Dethleffs Just 90 T7052 DBM: Jubel för jubileumsmodell

Dethleffs Just 90 T7052 DBM: Jubel för jubileumsmodell

Publicerad

90 år i campingfordonsindustrin. Grundaren Arist Dethleffs byggde sin första husvagn 1931 och detta firar det tyska varumärket med att lansera jubileumsserien Just 90.

Själva vägronden är det inte så mycket att orda om. Det handlar nämligen om en normalstor husbil med en drivlina från Fiat Ducato (130 hästkrafter och manuell växellåda). Alltså något som de allra flesta har styrt under sin karriär som husbilsägare.

Är du nybörjare finns det ingen anledning till oro. Översatt till personbilsvärlden är det ungefär som att ratta en Volkswagen Passat, mycket svårare än så är det inte.

Smart med ett skjutbart bord i samvaroavdelningen.

Istället kikar vi på vilken utrustning vi har att göra med vid ratten. Det är trots allt en instegsmodell och vi undrar om det har snålats in på något.

Hyttstolarna (Pilote) håller hög kvalitet och de är justerbara både i höjd och lutning. Multifunktionsratt är praktiskt. Backspeglarna har blind-spot-funktion. De är även eluppvärmda vilket kan vara en lämplig funktion i ett stundtals kyligt land som Sverige.

Dubbla krockkuddar, ASR (antispinn), ESP (antisladd), EBD (elektrisk bromskraftfördelning), Traction +, Hill Holder och Hill Descent Control, startspärr, farthållare samt att bränslematningen automatiskt stängs av vid kollision skriver vi in under rubriken säkerhet. Småpryttlar som mugghållare och laddningsuttag för både 12V och USB-kabel finns också. Svaret på frågan blir alltså – inget snålande här inte!

I garaget gäller 150 kg maxlast. Duschen kan även användas som torkskåp.

Vi tar ett varv runt fordonet. Noterar såväl markis (tillval) som cykelhållare. Bra! Garaget har stora dörrar, belysning, 230-uttag, 150 kg lastvikt och surrningsöglor som håller persedlarna på plats under färd.

Karossdekoren är i det närmaste obefintlig. Helt krasst är nog Just 90 en av de vitaste (knappt några dekaler alls) vi har skådat på husbilsmarknaden.

Vid entrén är ett fönster integrerat i dörren. Här finns också myggnätsfunktion och ett skåp att förvara skor i. Den interiöra designen ger en hemtrevlig känsla. Istället för bling-bling är det funktionella i fokus. Kulörspråket är behagligt och går i grått (klädsel, golv och väggar), brunt (möbelmoduler) och vitt (överskåpsluckorna).

150 centimeter bred komfortsäng med stuvutrymme man kan nå vid fotänden.

Sittgruppen känns både ljus och öppen. Till stor del beror det på ett stort takfönster ovanför hytten som släpper in rikligt med solljus. Det är utrymme för fem sittande och via ett skjutbart bord kan alla få sin beskärda del att ställa glas och tallrik på när det vankas utfodring.

Vissa kanske grymtar när det visar sig att spisen bara har två brännare. Fast med handen på hjärtat – hur många gångar används fler än två brännare samtidigt?

Skafferiet inkluderar en papperskorg och kylskåpets design är tilltalande med borstad aluminiumdörr. Vi är inte direkt överförtjusta över att det är två decimeters nivåskillnad från köket och bakåt i fordonet. Fast när tårna har fått sig en smäll eller två, brukar man lära sig att lyfta på fötterna.

Ett litet, men behändigt vinkelkök med två brännare.

Toalettavdelningen är försedd med allt som behövs.

På var sin sida om den breda dubbelsängen finns två trappsteg. Det ser vi å andra sidan som positivt då man enkelt kan komma i och ur bädden. Den 15 centimeter tjocka madrassen med sju zoner är för övrigt försedd med klimatreglerande material.

Separata avdelningar gäller för hygien. I duschkabinen finns trätrall, takventil och en handuksstång vilket gör att platsen även kan användas som torkskåp för våta ytterplagg.

På toaletten noterar vi också en takventil samt lite annat smått och gott som toalettrulleshållare, mugg för tandborstar samt handduks-krokar. 

Totalt omfattas halvintegrerade Just 90 av sex olika modeller. Är det då en kompetent första köpet-husbil? Ja, utan tvekan!

Grundutrustningsnivån är hög och Dethleffs som varumärke har ett mycket bra andrahandsvärde. Om inte sänglösningen i testobjektet T7052 DBM skulle passa finns det tre syskonmodeller som har singelbäddar och två varianter som kryper under sju meter.

 • Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-06-21 07:22

 • Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-24 07:10

 • Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-19 07:35

 • Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-16 07:08

 • Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-10 06:29

 • Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-25 07:05

 • Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-21 07:49

 • Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-19 07:20

 • Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-05 07:39

 • Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Klart och tydligt står det Malibu – a company of Carthago på karossidan bredvid entrédörren. När vi stiger in blir det synnerligen uppenbart att det här är ett varumärke som förpliktar och det klarar denna husbil med bravur.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-15 07:02

 • Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring

  Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring

  Visst, det var Schwalbennest (Svalboet) som lanserades allra först av Knaus 1961. Året efter kom Südwind som i allra högsta grad lever vidare som en av de mest ledande modellserierna i husvagnsbranschen – alla varumärken inkluderade.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-11 07:06

 • Hymer ML-T 570 Crossover: Grovmönstrat äventyr

  Hymer ML-T 570 Crossover: Grovmönstrat äventyr

  Hymer ML-T 570 Crossover är inte bara en udda husbil. Den är kaxigast i klassen och inbjuder till något som de konventionella husbilarna aldrig kommer att mäkta med – ett äventyr även vid sidan av vägen!

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-03 06:19

 • Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie

  Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie

  Finnes: Välrenommerat varumärke. Synnerligen prisvänlig vagn. Låg vikt. Fem olika skepnader. Sökes: Nytillkomna campare som inte vill offra en halv förmögenhet på en sprillans ny husvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-01 07:40

 • Weinsberg CaraCore 700 MEG: Specialbyggd!

  Weinsberg CaraCore 700 MEG: Specialbyggd!

  Är verkligen Weinsberg ett instegsmärke? Svaret blir nog både ja och nej, beroende på vem eller vilka man frågar. Pratar vi koncernspråk och syskonen Knaus och Tabbert, blir svaret naturligtvis ja. När Husvagn & Camping kikar på helintegrerade CaraCore 700 MEG lutar det betydligt mer åt ett nej.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-11 08:45

 • Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe

  Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe

  Sunlight må vara ett varumärke som prismässigt ingår i kategorin "något billigare". Men när vi sätter tänderna i deras Cliff 600 RT Adventure Edition med pop-up-tak blir vi en smula förvånade. Det har nämligen inte snålats in på en enda pinal.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-09 07:06

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1710 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

 • Husvagn & Camping 2022-02

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206