Kabe Safir 600 TDL KS: Exklusiv ädelsten

Långbäddar är populärt. I en så kallad standardvagn är bäddarna en decimeter smalare än i den testade KS.

Kabe Safir 600 TDL KS: Exklusiv ädelsten

Publicerad

Att döpa husvagnar till Diamant eller Briljant är att pränta in sitt signum. Kabe tillverkade inga dussinvagnar förr, och gör det inte nu heller. De står fortfarande för top-of-the-line, vilket visar sig i testade Safir 600 TDL KS.

Vi inleder med lite intressant nostalgi och kuriosa. Redan 1977 skrev tidningen Motor följande efter sin provkörning med en Safir på kroken:

"Det är en i detalj utomordentligt välgjord husvagn och den är redan i standardutförande synnerligen komplett utrustad. För den som ställer höga krav på komfort och som vill bo i husvagn året runt finns knappast något bättre val."

Två år senare hade Kabe en annonsbild på en Safir tillsammans med en Rolls-Royce utanför en herrgård – allt för att det medvetna valet av bil och miljö skulle förstärka deras egen kvalitets-image. Den brittiska biltillverkaren hade dock – med all rätt – klara synpunkter på användningen av deras varumärke och namn i reklamen. Lanseringen av Kabe som "husvagnarnas Rolls-Royce" förstärkte emellertid den bild man själv redan skapat genom slogans som: Den rullande tvårummaren.

En redan förnämlig sittgrupp blev ännu bättre när nackstöd kom till i båda hörnen.

Praktiskt, rymlig och hög klass. Ett kök som kommer att älskas av många husvagnsentusiaster.

Att Diamonds Are a Girl's Best Friend lärde sig många redan 1953 då Marilyn Monroe framförde den då fem år gamla jazzsången i filmen Gentlemen Prefer Blondes. Men en safir är inte fy skam det heller. I varje fall inte om det är en småländsk husvagnsbyggare som ligger bakom slutfinishen. 

Om vi lämnar historien bakom oss och blickar mot nutid visar det sig att Safir är en ganska liten del, med endast två olika modeller, av Kabes breda husvagnssortiment: 600 GLE (som finns i fyra olika planlösningar) och vårt testobjekt 600 TDL som har den populära planlösningen med stor U-sittgrupp fram, långbäddar och vagnsbrett hygienutrymme allra längst bak. 

Ädelstensvagnarna är sju till antalet och omfattas av Ametist, Briljant, Safir och Smaragd. De har alla en utrustningsnivå som placerar dem mellan serierna Classic och Royal.

Kort sammanfattat är de alltså försedda med alla de komponenter som Classic har samt med tilläggen svarta 14-tumsfälgar, stänkskydd, belastningsvakt, vädringslucka, tre olika val av tygkollektioner, premiumstoppning, prydnadskuddar, tidningshylla, klädd sänggavel, utvändig gasol-anslutning i gasolkofferten, läckindikator och dessutom förberedd för högtalare bak. En diger lista alltså!

Att gå in på alla högkvalitativa detaljer är lönlöst av utrymmesskäl. Det går nämligen att skriva en tjock broschyr om varje enskild modell.

Vi nöjer oss istället med att framhäva att med en Safir får man uppleva det goda här i livet, och samtidigt poängtera att det här är en husvagn för er som har höga krav på komfort och basutrustning. Utseendemässigt går mycket i mörkbrunt, ja det gäller såväl möbelmodulerna som golv, sänggavel och kylskåpet vars träfaner snyggt smälter samman med övrig interiör.

Hallmöbeln med bland annat vitrinskåp och tv-plats.
HÖGER: Rymlig duschkabin i ett vagnsbrett hygienutrymme.

Närmast kunglig sittgrupp, ett storstilat kök med utdragbart apoteksskåp och fläkt, separat duschkabin samt garderob (inkluderat hyllor) i hygienutrymmet är andra ting som håller exakt vad en Kabevagn lovar – högsta möjliga boendekvalitet.

Avslutningsvis bör vi nämna att just detta ekipage är en 2020-modell och inte en 2021:a. Vidare finns denna husvagn även i så kallad standardstorlek. Det innebär två decimeter smalare innerbredd, vilket betyder 12,9 kvadratmeter boyta istället för 14,1 som i testat fordon. Exempelvis är singelbäddarna i en standardvagn en decimeter smalare än i en KS. Priset sjunker dessutom till 482 000 kronor. Njuter fullt ut gör man hur som helst i båda alternativen!

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1665 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 626 fristående campingplatser och 729 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 310 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2021-12

  • Husvagn & Camping 2021-11

  • Husvagn & Camping 2021-10

  • Husvagn & Camping 2021-09

  • Husvagn & Camping 2021-08

  • Husvagn & Camping Nr 7 2021

  • Husvagn & Camping 2021-06

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206