Adria Adora 522 UP: Värd att beundra

Fönster av modell sky roof är ingen dum idé. Här kan man verkligen prata om ett rum med en utsikt.

Adria Adora 522 UP: Värd att beundra

Publicerad

Intresserad av den populära planlösningen fransk säng och stor U-sittgrupp med sky roof? Häng med när vi kopplar en Adria Adora 522 UP på kroken.

Etta eller tvåa. Slovenska Adria har verkligen befäst sin position som "bestseller" på den svenska husvagnsmarknaden. De senaste fem åren har de inkasserat antingen en guld- eller en silvermedalj sett utifrån försäljningsstatistiken och 2020 är inget undantag. De är i klar ledning – igen!

Det finns en mängd olika parametrar som bidrar till dess popularitet. Helt klart står de för en prisvärd produkt. Vidare har de en tilltalande modern design och sist men inte minst ett stort urval av modeller som passar allt från den äventyrliga solocamparen till barnfamiljen med flera småttingar.

Kartlägger man deras husvagnsflotta blir det en imponerande upptäckt som består av 44 olika modeller, fördelat på sex olika serier (überlyxiga Astella inkluderad). Som lite nyfiken kan jag tänka mig att modellnamnet Adora knappast är hämtat ur tomma luften. Engelska termen adorable betyder som bekant förtjusande.

Fransk säng och stor U-soffa är fortfarande en populär planlösning.

På slovenska står adoración för tillbedjan. Ett ord som i sin tur har synonymer som beundran, dyrkan och vördnad. Med andra ord, en passande beskrivning för vårt testobjekt 522 UP.

Planlösningar kommer och går, de allra populäraste består. I fjol var det frontkök som var på tapeten och länge, inom husbilsindustrin på den svenska marknaden, var långbäddar och ett fordonsbrett hygienutrymme allra längst bak något som många önskade.

Ett upplägg som har överlevt alla nymodigheter och konkurrerande lösningar är den som Adora 522 UP har – en stor och ljus sittgrupp för daglig samvaro, och för nattbruk en fransk säng med hög komfort.

Det finns en mängd överskåp som sväljer en hel del.

Hyfsat bra arbetsutrymme.

Slår oss ned i U-soffan. Här pratar vi om "room with a view" och trivselbarometern slår i topp. Det handlar emellertid inte enbart om den ljuva och ljusa atmosfär som alla takfönster bidrar med. Även sittkomforten, inkluderat gott svankstöd, förhöjer njutningen avsevärt.

Köket blir nästa anhalt. När täckplattan är på sin plats är arbetsytan riktigt bra. Fläkt och utdragbart skåp med trådkorgar är plus i kanten.

I avdelningen för hygien finns den fiffiga lösningen med in- och utfällbart handfat, något som frigör mer yta än man kan tro. Detta bidrar med att duschmöjlighet finns trots att utrymmet inte är speciellt stort. Element, stora speglar, takventil och öppningsbart fönster, toalettrulleshållare och handduksstång finns. Det sistnämnda gör att ytan även kan användas som torkskåp, vilket är synnerligen praktiskt.

Intill toa/dusch finns ett utrymme som man förr i tiden skulle ha klassificerat som sminkhörna med spegel och dubbla skåp. Kanske gäller det än idag?

Smart lösning på toa... med utfällbart handtag.

Ur packningsperspektiv finns det ett skoskåp vid entrén. Garderoben, som tyvärr saknar belysning, har måtten 114 x 54 x 40 centimeter (hänghöjd/bredd/djup) och i sedvanlig ordning finns det plats för skrymmande ting under såväl säng som soffa. 

Bland svenska husvagnsentusiaster är det många som hyllar Aldes vattenburna värmesystem och det med all rätt. Det går i och för sig lite långsammare att nå den temperatur man önskar jämfört med ett luftburet system. I gengäld blir värmen jämnare fördelad.

Till skillnad från syskonmodellen Alpina löper inte Adora hela linan ut. I denna vagn får man nämligen elektrisk och inte vattenburen golvvärme – men det kan nog de allra flesta leva med.

 • Weinsberg Carabus 540 MQ: Litet fordon – stort äventyr

  Weinsberg Carabus 540 MQ: Litet fordon – stort äventyr

  Weinsberg CaraBus 540 MQ må vara kort i rocken, men den bjuder på viktiga positiva överraskningar – framför allt för de äventyrliga.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-04-15 07:09

 • Tabbert Rossini 450 E Finest Edit: Finaste upplagan

  Tabbert Rossini 450 E Finest Edit: Finaste upplagan

  Att Rossini är Tabberts så kallade instegsmodell är omöjligt att ens försöka sig på att förstå. Okej, måhända är den inte premium med versalt P – men i varje fall med ett gement.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-04-13 07:32

 • Laika Ecovip L 3019: Framtida former

  Laika Ecovip L 3019: Framtida former

  Här tar vi oss an Laikas nya Ecovip L 3019. Med ny menas älskad klassikerserie som har funnits sedan 1992, fast här i ny tappning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-24 07:39

 • Kabe Classic 600 GLE KS B15: För flerbarnsfamiljen

  Kabe Classic 600 GLE KS B15: För flerbarnsfamiljen

  I dagens samhälle är det inte ovanligt att två barnfamiljer slås samman. Då kan det också hända att två eller tre småttingar plötsligt blir fem på en och samma gång. Kabe har en lösning på detta i Classic 600 GLE KS B15.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-22 06:27

 • Bürstner Elegance I 910 G: Rulla ut den röda mattan

  Bürstner Elegance I 910 G: Rulla ut den röda mattan

  Rubriken är egentligen ett uttryck som härrör från filmbranschen. Det är ett sätt att rubricera lyx och extravagans när de celebra gästerna kliver ur sina limousiner och välkomnas till galapremiärerna. Vi anser att Bürstner Elegance I 910 G bör få samma behandling som de betydande stjärnorna.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-16 07:00

 • Adria Alpina 753 UP: Vägvinnande vintervagn

  Adria Alpina 753 UP: Vägvinnande vintervagn

  Om villavagnsliknande Astella ursäktar är Alpina den mest exklusiva husvagnsserien inom Adria. Den har även de egenskaper som krävs för att klara det bistra, nordiska klimatet och för att kunna kalla sig en åretruntvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-11 07:32

 • Polar 620 LB VK Edition: Michelinartad stjärnglans

  Polar 620 LB VK Edition: Michelinartad stjärnglans

  Polar är på väg att krossa fjolårets resultat för sålda husvagnar. Och egentligen är det inte så underligt. I ståndaktig stil fortsätter de att producera högkvalitativa husvagnar där man nästan kan dra en parallell till en eller två Michelinstjärnor för en gourmetkrog. Det är i den divisionen Polar spelar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-18 06:57

 • McLouis MC4 273: Italiensk prisattack

  McLouis MC4 273: Italiensk prisattack

  Generalagenten Autohallen lägger i nästa växel och går på offensiven gällande varumärket McLouis. Nya 200-serien kommer nämligen att kosta endast 649 000 kronor, fast utrustningspaketet all inclusive ingår.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-16 07:51

 • Knaus Südwind Scandinavian Selection 650UDF: För skandinaviskt bruk

  Knaus Südwind Scandinavian Selection 650UDF: För skandinaviskt bruk

  Det finns en mängd välutrustade husvagnar. Och sedan finns det en och annan tillverkare som tar ut svängarna än mer. Bland dessa kvalificerar sig Knaus med serien Südwind Scandinavian Selection.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-12 07:44

 • Carado A132: Liten med stor potential

  Carado A132: Liten med stor potential

  Kan du tänka dig en husbil under sex meter med två riktiga sängar? När du sedan får reda på att den bara kostar 576 000 kronor i sitt grundutförande börjar man nästa tro att det är ett skämt. Men så är icke fallet – för Carado A132 finns i allra högsta grad.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-10 08:05

 • Weinsberg Caracito 390 QD: Ladda med el!

  Weinsberg Caracito 390 QD: Ladda med el!

  Weinsbergs serie CaraTwo utgår och ersätts av en lättdragen, prispressad och enbart eldriven kvintett som heter CaraCito. Jo, ni läste rätt. Ingen gasol – bara eldrift.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-26 07:59

 • Rapido C55: Smal med bred repertoar

  Rapido C55: Smal med bred repertoar

  En ny dimension – en smidig och smärt sådan. När Rapido lanserar sin nya serie C gör de det med besked. De nya fordonen är i och för sig smala, men de bjuder på en bred repertoar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-21 07:28

 • VW California Ocean 6.1: Kejsarens nya kläder

  VW California Ocean 6.1: Kejsarens nya kläder

  En gång i tiden var Folkabussen det mest hippa man kunde ha i campingväg. Men det var då och sedan länge gäller andra fordonstyper. Nu gör emellertid Volkswagen California comeback med campingutrustade Ocean 6.1.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-19 07:08

 • Affinity by Kabe: Släktskap man kan lita på

  Affinity by Kabe: Släktskap man kan lita på

  Affinity by Kabe är precis vad den heter. Ett släktband, skapat av Kabe. Fast det kompakta fordonet är inte tillverkat i Tenhult, utan i Polen. Vad är då Affinity? Jo, en unik och nyskapande plåtis som är en "riktig" husbil på en och samma gång. Sug på den karamellen!

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-18 07:25

 • Adria Adora 613 PK: Flirtar med tonårsfamiljen

  Adria Adora 613 PK: Flirtar med tonårsfamiljen

  När barnen växer upp och blir tonåringar kan det vara svårt att locka dem att följa med mamma och pappa på semester. Kanske måste man fresta med en ny iPhone eller varför inte Adrias nya Adora 613 PK – en modell som verkligen flirtar med familjer som har tonårsbarn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-14 07:59

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206