Knaus Südwind 420 QDI: Småfräck jubileumsvagn

Knaus Südwind 420 QDI: Småfräck jubileumsvagn

Publicerad

Knaus – en ikon som står högt i kurs än idag. Vi har denna gång valt att titta till den lilla behändiga resevagnen Südwind 420 QD. En modell som ingår i en jubileumsserie med tilläggsnamnet 60 Years.

Anledningen till jubileums-serien är enkel. Helmut Knaus grundade nämligen sitt varumärke 1960 i Marktbreit, i Tyskland.

Något senare startade serietillverkningen och företaget skördade omgående stora framgångar med serier som Schwalbennest (svalboet) och Südwind. Sex decennier senare finns de båda kvar. Dubbla svalor ingår som bekant i varumärkets logotype och Südwind är still going strong som modellserie.

Liten vagn betyder oftast en minimal sittgrupp, men i 420 QD får det faktiskt plats upp till fem personer.

Vårt testobjekt, 420 QD, är den minsta av totalt 16 modeller och det är en resevagn ut i fingerspetsarna. Att den är lättdragen och enkel att rangera, och har låg tjänstevikt gör den till ett attraktivt, mobilt boende för dem som måhända rankar resan och själva äventyret som mer betydelsefullt än att vara en jätte på campingplatsen med meterlånga förtält och eget staket.

Är vagnen så liten att den måhända tappar mark i de interiöra ronderna? Både ja och nej! Naturligtvis kan man inte jämföra yta och svängrum med en två meter längre motsvarighet på husvagnsmarknaden, däremot kan ingen komma och säga att det saknas utrustning.

Vi börjar med entrén där vi noterar myggnätsfunktion, krokar, paraplyställ och en tygväska med plats för diverse pryttlar.

Vänster: Rak köksbänk är praktisk i en smal, kort vagn.
Höger: Garderoben är placerad mellan sängen och toa.

Rakt fram, från entrédörren sett, är dinetten placerad. Där är läsbelysningen smart konstruerad då de båda spotlighterna löper på skena (gäller även vid sängen) som gör att ljusbilden kan riktas optimalt. Ryggdynorna ger ett behagligt svankstöd och vi noterar att laddningsuttag för USB finns både här och vid avdelningen för nattbruk.

Under soffdynorna får en hel del skrymmande packning plats och det går plättlätt att komma åt dessa via Knaus fiffiga lyfta-upp-dynan-lösning.

På tal om att enkelt komma åt packning! Det bör poängteras att vagnen är utrustad med lastluckor på båda karossidorna. Överskåpen har luftspalter, distansskivor, kraftiga gångjärn och soft close-funktion.

Vänster: En tvärställd säng är ett måste i vagn av dessa ringa mått.
Höger: I hygienutrymmet finns det som nöden kräver.

Det interiöra färgspråket består av ljust faner (möbel-modulerna), ett mörkgråbrunt golv samt mattvita överskåp med borstade aluminiumbeslag. Sammantaget bildas en ytterst stilren look. Tittar vi till det exteriöra bjuds vi på en sportig känsla via släta karossidor och aluminiumfälgar. Ett plus i kanten för att samtliga stödbensskruvar är lättillgängliga.

Till sist gör vi som vanligt tummen upp för det dynamiska blinkerssystemet med LED-teknik. CatEye Evolution heter det bestämt.

Vi kikar vidare på den interiöra användarvänligheten. En rak bänkskiva med bra arbetsyta och en utfällbar skärbräda att ta till finns i köket. I denna avdelning noterar vi även dubbla 230-uttag, ett rymligt skafferi, en trio över- och underskåp (besticklådan inkluderad) samt golvplacerad kyl/frys.

Den separata serviceluckan gillas av de allra flesta.

Att den enda sängen är tvärställd har vi full förståelse för då det inte finns tillräckligt med utrymme för en längsgående bädd. Noterbart är att sängen är utrustad med en högkvalitativ Evo-Pore HRC-madrass.

Toalettutrymmet är fullutrustat med alla möjliga smådetaljer man kan tänkas behöva. En taklucka ombesörjer ventilationen. 

Belysningsknappen sitter på barnvänlig höjd. En avdelning som faktiskt håller samma moderna utseende som övrig bodel. Med andra ord – slutet gott, allting gott.

 • Knaus Boxdrive 680 ME: En på miljonen

  Knaus Boxdrive 680 ME: En på miljonen

  Tycker du kanske att fullvuxna husbilar är för stora och normala plåtisar en smula för små? Vad göra? Jo, kolla in Knaus Boxdrive 680 ME. Det är nämligen en fullvuxen plåtis för livsnjutare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-02-03 06:45

 • Adria Supersonic 780 SL: Både form och funktion

  Adria Supersonic 780 SL: Både form och funktion

  Sofistikerad. Tidlös. Kvalitet. Passion. Innovativ. Passar din kravspecifikation in på detta? Listan på superlativ kan nämligen göras lång när det gäller nya Supersonic 780 SL från Adria.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-02-01 06:36

 • Sun Living V 60 SP: Familjealternativ

  Sun Living V 60 SP: Familjealternativ

  Sun Living är ett instegsmärke som stadigt klättrar på försäljningslistorna. Från att ha varit förenklade modeller från moderskeppet Adria är de sedan några år tillbaka mer fristående med egen utvecklingsavdelning. Vi har kikat på årets nyhet bland deras plåtisar – V 60 SP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-01-05 07:10

 • Roadcar R540: För en rimlig peng

  Roadcar R540: För en rimlig peng

  Det blir allt svårare att finna fritidsfordon som inte gör stora hål i plånboken. Vi tar oss till Tumbo Husvagnar & Husbilar, strax väster om Eskilstuna, för att sätta klorna i marknadens kanske mest prispressade plåtis – en Roadcar R540. Med facit i handen blev vi glatt överraskade.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-01-04 07:25

 • Knaus Azur 500 FU: Spännande comeback

  Knaus Azur 500 FU: Spännande comeback

  Många saker kommer och går. De allra bästa består – eller gör comeback. Som Knaus Azur. En husvagn utöver det vanliga som vi lärde känna under 1980- och 1990-talet. Deras återkomst kommer definitivt inte lämna någon sann husvagnsentusiast oberörd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-30 07:07

 • Hobby Maxia 585 UL: Alla goda ting är tre

  Hobby Maxia 585 UL: Alla goda ting är tre

  Två har blivit tre. I fjol lanserade Hobby en ny serie med husvagnar, deras lyxigaste versioner någonsin. Nu har dock storken sett till att utökning sker då duon Maxia vuxit till en trio via 585 UL.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-28 07:28

 • McLouis MC4 281: Nu på Ford

  McLouis MC4 281: Nu på Ford

  Ska husbilar alltid vara byggda på chassin från Fiat? Glöm det. Det råder andra tider nu och det är dags att slopa tunnelseendet och tänka nytt. Som exempelvis McLouis på Ford Transit.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-14 06:47

 • Eura Mobil V 635 EB: Premiumplåtis!

  Eura Mobil V 635 EB: Premiumplåtis!

  Plåtisar med det där lilla extra. Låter det intressant? Spana då in Eura Mobils nykläckta trio där Husvagn & Camping har provat långbäddsmodellen V 635 EB.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-09 07:09

 • Polar 620 BSA Selected: Varm och ombonad

  Polar 620 BSA Selected: Varm och ombonad

  Inför 2022 utförde Polar en remarkabel ansiktslyftning gällande det exteriöra i sin husvagnsflotta. Till 2023 har de lagt ordentligt krut på det interiöra – en satsning som lyfter både design och funktion till en ny nivå.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-07 07:13

 • Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Via coolare hjul, högre markfrigång och riktigt häftig utstrålning har Adria lyckats med konststycket att förvandla redan balla Action 391 LH till en ännu mer spännande husvagn med lite offroadkaraktär. Välkomna att inspektera den ikoniska vagnen som i viss mån fått ny skrud.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-03 07:10

 • Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Dags att sätta tänderna i ännu en fransos. Denna gång en helintegrerad Pilote G781 FGJ. Ett varumärke som har börjat prenumerera på en framskjuten placering i registreringsstatistiken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-21 07:01

 • Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Ute efter en liten vagn för två med singelbäddar som dessutom är vinterutrustad? Det är ingen enkel ekvation att få till. Men Kabe har lyckats och Estate 470 GLE har alla förutsättningar att både bli en favorit och en volymsäljare av stora mått.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-18 07:29

 • Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Små, lättdragna vagnar har blivit alltmer populära de senaste två åren. En av storsäljarna på den svenska marknaden är Hobby De Luxe 400 SFe med sänglösningen fransk bädd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-15 07:41

 • Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Vad får man om man kombinerar tysk ingenjörskonst med italiensk känsla för design. Rätt svar är Etrusco. Det är ingen ny sheriff som har kommit till staden, men väl en trevlig nykomling på husbilsmarknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-11 07:07

 • Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Utvecklingen sker i rasande takt. Så även inom fordonsindustrin. Av den anledningen har vi valt att kika på en gasolfri husvagn denna gång. Något som var snudd på otänkbart för tio år sedan. Mina damer och herrar – välkomna till Knaus Sport E.POWER Selection.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-25 06:54

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206