Knaus Südwind Scandinavian Selection 650UDF: För skandinaviskt bruk

Knaus Südwind Scandinavian Selection 650UDF: För skandinaviskt bruk

Publicerad

Det finns en mängd välutrustade husvagnar. Och sedan finns det en och annan tillverkare som tar ut svängarna än mer. Bland dessa kvalificerar sig Knaus med serien Südwind Scandinavian Selection.

Att Knaus kan det där med att bygga fritidsfordon är knappast någon nyhet. Några av oss har till och med levt med "svalorna" i 60 år. Jodå, de firar jämnt 2021. Husvagn & Camping kommer inom kort även att testa en av deras så kallade jubileumsvagnar. Nu är det emellertid en välutrustad Südwind som gäller.

Sug på karamellen Scandinavian Selelection! Namnet i sig förpliktar, ty serien är ämnad för bruk även när kvicksilverhalten skvallrar om temperaturer långt under nollstrecket. 

Många av er har säkerligen varit med om känslan av både bekvämlighet och kvalitet fast man inte riktigt kan sätta fingret på varför det är så. I vissa fall kan man inte ens se de komfort-höjande komponenterna med blotta ögat.

Högkvalitativ sittkomfort och en skön inramning med både skyroof och ett stort takfönster.

Vad är det då som gör den här husvagnsserien bättre än bra? Låt oss lägga själva testobjektet 650 UDF åt sidan för en stund och istället granska modellseriens högkvalitativa konstruktion.

De flesta varumärken har idag glasfiberförstärkt kaross som ska stå emot hagelskurar. Knaus likaså, men de har valt en variant med nästan tre gånger så hög glasfiberandel jämfört med en standardiserad, glasfiberarmerad plast. Baklyktorna Cateye Evolution har vi skrivit om förut.

De har förutom sitt läckra utseende tredimensionell lampgeometri som förbättrar trafiksäkerheten. Central servicebox, inkluderat ett BWT-vattenfilter, är precis som tio års täthetsgaranti en av många fördelar med Knaus vagnar.

Stort och välutrustat kök med dubbla skafferier, mikrovågsugn, stor kyl/frys och fläkt.

Barnens avdelning för nattbruk. Denna möbelmodul kan bytas ut mot en dinett med nedfällbar säng.

Kikar vi interiört är arbets- och bordsplattorna av HPL-laminat medan möbelmodulfronterna har CPL-laminat. Båda versionerna är extremt reptåliga. 

Möblerna förbinds via så kallad pluggteknik för hög stabilitet. I sängarna finns femzons EvoPore HRC-madrasser och som tillval går det att få upp till en 50 millimeter tjock WaterGel-bäddmadrass. 

Sedan har vi det där som får det kyliga vintercampandet att nästan framstå som spanska solkusten. Alldeles riktigt, Aldes vattenburna värmesystem, vilket även inkluderar golvet.

Inget ont om luftburen värme, men den jämna och behagliga uppvärmningen som ett vattenburet system bidrar med är svårslagen en kall kväll vid foten av skidbacken. En liten detalj som är ny för året är reseapoteket MediKit. Köper du en ny Knausvagn ingår en värdecheck på ett praktiskt ta med-apotek som du kan lösa in online hos en av deras samarbetspartners.

Att Knaus har som målsättning att revolutionera framtiden inom fritidsfordonsbranschen är glasklar. Att ständigt utvecklas via innovativ teknik uppenbarar sig i tillvalet och spårningssystemet GPS-tracker. 

Vänster: Duschkabinen kan även användas som ett praktiskt torkskåp. Höger: Fransk säng har blivit ett mycket populärt bäddalternativ på den svenska marknaden.

Hur är då den specifika modellen 650 UDF?

Som synes är det en barnkammarvagn, fast det är en sanning med modifikation. Du kan nämligen få exakt samma planlösning fast utan våningssäng. Denna modul går att byta ut mot en dinett med tillhörande nedfällbar säng. Vilken version man än väljer torde vagnen bli älskad av såväl stora som små.

Här finns en mängd komforthöjande och användarvänliga ting som stor U-soffa med sköna nackstöd i hörnen, bred XL-entrédörr, instegsgarderob, mikrovågsugn, det nya kylskåpet som kan öppnas från två håll och naturligtvis en separat duschkabin som är möjlig att använda som torkskåp för våta vinterplagg. Det sistnämnda välkomnas mer än gärna med öppna armar efter en dag i skidspåret.

 • Hymer B-ML T 780: Komfort från topp till tå

  Hymer B-ML T 780: Komfort från topp till tå

  Hymers helintegrerade B-klass Masterline har redan blivit utsatt för vår lupp. Nu är det dags för halv-integrerade B-ML T 780. En modell med en sportig look och ett överflöd av lyx.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-05-07 07:21

 • Bürstner Averso Plus 510 PK: Plus med taksäng

  Bürstner Averso Plus 510 PK: Plus med taksäng

  Bürstner gör nu en intressant comeback på den svenska husvagnsmarknaden och det med ett litet ess i rockärmen. Två av deras serier har nämligen en nedfällbar taksäng ovanför sittgruppen.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-04-23 07:16

 • Kabe Royal X780 LXL: Värmande i vinter

  Kabe Royal X780 LXL: Värmande i vinter

  Ifjol lanserade Kabe sin första husbil byggd på Mercedes. Då i form av de helintegrerade serierna Crown och Imperial. I år utökas MB-sortimentet med sju olika Royal inom segmentet Crossover.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-04-19 07:24

 • Weinsberg Carabus 540 MQ: Litet fordon – stort äventyr

  Weinsberg Carabus 540 MQ: Litet fordon – stort äventyr

  Weinsberg CaraBus 540 MQ må vara kort i rocken, men den bjuder på viktiga positiva överraskningar – framför allt för de äventyrliga.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-04-15 07:09

 • Tabbert Rossini 450 E Finest Edit: Finaste upplagan

  Tabbert Rossini 450 E Finest Edit: Finaste upplagan

  Att Rossini är Tabberts så kallade instegsmodell är omöjligt att ens försöka sig på att förstå. Okej, måhända är den inte premium med versalt P – men i varje fall med ett gement.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-04-13 07:32

 • Laika Ecovip L 3019: Framtida former

  Laika Ecovip L 3019: Framtida former

  Här tar vi oss an Laikas nya Ecovip L 3019. Med ny menas älskad klassikerserie som har funnits sedan 1992, fast här i ny tappning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-24 07:39

 • Kabe Classic 600 GLE KS B15: För flerbarnsfamiljen

  Kabe Classic 600 GLE KS B15: För flerbarnsfamiljen

  I dagens samhälle är det inte ovanligt att två barnfamiljer slås samman. Då kan det också hända att två eller tre småttingar plötsligt blir fem på en och samma gång. Kabe har en lösning på detta i Classic 600 GLE KS B15.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-22 06:27

 • Bürstner Elegance I 910 G: Rulla ut den röda mattan

  Bürstner Elegance I 910 G: Rulla ut den röda mattan

  Rubriken är egentligen ett uttryck som härrör från filmbranschen. Det är ett sätt att rubricera lyx och extravagans när de celebra gästerna kliver ur sina limousiner och välkomnas till galapremiärerna. Vi anser att Bürstner Elegance I 910 G bör få samma behandling som de betydande stjärnorna.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-16 07:00

 • Adria Alpina 753 UP: Vägvinnande vintervagn

  Adria Alpina 753 UP: Vägvinnande vintervagn

  Om villavagnsliknande Astella ursäktar är Alpina den mest exklusiva husvagnsserien inom Adria. Den har även de egenskaper som krävs för att klara det bistra, nordiska klimatet och för att kunna kalla sig en åretruntvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-11 07:32

 • Polar 620 LB VK Edition: Michelinartad stjärnglans

  Polar 620 LB VK Edition: Michelinartad stjärnglans

  Polar är på väg att krossa fjolårets resultat för sålda husvagnar. Och egentligen är det inte så underligt. I ståndaktig stil fortsätter de att producera högkvalitativa husvagnar där man nästan kan dra en parallell till en eller två Michelinstjärnor för en gourmetkrog. Det är i den divisionen Polar spelar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-18 06:57

 • McLouis MC4 273: Italiensk prisattack

  McLouis MC4 273: Italiensk prisattack

  Generalagenten Autohallen lägger i nästa växel och går på offensiven gällande varumärket McLouis. Nya 200-serien kommer nämligen att kosta endast 649 000 kronor, fast utrustningspaketet all inclusive ingår.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-16 07:51

 • Carado A132: Liten med stor potential

  Carado A132: Liten med stor potential

  Kan du tänka dig en husbil under sex meter med två riktiga sängar? När du sedan får reda på att den bara kostar 576 000 kronor i sitt grundutförande börjar man nästa tro att det är ett skämt. Men så är icke fallet – för Carado A132 finns i allra högsta grad.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-10 08:05

 • Weinsberg Caracito 390 QD: Ladda med el!

  Weinsberg Caracito 390 QD: Ladda med el!

  Weinsbergs serie CaraTwo utgår och ersätts av en lättdragen, prispressad och enbart eldriven kvintett som heter CaraCito. Jo, ni läste rätt. Ingen gasol – bara eldrift.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-26 07:59

 • Rapido C55: Smal med bred repertoar

  Rapido C55: Smal med bred repertoar

  En ny dimension – en smidig och smärt sådan. När Rapido lanserar sin nya serie C gör de det med besked. De nya fordonen är i och för sig smala, men de bjuder på en bred repertoar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-21 07:28

 • VW California Ocean 6.1: Kejsarens nya kläder

  VW California Ocean 6.1: Kejsarens nya kläder

  En gång i tiden var Folkabussen det mest hippa man kunde ha i campingväg. Men det var då och sedan länge gäller andra fordonstyper. Nu gör emellertid Volkswagen California comeback med campingutrustade Ocean 6.1.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-19 07:08

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1637 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 605 fristående campingplatser och 707 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206