Sittgruppen är lika skön som hemma och dessutom sväljer den en stor familj.
I dagens samhälle är det inte ovanligt att två barnfamiljer slås samman. Då kan det också hända att två eller tre småttingar plötsligt blir fem på en och samma gång. Kabe har en lösning på detta i Classic 600 GLE KS B15.
Som bekant är Classic den svenska tillverkarens så kallade instegsserie. Kullen med tio olika vagnstyper från minstingen 470 XL till dubbelaxlade 780 DGDL har emellertid samma höga kvalitet som sina syskonserier. När det gäller komfort har det inte tummats på något. Det som skiljer är att utrustningslistan är något kortare och tillvalen något färre i Classicsegmentet.
Bland alla olika modeller har vi valt att kika på 600 GLE. En populär storsäljare som finns i två varianter. Antingen med två bäddar i våningssängen (B14) eller som i vårt fall med tre britsar. Lägg till den bäddbara sittgruppen och den franska sängen, och vi kan räkna samman hela sju platser för nattbruk – inte illa!
Om vi återvänder till utrustningsnivån måste det nästan förtydligas att instegsmodell kan betyda en sak hos ett varumärke och något annat hos en annan.
Visst, en Classic har inte samma utbud av lyx som en Imperial eller en Royal, utan de är mer och nosar på syskonen i ädelstensserien – men sanna våra ord, det är gott nog.
När Classic lanserades 2012 var det ett genidrag. Med en prislapp cirka 50 000 kronor under en storleksmässig motsvarighet bland ädelstenarna, och med fokus på barnfamiljer, kunde Kabe nu locka dem som tidigare avböjt en rödvit husvagn av prismässiga skäl.
Idag, åtta år senare är serien fortfarande en storsäljare och det beror på att Kabe inte har tummat en enda millimeter på dess styrkor vare sig det gäller komfort, byggnadskonstruktion, värme eller ventilation.
Det spelar egentligen ingen roll vilka komponenter, moduler eller konstruktioner som specialstuderas i närmaste detalj: den fuktsäkra iWall-karossen, den magnifika sängkomforten, de ultratäta energifönstren eller det optimerade ventilationssystemet. Kabe har gjort det här i så många år och de gör precis allt med kirurgisk precision.
Det är då som ett varumärke också kan gå i god för uttryck som "det goda livet", "funktioner med finess", "bekymmersfritt ägande" och sist men inte minst deras välkända slogan – "alltid steget före".
Anser ni måhända att 600 GLE är en för liten eller för stor barnkammarvagn? Som vi inledningsvis nämnde finns Classic i tio olika modellformer och än fler planlösningar. Exempelvis har 560 GLE samma planlösning som vårt testobjekt men fyra decimeter kortare inre karosslängd. 660 DGDL har en helt annan planlösning än vårt testobjekt och lite drygt två kvadratmeter mer spelrum. Gigantiska 780 DGDL är också en barnkammarvagn, men storleksmässigt spelar den i egen liga.
Vilka kommer då att tycka om den här vagnen? Enklaste svaret är väl egentligen – vem gör det inte?
Barnen kommer nämligen att bli eld och lågor när de märker att vagnen är lika härligt varm och ombonad på vintern som den är sval vid skollovet under sommaren. Plocka ut laggen ur den uppvärmda skidluckan. Använd sedan hygienutrymmet som ett torkskåp för de våta kläderna när benen inte förmår mer i skidspåret.
Sedan vankas det bullar och varm choklad i soffan. Var det någon som föreslog Sälen eller värmländska Hovfjället?
Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.
Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.
Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.
Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.
1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.
Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.
Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.
En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.
Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.
Klart och tydligt står det Malibu – a company of Carthago på karossidan bredvid entrédörren. När vi stiger in blir det synnerligen uppenbart att det här är ett varumärke som förpliktar och det klarar denna husbil med bravur.
Visst, det var Schwalbennest (Svalboet) som lanserades allra först av Knaus 1961. Året efter kom Südwind som i allra högsta grad lever vidare som en av de mest ledande modellserierna i husvagnsbranschen – alla varumärken inkluderade.
Hymer ML-T 570 Crossover är inte bara en udda husbil. Den är kaxigast i klassen och inbjuder till något som de konventionella husbilarna aldrig kommer att mäkta med – ett äventyr även vid sidan av vägen!
Finnes: Välrenommerat varumärke. Synnerligen prisvänlig vagn. Låg vikt. Fem olika skepnader. Sökes: Nytillkomna campare som inte vill offra en halv förmögenhet på en sprillans ny husvagn.
Är verkligen Weinsberg ett instegsmärke? Svaret blir nog både ja och nej, beroende på vem eller vilka man frågar. Pratar vi koncernspråk och syskonen Knaus och Tabbert, blir svaret naturligtvis ja. När Husvagn & Camping kikar på helintegrerade CaraCore 700 MEG lutar det betydligt mer åt ett nej.
Sunlight må vara ett varumärke som prismässigt ingår i kategorin "något billigare". Men när vi sätter tänderna i deras Cliff 600 RT Adventure Edition med pop-up-tak blir vi en smula förvånade. Det har nämligen inte snålats in på en enda pinal.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.