än ett barn i låg ålder och är ute efter en ny barnkammarvagn som inte gör stora hål i plånboken? Då är Adria Altea 542 PK ytterst praktisk som en premiärvagn.

Serien Altea finns i nio olika tappningar och de är alla behändiga resevagnar med karosslängd från 463 till 615 centimeter. Sex av dem är med dagens husvagnsmått långt ifrån fullvuxna. 

Den resterande trion tillhör också skaran mindre vagnar, utan att för den skull vara minimala. 542 PK (som vi testar) och 552 PK är seriens barnkammarmodeller. Största skillnaden mellan dem är att vårt testobjekt har entrédörren och en tvärställd våningssäng bak, medan 552-modellen har entrén långt fram och den längsgående våningssängen placerad i akterpartiet.

De vuxna har sin säng i husvagnens frontparti.

Barnkammaren är direkt vid entrén och det går att välja mellan två- och trevåningssängar.

Innan vi stiger på tar vi ett varv runt vagnen vars stödbensskruvar är tämligen lättåtkomliga.

Fronten och sidokjolarna är byggda av ABS-plast, medan taket är glasfiberarmerat. Gasolkofferten är rymlig och har ett oömt golv. 

Invändigt gäller en ljus inredning och modellen ger ett inbjudande intryck samtidigt som det är tydligt att funktionsduglighet har prioriterats före onödiga komponenter av arten bling-bling.

Men så är det också en prispressad barnkammarvagn. När det gäller barnen och deras sovplatser bör det poängteras att våningssängen faktiskt är gjord för tre och inte bara för två personer. 

Här får de allra minsta var sitt fönster (översta och understa sängen vid huvudkudden medan bädden mitt emellan har fönstret på bakgaveln).

De två översta sängarna har även läslampa med USB-laddare. En vägg-plafond, där barnen kan ha lite småsaker, finns nära till hands. Vid entrén noterar vi en smal instegsgarderob som även inkluderar hyllor.

Centralt placerad sittgrupp ger en luftig planlösning.

Den fullstora garderoben är placerad mellan dubbelsängen och kylskåpet i husvagnens främre region och mäter 129/54/58 centimeter (höjd/bredd/djup). Den saknar dessvärre såväl belysning som takventil. 

I köket är det god förvaring. Sex lådor under köksbänken är bra och samma betyg får det stora kylskåpet som är utrustat med AES-funktion, det vill säga att systemet automatiskt känner av vilken strömkälla som ska användas. 

Smart lösning med ut- och infällbart handfat i hygienutrymmet. Lådor under sofforna, smart att hålla bord och golv fria från grejer.

Ett enkelt och funktionellt kök.

Arbetsytan är okej då brännarna sitter på rad och stjäl så lite utrymme det bara går. Hygienavdelningen har den platsbesparande lösningen in- och utfällbart handfat – smart. Även toalettrulleshållare och duschmöjlighet noterar vi på bra att ha-listan. Öppningsbart fönster med frostat glas ombesörjer ventilationen. 

Sittgruppen tillhör inte den största vi har sett och i ärlig-hetens namn tvingas vi nog att ta fram det gamla ordspråket – finns det hjärterum, så finns det stjärterum om en två- eller trebarnsfamilj ska få plats. Samtidigt bör det understrykas det vi nämnde inledningsvis – samtliga Alteavagnar är tämligen små, eller i vissa fall, mindre än så.

Vill man ha det ena är det svårt att få allt det andra, framför allt på sådan liten yta som i en husvagn. I gengäld får ni istället en prisvänlig och lättdragen vagn som inte kräver en svulstig suv som dragbil eller fler bokstäver än ett B på körkortet, vilket är nog så viktigt. 

Vi sitter skönt och lådorna under sofforna är praktiska och lättåtkomliga även för de allra minsta (man ska plocka undan efter sig).

Avslutningsvis har föräldrarna sin dubbelsäng längst fram i vagnen. Den är utrustad med ställbar huvudände. Både här och i köket finns det taklucka, medan takventil gäller hos kidsen.

Smal garderob och USB-uttag vid entrén.

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2021-10

  • Husvagn & Camping 2021-09

  • Husvagn & Camping 2021-08

  • Husvagn & Camping Nr 7 2021

  • Husvagn & Camping 2021-06

  • Husvagn & Camping 2021-05

  • Campingkatalogen 2021

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206