Hobby Optima Premium T75 HGE: Packat och klart

Publicerad: 2020-08-05   Uppdaterad: 2023-04-18

Storsäljande och populära Hobby. Den här gången tar vi oss an en Forsberg Edition. En husbil som redan är utrustad med allt och lite till – och det till ett pressat pris.

Hobby Optima Premium T75 HGE: Packat och klart

Det står 869 000 kronor som grundpris i faktarutan. Är det en sanning med modifikation? Ja, för hade du på egen hand valt alla tillval som den är försedd med hade prislappen landat på 979 600 kronor. Med Forsbergs Edition sparar du således lite drygt 80 000 kronor. En stor summa som man kan ha annat roligt för.

Nu har importören Forsbergs Fritidscenter, i just vårt testobjekt, valt att extrautrusta husbilen med Fiats nya niostegade automatlåda. Och det är inget vi gråter över, nej tvärtom. Till er som ännu inte har provkört något fordon med den italienska tillverkarens färska automat-låda har vi en uppmaning som kort och gott lyder: Gör det! Jämfört med föregångaren är den som natt och dag.

Hobby Optima Premium T75 HGE: Packat och klart
Fler än två i husbilen? Då är taksäng att föredra istället för att bädda om i sittgruppen.

Vi stannar kvar i bilronden då det finns mer intressant att berätta. Assistanshjälp, tillika vägsäkerhetskomponenterna ESP, ASR och Hillholder är på plats. Husbilen är även utrustad med 160 hästkrafter, farthållare, dubbla krockkuddar, backkamera, navigator, radio/stereo/cd, aluminiumfälgar samt sist men inte minst Adblue som är en tillsats för att sänka kväveoxidutsläppen.

När vi tar ett varv runt fordonet noterar vi även markis och cykelhållare för två hojar.

Vid entrén finns praktisk skoförvaring och en XL-dörr för enklast möjliga in- och utpassering. Spillvattentanken är isolerad medan färskvattentanken är både isolerad och uppvärmd. Heltäckningsmattor finns i såväl bodelen som i hytten.

Som vanligt är det många ting som glänser i en Hobby, detta fordon är inget undantag. Inte bara lådor och skåp har högblank finish, det har nämligen hela inredningen som går i brunt och beige. För mycket av det goda? Det är en smaksak som var och en själv får avgöra.

Hobby Optima Premium T75 HGE: Packat och klart
Höga långbäddar med bäddbreddning är en mycket populär sänglösning.
Hobby Optima Premium T75 HGE: Packat och klart
Vinkelkök med ett platsbesparande kylskåp, modell slimtower.

För att vara i en medelstor husbil är det gott om plats vid soffbordet. Vi räknar till sex sittplatser och det beror till stor del på en bred soffa bakom passagerarsätet. Vinkelköket har ett platsbesparande kylskåp (modell slimtower) och hygienavdelningen är utrustad med stort takfönster och duschmöjlighet. Visserligen delar toa och dusch på samma utrymme, men via en utfällbar duschvägg skapas något som man kan kalla för separata avdelningar. 

Det finns fyra olika planlösningar i serien Optima Premium. Tre av dem har höga långbäddar och 75 HGE är en av dem. Praktisk sängbreddare hittar vi också och läslamporna har svanhals, vilket de allra flesta gillar då ljusbilden kan riktas optimalt.

Vid sängarnas fotände finns både garderob (med utdragbar galgstång) och linneförråd. 

Med höga långbäddar tillkommer som bekant ett stort och rymligt garage. I detta fall är bakpartiet sänkt och det har såväl värmeutblås som XPS-isolering. Golvskiktet är robust och det finns surrningsöglor som löper på skena. Garageluckor (101 x 82 centimeter) är applicerade på båda karossidorna och de är försedda med gastrycks-fjädrar.

Finns det något att racka ned på? Visst, det gör det alltid och oftast handlar det om personligt tycke och smak. För vår del är vi inte speciellt förtjusta i nivåskillnaden från hytt till bodel – samtidigt är det en petitess som vi utan några som helst bekymmer kan leva med.

Hobby Optima Premium T75 HGE: Packat och klart
Rulla till toppen