Kabe Safir 600 TDL KS: Exklusiv ädelsten

Långbäddar är populärt. I en så kallad standardvagn är bäddarna en decimeter smalare än i den testade KS.

Kabe Safir 600 TDL KS: Exklusiv ädelsten

Publicerad

Att döpa husvagnar till Diamant eller Briljant är att pränta in sitt signum. Kabe tillverkade inga dussinvagnar förr, och gör det inte nu heller. De står fortfarande för top-of-the-line, vilket visar sig i testade Safir 600 TDL KS.

Vi inleder med lite intressant nostalgi och kuriosa. Redan 1977 skrev tidningen Motor följande efter sin provkörning med en Safir på kroken:

"Det är en i detalj utomordentligt välgjord husvagn och den är redan i standardutförande synnerligen komplett utrustad. För den som ställer höga krav på komfort och som vill bo i husvagn året runt finns knappast något bättre val."

Två år senare hade Kabe en annonsbild på en Safir tillsammans med en Rolls-Royce utanför en herrgård – allt för att det medvetna valet av bil och miljö skulle förstärka deras egen kvalitets-image. Den brittiska biltillverkaren hade dock – med all rätt – klara synpunkter på användningen av deras varumärke och namn i reklamen. Lanseringen av Kabe som "husvagnarnas Rolls-Royce" förstärkte emellertid den bild man själv redan skapat genom slogans som: Den rullande tvårummaren.

En redan förnämlig sittgrupp blev ännu bättre när nackstöd kom till i båda hörnen.

Praktiskt, rymlig och hög klass. Ett kök som kommer att älskas av många husvagnsentusiaster.

Att Diamonds Are a Girl's Best Friend lärde sig många redan 1953 då Marilyn Monroe framförde den då fem år gamla jazzsången i filmen Gentlemen Prefer Blondes. Men en safir är inte fy skam det heller. I varje fall inte om det är en småländsk husvagnsbyggare som ligger bakom slutfinishen. 

Om vi lämnar historien bakom oss och blickar mot nutid visar det sig att Safir är en ganska liten del, med endast två olika modeller, av Kabes breda husvagnssortiment: 600 GLE (som finns i fyra olika planlösningar) och vårt testobjekt 600 TDL som har den populära planlösningen med stor U-sittgrupp fram, långbäddar och vagnsbrett hygienutrymme allra längst bak. 

Ädelstensvagnarna är sju till antalet och omfattas av Ametist, Briljant, Safir och Smaragd. De har alla en utrustningsnivå som placerar dem mellan serierna Classic och Royal.

Kort sammanfattat är de alltså försedda med alla de komponenter som Classic har samt med tilläggen svarta 14-tumsfälgar, stänkskydd, belastningsvakt, vädringslucka, tre olika val av tygkollektioner, premiumstoppning, prydnadskuddar, tidningshylla, klädd sänggavel, utvändig gasol-anslutning i gasolkofferten, läckindikator och dessutom förberedd för högtalare bak. En diger lista alltså!

Att gå in på alla högkvalitativa detaljer är lönlöst av utrymmesskäl. Det går nämligen att skriva en tjock broschyr om varje enskild modell.

Vi nöjer oss istället med att framhäva att med en Safir får man uppleva det goda här i livet, och samtidigt poängtera att det här är en husvagn för er som har höga krav på komfort och basutrustning. Utseendemässigt går mycket i mörkbrunt, ja det gäller såväl möbelmodulerna som golv, sänggavel och kylskåpet vars träfaner snyggt smälter samman med övrig interiör.

Hallmöbeln med bland annat vitrinskåp och tv-plats.
HÖGER: Rymlig duschkabin i ett vagnsbrett hygienutrymme.

Närmast kunglig sittgrupp, ett storstilat kök med utdragbart apoteksskåp och fläkt, separat duschkabin samt garderob (inkluderat hyllor) i hygienutrymmet är andra ting som håller exakt vad en Kabevagn lovar – högsta möjliga boendekvalitet.

Avslutningsvis bör vi nämna att just detta ekipage är en 2020-modell och inte en 2021:a. Vidare finns denna husvagn även i så kallad standardstorlek. Det innebär två decimeter smalare innerbredd, vilket betyder 12,9 kvadratmeter boyta istället för 14,1 som i testat fordon. Exempelvis är singelbäddarna i en standardvagn en decimeter smalare än i en KS. Priset sjunker dessutom till 482 000 kronor. Njuter fullt ut gör man hur som helst i båda alternativen!

 • Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-19 07:35

 • Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-16 07:08

 • Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-10 06:29

 • Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-25 07:05

 • Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-21 07:49

 • Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-19 07:20

 • Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-05 07:39

 • Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Klart och tydligt står det Malibu – a company of Carthago på karossidan bredvid entrédörren. När vi stiger in blir det synnerligen uppenbart att det här är ett varumärke som förpliktar och det klarar denna husbil med bravur.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-15 07:02

 • Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring

  Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring

  Visst, det var Schwalbennest (Svalboet) som lanserades allra först av Knaus 1961. Året efter kom Südwind som i allra högsta grad lever vidare som en av de mest ledande modellserierna i husvagnsbranschen – alla varumärken inkluderade.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-11 07:06

 • Hymer ML-T 570 Crossover: Grovmönstrat äventyr

  Hymer ML-T 570 Crossover: Grovmönstrat äventyr

  Hymer ML-T 570 Crossover är inte bara en udda husbil. Den är kaxigast i klassen och inbjuder till något som de konventionella husbilarna aldrig kommer att mäkta med – ett äventyr även vid sidan av vägen!

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-03 06:19

 • Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie

  Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie

  Finnes: Välrenommerat varumärke. Synnerligen prisvänlig vagn. Låg vikt. Fem olika skepnader. Sökes: Nytillkomna campare som inte vill offra en halv förmögenhet på en sprillans ny husvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-01 07:40

 • Weinsberg CaraCore 700 MEG: Specialbyggd!

  Weinsberg CaraCore 700 MEG: Specialbyggd!

  Är verkligen Weinsberg ett instegsmärke? Svaret blir nog både ja och nej, beroende på vem eller vilka man frågar. Pratar vi koncernspråk och syskonen Knaus och Tabbert, blir svaret naturligtvis ja. När Husvagn & Camping kikar på helintegrerade CaraCore 700 MEG lutar det betydligt mer åt ett nej.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-11 08:45

 • Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe

  Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe

  Sunlight må vara ett varumärke som prismässigt ingår i kategorin "något billigare". Men när vi sätter tänderna i deras Cliff 600 RT Adventure Edition med pop-up-tak blir vi en smula förvånade. Det har nämligen inte snålats in på en enda pinal.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-09 07:06

 • Caravelair Artica 542: Made in France

  Caravelair Artica 542: Made in France

  En trotjänare gör nu en spännande entré på den svenska husvagnsmarknaden – Caravelair. Vi åkte ut till Mobilen Stockholm och satte tänderna i modellen Artica 542.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-07 08:45

 • Polar 650 BSA Selected: Made in Norrland 2.0

  Polar 650 BSA Selected: Made in Norrland 2.0

  Du bor lika bra som alltid. Nu har emellertid Polars exteriör fått en skjuts i modern riktning. Detta via en närmast pampig bakgavel som automatisk för tankarna till husbilar i Liner-segmentet.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-02 07:44

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1701 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 760 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

 • Husvagn & Camping 2022-02

 • Husvagn & Camping 2022-01

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206