Pilote P696D: Fransk finess

Publicerad: 2020-08-20   Uppdaterad: 2023-04-18

Är det möjligt att få en husbil i sjumetersklassen att kännas som om den vore två meter längre? Jodå, det går. Kolla gärna in Pilote P696D och se vilket underverk fransmännen har åstadkommit med tämligen små medel.

Pilote P696D: Fransk finess
Utsidan ser vanlig ut, insidan är något helt annat.

Pacific finns i två olika halvintegrerade serier om vardera tio fordon. Det som skiljer dem åt är att plusseriens husbilar är utrustade med nedfällbar taksäng.

Nio av de tio modellerna har även en fast monterad säng, men inte vårt testobjekt P696D – som för övrigt visar sig vara en modellnyhet för kollektionsåret 2020.

En husbil som endast mäter 699 centimeter i strumplästen anses med dagens mått vara en liten rackare. Men egentligen behöver kanske fordonet inte vara längre än så. I varje fall inte om man får konstruktörerna att tänka utanför boxen. Ett gyllene exempel är just denna husbil.

Pilote P696D: Fransk finess
Den enda fasta sängen är en nedfällbar taksäng.

Det är inte svårt att förstå att besökare på mässor runt om i Europa närapå har gjort vågen för dess planlösning där den enda fasta sängen är en nedfällbar takbädd. Och det är där vi har svaret på varför modellen känns så mycket större än vad den egentligen är.

En smula uppseendeväckande? En aha-upplevelse? Jodå, den här husbilen är både och, samt lite till. Att beskriva golvytan som ett dansgolv är en överdrift, men helt klart är boendedelen ”luftigare” än i merparten av konkurrenterna på marknaden – oavsett storlek på husbil.

Allra längst bak finns ett högt och smalt garage som vid en första anblick ser ut att vara ämnat för cyklar. Nu visar det sig att vårt testobjekt redan är utrustat med cykelhållare (tillval), men vore det inte det hade man med enkelhet kunna baxa in både en och två hojar i lastutrymmet.

Pilote P696D: Fransk finess
Praktiskt med högt och smalt lastutrymme. Utrymmet i hygiendelen är stort som i en Liner.

På insidan av husbilens akterparti finns ett fordonsbrett hygienutrymme som närmast för tankarna till en spa-anläggning som inkluderar merparten av alla de detaljer man kan tänkas önska sig. I den här avdelningen hyser även garderob och linneförråd in sig – och inte heller de ser ut som något annat på husbilsmarknaden (se bild). Kan man kalla det för fransk finess månde?

Träkänslan är både härlig och uppenbar. Framför allt i köket far tankarna iväg till en timmerstuga med snickarglädje, fast i ultramodern tappning. Naturligtvis finns soft-close, kryddhylla och stort kylskåp. Hemtrevligt är bara förnamnet!

Pilote P696D: Fransk finess
Garderoben hittar ni i hygienutrymmet.
Pilote P696D: Fransk finess
Stor portion träkänsla i köksavdelningen.

Inte blir det sämre när vi slår oss ned i sittgruppen som är av modell face-to-face. Skinnklädseln ger en luxuös feeling, även om den visar sig vara imitation.

Bordet är förlängningsbart, det är gott om plats och komforten är bättre än bra. Faktiskt så pass förträfflig att man inte behöver sitta i de förstklassiga hyttstolarna under kvällstid.

Det är i och för sig en smaksak, men vi är nog inte ensamma om att tycka att man spenderar tillräckligt lång tid i dem ändå, när man sitter i dem under färd. En annan fin sak är att taksängen ovanför sittgruppen styrs elektriskt.

Hur sammanfattar vi då Pilote P696D?

Jo, det är en unik husbil vars inre mått nästan är större än dess yttre motsvarighet – i alla fall känns detså.Tillhör man inte klientelet medelsvensson och vågar sticka ut från mängden, bör den här husbilen finnas med på listan över framtida prospekt.

Pilote P696D: Fransk finess
Rulla till toppen