Karmann Davis 620: Skön karisma

Karmann Davis 620: Skön karisma

Publicerad

Det senaste året har det hänt en hel del med kompakthusbilarna. Sakta men säkert har de närmat sig de normalstora husbilarna gällande komfort och planlösningar. Karmann Davis 620 är en av dem.

Sky roof och samma sköna känsla som i en normalstor husbil.

Varumärket Karmann har en intressant historik som sträcker sig långt bakåt i tiden. Den mest kända bilen som de byggde är med all sannolikhet den småtuffa Volkswagen Karmann Ghia. 

En liten sportbilsinfluerad personbil som ritades av det italienska företaget Ghia och som utvecklades och tillverkades av Karmann på uppdrag av Volkswagen.

1977 gav sig grundaren Wilhelm Karmann in i campingfordonsindustrin då en möbelinredd skåpbil lanserades. 

Den hade ett chassi från Daimler Benz och en motor från Volkswagen Typ 2. Vid samma tidpunkt presenterades även två husvagnar, Postillion 4500 och 5000, på marknaden.

Under 1980-talet hette husbilsmodellerna Gipsy och Cheetah, och länge byggde Karmann sina fordon på chassin från antingen Volkswagen eller Mercedes.

2006 kom emellertid en förändring då företagets nya modeller Ontario och Davis lanserades med ett chassi från Fiat Ducato.

 

Elegant köksavdelning där vattenkranen kan vikas ned så att två täckplattor kan ge arbetsutrymme. Cykelhållare ingår i Autohallens all inclusive.

Antingen singelbäddar, eller som här dubbelsäng, efter att ha utnyttjat bäddbreddaren.

Än idag gäller den italienska chassitillverkaren, men som tillägg kan man få Fords alternativ till ett par av dem.

Det tyska varumärket förfogar idag över två serier, Davis och Dexter. De är i sin tur fördelade på 15 olika fordon – från minstingarna Davis/Dexter 540 (542 cm) till Davis 620 och Dexter 625 som mäter 636 cm. Vi har kikat närmare på det största alternativet inom familjen Davis.

Att köra bilen är som en dröm. Fiat nya automatlåda tycks hämtad från himmelriket, i alla fall i jämförelse med den äldre automatversionen. Startspärr, ESP, Traction + och Hill Descent finns och AdBlue gäller för effektivare avgasrening. 

Vrider vi på hyttstolarna, ja då hamnar vi i avdelningen samvaro. Alla dynor har förstklassig stoppning för hög komfort med lång livslängd.

Sedan har vi det där med sky roof – jösses vilket ljusinsläpp! Bordet är involverat i två finesser. Dels är det utrustat med förlängningsfunktion och via en skena kan det även användas ute i det fria.

I hygienutrymmet noterar vi den fiffiga lösningen med ett skjutbart handfat som gör det möjligt att kunna duscha utan att behöva vrida och vända på varenda kroppsdel. Både takventil och fönster med frostat glas ombesörjer ventilationen. 

Gott om packutrymme inkluderat surrningsöglor. Duschmöjlighet finns och handfatet kan skjutas en bra bit åt höger.

Det eleganta köket har egentligen bara en liten nackdel – i det högt placerade kylskåpet finns endast ett minimalt frysfack där det max får plats ett par glasspinnar eller några paket korv. Fast i dagens servicesamhälle ser vi inte detta som något större bekymmer. 

Under kylen är garderoben placerad och dess hänghöjd är kanske fordonets enda miss i protokollet (se bild). Att kunna ändra om från singelbäddar till en dubbelsäng på tio sekunder är emellertid genialiskt.

Kontakter, som blir alltmer efterfrågat i den digitala värld vi lever i, finns det två av – ett 230-voltsuttag och ett USB-uttag.

Fiat Ducatos automat smakar mumma. Låg garderob med utdragbar galgstång.

Avslutningsvis bör det poängteras att i Sverige är det Autohallen som är generalimportör.

I sedvanlig ordning betyder det att fordonen är försedda med en riklig mängd utrustning (all inclusive) för
skandinaviskt bruk. Det innebär bland annat dimljus, mörkläggningssystem (förarhytt), cykelhållare, markis, klimatanläggning (förarhytt), elektriskt justerbara ytterspeglar, krockkudde även för passagerare, farthållare, lackerad stötfångare, LED-varselljus och instrumentbräda med kromramar.

 • Polar 520 CTH: Minst i familjen

  Polar 520 CTH: Minst i familjen

  Lite drygt sju meter lång inkluderat dragstång och ändå minst i familjen! Vi har kikat närmare på den kortaste modellserien hos Polar – 520 CTH.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-09-18 07:07

 • Kabe Classic Crossover 740 LXL: Populär blandras

  Kabe Classic Crossover 740 LXL: Populär blandras

  Crossovermodeller har funnits hos Kabe sedan 2014. Det är ingen halvintegrerad husbil och ingen alkov. Den är vad den heter: en crossover – vilket innebär det bästa av två världar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-09-10 07:42

 • Chausson 630 Premium: Underbart udda

  Chausson 630 Premium: Underbart udda

  Stor yta i en liten husbil. Är det något varumärke som kan trolla med knäna så är det Chausson. Häng med när vi reser framåt i tiden tillsammans med 630 Premium där innovation är deras DNA.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-09-07 07:54

 • Hobby 390 OnTour SF: Liten, lätt och smidig

  Hobby 390 OnTour SF: Liten, lätt och smidig

  Tillhör du dem som bara har B-körkort och en tämligen liten dragbil? Prioriterar du dessutom resandet och själva äventyret mer än att kunna bo kungligt på stor yta? Om alla svaren är ja, då kan Hobbys minsta husvagnsmodell OnTour 390 SF vara högaktuell.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-09-03 07:31

 • LMC Style Lift 500 K: Bäddat för succé

  LMC Style Lift 500 K: Bäddat för succé

  Nya LMC Style Lift har nedfällbar taksäng som standard och det ger den stora familjen ett flexibelt utrymme. I 500 K är det som bäddat för succé, i den finns det nämligen sex sovplatser.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-08-21 08:53

 • Pilote P696D: Fransk finess

  Pilote P696D: Fransk finess

  Är det möjligt att få en husbil i sjumetersklassen att kännas som om den vore två meter längre? Jodå, det går. Kolla gärna in Pilote P696D och se vilket underverk fransmännen har åstadkommit med tämligen små medel.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-08-20 07:17

 • Knaus 540 UE Sport Silver SEL: Silver är guld värd

  Knaus 540 UE Sport Silver SEL: Silver är guld värd

  Bra andrahandsvärde, ett gediget hantverk, ett stort återförsäljarnät samt mycket husvagn för pengarna. Det finns en uppsjö av anledningar till att välja en vagn ur Knaus digra sortiment.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-08-12 07:12

 • Hobby Optima Premium T75 HGE: Packat och klart

  Hobby Optima Premium T75 HGE: Packat och klart

  Storsäljande och populära Hobby. Den här gången tar vi oss an en Forsberg Edition. En husbil som redan är utrustad med allt och lite till – och det till ett pressat pris.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-08-05 08:54

 • Weinsberg CaraOne 390 PUH: Bo litet – lev stort

  Weinsberg CaraOne 390 PUH: Bo litet – lev stort

  Det finns husvagnar som närapå känns större på insidan än på utsidan. Den för året nya modellen Weinsberg CaraOne 390 PUH är en av dem. Förklaringen heter – en platsbesparande taksäng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-15 07:32

 • Dethleffs Pulse T7051 EB: Många plus för Pulse

  Dethleffs Pulse T7051 EB: Många plus för Pulse

  Sugen på en fräck och modernt designad husbil som även är utrustad för en vargavinter? Om så är fallet, kolla då in lite småkaxiga Dethleffs Pulse T7051 EB.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-09 07:01

 • Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna

  Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna

  Tillhör ni skaran som har fastnat för husvagnslivet, har fler än ett barn i låg ålder och är ute efter en ny barnkammarvagn som inte gör stora hål i plånboken? Då är Adria Altea 542 PK ytterst praktisk som en premiärvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-06 08:16

 • Sunlight T67: Redo för solsemestern

  Sunlight T67: Redo för solsemestern

  Sunlight har sedan begynnelsen varit under Dethleffs vingar och som bekant ingår de i sin tur i den mäktiga koncernen Erwin Hymer Group. Med andra ord – ett varumärke att lita på till en billig penning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-15 07:46

 • Rapido V62: Inte som alla andra

  Rapido V62: Inte som alla andra

  Det har länge pratats om plåtisarnas popularitet på den syd- och mellaneuropeiska marknaden. I Sverige har intresset ökat de senaste åren, även om den riktiga boomen har uteblivit. Det kan Rapido V62 kanske ändra på?

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-11 07:45

 • Hobby De Luxe Edition 545 KMF: Estetiskt elegant edition

  Hobby De Luxe Edition 545 KMF: Estetiskt elegant edition

  Hobby har en diger husvagnsflotta som består av sex serier och 58 olika modeller. De Luxe Edition finns i sex olika tappningar där fyra av dem är barnkammarvagnar. Vi har tittat närmare på 545 KMF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-04 07:32

 • Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå

  Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå

  Nämn ordet vintervagn och de allra flesta tänker Kabe och Polar. Det finns emellertid flera varumärken som har utrustat sina husvagnar för alla de fyra årstiderna. Ett av dessa är tyska Dethleffs och deras modellserie Generation Scandinavia.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-03 07:36

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1591 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 580 fristående campingplatser och 654 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-09

 • Husvagn & Camping 2020-08

 • Husvagn & Camping 2020-07

 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842