Knaus Südwind 550 FSK: Redo för drömsemestern

Publicerad: 2020-10-02   Uppdaterad: 2023-04-18

Denna gång har vi kikat på en husvagn där hela familjen kommer att trivas. Det handlar om Knaus trotjänare Südwind och den specifika barnkammarmodellen 550 FSK.

Den klassiska serien Südwind har i stort sett varit med sedan företagets begynnelse.

1960 grundade Helmut Knaus företaget som första året lanserade den lätta, bekväma och kompakta husvagnen Schwalbennest (svalboet). 1962 kom den första Südwindvagnen och som alla vet är serien en ikon som förgyller tusentals familjesemestrar än idag.

Knaus Südwind 550 FSK: Redo för drömsemestern
God komfort och som synes en smula vinklade hörnsoffor.
Knaus Südwind 550 FSK: Redo för drömsemestern
Rak köksbänk med utfällbar skärbräda närmast i bild.

Knaus förfogar över dussinet olika barnkammarmodeller. De är i sin tur fördelade på serierna Sport Silver Selection, Südwind och Südwind Scandinavian Selection.

Syskonen till vårt testobjekt i familjen Südwind heter 500 QDK (tvärställd dubbel-säng fram och längsgående våningssängar bak som kan beställas med tre barnbäddar), 580 QS (tvärställd dubbelsäng fram och längsgående våningssängar bak samt extra stort hygienutrymme), 540 FDK (fransk säng fram och tvärställd våningssäng bak) och 750 UDF (fransk säng bak och våningssängar centralt i vagnen). Husvagnen vi lånar hos Fri-Bo i Sollebrunn har i stort sett samma planlösning som ovan nämnda 540 FDK.

Alla som har barn vet att om de små trivs är det mycket enklare att få till en bra semester. Därför börjar vi i deras rond.

Rent generellt är det inte så svårt att förstå varför barn trivs med husvagnssemester. Det är som en stor koja på hjul och på campingplatserna brukar det vimla av jämnåriga att ha skoj med. I denna vagn finns våningssängen i direkt anslutning till entrén.

Knaus Südwind 550 FSK: Redo för drömsemestern
Den franska sängen är utrustad med en högkvalitativ EvoPore HRC-madrass.

Vid bäddarna finns var sitt fönster och dito läslampa, modell smajl. Den nedre bädden kan fällas upp. Det gör att en lekhörna trollas fram, alternativt stuvutrymme. Ni väljer! I barnens hörna finns även ett takfönster och en av tre garderober. Jo, ni läste rätt – tre stycken. Den hos kidsen är emellertid en smal rackare som endast mäter 100 x 58 x 22 centimeter, längd/djup/bredd.

De andra garderoberna finns mitt emot varandra och de har samma längd och djup som ovan nämnda, men är betydligt bredare. 40 centimeter är den mellan sängen och sittgruppen och ännu bredare är den mellan kylskåpet och handfatet (59 centimeter).

Knaus Südwind 550 FSK: Redo för drömsemestern
Bra benutrymme samt öppningsbart fönster för god ventilation.
Handfatet är separerat från hygienutrymmet.

Samvaroavdelningen består av något som skulle kunna beskrivas som en korsning av sittgrupp och dinett. 

Det finurliga är att de inre platserna är något vinklade samt har högre ryggdynor (se bild). Här noterar vi också högtalare samt spotlights som löper på skena, vilket vi gillar då ljusbilden blir enklare att justera efter tycke och smak. Inte helt oväntat har man även applicerat tv-armen här. 

Det praktiska köket har rak bänk där trion brännare är på rad för att optimera arbetsytan (det finns även en utfällbar skärbräda). Kylskåpets faner är integrerat med övriga möbelmoduler, det vill säga en ljus möbeldekor som har namnet Egmond Elm.

Knaus Südwind 550 FSK: Redo för drömsemestern
Fäll upp den nedre sängen och få en lekstuga.
Vagnen har tre garderober, här den mellanstora.

I sedvanlig ordning har Knaus valt att separera handfatet från hygienutrymmet. Detta är istället på plats bredvid den franska sängen som är utrustad med en högkvalitativ EvoPore HRC-madrass. I avdelningen detaljer sätter vi extra plus för brandvarnare och fler USB-uttag än bara ett. 

Vad finns att nämna om denna husvagn exteriört? Vi noterar att stödbenshjulet har hjulbelastningsindikator. Stödbenen är för övrigt extra kraftiga. I gasolkofferten finns reservhjulshållare. Karossen har slät plåt och hagelresistent GFK-tak. 

Aluminiumfälgar är på sin plats och allra längst bak en exklusiv detalj i Cateye Evolution, vilket innebär ”rinnande” blinkersljus med LED-teknik. Med andra ord, slutet gott allting gott.

Knaus Südwind 550 FSK: Redo för drömsemestern
Rulla till toppen