Knaus Südwind Scandinavian Selection 650UDF: För skandinaviskt bruk

Knaus Südwind Scandinavian Selection 650UDF: För skandinaviskt bruk

Publicerad

Det finns en mängd välutrustade husvagnar. Och sedan finns det en och annan tillverkare som tar ut svängarna än mer. Bland dessa kvalificerar sig Knaus med serien Südwind Scandinavian Selection.

Att Knaus kan det där med att bygga fritidsfordon är knappast någon nyhet. Några av oss har till och med levt med "svalorna" i 60 år. Jodå, de firar jämnt 2021. Husvagn & Camping kommer inom kort även att testa en av deras så kallade jubileumsvagnar. Nu är det emellertid en välutrustad Südwind som gäller.

Sug på karamellen Scandinavian Selelection! Namnet i sig förpliktar, ty serien är ämnad för bruk även när kvicksilverhalten skvallrar om temperaturer långt under nollstrecket. 

Många av er har säkerligen varit med om känslan av både bekvämlighet och kvalitet fast man inte riktigt kan sätta fingret på varför det är så. I vissa fall kan man inte ens se de komfort-höjande komponenterna med blotta ögat.

Högkvalitativ sittkomfort och en skön inramning med både skyroof och ett stort takfönster.

Vad är det då som gör den här husvagnsserien bättre än bra? Låt oss lägga själva testobjektet 650 UDF åt sidan för en stund och istället granska modellseriens högkvalitativa konstruktion.

De flesta varumärken har idag glasfiberförstärkt kaross som ska stå emot hagelskurar. Knaus likaså, men de har valt en variant med nästan tre gånger så hög glasfiberandel jämfört med en standardiserad, glasfiberarmerad plast. Baklyktorna Cateye Evolution har vi skrivit om förut.

De har förutom sitt läckra utseende tredimensionell lampgeometri som förbättrar trafiksäkerheten. Central servicebox, inkluderat ett BWT-vattenfilter, är precis som tio års täthetsgaranti en av många fördelar med Knaus vagnar.

Stort och välutrustat kök med dubbla skafferier, mikrovågsugn, stor kyl/frys och fläkt.

Barnens avdelning för nattbruk. Denna möbelmodul kan bytas ut mot en dinett med nedfällbar säng.

Kikar vi interiört är arbets- och bordsplattorna av HPL-laminat medan möbelmodulfronterna har CPL-laminat. Båda versionerna är extremt reptåliga. 

Möblerna förbinds via så kallad pluggteknik för hög stabilitet. I sängarna finns femzons EvoPore HRC-madrasser och som tillval går det att få upp till en 50 millimeter tjock WaterGel-bäddmadrass. 

Sedan har vi det där som får det kyliga vintercampandet att nästan framstå som spanska solkusten. Alldeles riktigt, Aldes vattenburna värmesystem, vilket även inkluderar golvet.

Inget ont om luftburen värme, men den jämna och behagliga uppvärmningen som ett vattenburet system bidrar med är svårslagen en kall kväll vid foten av skidbacken. En liten detalj som är ny för året är reseapoteket MediKit. Köper du en ny Knausvagn ingår en värdecheck på ett praktiskt ta med-apotek som du kan lösa in online hos en av deras samarbetspartners.

Att Knaus har som målsättning att revolutionera framtiden inom fritidsfordonsbranschen är glasklar. Att ständigt utvecklas via innovativ teknik uppenbarar sig i tillvalet och spårningssystemet GPS-tracker. 

Vänster: Duschkabinen kan även användas som ett praktiskt torkskåp. Höger: Fransk säng har blivit ett mycket populärt bäddalternativ på den svenska marknaden.

Hur är då den specifika modellen 650 UDF?

Som synes är det en barnkammarvagn, fast det är en sanning med modifikation. Du kan nämligen få exakt samma planlösning fast utan våningssäng. Denna modul går att byta ut mot en dinett med tillhörande nedfällbar säng. Vilken version man än väljer torde vagnen bli älskad av såväl stora som små.

Här finns en mängd komforthöjande och användarvänliga ting som stor U-soffa med sköna nackstöd i hörnen, bred XL-entrédörr, instegsgarderob, mikrovågsugn, det nya kylskåpet som kan öppnas från två håll och naturligtvis en separat duschkabin som är möjlig att använda som torkskåp för våta vinterplagg. Det sistnämnda välkomnas mer än gärna med öppna armar efter en dag i skidspåret.

 • Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-06-21 07:22

 • Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-24 07:10

 • Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-19 07:35

 • Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-16 07:08

 • Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-10 06:29

 • Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-25 07:05

 • Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-21 07:49

 • Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-19 07:20

 • Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-05 07:39

 • Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Klart och tydligt står det Malibu – a company of Carthago på karossidan bredvid entrédörren. När vi stiger in blir det synnerligen uppenbart att det här är ett varumärke som förpliktar och det klarar denna husbil med bravur.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-15 07:02

 • Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring

  Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring

  Visst, det var Schwalbennest (Svalboet) som lanserades allra först av Knaus 1961. Året efter kom Südwind som i allra högsta grad lever vidare som en av de mest ledande modellserierna i husvagnsbranschen – alla varumärken inkluderade.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-11 07:06

 • Hymer ML-T 570 Crossover: Grovmönstrat äventyr

  Hymer ML-T 570 Crossover: Grovmönstrat äventyr

  Hymer ML-T 570 Crossover är inte bara en udda husbil. Den är kaxigast i klassen och inbjuder till något som de konventionella husbilarna aldrig kommer att mäkta med – ett äventyr även vid sidan av vägen!

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-03 06:19

 • Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie

  Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie

  Finnes: Välrenommerat varumärke. Synnerligen prisvänlig vagn. Låg vikt. Fem olika skepnader. Sökes: Nytillkomna campare som inte vill offra en halv förmögenhet på en sprillans ny husvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-01 07:40

 • Weinsberg CaraCore 700 MEG: Specialbyggd!

  Weinsberg CaraCore 700 MEG: Specialbyggd!

  Är verkligen Weinsberg ett instegsmärke? Svaret blir nog både ja och nej, beroende på vem eller vilka man frågar. Pratar vi koncernspråk och syskonen Knaus och Tabbert, blir svaret naturligtvis ja. När Husvagn & Camping kikar på helintegrerade CaraCore 700 MEG lutar det betydligt mer åt ett nej.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-11 08:45

 • Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe

  Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe

  Sunlight må vara ett varumärke som prismässigt ingår i kategorin "något billigare". Men när vi sätter tänderna i deras Cliff 600 RT Adventure Edition med pop-up-tak blir vi en smula förvånade. Det har nämligen inte snålats in på en enda pinal.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-09 07:06

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1710 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

 • Husvagn & Camping 2022-02

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206