Kabe Safir 600 TDL KS: Exklusiv ädelsten

Långbäddar är populärt. I en så kallad standardvagn är bäddarna en decimeter smalare än i den testade KS.

Kabe Safir 600 TDL KS: Exklusiv ädelsten

Publicerad

Att döpa husvagnar till Diamant eller Briljant är att pränta in sitt signum. Kabe tillverkade inga dussinvagnar förr, och gör det inte nu heller. De står fortfarande för top-of-the-line, vilket visar sig i testade Safir 600 TDL KS.

Vi inleder med lite intressant nostalgi och kuriosa. Redan 1977 skrev tidningen Motor följande efter sin provkörning med en Safir på kroken:

"Det är en i detalj utomordentligt välgjord husvagn och den är redan i standardutförande synnerligen komplett utrustad. För den som ställer höga krav på komfort och som vill bo i husvagn året runt finns knappast något bättre val."

Två år senare hade Kabe en annonsbild på en Safir tillsammans med en Rolls-Royce utanför en herrgård – allt för att det medvetna valet av bil och miljö skulle förstärka deras egen kvalitets-image. Den brittiska biltillverkaren hade dock – med all rätt – klara synpunkter på användningen av deras varumärke och namn i reklamen. Lanseringen av Kabe som "husvagnarnas Rolls-Royce" förstärkte emellertid den bild man själv redan skapat genom slogans som: Den rullande tvårummaren.

En redan förnämlig sittgrupp blev ännu bättre när nackstöd kom till i båda hörnen.

Praktiskt, rymlig och hög klass. Ett kök som kommer att älskas av många husvagnsentusiaster.

Att Diamonds Are a Girl's Best Friend lärde sig många redan 1953 då Marilyn Monroe framförde den då fem år gamla jazzsången i filmen Gentlemen Prefer Blondes. Men en safir är inte fy skam det heller. I varje fall inte om det är en småländsk husvagnsbyggare som ligger bakom slutfinishen. 

Om vi lämnar historien bakom oss och blickar mot nutid visar det sig att Safir är en ganska liten del, med endast två olika modeller, av Kabes breda husvagnssortiment: 600 GLE (som finns i fyra olika planlösningar) och vårt testobjekt 600 TDL som har den populära planlösningen med stor U-sittgrupp fram, långbäddar och vagnsbrett hygienutrymme allra längst bak. 

Ädelstensvagnarna är sju till antalet och omfattas av Ametist, Briljant, Safir och Smaragd. De har alla en utrustningsnivå som placerar dem mellan serierna Classic och Royal.

Kort sammanfattat är de alltså försedda med alla de komponenter som Classic har samt med tilläggen svarta 14-tumsfälgar, stänkskydd, belastningsvakt, vädringslucka, tre olika val av tygkollektioner, premiumstoppning, prydnadskuddar, tidningshylla, klädd sänggavel, utvändig gasol-anslutning i gasolkofferten, läckindikator och dessutom förberedd för högtalare bak. En diger lista alltså!

Att gå in på alla högkvalitativa detaljer är lönlöst av utrymmesskäl. Det går nämligen att skriva en tjock broschyr om varje enskild modell.

Vi nöjer oss istället med att framhäva att med en Safir får man uppleva det goda här i livet, och samtidigt poängtera att det här är en husvagn för er som har höga krav på komfort och basutrustning. Utseendemässigt går mycket i mörkbrunt, ja det gäller såväl möbelmodulerna som golv, sänggavel och kylskåpet vars träfaner snyggt smälter samman med övrig interiör.

Hallmöbeln med bland annat vitrinskåp och tv-plats.
HÖGER: Rymlig duschkabin i ett vagnsbrett hygienutrymme.

Närmast kunglig sittgrupp, ett storstilat kök med utdragbart apoteksskåp och fläkt, separat duschkabin samt garderob (inkluderat hyllor) i hygienutrymmet är andra ting som håller exakt vad en Kabevagn lovar – högsta möjliga boendekvalitet.

Avslutningsvis bör vi nämna att just detta ekipage är en 2020-modell och inte en 2021:a. Vidare finns denna husvagn även i så kallad standardstorlek. Det innebär två decimeter smalare innerbredd, vilket betyder 12,9 kvadratmeter boyta istället för 14,1 som i testat fordon. Exempelvis är singelbäddarna i en standardvagn en decimeter smalare än i en KS. Priset sjunker dessutom till 482 000 kronor. Njuter fullt ut gör man hur som helst i båda alternativen!

 • Laika Ecovip L 3019: Framtida former

  Laika Ecovip L 3019: Framtida former

  Här tar vi oss an Laikas nya Ecovip L 3019. Med ny menas älskad klassikerserie som har funnits sedan 1992, fast här i ny tappning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-24 07:39

 • Kabe Classic 600 GLE KS B15: För flerbarnsfamiljen

  Kabe Classic 600 GLE KS B15: För flerbarnsfamiljen

  I dagens samhälle är det inte ovanligt att två barnfamiljer slås samman. Då kan det också hända att två eller tre småttingar plötsligt blir fem på en och samma gång. Kabe har en lösning på detta i Classic 600 GLE KS B15.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-22 06:27

 • Bürstner Elegance I 910 G: Rulla ut den röda mattan

  Bürstner Elegance I 910 G: Rulla ut den röda mattan

  Rubriken är egentligen ett uttryck som härrör från filmbranschen. Det är ett sätt att rubricera lyx och extravagans när de celebra gästerna kliver ur sina limousiner och välkomnas till galapremiärerna. Vi anser att Bürstner Elegance I 910 G bör få samma behandling som de betydande stjärnorna.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-16 07:00

 • Adria Alpina 753 UP: Vägvinnande vintervagn

  Adria Alpina 753 UP: Vägvinnande vintervagn

  Om villavagnsliknande Astella ursäktar är Alpina den mest exklusiva husvagnsserien inom Adria. Den har även de egenskaper som krävs för att klara det bistra, nordiska klimatet och för att kunna kalla sig en åretruntvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-11 07:32

 • Polar 620 LB VK Edition: Michelinartad stjärnglans

  Polar 620 LB VK Edition: Michelinartad stjärnglans

  Polar är på väg att krossa fjolårets resultat för sålda husvagnar. Och egentligen är det inte så underligt. I ståndaktig stil fortsätter de att producera högkvalitativa husvagnar där man nästan kan dra en parallell till en eller två Michelinstjärnor för en gourmetkrog. Det är i den divisionen Polar spelar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-18 06:57

 • McLouis MC4 273: Italiensk prisattack

  McLouis MC4 273: Italiensk prisattack

  Generalagenten Autohallen lägger i nästa växel och går på offensiven gällande varumärket McLouis. Nya 200-serien kommer nämligen att kosta endast 649 000 kronor, fast utrustningspaketet all inclusive ingår.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-16 07:51

 • Knaus Südwind Scandinavian Selection 650UDF: För skandinaviskt bruk

  Knaus Südwind Scandinavian Selection 650UDF: För skandinaviskt bruk

  Det finns en mängd välutrustade husvagnar. Och sedan finns det en och annan tillverkare som tar ut svängarna än mer. Bland dessa kvalificerar sig Knaus med serien Südwind Scandinavian Selection.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-12 07:44

 • Carado A132: Liten med stor potential

  Carado A132: Liten med stor potential

  Kan du tänka dig en husbil under sex meter med två riktiga sängar? När du sedan får reda på att den bara kostar 576 000 kronor i sitt grundutförande börjar man nästa tro att det är ett skämt. Men så är icke fallet – för Carado A132 finns i allra högsta grad.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-10 08:05

 • Weinsberg Caracito 390 QD: Ladda med el!

  Weinsberg Caracito 390 QD: Ladda med el!

  Weinsbergs serie CaraTwo utgår och ersätts av en lättdragen, prispressad och enbart eldriven kvintett som heter CaraCito. Jo, ni läste rätt. Ingen gasol – bara eldrift.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-26 07:59

 • Rapido C55: Smal med bred repertoar

  Rapido C55: Smal med bred repertoar

  En ny dimension – en smidig och smärt sådan. När Rapido lanserar sin nya serie C gör de det med besked. De nya fordonen är i och för sig smala, men de bjuder på en bred repertoar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-21 07:28

 • VW California Ocean 6.1: Kejsarens nya kläder

  VW California Ocean 6.1: Kejsarens nya kläder

  En gång i tiden var Folkabussen det mest hippa man kunde ha i campingväg. Men det var då och sedan länge gäller andra fordonstyper. Nu gör emellertid Volkswagen California comeback med campingutrustade Ocean 6.1.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-19 07:08

 • Affinity by Kabe: Släktskap man kan lita på

  Affinity by Kabe: Släktskap man kan lita på

  Affinity by Kabe är precis vad den heter. Ett släktband, skapat av Kabe. Fast det kompakta fordonet är inte tillverkat i Tenhult, utan i Polen. Vad är då Affinity? Jo, en unik och nyskapande plåtis som är en "riktig" husbil på en och samma gång. Sug på den karamellen!

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-18 07:25

 • Adria Adora 613 PK: Flirtar med tonårsfamiljen

  Adria Adora 613 PK: Flirtar med tonårsfamiljen

  När barnen växer upp och blir tonåringar kan det vara svårt att locka dem att följa med mamma och pappa på semester. Kanske måste man fresta med en ny iPhone eller varför inte Adrias nya Adora 613 PK – en modell som verkligen flirtar med familjer som har tonårsbarn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-14 07:59

 • Klaus Live I 700 MEG: Fulländad form

  Klaus Live I 700 MEG: Fulländad form

  Många finesser, hypermodern design, högkvalitativa funktioner och prestanda utöver det vanliga. Vi har tittat till Knaus L!VE I 700 MEG, en serie som är ny för år 2020 och som får en storebror till 2021 i en 900-version.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-18 07:15

 • Hymber B-ML I 880: För finsmakare

  Hymber B-ML I 880: För finsmakare

  Tillhör du klientelet gourmander som går du igång på tryffel och champagne? Då kommer du att älska Hymers nya flaggskepp – B-ML I 880.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-11 07:46

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206