Dethleffs Just 90 T7052 DBM: Jubel för jubileumsmodell

Dethleffs Just 90 T7052 DBM: Jubel för jubileumsmodell

Publicerad

90 år i campingfordonsindustrin. Grundaren Arist Dethleffs byggde sin första husvagn 1931 och detta firar det tyska varumärket med att lansera jubileumsserien Just 90.

Själva vägronden är det inte så mycket att orda om. Det handlar nämligen om en normalstor husbil med en drivlina från Fiat Ducato (130 hästkrafter och manuell växellåda). Alltså något som de allra flesta har styrt under sin karriär som husbilsägare.

Är du nybörjare finns det ingen anledning till oro. Översatt till personbilsvärlden är det ungefär som att ratta en Volkswagen Passat, mycket svårare än så är det inte.

Smart med ett skjutbart bord i samvaroavdelningen.

Istället kikar vi på vilken utrustning vi har att göra med vid ratten. Det är trots allt en instegsmodell och vi undrar om det har snålats in på något.

Hyttstolarna (Pilote) håller hög kvalitet och de är justerbara både i höjd och lutning. Multifunktionsratt är praktiskt. Backspeglarna har blind-spot-funktion. De är även eluppvärmda vilket kan vara en lämplig funktion i ett stundtals kyligt land som Sverige.

Dubbla krockkuddar, ASR (antispinn), ESP (antisladd), EBD (elektrisk bromskraftfördelning), Traction +, Hill Holder och Hill Descent Control, startspärr, farthållare samt att bränslematningen automatiskt stängs av vid kollision skriver vi in under rubriken säkerhet. Småpryttlar som mugghållare och laddningsuttag för både 12V och USB-kabel finns också. Svaret på frågan blir alltså – inget snålande här inte!

I garaget gäller 150 kg maxlast. Duschen kan även användas som torkskåp.

Vi tar ett varv runt fordonet. Noterar såväl markis (tillval) som cykelhållare. Bra! Garaget har stora dörrar, belysning, 230-uttag, 150 kg lastvikt och surrningsöglor som håller persedlarna på plats under färd.

Karossdekoren är i det närmaste obefintlig. Helt krasst är nog Just 90 en av de vitaste (knappt några dekaler alls) vi har skådat på husbilsmarknaden.

Vid entrén är ett fönster integrerat i dörren. Här finns också myggnätsfunktion och ett skåp att förvara skor i. Den interiöra designen ger en hemtrevlig känsla. Istället för bling-bling är det funktionella i fokus. Kulörspråket är behagligt och går i grått (klädsel, golv och väggar), brunt (möbelmoduler) och vitt (överskåpsluckorna).

150 centimeter bred komfortsäng med stuvutrymme man kan nå vid fotänden.

Sittgruppen känns både ljus och öppen. Till stor del beror det på ett stort takfönster ovanför hytten som släpper in rikligt med solljus. Det är utrymme för fem sittande och via ett skjutbart bord kan alla få sin beskärda del att ställa glas och tallrik på när det vankas utfodring.

Vissa kanske grymtar när det visar sig att spisen bara har två brännare. Fast med handen på hjärtat – hur många gångar används fler än två brännare samtidigt?

Skafferiet inkluderar en papperskorg och kylskåpets design är tilltalande med borstad aluminiumdörr. Vi är inte direkt överförtjusta över att det är två decimeters nivåskillnad från köket och bakåt i fordonet. Fast när tårna har fått sig en smäll eller två, brukar man lära sig att lyfta på fötterna.

Ett litet, men behändigt vinkelkök med två brännare.

Toalettavdelningen är försedd med allt som behövs.

På var sin sida om den breda dubbelsängen finns två trappsteg. Det ser vi å andra sidan som positivt då man enkelt kan komma i och ur bädden. Den 15 centimeter tjocka madrassen med sju zoner är för övrigt försedd med klimatreglerande material.

Separata avdelningar gäller för hygien. I duschkabinen finns trätrall, takventil och en handuksstång vilket gör att platsen även kan användas som torkskåp för våta ytterplagg.

På toaletten noterar vi också en takventil samt lite annat smått och gott som toalettrulleshållare, mugg för tandborstar samt handduks-krokar. 

Totalt omfattas halvintegrerade Just 90 av sex olika modeller. Är det då en kompetent första köpet-husbil? Ja, utan tvekan!

Grundutrustningsnivån är hög och Dethleffs som varumärke har ett mycket bra andrahandsvärde. Om inte sänglösningen i testobjektet T7052 DBM skulle passa finns det tre syskonmodeller som har singelbäddar och två varianter som kryper under sju meter.

 • Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Via coolare hjul, högre markfrigång och riktigt häftig utstrålning har Adria lyckats med konststycket att förvandla redan balla Action 391 LH till en ännu mer spännande husvagn med lite offroadkaraktär. Välkomna att inspektera den ikoniska vagnen som i viss mån fått ny skrud.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-03 07:10

 • Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Dags att sätta tänderna i ännu en fransos. Denna gång en helintegrerad Pilote G781 FGJ. Ett varumärke som har börjat prenumerera på en framskjuten placering i registreringsstatistiken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-21 07:01

 • Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Ute efter en liten vagn för två med singelbäddar som dessutom är vinterutrustad? Det är ingen enkel ekvation att få till. Men Kabe har lyckats och Estate 470 GLE har alla förutsättningar att både bli en favorit och en volymsäljare av stora mått.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-18 07:29

 • Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Små, lättdragna vagnar har blivit alltmer populära de senaste två åren. En av storsäljarna på den svenska marknaden är Hobby De Luxe 400 SFe med sänglösningen fransk bädd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-15 07:41

 • Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Vad får man om man kombinerar tysk ingenjörskonst med italiensk känsla för design. Rätt svar är Etrusco. Det är ingen ny sheriff som har kommit till staden, men väl en trevlig nykomling på husbilsmarknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-11 07:07

 • Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Utvecklingen sker i rasande takt. Så även inom fordonsindustrin. Av den anledningen har vi valt att kika på en gasolfri husvagn denna gång. Något som var snudd på otänkbart för tio år sedan. Mina damer och herrar – välkomna till Knaus Sport E.POWER Selection.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-25 06:54

 • Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Alla goda ting är tre. Elegans. Komfort. Smarta lösningar. Allt detta står klassiska Karmann Mobil för. Vi har tagit en provtur i deras Davis 620 Lifestyle.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-19 07:30

 • Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Samma höga kvalitetsstämpel som tidigare – fast ännu ett snäpp bättre. Nu finns nämligen två modeller av halvintegrerade Eura Mobil Profila med Mercedeschassi.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-17 06:42

 • Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

  Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

  Tysk ingenjörskonst när den är som allra bäst. Denna gång tog vi oss an en Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-11 07:46

 • Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Vad sägs om sofistikerat och elegant, samtidigt som husbilen är fullsmetad med smarta och genomtänkta detaljer som gör campandet till en fröjd? Välkommen till det treaxlade flaggskeppet Dethleffs Globetrotter XLI 7850-2 DBM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-30 06:22

 • Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Ofta pratar vi om fransk charm, italiensk design och tysk ingenjörskonst. Men vad händer om man tar det sistnämnda och kryddar med de första två? Jo, något som i allra högsta grad påminner om Malibu.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-28 06:05

 • Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Finns det någon medelstor, enaxlad husvagn på den svenska marknaden som klarar av att förse sju personer med både bra och humana sovplatser? Tro det eller ej, men svaret är faktiskt ja. Häng med när vi kollar in Polar Edition 620 FWCA.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-26 06:12

 • Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  60 års erfarenhet av husvagnsbyggande, men tämligen okända på den svenska marknaden. Nu görs det en satsning på franska Caravelair – med fyra återförsäljare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-21 07:44

 • Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  För cirka tio år sedan var alkovmodeller mer eller mindre dödsdömda, ja till och med utrotningshotade. Det mesta går emellertid i cykler och även om halv- och helintegrerade husbilar är populärare är inte "husbilarna med en bula på taket" på något vis ute ur leken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-02 07:35

 • Rapido M66: Fabulös fransos

  Rapido M66: Fabulös fransos

  För lite drygt två år sedan testade Husvagn & Camping husbilen Rapido M96. En modell som då var ny på marknaden. Nu är det dags att sätta tänderna i syskonet M66.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-29 06:49

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206