Adria Adora 522 UP: Värd att beundra

Fönster av modell sky roof är ingen dum idé. Här kan man verkligen prata om ett rum med en utsikt.

Adria Adora 522 UP: Värd att beundra

Publicerad

Intresserad av den populära planlösningen fransk säng och stor U-sittgrupp med sky roof? Häng med när vi kopplar en Adria Adora 522 UP på kroken.

Etta eller tvåa. Slovenska Adria har verkligen befäst sin position som "bestseller" på den svenska husvagnsmarknaden. De senaste fem åren har de inkasserat antingen en guld- eller en silvermedalj sett utifrån försäljningsstatistiken och 2020 är inget undantag. De är i klar ledning – igen!

Det finns en mängd olika parametrar som bidrar till dess popularitet. Helt klart står de för en prisvärd produkt. Vidare har de en tilltalande modern design och sist men inte minst ett stort urval av modeller som passar allt från den äventyrliga solocamparen till barnfamiljen med flera småttingar.

Kartlägger man deras husvagnsflotta blir det en imponerande upptäckt som består av 44 olika modeller, fördelat på sex olika serier (überlyxiga Astella inkluderad). Som lite nyfiken kan jag tänka mig att modellnamnet Adora knappast är hämtat ur tomma luften. Engelska termen adorable betyder som bekant förtjusande.

Fransk säng och stor U-soffa är fortfarande en populär planlösning.

På slovenska står adoración för tillbedjan. Ett ord som i sin tur har synonymer som beundran, dyrkan och vördnad. Med andra ord, en passande beskrivning för vårt testobjekt 522 UP.

Planlösningar kommer och går, de allra populäraste består. I fjol var det frontkök som var på tapeten och länge, inom husbilsindustrin på den svenska marknaden, var långbäddar och ett fordonsbrett hygienutrymme allra längst bak något som många önskade.

Ett upplägg som har överlevt alla nymodigheter och konkurrerande lösningar är den som Adora 522 UP har – en stor och ljus sittgrupp för daglig samvaro, och för nattbruk en fransk säng med hög komfort.

Det finns en mängd överskåp som sväljer en hel del.

Hyfsat bra arbetsutrymme.

Slår oss ned i U-soffan. Här pratar vi om "room with a view" och trivselbarometern slår i topp. Det handlar emellertid inte enbart om den ljuva och ljusa atmosfär som alla takfönster bidrar med. Även sittkomforten, inkluderat gott svankstöd, förhöjer njutningen avsevärt.

Köket blir nästa anhalt. När täckplattan är på sin plats är arbetsytan riktigt bra. Fläkt och utdragbart skåp med trådkorgar är plus i kanten.

I avdelningen för hygien finns den fiffiga lösningen med in- och utfällbart handfat, något som frigör mer yta än man kan tro. Detta bidrar med att duschmöjlighet finns trots att utrymmet inte är speciellt stort. Element, stora speglar, takventil och öppningsbart fönster, toalettrulleshållare och handduksstång finns. Det sistnämnda gör att ytan även kan användas som torkskåp, vilket är synnerligen praktiskt.

Intill toa/dusch finns ett utrymme som man förr i tiden skulle ha klassificerat som sminkhörna med spegel och dubbla skåp. Kanske gäller det än idag?

Smart lösning på toa... med utfällbart handtag.

Ur packningsperspektiv finns det ett skoskåp vid entrén. Garderoben, som tyvärr saknar belysning, har måtten 114 x 54 x 40 centimeter (hänghöjd/bredd/djup) och i sedvanlig ordning finns det plats för skrymmande ting under såväl säng som soffa. 

Bland svenska husvagnsentusiaster är det många som hyllar Aldes vattenburna värmesystem och det med all rätt. Det går i och för sig lite långsammare att nå den temperatur man önskar jämfört med ett luftburet system. I gengäld blir värmen jämnare fördelad.

Till skillnad från syskonmodellen Alpina löper inte Adora hela linan ut. I denna vagn får man nämligen elektrisk och inte vattenburen golvvärme – men det kan nog de allra flesta leva med.

 • Weinsberg Caracito 390 QD: Ladda med el!

  Weinsberg Caracito 390 QD: Ladda med el!

  Weinsbergs serie CaraTwo utgår och ersätts av en lättdragen, prispressad och enbart eldriven kvintett som heter CaraCito. Jo, ni läste rätt. Ingen gasol – bara eldrift.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-26 07:59

 • Rapido C55: Smal med bred repertoar

  Rapido C55: Smal med bred repertoar

  En ny dimension – en smidig och smärt sådan. När Rapido lanserar sin nya serie C gör de det med besked. De nya fordonen är i och för sig smala, men de bjuder på en bred repertoar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-21 07:28

 • VW California Ocean 6.1: Kejsarens nya kläder

  VW California Ocean 6.1: Kejsarens nya kläder

  En gång i tiden var Folkabussen det mest hippa man kunde ha i campingväg. Men det var då och sedan länge gäller andra fordonstyper. Nu gör emellertid Volkswagen California comeback med campingutrustade Ocean 6.1.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-19 07:08

 • Affinity by Kabe: Släktskap man kan lita på

  Affinity by Kabe: Släktskap man kan lita på

  Affinity by Kabe är precis vad den heter. Ett släktband, skapat av Kabe. Fast det kompakta fordonet är inte tillverkat i Tenhult, utan i Polen. Vad är då Affinity? Jo, en unik och nyskapande plåtis som är en "riktig" husbil på en och samma gång. Sug på den karamellen!

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-18 07:25

 • Adria Adora 613 PK: Flirtar med tonårsfamiljen

  Adria Adora 613 PK: Flirtar med tonårsfamiljen

  När barnen växer upp och blir tonåringar kan det vara svårt att locka dem att följa med mamma och pappa på semester. Kanske måste man fresta med en ny iPhone eller varför inte Adrias nya Adora 613 PK – en modell som verkligen flirtar med familjer som har tonårsbarn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-14 07:59

 • Klaus Live I 700 MEG: Fulländad form

  Klaus Live I 700 MEG: Fulländad form

  Många finesser, hypermodern design, högkvalitativa funktioner och prestanda utöver det vanliga. Vi har tittat till Knaus L!VE I 700 MEG, en serie som är ny för år 2020 och som får en storebror till 2021 i en 900-version.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-18 07:15

 • Kabe Safir 600 TDL KS: Exklusiv ädelsten

  Kabe Safir 600 TDL KS: Exklusiv ädelsten

  Att döpa husvagnar till Diamant eller Briljant är att pränta in sitt signum. Kabe tillverkade inga dussinvagnar förr, och gör det inte nu heller. De står fortfarande för top-of-the-line, vilket visar sig i testade Safir 600 TDL KS.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-16 07:02

 • Hymber B-ML I 880: För finsmakare

  Hymber B-ML I 880: För finsmakare

  Tillhör du klientelet gourmander som går du igång på tryffel och champagne? Då kommer du att älska Hymers nya flaggskepp – B-ML I 880.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-11 07:46

 • CI Magis Plus 65 XT: Snyggast i klassen

  CI Magis Plus 65 XT: Snyggast i klassen

  Caravan International, eller CI som det benämns i var mans mun, är ett varumärke som präglas av italiensk design när den är som allra bäst. Vi har kikat närmare på den halvintegrerade modellen Magis Plus 65 XT.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-09 07:31

 • Hobby Prestige 720 WQC: Smaka på det ljuva här i livet

  Hobby Prestige 720 WQC: Smaka på det ljuva här i livet

  Vad sägs om en mycket populär husvagn, modell större? Ett campingfordon som är ämnat för dem som vill ha guldkant på tillvaron. Vi kikar närmare på Hobby Prestige 720 WQC.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-07 07:12

 • Sun Living V65 SL: Flexibel plåtis

  Sun Living V65 SL: Flexibel plåtis

  Det senaste året har det hänt en hel del inom kompakthusbilsindustrin. Från att plåtisarna länge har varit tämligen konventionella finns det nu en uppsjö av versioner där tillverkarna har tänkt utanför boxen. Sun Living V65 SL är en de spännande modellerna.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-11-16 07:15

 • Adria Matrix Axess 520 ST: Liten husbil – stort nöje

  Adria Matrix Axess 520 ST: Liten husbil – stort nöje

  Vad sägs om en husbil i kompaktformat, fast ändå ingen plåtis? Låter det spännande och intressant, kolla då in Adria Matrix Axess 520 ST.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-11-11 07:23

 • LMC Style 450 D: Trevligt för två

  LMC Style 450 D: Trevligt för två

  LMC Style marknadsförs allmänt som de perfekta husvagnarna för unga familjer. Inget fel i det, men vi skulle vilja lägga till att de är lika bra för paret med utflugna barn. Som exempelvis den smidiga 450 D.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-11-09 07:33

 • Fritidsvagnen NTL: Storleken har betydelse

  Fritidsvagnen NTL: Storleken har betydelse

  Sedan starten 2013 har det i Sverige sålts cirka 400 exemplar av Fritidsvagnen. Vi har synat den mest populära NTL-modellen i sömmarna.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-11-06 07:40

 • Carthago Liner For Two 53 L: Drömresan bokad

  Carthago Liner For Two 53 L: Drömresan bokad

  Den här gången har vi tittat närmare på ett exklusivt fordon vars utrustningsnivå har det där lilla extra. Carthago Liner for Two är dessutom vad den heter – en liner för två.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-10-19 06:19

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1627 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 597 fristående campingplatser och 696 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 334 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

 • Husvagn & Camping 2020-89

 • Husvagn & Camping 2020 -10

 • Husvagn & Camping 2020 Special

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206