Klaus Live I 700 MEG: Fulländad form

Klaus Live I 700 MEG: Fulländad form

Publicerad

Många finesser, hypermodern design, högkvalitativa funktioner och prestanda utöver det vanliga. Vi har tittat till Knaus L!VE I 700 MEG, en serie som är ny för år 2020 och som får en storebror till 2021 i en 900-version.

Än så länge är det lätt att hålla isär dem. Ty L!VE I finns bara i tre skepnader – 650, 700 och 900 där alla har bokstavstillägget MEG.

Vi har kikat på mellanstorleken 700, som kom 2020. Den har kök och hygienutrymme på motsatta sidan jämfört med 650-modellen. Under inledningen av 2021 kommer vi även att kika närmare på det senaste tillskottet (900-modellen).

Men låt oss inte gå händelserna i förväg, utan vi håller oss här och nu.

Långbäddar är fortfarande mycket populärt på den svenska marknanden.

Toa och separat duschkabin.

Grundutrustningen är diger på en L!VE, men mycket vill som många känner till ha mer. Samtidigt är det nog ytterst få som gråter över att 140 hästkrafter, manuell växellåda och Truma Combi 6E fick ge vika för ytterligare 40 kusar, en niostegad automat och Aldes vattenburna centralvärme.

Som ni förstår blev provturen en ljuvlig sådan. Säkerhetskomponenterna ESP, Hill Holder, dubbla krockkuddar och Traction + är på plats och likaså farthållare och en ratt som inkluderar radiokontroll. 

Ni som ännu inte har testat Fiats nya automatlåda – gör det! Det är en extremt stor förbättring mot föregångaren, som enligt oss var både tjurig, stötig och inte alltid så värst tillmötesgående.

Det enda negativa i den annars magnifika uppgraderingen ska i sådana fall vara prishöjningen. Vi fortsätter utvändigt och noterar lastluckor på båda sidor – praktiskt. 

I sedvanlig ordning finns det även en separat lucka för el och vatten. Ett plus i kanten får Knaus då deras nya fordon från och med i år är utrustade med vattenreningssystemet BWT (Best Camp Mini).

Reglerbart bort ger bra med plats.

Behändigt vinkelkök.

Innan vi lämnar det exteriöra kan vi inte motstå att göra tummen upp för deras baklyktor – Cateye – som likt vissa premiumpersonbilar har "rinnande belysningsfunktion". Både elegant och synligt på långt avstånd. Två flugor …, ja ni vet! 

I 99 fall av 100 är campingfordon smart konstruerade, det håller säkerligen de flesta med om. Att på bara några ynka kvadratmeter få till ett fullgott boende året om är bevis nog. Sedan finns det ytterligare 
fiffiga idéer med stort F. Tänkte ta upp två av dem.

Personligen är jag inget fan av att ha garderob under de höga singelbäddarna. Att som gammal man tvingas ned på knä för att fria är tufft, att bara hämta dagligt ombyte i form av en skjorta är än värre.

Men i denna husbil blir jag glad i hela kroppen då det visar sig att man kan fälla upp fotänden på sängarna och på så vis komma åt kläderna från ovansidan.

Fler än två som ska sova i husbilen? Det löser man via en nedfällbartaksäng.

Nå kläderna ovanifrån!

Den andra smarta lösningen vi gillar är det dolda tv-skåpet bakom den bältade soffan. Enkelt men ändå genialiskt.

På tal om soffa så är det faktiskt plural som gäller. Den andra löper längs med karossen bakom passagerarsätet och mäter 90 centimeter. Bordskivan är formad som en hockeyrink, har teleskopben samt är skjutbart. 

Samtliga överskåp är utrustade med soft close. 

Bredvid det tämligen lilla vinkelköket noterar vi en ugn ovanför den nya kylen från Dometic som kan öppnas från båda håll. Skafferiet under diskbänken är så djupt att vi sätter ett frågetecken för det – vad göra om en livsmedelsförpackning hamnar allra längst in? En annan sak att fundera över, fast på ett roligare vis, är extragarderoben. 

Vi nämner extra eftersom den bara visar sig vara dussinet centimeter bred. För kostymen och/eller klänningen? Det sistnämnda är inget jag retar mig på, tvärtom. Det smala klädförrådet fyller säkerligen sin funktion när man väl kommer underfund med vad det är bäst lämpat för.

Cateye Evolution med "rinnande" bakljusfunktion.

 • Laika Ecovip L 3019: Framtida former

  Laika Ecovip L 3019: Framtida former

  Här tar vi oss an Laikas nya Ecovip L 3019. Med ny menas älskad klassikerserie som har funnits sedan 1992, fast här i ny tappning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-24 07:39

 • Kabe Classic 600 GLE KS B15: För flerbarnsfamiljen

  Kabe Classic 600 GLE KS B15: För flerbarnsfamiljen

  I dagens samhälle är det inte ovanligt att två barnfamiljer slås samman. Då kan det också hända att två eller tre småttingar plötsligt blir fem på en och samma gång. Kabe har en lösning på detta i Classic 600 GLE KS B15.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-22 06:27

 • Bürstner Elegance I 910 G: Rulla ut den röda mattan

  Bürstner Elegance I 910 G: Rulla ut den röda mattan

  Rubriken är egentligen ett uttryck som härrör från filmbranschen. Det är ett sätt att rubricera lyx och extravagans när de celebra gästerna kliver ur sina limousiner och välkomnas till galapremiärerna. Vi anser att Bürstner Elegance I 910 G bör få samma behandling som de betydande stjärnorna.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-16 07:00

 • Adria Alpina 753 UP: Vägvinnande vintervagn

  Adria Alpina 753 UP: Vägvinnande vintervagn

  Om villavagnsliknande Astella ursäktar är Alpina den mest exklusiva husvagnsserien inom Adria. Den har även de egenskaper som krävs för att klara det bistra, nordiska klimatet och för att kunna kalla sig en åretruntvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-11 07:32

 • Polar 620 LB VK Edition: Michelinartad stjärnglans

  Polar 620 LB VK Edition: Michelinartad stjärnglans

  Polar är på väg att krossa fjolårets resultat för sålda husvagnar. Och egentligen är det inte så underligt. I ståndaktig stil fortsätter de att producera högkvalitativa husvagnar där man nästan kan dra en parallell till en eller två Michelinstjärnor för en gourmetkrog. Det är i den divisionen Polar spelar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-18 06:57

 • McLouis MC4 273: Italiensk prisattack

  McLouis MC4 273: Italiensk prisattack

  Generalagenten Autohallen lägger i nästa växel och går på offensiven gällande varumärket McLouis. Nya 200-serien kommer nämligen att kosta endast 649 000 kronor, fast utrustningspaketet all inclusive ingår.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-16 07:51

 • Knaus Südwind Scandinavian Selection 650UDF: För skandinaviskt bruk

  Knaus Südwind Scandinavian Selection 650UDF: För skandinaviskt bruk

  Det finns en mängd välutrustade husvagnar. Och sedan finns det en och annan tillverkare som tar ut svängarna än mer. Bland dessa kvalificerar sig Knaus med serien Südwind Scandinavian Selection.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-12 07:44

 • Carado A132: Liten med stor potential

  Carado A132: Liten med stor potential

  Kan du tänka dig en husbil under sex meter med två riktiga sängar? När du sedan får reda på att den bara kostar 576 000 kronor i sitt grundutförande börjar man nästa tro att det är ett skämt. Men så är icke fallet – för Carado A132 finns i allra högsta grad.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-10 08:05

 • Weinsberg Caracito 390 QD: Ladda med el!

  Weinsberg Caracito 390 QD: Ladda med el!

  Weinsbergs serie CaraTwo utgår och ersätts av en lättdragen, prispressad och enbart eldriven kvintett som heter CaraCito. Jo, ni läste rätt. Ingen gasol – bara eldrift.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-26 07:59

 • Rapido C55: Smal med bred repertoar

  Rapido C55: Smal med bred repertoar

  En ny dimension – en smidig och smärt sådan. När Rapido lanserar sin nya serie C gör de det med besked. De nya fordonen är i och för sig smala, men de bjuder på en bred repertoar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-21 07:28

 • VW California Ocean 6.1: Kejsarens nya kläder

  VW California Ocean 6.1: Kejsarens nya kläder

  En gång i tiden var Folkabussen det mest hippa man kunde ha i campingväg. Men det var då och sedan länge gäller andra fordonstyper. Nu gör emellertid Volkswagen California comeback med campingutrustade Ocean 6.1.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-19 07:08

 • Affinity by Kabe: Släktskap man kan lita på

  Affinity by Kabe: Släktskap man kan lita på

  Affinity by Kabe är precis vad den heter. Ett släktband, skapat av Kabe. Fast det kompakta fordonet är inte tillverkat i Tenhult, utan i Polen. Vad är då Affinity? Jo, en unik och nyskapande plåtis som är en "riktig" husbil på en och samma gång. Sug på den karamellen!

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-18 07:25

 • Adria Adora 613 PK: Flirtar med tonårsfamiljen

  Adria Adora 613 PK: Flirtar med tonårsfamiljen

  När barnen växer upp och blir tonåringar kan det vara svårt att locka dem att följa med mamma och pappa på semester. Kanske måste man fresta med en ny iPhone eller varför inte Adrias nya Adora 613 PK – en modell som verkligen flirtar med familjer som har tonårsbarn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-14 07:59

 • Kabe Safir 600 TDL KS: Exklusiv ädelsten

  Kabe Safir 600 TDL KS: Exklusiv ädelsten

  Att döpa husvagnar till Diamant eller Briljant är att pränta in sitt signum. Kabe tillverkade inga dussinvagnar förr, och gör det inte nu heller. De står fortfarande för top-of-the-line, vilket visar sig i testade Safir 600 TDL KS.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-16 07:02

 • Hymber B-ML I 880: För finsmakare

  Hymber B-ML I 880: För finsmakare

  Tillhör du klientelet gourmander som går du igång på tryffel och champagne? Då kommer du att älska Hymers nya flaggskepp – B-ML I 880.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-11 07:46

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206