Knaus Südwind 420 QDI: Småfräck jubileumsvagn

Knaus Südwind 420 QDI: Småfräck jubileumsvagn

Publicerad

Knaus – en ikon som står högt i kurs än idag. Vi har denna gång valt att titta till den lilla behändiga resevagnen Südwind 420 QD. En modell som ingår i en jubileumsserie med tilläggsnamnet 60 Years.

Anledningen till jubileums-serien är enkel. Helmut Knaus grundade nämligen sitt varumärke 1960 i Marktbreit, i Tyskland.

Något senare startade serietillverkningen och företaget skördade omgående stora framgångar med serier som Schwalbennest (svalboet) och Südwind. Sex decennier senare finns de båda kvar. Dubbla svalor ingår som bekant i varumärkets logotype och Südwind är still going strong som modellserie.

Liten vagn betyder oftast en minimal sittgrupp, men i 420 QD får det faktiskt plats upp till fem personer.

Vårt testobjekt, 420 QD, är den minsta av totalt 16 modeller och det är en resevagn ut i fingerspetsarna. Att den är lättdragen och enkel att rangera, och har låg tjänstevikt gör den till ett attraktivt, mobilt boende för dem som måhända rankar resan och själva äventyret som mer betydelsefullt än att vara en jätte på campingplatsen med meterlånga förtält och eget staket.

Är vagnen så liten att den måhända tappar mark i de interiöra ronderna? Både ja och nej! Naturligtvis kan man inte jämföra yta och svängrum med en två meter längre motsvarighet på husvagnsmarknaden, däremot kan ingen komma och säga att det saknas utrustning.

Vi börjar med entrén där vi noterar myggnätsfunktion, krokar, paraplyställ och en tygväska med plats för diverse pryttlar.

Vänster: Rak köksbänk är praktisk i en smal, kort vagn.
Höger: Garderoben är placerad mellan sängen och toa.

Rakt fram, från entrédörren sett, är dinetten placerad. Där är läsbelysningen smart konstruerad då de båda spotlighterna löper på skena (gäller även vid sängen) som gör att ljusbilden kan riktas optimalt. Ryggdynorna ger ett behagligt svankstöd och vi noterar att laddningsuttag för USB finns både här och vid avdelningen för nattbruk.

Under soffdynorna får en hel del skrymmande packning plats och det går plättlätt att komma åt dessa via Knaus fiffiga lyfta-upp-dynan-lösning.

På tal om att enkelt komma åt packning! Det bör poängteras att vagnen är utrustad med lastluckor på båda karossidorna. Överskåpen har luftspalter, distansskivor, kraftiga gångjärn och soft close-funktion.

Vänster: En tvärställd säng är ett måste i vagn av dessa ringa mått.
Höger: I hygienutrymmet finns det som nöden kräver.

Det interiöra färgspråket består av ljust faner (möbel-modulerna), ett mörkgråbrunt golv samt mattvita överskåp med borstade aluminiumbeslag. Sammantaget bildas en ytterst stilren look. Tittar vi till det exteriöra bjuds vi på en sportig känsla via släta karossidor och aluminiumfälgar. Ett plus i kanten för att samtliga stödbensskruvar är lättillgängliga.

Till sist gör vi som vanligt tummen upp för det dynamiska blinkerssystemet med LED-teknik. CatEye Evolution heter det bestämt.

Vi kikar vidare på den interiöra användarvänligheten. En rak bänkskiva med bra arbetsyta och en utfällbar skärbräda att ta till finns i köket. I denna avdelning noterar vi även dubbla 230-uttag, ett rymligt skafferi, en trio över- och underskåp (besticklådan inkluderad) samt golvplacerad kyl/frys.

Den separata serviceluckan gillas av de allra flesta.

Att den enda sängen är tvärställd har vi full förståelse för då det inte finns tillräckligt med utrymme för en längsgående bädd. Noterbart är att sängen är utrustad med en högkvalitativ Evo-Pore HRC-madrass.

Toalettutrymmet är fullutrustat med alla möjliga smådetaljer man kan tänkas behöva. En taklucka ombesörjer ventilationen. 

Belysningsknappen sitter på barnvänlig höjd. En avdelning som faktiskt håller samma moderna utseende som övrig bodel. Med andra ord – slutet gott, allting gott.

 • Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Vad sägs om sofistikerat och elegant, samtidigt som husbilen är fullsmetad med smarta och genomtänkta detaljer som gör campandet till en fröjd? Välkommen till det treaxlade flaggskeppet Dethleffs Globetrotter XLI 7850-2 DBM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-30 06:22

 • Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Ofta pratar vi om fransk charm, italiensk design och tysk ingenjörskonst. Men vad händer om man tar det sistnämnda och kryddar med de första två? Jo, något som i allra högsta grad påminner om Malibu.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-28 06:05

 • Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Finns det någon medelstor, enaxlad husvagn på den svenska marknaden som klarar av att förse sju personer med både bra och humana sovplatser? Tro det eller ej, men svaret är faktiskt ja. Häng med när vi kollar in Polar Edition 620 FWCA.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-26 06:12

 • Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  60 års erfarenhet av husvagnsbyggande, men tämligen okända på den svenska marknaden. Nu görs det en satsning på franska Caravelair – med fyra återförsäljare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-21 07:44

 • Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  För cirka tio år sedan var alkovmodeller mer eller mindre dödsdömda, ja till och med utrotningshotade. Det mesta går emellertid i cykler och även om halv- och helintegrerade husbilar är populärare är inte "husbilarna med en bula på taket" på något vis ute ur leken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-02 07:35

 • Rapido M66: Fabulös fransos

  Rapido M66: Fabulös fransos

  För lite drygt två år sedan testade Husvagn & Camping husbilen Rapido M96. En modell som då var ny på marknaden. Nu är det dags att sätta tänderna i syskonet M66.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-29 06:49

 • Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Bland dryga dussinet olika husvagnmodeller inom Dethleffs Nomad finns det en ny planlösning för i år. En mycket öppen sådan. Det är med förtjusning vi tar oss an Nomad 520 ELT, som finns att beskåda hos DS Husvagnar i Hörby.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-26 06:16

 • Adria Alpina 663 UK: Vagn för den stora familjen

  Adria Alpina 663 UK: Vagn för den stora familjen

  Är ni ute efter en husvagn som kan användas året runt? Behöver ni även ha tillgång till fasta sängar för två vuxna och tre barn? Spana då in Adria Alpina 663 UK.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-24 07:10

 • LMC Style 400 F: Flexibel lösning

  LMC Style 400 F: Flexibel lösning

  Hur får man en minihusvagn att bli rymlig nog för två personer? Jo, man trollar bort sängen som LMC på ett mycket smart sätt har gjort på modellen Style 400 F.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-15 07:58

 • Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  När man nämner ordet helintegrerad ser de allra flesta en stor och svulstig husbil med en sjusiffrig prislapp framför sig. Knappast modeller som kan vara med och utmana de potentiella kunderna som är ute efter ett kompakt fordon i sexmetersklassen. Men det finns undantag – som exempelvis Knaus VAN I 550 MF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-05 07:28

 • McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  Ung, snygg och modemedveten. Alla goda ting är tre och det råder inga som helst tvivel om att detta står för den italienska husbilstillverkaren McLouis. Det gäller dock att vara först till kvarn. Deras fordon tycks nämligen gå åt som smör i solsken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-02 07:29

 • Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Är du måhända ute efter en typ av husvagn som inte är som alla andra? Då bör du kika på Hobbys nya och minst sagt unika Maxia 660 WQM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-28 07:34

 • Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Det har blivit mer inne än någonsin att campa med ett litet fordon, och det gäller såväl husbilar som husvagnar. Weinsberg CaraOne 390 PUH är en nätt och behändig vagn att dra, samtidigt som den är förvånansvärt rymlig invändigt.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-08 06:54

 • Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Vill ni ha en semester som är fylld med glädje, äventyr och komfort de kommande åren? Önskar ni dessutom vara klimatsmarta och väljer bort charterresor till stora hotellkomplex med såväl vattenland som Bamseklubb? Då är det läge att tala i husvagnstermer.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-06 06:49

 • Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Husbilar har många uppskattade egenskaper. Frihet och flexibilitet hör dit, men med begränsningar. Att exempelvis köra ut på en fuktig gräsmatta kan betyda behov av bärgning!

  Första intrycket Håkan Johansson, 2022-07-04 07:09

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206