Stor sittgrupp i en medelstor husbil och det beror på att soffan (ej med på bilden) bakom passagerarsätet är mycket bred.
Storsäljande och populära Hobby. Den här gången tar vi oss an en Forsberg Edition. En husbil som redan är utrustad med allt och lite till – och det till ett pressat pris.
Det står 869 000 kronor som grundpris i faktarutan. Är det en sanning med modifikation? Ja, för hade du på egen hand valt alla tillval som den är försedd med hade prislappen landat på 979 600 kronor. Med Forsbergs Edition sparar du således lite drygt 80 000 kronor. En stor summa som man kan ha annat roligt för.
Nu har importören Forsbergs Fritidscenter, i just vårt testobjekt, valt att extrautrusta husbilen med Fiats nya niostegade automatlåda. Och det är inget vi gråter över, nej tvärtom. Till er som ännu inte har provkört något fordon med den italienska tillverkarens färska automat-låda har vi en uppmaning som kort och gott lyder: Gör det! Jämfört med föregångaren är den som natt och dag.
Vi stannar kvar i bilronden då det finns mer intressant att berätta. Assistanshjälp, tillika vägsäkerhetskomponenterna ESP, ASR och Hillholder är på plats. Husbilen är även utrustad med 160 hästkrafter, farthållare, dubbla krockkuddar, backkamera, navigator, radio/stereo/cd, aluminiumfälgar samt sist men inte minst Adblue som är en tillsats för att sänka kväveoxidutsläppen.
När vi tar ett varv runt fordonet noterar vi även markis och cykelhållare för två hojar.
Vid entrén finns praktisk skoförvaring och en XL-dörr för enklast möjliga in- och utpassering. Spillvattentanken är isolerad medan färskvattentanken är både isolerad och uppvärmd. Heltäckningsmattor finns i såväl bodelen som i hytten.
Som vanligt är det många ting som glänser i en Hobby, detta fordon är inget undantag. Inte bara lådor och skåp har högblank finish, det har nämligen hela inredningen som går i brunt och beige. För mycket av det goda? Det är en smaksak som var och en själv får avgöra.
För att vara i en medelstor husbil är det gott om plats vid soffbordet. Vi räknar till sex sittplatser och det beror till stor del på en bred soffa bakom passagerarsätet. Vinkelköket har ett platsbesparande kylskåp (modell slimtower) och hygienavdelningen är utrustad med stort takfönster och duschmöjlighet. Visserligen delar toa och dusch på samma utrymme, men via en utfällbar duschvägg skapas något som man kan kalla för separata avdelningar.
Det finns fyra olika planlösningar i serien Optima Premium. Tre av dem har höga långbäddar och 75 HGE är en av dem. Praktisk sängbreddare hittar vi också och läslamporna har svanhals, vilket de allra flesta gillar då ljusbilden kan riktas optimalt.
Vid sängarnas fotände finns både garderob (med utdragbar galgstång) och linneförråd.
Med höga långbäddar tillkommer som bekant ett stort och rymligt garage. I detta fall är bakpartiet sänkt och det har såväl värmeutblås som XPS-isolering. Golvskiktet är robust och det finns surrningsöglor som löper på skena. Garageluckor (101 x 82 centimeter) är applicerade på båda karossidorna och de är försedda med gastrycks-fjädrar.
Finns det något att racka ned på? Visst, det gör det alltid och oftast handlar det om personligt tycke och smak. För vår del är vi inte speciellt förtjusta i nivåskillnaden från hytt till bodel – samtidigt är det en petitess som vi utan några som helst bekymmer kan leva med.
Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.
Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.
Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.
Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.
1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.
Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.
Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.
En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.
Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.
Klart och tydligt står det Malibu – a company of Carthago på karossidan bredvid entrédörren. När vi stiger in blir det synnerligen uppenbart att det här är ett varumärke som förpliktar och det klarar denna husbil med bravur.
Visst, det var Schwalbennest (Svalboet) som lanserades allra först av Knaus 1961. Året efter kom Südwind som i allra högsta grad lever vidare som en av de mest ledande modellserierna i husvagnsbranschen – alla varumärken inkluderade.
Hymer ML-T 570 Crossover är inte bara en udda husbil. Den är kaxigast i klassen och inbjuder till något som de konventionella husbilarna aldrig kommer att mäkta med – ett äventyr även vid sidan av vägen!
Finnes: Välrenommerat varumärke. Synnerligen prisvänlig vagn. Låg vikt. Fem olika skepnader. Sökes: Nytillkomna campare som inte vill offra en halv förmögenhet på en sprillans ny husvagn.
Är verkligen Weinsberg ett instegsmärke? Svaret blir nog både ja och nej, beroende på vem eller vilka man frågar. Pratar vi koncernspråk och syskonen Knaus och Tabbert, blir svaret naturligtvis ja. När Husvagn & Camping kikar på helintegrerade CaraCore 700 MEG lutar det betydligt mer åt ett nej.
Sunlight må vara ett varumärke som prismässigt ingår i kategorin "något billigare". Men när vi sätter tänderna i deras Cliff 600 RT Adventure Edition med pop-up-tak blir vi en smula förvånade. Det har nämligen inte snålats in på en enda pinal.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.