VW California Ocean 6.1: Kejsarens nya kläder

VW California Ocean 6.1: Kejsarens nya kläder

Publicerad

En gång i tiden var Folkabussen det mest hippa man kunde ha i campingväg. Men det var då och sedan länge gäller andra fordonstyper. Nu gör emellertid Volkswagen California comeback med campingutrustade Ocean 6.1.

Volkswagen California stod för aktivt friluftsliv långt innan det blev ett modebegrepp. Folkabussen transporterade inte bara haschrökande hippies från kollektiven till festivaler, utan blev också det perfekta fordonet för många friluftsmänniskor.

Under 1980-talet moderniserades VW-bussen och fick kantiga former. Den typen hette T3 och "campingversionen" California introducerades. T3 följdes under 90-talet av T4 och därefter kom logiskt nog T5 och T6. Bilen vi provkör är en 6.1, vilket innebär en ansiktslyft T6.

Säljaren på Volkswagen i Kista är bestämd i sin åsikt när vi gör husesyn. 

–Det är ett fordon man kan campa med, men det är ingen husbil så den ska inte jämföras med en sådan.

Öppna bakluckan, lägg en filt ovanpå benen och fram med boken. Sedan är det bara att njuta!

Det mesta känns modernt och styrningen är numera
elektromekanisk.

Han har så rätt. Och det märks tydligt när vi kikar på bilens specifikationer. Det handlar nämligen mycket om fordonets prestanda och inte om vad interiören i form av boendekomfort kan erbjuda. Exempelvis är accelerationstiden från 0 till 100 km/h angiven, men inte hur breda sängarna är. Som sagt, jämför den inte med en husbil.

Ocean 6.1 går dock att bo i – och man gör det på ett ytterst äventyrligt vis, i varje fall om man tar plats i den elektroniskt styrda pop-up-sängen under nattetid. Man kan nästa höra lejonen ryta på savannen. Eller var det kanske ungdomsgänget som fortfarande stojar och stimmar vid vattenbrynet?

Det går även att sova nedtill och det via två enkla handgrepp. Ta bort nackstöden, dra sedan i remmen mitt emellan soffdyna och ryggstöd och fäll bakåt. Vips så trollar vi fram ytterligare två bäddplatser.

Fler än två? Ja, då kan man även bädda på markplan.

När pop-up-taket är uppfällt, ja då är det högt till tak.

Kök finns också och har man pop-up-taket uppfällt, ja då blir det en ståhöjd som heter duga. Två brännare, en tvättho och ett dolt 42-liters kylskåp noterar vi. Plats för förvaring finns under köksbänken och soffan samt till höger om sittgruppen och allra längst bak. Ett bord med dra-ut-och-sedan-vinkla-fram-anordning hittar vi också. 

Sade vi att California är charmig? För det är den! Men köpimpulsen kvävs hastigt då priset nämns. 639 900 kronor i grundpris med 150 hästkrafter, tvåhjulsdrift och manuell låda kanske inte låter så mycket.

Provbilen har dock ytterligare 48 hästkrafter, fyrhjulsdrift och DSG-låda. Och med ytterligare en radda med extrautrustning rusar priset iväg för att slutligen stanna på hisnande 922 910 kronor.

Det går utmärkt att laga mat. Kylskåpet (där de djupa tallrikarna är) öppnas från ovansidan.

Till det tillkommer även 18 365 kronor i årlig fordonsskatt. Om det är en rimlig investering beror naturligtvis på ens livsstil. På plussidan i den ekonomiska kalkylen är att andrahandsvärdet är högt och att bilen även går att bruka till vardags.

Det mesta i förarmiljön känns modernt, sett ur personbilsperspektiv, och det tack vare 6.1-uppdateringarna som skedde hösten 2019. Instrumenteringen påminner om ansiktslyfta syskonet VW Passat och styrningen är inte längre hydraulisk utan elektromekanisk. Fast mekanisk handbroms och fysisk nyckel att vrida om känns inte så 2020.

Det bör emellertid poängteras att California går att få med en mängd olika assistans-system, som exempelvis automatisk parkeringshjälp. Naturligtvis finns det även extrautrustning som är kopplad till campinglivet – typ olika markiser, värmeskyddande rutor, uppvärmning av vattentank med mera.

Under soffan finns en utdragbar förvaringslåda.

 • Polar 620 LB VK Edition: Michelinartad stjärnglans

  Polar 620 LB VK Edition: Michelinartad stjärnglans

  Polar är på väg att krossa fjolårets resultat för sålda husvagnar. Och egentligen är det inte så underligt. I ståndaktig stil fortsätter de att producera högkvalitativa husvagnar där man nästan kan dra en parallell till en eller två Michelinstjärnor för en gourmetkrog. Det är i den divisionen Polar spelar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-18 06:57

 • McLouis MC4 273: Italiensk prisattack

  McLouis MC4 273: Italiensk prisattack

  Generalagenten Autohallen lägger i nästa växel och går på offensiven gällande varumärket McLouis. Nya 200-serien kommer nämligen att kosta endast 649 000 kronor, fast utrustningspaketet all inclusive ingår.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-16 07:51

 • Knaus Südwind Scandinavian Selection 650UDF: För skandinaviskt bruk

  Knaus Südwind Scandinavian Selection 650UDF: För skandinaviskt bruk

  Det finns en mängd välutrustade husvagnar. Och sedan finns det en och annan tillverkare som tar ut svängarna än mer. Bland dessa kvalificerar sig Knaus med serien Südwind Scandinavian Selection.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-12 07:44

 • Carado A132: Liten med stor potential

  Carado A132: Liten med stor potential

  Kan du tänka dig en husbil under sex meter med två riktiga sängar? När du sedan får reda på att den bara kostar 576 000 kronor i sitt grundutförande börjar man nästa tro att det är ett skämt. Men så är icke fallet – för Carado A132 finns i allra högsta grad.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-10 08:05

 • Weinsberg Caracito 390 QD: Ladda med el!

  Weinsberg Caracito 390 QD: Ladda med el!

  Weinsbergs serie CaraTwo utgår och ersätts av en lättdragen, prispressad och enbart eldriven kvintett som heter CaraCito. Jo, ni läste rätt. Ingen gasol – bara eldrift.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-26 07:59

 • Rapido C55: Smal med bred repertoar

  Rapido C55: Smal med bred repertoar

  En ny dimension – en smidig och smärt sådan. När Rapido lanserar sin nya serie C gör de det med besked. De nya fordonen är i och för sig smala, men de bjuder på en bred repertoar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-21 07:28

 • Affinity by Kabe: Släktskap man kan lita på

  Affinity by Kabe: Släktskap man kan lita på

  Affinity by Kabe är precis vad den heter. Ett släktband, skapat av Kabe. Fast det kompakta fordonet är inte tillverkat i Tenhult, utan i Polen. Vad är då Affinity? Jo, en unik och nyskapande plåtis som är en "riktig" husbil på en och samma gång. Sug på den karamellen!

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-18 07:25

 • Adria Adora 613 PK: Flirtar med tonårsfamiljen

  Adria Adora 613 PK: Flirtar med tonårsfamiljen

  När barnen växer upp och blir tonåringar kan det vara svårt att locka dem att följa med mamma och pappa på semester. Kanske måste man fresta med en ny iPhone eller varför inte Adrias nya Adora 613 PK – en modell som verkligen flirtar med familjer som har tonårsbarn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-14 07:59

 • Klaus Live I 700 MEG: Fulländad form

  Klaus Live I 700 MEG: Fulländad form

  Många finesser, hypermodern design, högkvalitativa funktioner och prestanda utöver det vanliga. Vi har tittat till Knaus L!VE I 700 MEG, en serie som är ny för år 2020 och som får en storebror till 2021 i en 900-version.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-18 07:15

 • Kabe Safir 600 TDL KS: Exklusiv ädelsten

  Kabe Safir 600 TDL KS: Exklusiv ädelsten

  Att döpa husvagnar till Diamant eller Briljant är att pränta in sitt signum. Kabe tillverkade inga dussinvagnar förr, och gör det inte nu heller. De står fortfarande för top-of-the-line, vilket visar sig i testade Safir 600 TDL KS.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-16 07:02

 • Hymber B-ML I 880: För finsmakare

  Hymber B-ML I 880: För finsmakare

  Tillhör du klientelet gourmander som går du igång på tryffel och champagne? Då kommer du att älska Hymers nya flaggskepp – B-ML I 880.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-11 07:46

 • CI Magis Plus 65 XT: Snyggast i klassen

  CI Magis Plus 65 XT: Snyggast i klassen

  Caravan International, eller CI som det benämns i var mans mun, är ett varumärke som präglas av italiensk design när den är som allra bäst. Vi har kikat närmare på den halvintegrerade modellen Magis Plus 65 XT.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-09 07:31

 • Hobby Prestige 720 WQC: Smaka på det ljuva här i livet

  Hobby Prestige 720 WQC: Smaka på det ljuva här i livet

  Vad sägs om en mycket populär husvagn, modell större? Ett campingfordon som är ämnat för dem som vill ha guldkant på tillvaron. Vi kikar närmare på Hobby Prestige 720 WQC.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-07 07:12

 • Sun Living V65 SL: Flexibel plåtis

  Sun Living V65 SL: Flexibel plåtis

  Det senaste året har det hänt en hel del inom kompakthusbilsindustrin. Från att plåtisarna länge har varit tämligen konventionella finns det nu en uppsjö av versioner där tillverkarna har tänkt utanför boxen. Sun Living V65 SL är en de spännande modellerna.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-11-16 07:15

 • Adria Matrix Axess 520 ST: Liten husbil – stort nöje

  Adria Matrix Axess 520 ST: Liten husbil – stort nöje

  Vad sägs om en husbil i kompaktformat, fast ändå ingen plåtis? Låter det spännande och intressant, kolla då in Adria Matrix Axess 520 ST.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-11-11 07:23

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 605 fristående campingplatser och 698 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

 • Husvagn & Camping 2020-89

 • Husvagn & Camping 2020 -10

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206