Knaus Südwind Scandinavian Selection 650UDF: För skandinaviskt bruk

Knaus Südwind Scandinavian Selection 650UDF: För skandinaviskt bruk

Publicerad

Det finns en mängd välutrustade husvagnar. Och sedan finns det en och annan tillverkare som tar ut svängarna än mer. Bland dessa kvalificerar sig Knaus med serien Südwind Scandinavian Selection.

Att Knaus kan det där med att bygga fritidsfordon är knappast någon nyhet. Några av oss har till och med levt med "svalorna" i 60 år. Jodå, de firar jämnt 2021. Husvagn & Camping kommer inom kort även att testa en av deras så kallade jubileumsvagnar. Nu är det emellertid en välutrustad Südwind som gäller.

Sug på karamellen Scandinavian Selelection! Namnet i sig förpliktar, ty serien är ämnad för bruk även när kvicksilverhalten skvallrar om temperaturer långt under nollstrecket. 

Många av er har säkerligen varit med om känslan av både bekvämlighet och kvalitet fast man inte riktigt kan sätta fingret på varför det är så. I vissa fall kan man inte ens se de komfort-höjande komponenterna med blotta ögat.

Högkvalitativ sittkomfort och en skön inramning med både skyroof och ett stort takfönster.

Vad är det då som gör den här husvagnsserien bättre än bra? Låt oss lägga själva testobjektet 650 UDF åt sidan för en stund och istället granska modellseriens högkvalitativa konstruktion.

De flesta varumärken har idag glasfiberförstärkt kaross som ska stå emot hagelskurar. Knaus likaså, men de har valt en variant med nästan tre gånger så hög glasfiberandel jämfört med en standardiserad, glasfiberarmerad plast. Baklyktorna Cateye Evolution har vi skrivit om förut.

De har förutom sitt läckra utseende tredimensionell lampgeometri som förbättrar trafiksäkerheten. Central servicebox, inkluderat ett BWT-vattenfilter, är precis som tio års täthetsgaranti en av många fördelar med Knaus vagnar.

Stort och välutrustat kök med dubbla skafferier, mikrovågsugn, stor kyl/frys och fläkt.

Barnens avdelning för nattbruk. Denna möbelmodul kan bytas ut mot en dinett med nedfällbar säng.

Kikar vi interiört är arbets- och bordsplattorna av HPL-laminat medan möbelmodulfronterna har CPL-laminat. Båda versionerna är extremt reptåliga. 

Möblerna förbinds via så kallad pluggteknik för hög stabilitet. I sängarna finns femzons EvoPore HRC-madrasser och som tillval går det att få upp till en 50 millimeter tjock WaterGel-bäddmadrass. 

Sedan har vi det där som får det kyliga vintercampandet att nästan framstå som spanska solkusten. Alldeles riktigt, Aldes vattenburna värmesystem, vilket även inkluderar golvet.

Inget ont om luftburen värme, men den jämna och behagliga uppvärmningen som ett vattenburet system bidrar med är svårslagen en kall kväll vid foten av skidbacken. En liten detalj som är ny för året är reseapoteket MediKit. Köper du en ny Knausvagn ingår en värdecheck på ett praktiskt ta med-apotek som du kan lösa in online hos en av deras samarbetspartners.

Att Knaus har som målsättning att revolutionera framtiden inom fritidsfordonsbranschen är glasklar. Att ständigt utvecklas via innovativ teknik uppenbarar sig i tillvalet och spårningssystemet GPS-tracker. 

Vänster: Duschkabinen kan även användas som ett praktiskt torkskåp. Höger: Fransk säng har blivit ett mycket populärt bäddalternativ på den svenska marknaden.

Hur är då den specifika modellen 650 UDF?

Som synes är det en barnkammarvagn, fast det är en sanning med modifikation. Du kan nämligen få exakt samma planlösning fast utan våningssäng. Denna modul går att byta ut mot en dinett med tillhörande nedfällbar säng. Vilken version man än väljer torde vagnen bli älskad av såväl stora som små.

Här finns en mängd komforthöjande och användarvänliga ting som stor U-soffa med sköna nackstöd i hörnen, bred XL-entrédörr, instegsgarderob, mikrovågsugn, det nya kylskåpet som kan öppnas från två håll och naturligtvis en separat duschkabin som är möjlig att använda som torkskåp för våta vinterplagg. Det sistnämnda välkomnas mer än gärna med öppna armar efter en dag i skidspåret.

 • Polar 620 BSA Selected: Varm och ombonad

  Polar 620 BSA Selected: Varm och ombonad

  Inför 2022 utförde Polar en remarkabel ansiktslyftning gällande det exteriöra i sin husvagnsflotta. Till 2023 har de lagt ordentligt krut på det interiöra – en satsning som lyfter både design och funktion till en ny nivå.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-07 07:13

 • Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Via coolare hjul, högre markfrigång och riktigt häftig utstrålning har Adria lyckats med konststycket att förvandla redan balla Action 391 LH till en ännu mer spännande husvagn med lite offroadkaraktär. Välkomna att inspektera den ikoniska vagnen som i viss mån fått ny skrud.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-03 07:10

 • Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Dags att sätta tänderna i ännu en fransos. Denna gång en helintegrerad Pilote G781 FGJ. Ett varumärke som har börjat prenumerera på en framskjuten placering i registreringsstatistiken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-21 07:01

 • Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Ute efter en liten vagn för två med singelbäddar som dessutom är vinterutrustad? Det är ingen enkel ekvation att få till. Men Kabe har lyckats och Estate 470 GLE har alla förutsättningar att både bli en favorit och en volymsäljare av stora mått.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-18 07:29

 • Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Små, lättdragna vagnar har blivit alltmer populära de senaste två åren. En av storsäljarna på den svenska marknaden är Hobby De Luxe 400 SFe med sänglösningen fransk bädd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-15 07:41

 • Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Vad får man om man kombinerar tysk ingenjörskonst med italiensk känsla för design. Rätt svar är Etrusco. Det är ingen ny sheriff som har kommit till staden, men väl en trevlig nykomling på husbilsmarknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-11 07:07

 • Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Utvecklingen sker i rasande takt. Så även inom fordonsindustrin. Av den anledningen har vi valt att kika på en gasolfri husvagn denna gång. Något som var snudd på otänkbart för tio år sedan. Mina damer och herrar – välkomna till Knaus Sport E.POWER Selection.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-25 06:54

 • Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Alla goda ting är tre. Elegans. Komfort. Smarta lösningar. Allt detta står klassiska Karmann Mobil för. Vi har tagit en provtur i deras Davis 620 Lifestyle.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-19 07:30

 • Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Samma höga kvalitetsstämpel som tidigare – fast ännu ett snäpp bättre. Nu finns nämligen två modeller av halvintegrerade Eura Mobil Profila med Mercedeschassi.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-17 06:42

 • Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

  Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

  Tysk ingenjörskonst när den är som allra bäst. Denna gång tog vi oss an en Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-11 07:46

 • Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Vad sägs om sofistikerat och elegant, samtidigt som husbilen är fullsmetad med smarta och genomtänkta detaljer som gör campandet till en fröjd? Välkommen till det treaxlade flaggskeppet Dethleffs Globetrotter XLI 7850-2 DBM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-30 06:22

 • Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Ofta pratar vi om fransk charm, italiensk design och tysk ingenjörskonst. Men vad händer om man tar det sistnämnda och kryddar med de första två? Jo, något som i allra högsta grad påminner om Malibu.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-28 06:05

 • Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Finns det någon medelstor, enaxlad husvagn på den svenska marknaden som klarar av att förse sju personer med både bra och humana sovplatser? Tro det eller ej, men svaret är faktiskt ja. Häng med när vi kollar in Polar Edition 620 FWCA.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-26 06:12

 • Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  60 års erfarenhet av husvagnsbyggande, men tämligen okända på den svenska marknaden. Nu görs det en satsning på franska Caravelair – med fyra återförsäljare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-21 07:44

 • Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  För cirka tio år sedan var alkovmodeller mer eller mindre dödsdömda, ja till och med utrotningshotade. Det mesta går emellertid i cykler och även om halv- och helintegrerade husbilar är populärare är inte "husbilarna med en bula på taket" på något vis ute ur leken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-02 07:35

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206