Dethleffs Beduin Scand 690 BQT: Njutning året runt

Dethleffs Beduin Scand 690 BQT: Njutning året runt

Publicerad

Modellserien Beduin har hängt på diverse dragkrokar runt om i Europa sedan 1956. Numera har den ett skandinaviskt interiörkoncept som möjliggör camping 365 dagar om året. Vi har kikat på 690 BQT.

Frontkök var årets fluga i fjol, och visst ser det härligt ut?

Under två husvagnssäsonger har frontkök varit på tapeten. Varför har just denna planlösning blivit så populär?

När vi träder in i vårt testobjekt blir det uppenbart. Att komma till himmelriket är en överdrift, men vi får i varje fall förståelse för varför det är en omtyckt kökslösning. Stort öppningsbart fönster, ett takfönster och en sky roof i en och samma avdelning.

Jösses, vilken inramning! Den öppna ytan gör det minst lika enkelt att hantera skärbräda och kastruller som hemma.

Utrustningsnivån är dessutom så hög att köket blir en fulländad sektion. Vi kan nämligen skriva dit riktig spis med ugn, utdragbart skafferi med trådkorgar, stor kyl/frys, kryddhylla och dubbla 230-uttag. 

När vi till slut lyfter bort blicken från köket slår vi oss ned i sittgruppen. Vid ena väggen finns en rak soffa. På motsatt sida en U-formad.

Tvärställd dubbelsäng tillhör inte vanligheterna men den lösningen har 690 BQT.

Komforten är hög var du än sätter dig, men allra kungligast sker det i den sistnämndas hörn där det finns nackstöd. Mellan tummen och pekfingret får ett sjumannalag plats utan att ens behöva trängas. Här
noterar vi tv-fäste, 230-uttag, takfönster, aircondition samt att LED-belysningen löper på en skena. 

Inredningsarkitekterna har valt ett designspråk som är extremt modernt och vi skulle nästan kunna kalla naturfiltlooken för sportigt ungdomlig. Färgmässigt gäller kombinationen gråa möbelmoduler med vita detaljer som exempelvis skåpluckorna.

Ljuvliga soffor i husvagnens centrala del, som tar upp kampen med köket om att vara vagnens bästa.

Sovrummet är så pass stort att det faktiskt kan kallas för rum. Dubbelsängen har en något ovanlig placering då den är tvärställd. Jodå, den har inskjutbar funktion, vilket gör att passage till och från hygienutrymmet blir enklast möjlig.

Garderober finns på vardera sida om sängen och eventuellt skrymmande persedlar kan ta plats under densamma. Grejerna når ni sedan antingen från in- eller utsidan. Även i avdelningen för nattbruk löper läslamporna på skena och det innebär att belysningspunkten kan riktas optimalt mot en bok eller annan typ av förströelse.

Sist men inte minst, i husvagnens akterparti finns ett fordonsbrett hygienutrymme med separat duschkabin som också kan användas som torkskåp. Både öppningsbart fönster och taklucka ombesörjer god ventilation. Här sätter vi ett litet extra plus i kanten för alla hygienrelaterade detaljer i grundutrustningen.

Utdragbart skafferi är både platsbesparande och effektivt.

Det finns givetvis en mängd andra pluspunkter i en Beduinvagn. 

Ett par av konstruktionerna och komponenterna bör lyftas fram. Vattenburet värmesystem från Alde är en av dem. Inget ont om luftburet, men vill man ha jämn och bestående värme för både kropp och själ, ja då är det Alde som gäller – punkt slut!

En annan toppfunktion är AirPlus – som ger vagnen luftcirkulation via bakventilerade överskåp. Även LFI-tekniken (Long Fiber Injection) som tillämpas som påbyggnadsdelar på fronten vid gasolkofferten bör nämnas. Det gör delarna starka och stabila, samtidigt som de är enkla att byta och reparera om olyckan skulle råka vara framme.

Allra längst bak ett vagnsbrett hygienutrymme där duschkabinen skymtar till vänster.

Passar inte planlösningen eller det bruna tyget i sittgruppen? Lugn, både grå och grå/grön tygnyans finns också. 

Och när det gäller syskonmodeller kan du välja bland sex andra. Från minsta 540 QMK till bamsingen 740 BFK – båda barnkammarvagnar.

 • Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-06-21 07:22

 • Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-24 07:10

 • Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-19 07:35

 • Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-16 07:08

 • Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-10 06:29

 • Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-25 07:05

 • Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-21 07:49

 • Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-19 07:20

 • Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-05 07:39

 • Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Klart och tydligt står det Malibu – a company of Carthago på karossidan bredvid entrédörren. När vi stiger in blir det synnerligen uppenbart att det här är ett varumärke som förpliktar och det klarar denna husbil med bravur.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-15 07:02

 • Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring

  Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring

  Visst, det var Schwalbennest (Svalboet) som lanserades allra först av Knaus 1961. Året efter kom Südwind som i allra högsta grad lever vidare som en av de mest ledande modellserierna i husvagnsbranschen – alla varumärken inkluderade.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-11 07:06

 • Hymer ML-T 570 Crossover: Grovmönstrat äventyr

  Hymer ML-T 570 Crossover: Grovmönstrat äventyr

  Hymer ML-T 570 Crossover är inte bara en udda husbil. Den är kaxigast i klassen och inbjuder till något som de konventionella husbilarna aldrig kommer att mäkta med – ett äventyr även vid sidan av vägen!

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-03 06:19

 • Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie

  Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie

  Finnes: Välrenommerat varumärke. Synnerligen prisvänlig vagn. Låg vikt. Fem olika skepnader. Sökes: Nytillkomna campare som inte vill offra en halv förmögenhet på en sprillans ny husvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-01 07:40

 • Weinsberg CaraCore 700 MEG: Specialbyggd!

  Weinsberg CaraCore 700 MEG: Specialbyggd!

  Är verkligen Weinsberg ett instegsmärke? Svaret blir nog både ja och nej, beroende på vem eller vilka man frågar. Pratar vi koncernspråk och syskonen Knaus och Tabbert, blir svaret naturligtvis ja. När Husvagn & Camping kikar på helintegrerade CaraCore 700 MEG lutar det betydligt mer åt ett nej.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-11 08:45

 • Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe

  Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe

  Sunlight må vara ett varumärke som prismässigt ingår i kategorin "något billigare". Men när vi sätter tänderna i deras Cliff 600 RT Adventure Edition med pop-up-tak blir vi en smula förvånade. Det har nämligen inte snålats in på en enda pinal.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-09 07:06

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1710 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

 • Husvagn & Camping 2022-02

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206