Hobby 390 OnTour SF: Liten, lätt och smidig

Ljus och hemtrevlig inredning, och inte alls lika trångt som man på förhand skulle kunna tro.

Hobby 390 OnTour SF: Liten, lätt och smidig

Publicerad

Tillhör du dem som bara har B-körkort och en tämligen liten dragbil? Prioriterar du dessutom resandet och själva äventyret mer än att kunna bo kungligt på stor yta? Om alla svaren är ja, då kan Hobbys minsta husvagnsmodell OnTour 390 SF vara högaktuell.

390 SF är minst i familjen OnTour.

OnTour är serien som Hobby själva kallar för instegsmodellen. Det handlar om fyra, smala småttingar som alla har låg tjänste- och totalvikt.

Minstingen i kvartetten heter 390 SF och dess ringa storlek för nästan tankarna tillbaka till det klassiska "ägget" som firade stora triumfer på 1960-talet. Givetvis syftar vi inte på utseendet, utan enbart på de yttre måtten.

Tar först plats i dinetten när husvagnen ska inspekteras. Sittkomforten är bra och svanhalslamporna ger bra valmöjligheter till optimal ljusbild. Inte helt oväntat är tv-armen applicerad i den här avdelningen.

Det får plats fyra sittande och på tal om plats är det gott om utrymme för diverse packning under soffdynorna. Överskåp, för de icke så skrymmande persedlarna, finns det fem av ovanför samvaroavdelningen. Denna möbelmodul inkluderar även praktiska hyllfack.

Överskåp och fack för diverse pryttlar runt hela dubbelsängen.

Precis intill entrén har vi utrymmet för det sanitära. Första intrycket säger oss – plastigt, men vi har också med ett våtutrymme att göra. Lösningen med ett ut- och infällbart handfat uppskattas. Här finns även 230-uttag och taklucka som ombesörjer ventilation.

Att kylskåpet är placerat under köksbänken förstår vi. Med så pass liten att yta att spela på gäller det att trolla med knäna och lite till. Att kanske behöva gå ned på knä för att plocka fram ost och smör är ingen dröm, men vad göra?

Under sängen finns det gott om utrymme för de mer skrymmande persedlarna.

Kylskåp under bänken var vanligt förr, så varför skulle vi inte klara av det nu? Nio liter till frysfack är inte mycket att hurra för, men planerar man smart räcker det långt. Här gillar vi dubbla täckluckor som gör att arbetsytan blir bättre än bara okej. Tre brännare på rad spelar naturligtvis också in.

Centralt i vagnen finns ett stort takfönster och en garderob (inkluderat elcentral) som har måtten 138 x 67 x 53 centimeter (höjd/bredd/djup). Där saknas tyvärr takventil medan belysning är på sin plats.

I husvagnens akterparti har vi dubbelsängen. Även här finns två öppningsbara fönster, takventil, brandvarnare, svanhalslampor och ett stort antal överskåp med hyllfack. Det bör även poängteras att samtliga överskåp i vagnen är försedda med systemet soft close.

För att vara i en minimal vagn är sittutrymme helt ok.

Om stora ting får plats under sofforna, kan de riktigt skrymmande sakerna inta position under sängen. Så när som på vattentanken och batteriet är det fritt spelrum för allt man kan tänka sig ta med på campingäventyret.

Vad noterar vi i övrigt? Jo, en-nyckelsystem gäller och entrédörren har tredubbla lås, fönster, myggnätsfunktion, papperskorg och dolda förvaringsfack. TFT-panel och reparationssats för punktering finns och stödbenen är förstärkta.

Dubbla täckskivor och brännare på rad. HÖGER: In- och utfällbart handfat sparar plats.

Bak når man stödbenen hur enkelt som helst, inte riktigt lika bra fram. Stödhjulet har indikering som visar hur många kilos tryck det är på kulan. Sittgrupp, förvaringsskåp och säng har luftspalt så att luftcirkulation sker.

Som synes finns allt som behövs för att få till en bekväm husvagnssemester. Och det som inte är befintligt i form av boendeutrymme, vinner OnTour 390 SF tillbaka med råge i ronderna smidighet, på väg och rangering på campingplatsen.

 • Polar 520 CTH: Minst i familjen

  Polar 520 CTH: Minst i familjen

  Lite drygt sju meter lång inkluderat dragstång och ändå minst i familjen! Vi har kikat närmare på den kortaste modellserien hos Polar – 520 CTH.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-09-18 07:07

 • Kabe Classic Crossover 740 LXL: Populär blandras

  Kabe Classic Crossover 740 LXL: Populär blandras

  Crossovermodeller har funnits hos Kabe sedan 2014. Det är ingen halvintegrerad husbil och ingen alkov. Den är vad den heter: en crossover – vilket innebär det bästa av två världar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-09-10 07:42

 • Chausson 630 Premium: Underbart udda

  Chausson 630 Premium: Underbart udda

  Stor yta i en liten husbil. Är det något varumärke som kan trolla med knäna så är det Chausson. Häng med när vi reser framåt i tiden tillsammans med 630 Premium där innovation är deras DNA.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-09-07 07:54

 • LMC Style Lift 500 K: Bäddat för succé

  LMC Style Lift 500 K: Bäddat för succé

  Nya LMC Style Lift har nedfällbar taksäng som standard och det ger den stora familjen ett flexibelt utrymme. I 500 K är det som bäddat för succé, i den finns det nämligen sex sovplatser.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-08-21 08:53

 • Pilote P696D: Fransk finess

  Pilote P696D: Fransk finess

  Är det möjligt att få en husbil i sjumetersklassen att kännas som om den vore två meter längre? Jodå, det går. Kolla gärna in Pilote P696D och se vilket underverk fransmännen har åstadkommit med tämligen små medel.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-08-20 07:17

 • Knaus 540 UE Sport Silver SEL: Silver är guld värd

  Knaus 540 UE Sport Silver SEL: Silver är guld värd

  Bra andrahandsvärde, ett gediget hantverk, ett stort återförsäljarnät samt mycket husvagn för pengarna. Det finns en uppsjö av anledningar till att välja en vagn ur Knaus digra sortiment.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-08-12 07:12

 • Hobby Optima Premium T75 HGE: Packat och klart

  Hobby Optima Premium T75 HGE: Packat och klart

  Storsäljande och populära Hobby. Den här gången tar vi oss an en Forsberg Edition. En husbil som redan är utrustad med allt och lite till – och det till ett pressat pris.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-08-05 08:54

 • Weinsberg CaraOne 390 PUH: Bo litet – lev stort

  Weinsberg CaraOne 390 PUH: Bo litet – lev stort

  Det finns husvagnar som närapå känns större på insidan än på utsidan. Den för året nya modellen Weinsberg CaraOne 390 PUH är en av dem. Förklaringen heter – en platsbesparande taksäng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-15 07:32

 • Karmann Davis 620: Skön karisma

  Karmann Davis 620: Skön karisma

  Det senaste året har det hänt en hel del med kompakthusbilarna. Sakta men säkert har de närmat sig de normalstora husbilarna gällande komfort och planlösningar. Karmann Davis 620 är en av dem.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-14 07:46

 • Dethleffs Pulse T7051 EB: Många plus för Pulse

  Dethleffs Pulse T7051 EB: Många plus för Pulse

  Sugen på en fräck och modernt designad husbil som även är utrustad för en vargavinter? Om så är fallet, kolla då in lite småkaxiga Dethleffs Pulse T7051 EB.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-09 07:01

 • Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna

  Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna

  Tillhör ni skaran som har fastnat för husvagnslivet, har fler än ett barn i låg ålder och är ute efter en ny barnkammarvagn som inte gör stora hål i plånboken? Då är Adria Altea 542 PK ytterst praktisk som en premiärvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-06 08:16

 • Sunlight T67: Redo för solsemestern

  Sunlight T67: Redo för solsemestern

  Sunlight har sedan begynnelsen varit under Dethleffs vingar och som bekant ingår de i sin tur i den mäktiga koncernen Erwin Hymer Group. Med andra ord – ett varumärke att lita på till en billig penning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-15 07:46

 • Rapido V62: Inte som alla andra

  Rapido V62: Inte som alla andra

  Det har länge pratats om plåtisarnas popularitet på den syd- och mellaneuropeiska marknaden. I Sverige har intresset ökat de senaste åren, även om den riktiga boomen har uteblivit. Det kan Rapido V62 kanske ändra på?

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-11 07:45

 • Hobby De Luxe Edition 545 KMF: Estetiskt elegant edition

  Hobby De Luxe Edition 545 KMF: Estetiskt elegant edition

  Hobby har en diger husvagnsflotta som består av sex serier och 58 olika modeller. De Luxe Edition finns i sex olika tappningar där fyra av dem är barnkammarvagnar. Vi har tittat närmare på 545 KMF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-04 07:32

 • Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå

  Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå

  Nämn ordet vintervagn och de allra flesta tänker Kabe och Polar. Det finns emellertid flera varumärken som har utrustat sina husvagnar för alla de fyra årstiderna. Ett av dessa är tyska Dethleffs och deras modellserie Generation Scandinavia.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-03 07:36

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1593 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 581 fristående campingplatser och 655 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020 -10

 • Husvagn & Camping 2020-09

 • Husvagn & Camping 2020-08

 • Husvagn & Camping 2020-07

 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842